Vânzările de alimente și cele de carburanți au scăzut în noiembrie față de octombrie, dar după primele 11 luni avem un plus de aproape 9% - HotNews.ro

Vânzările de alimente și cele de carburanți au scăzut în noiembrie față de octombrie, dar după primele 11 luni avem un p
📅 2025-01-10

Comerţul cu amănuntul a crescut modest în luna noiembrie 2024, comparativ cu octombrie (cu doar 2,6%), după ce consumul de carburanți a scăzut cu aproape 8% iar vânzările de alimente au scăzut cu aproape 4%.

În primele 11 luni din 2024, vânzările din comerțul cu amănuntul (un bun indicator pentru consumul privat- principala componentă a Produsului Intern Brut) au crescut cu 8,7% faţă de perioada 1.I-30.XI.2023, arată datele transmise vineri de Institutul Național de Statistică.

Consumul a fost alimentat în principal de creşterea vânzărilor de produse nealimentare (+14,0%), vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,9%) şi a comerţului cu carburanţi (+3,3%).

Comerţul cu amănuntul a crescut modest în luna noiembrie 2024, comparativ cu octombrie (cu doar 2,6%), după ce consumul de carburanți a scăzut cu aproape 8% iar vânzările de alimente au scăzut cu aproape 4%.

Partea proastă a consumului în creștere este că alimentează negativ balanța comercială, România bazându-se pe un consum de import.

România importă alimente de 572 de euro/locuitor, potrivit datelor furnizate de Statistică

Alimentele reprezintă aproape 10% din totalul importurilor. Sau, la fiecare 10 euro importați, unul se duce pe mâncare. În urmă cu 15 ani, ponderea alimentelor în total importuri abia dacă depășea 4%.

Deficitul comercial comunicat de Statistică pentru primele 11 luni ale anului trecut depășește 30 de miliarde de euro.

Dacă România are deficite de sute de euro/locuitor la produse alimentare, Polonia, Ungaria și Bulgaria au excedente de sute de euro.

O povară în plus pentru România

„Avem potenţial natural mare, dar, în totală contradicţie cu rezultatele altor țări, noi înregistrăm deficite comerciale enorme. Un lucru pe care trebuie să îl avem în vedere în evaluarea sectorului agricol se referă la măsura în care acest sector poate asigura satisfacerea necesarului de alimente pentru populaţie, în general, şi, mai ales, în anumite perioade de criză, aşa cum s-a întâmplat, de exemplu, în perioda crizei sanitare la nivel global”, spune Tudorel Andrei, președintele INS.

Potrivit acestuia, în anii 2019 şi 2020, Polonia a înregistrat un excedent de aproape 22,2 miliarde de euro, ceea ce a înseamnat un excedent la nivelul persoanei medii convenţionale în cei doi ani de 585 de euro. Ungaria a înregistrat, în aceşti doi ani, un excedent al balanţei comerciale cu produse agroalimentare de peste 6,2 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 640 de euro la nivelul persoanei medii convenţionale. În Bulgaria, în cei doi ani, din comerţul cu produse agroalimentare, s-a obţinut un excedent de 1,87 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 270 de euro/persoană.

În cartea sa „Comerţul exterior al României cu produse agroalimentare”, dedicată deficitului de produse agroalimentare, șeful INS explică: „În contrast cu celelalte trei ţări din regiune, România, în cei doi ani de criză sanitară, a importat mărfuri agroalimentare cu 3,2 miliarde de euro mai mult decât a exportat, reprezentand un deficit de 322 de euro/persoana medie convenţională, ceea ce reprezintă o povară în plus adaugată la cea acumulată în perioadele precedente şi o dependenţă acută a aprovizionării populaţiei la majoritatea produselor agroalimentare de producţiile din alte ţări.

