Legislația e-Factura a fost modificată în decursul anului, inclusiv recent prin OUG 138/2024. Între timp, ANAF a publicat un nou ghid de utilizare care conține codurile dedicate tipurilor de facturi, a diverselor categorii de TVA, precum și a altor reguli.
Ghid privind utilizarea codurilor la e-Factura – click pentru a deschide
e-Factura a intrat într-o nouă etapă de la 1 iulie 2024. Practic, factura pe care firmele trebuie să o ia în considerare este doar cea transmisă prin sistemul RO e-Factura. Cu alte cuvinte, dacă o firmă a primit o factură prin email sau fizic pe hârtie, ea nu este considerată factură.
Astfel, o problemă mare va fi pentru firmele sau persoanele fizice autorizate care primesc o factură în format clasic, adică pe hârtie sau prin alte mijloace electronice, altele decât prin sistemul RO e-Factura, și o înregistrează. Atunci amenda este de 15% din valoarea facturii.
Totuși, dacă firma a făcut acea cheltuială, trebuie totuși înregistrată în contabilitate.
Cu alte cuvinte, cei corecți ar putea fi afectați de această măsură dacă nu au primit factura prin sistem în termenul stabilit.
Legat de termenul stabilit, trebuie precizat că de la 1 iulie 2024, termenul pentru transmiterea în sistem nu mai este de 5 zile lucrătoare, ci de 5 zile calendaristice.
Astfel, firmele mari vor plăti între 5.000 – 10.000 lei, cele mijlocii vor primi între 2.500 – 5.000 lei, iar firmele mici și persoanele fizice între 1.000 – 2.500 lei.
Dacă ANAF va vedea că în cursul unei luni nu au fost încărcate mai multe facturi, va sancționa fapta o singură dată pentru toate, nu la fiecare factură în parte. De exemplu, în iulie Fiscul constată faptul că o firmă nu a încărcat 5 facturi aferente lunii iunie, atunci va da o singură amendă.