În concluzie, deşi are un potenţial natural semnificativ, România şi-a permis “luxul” să importe produse agroalimentare în cantităţi semnificative, în detrimentul producţiei interne. Oare până când vom continua să asigurăm satisfacerea cererii interne de produse agroalimentare prin importuri masive şi oare care va fi preţul pe care îl vom plăti acum şi, mai ales, în viitor?”

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Ursula von der Leyen nu a fost invitată la ceremonia de învestire a lui Donald Trump

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu a primit încă o invitație pentru ceremonia de inaugurare a președintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump, pe 20 ianuarie, a declarat un purtător de cuvânt vineri,…

Alec Baldwin i-a dat în judecată pe procurorii de la procesul „Rust”. Ce acuzații le aduce actorul

Alec Baldwin a depus o plângere pentru drepturi civile împotriva procurorului districtual şi a altor oficiali din Santa Fe implicaţi în urmărirea penală demarată împotriva sa după împușcarea accidentală a directoarei de imagine din „Rust”,…

Patronul Cancan și Gândul, Radu Budeanu, a cumpărat Mediafax

Compania Titluri Quality, deținută de fostul jurnalist și afacerist Radu Budeanu, a cumpărat Mediafax și produsele sale media: site-ul, agenția foto și fluxul de știri. Tranzacția a fost agreată pe data de 8 ianuarie 2025,…

Radu Paraschivescu în rolul de „profesor de interlopeză”. Apariție neobișnuită a scriitorului

Scriitorul și traducătorul Radu Paraschivescu a avut o apariție neobișnuită într-un clip de promovare pentru serialul românesc „Subteran”, lansat de Netflix. Cunoscut ca scriitor, traducător și comentator sportiv, Radu Paraschivescu apare într-un videoclip lansat astăzi…

Află modificările fiscale aduse de noul an la TaxEU Forum București!

Companiile se confruntă cu noi provocări la început de 2025, ca urmare a noilor modificări legislative anunțate, ce determină efecte importante în domeniul fiscal. TaxEU Forum, evenimentul unde sunt analizate noutățile în fiscalitate, se întoarce…

Ucraina: Poliția a anunțat o mega-acțiune, cu 600 de percheziții, ca să oprească fuga în străinătate a celor care nu vor să lupte

Poliția ucraineană a anunțat vineri că efectuează „peste 600 de percheziții” în cadrul unei „operațiuni speciale” menite să blocheze trecerea ilegală a frontierei de către bărbații care fug de mobilizarea în armată, transmite France Presse.…

Interzicerea TikTok a ajuns pe masa Curții Supreme a SUA, într-un dosar care stârnește polemici aprinse

Confruntându-se cu o posibilă interdicție în Statele Unite, soarta TikTok va fi decisă de Curtea Supremă într-un caz dezbătut vineri, unul care opune drepturile la libera exprimare preocupărilor de securitate națională legate de această platformă…

O invazie a Americii lui Trump în Groenlanda ar fi „cel mai scurt război din lume”, spun experții

Forțele armate ale Danemarcei nu sunt nici echipate, nici antrenate pentru a rezista unei invazii americane, spun experții citați de Politico. În 1951, Statele Unite au semnat un acord cu Danemarca prin care se angajau…

Renault 5 a câștigat titlul „Mașina Anului în Europa”. Pe ce loc s-a clasat Dacia Duster

Modelul Renault 5 a câștigat competiția „Mașina Anului în Europa”, premul fiind decernat la salonul auto de la Bruxelles. Duster, primul model Dacia intrat vreodată între cele șapte finaliste ale concursului, a luat locul patru…

Șeful Direcției pentru Cultură București, acuzat că a amenințat un jurnalist Buletin de București: „Mare grijă, te rog, nu e cazul să-ți distrugi viața”

Dragoș Frăsineanu, directorul Direcției pentru Cultură a Municipiului București (DCMB), este acuzat că a amenințat un reporter al publicației Buletin de București, după publicarea unui articol care a dezvăluit că pe fațada sediului instituției, considerat…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.