Regiunea separatistă moldoveană, Transnistria, a întrerupt pe 1 ianuarie furnizarea de apă caldă și căldură în gospodării, după ce Rusia a întrerupt furnizarea de gaze prin Ucraina. Conducerea locală ar fi putut înlocui gazul rusesc cu gaz furnizat de Uniunea Europeană, dar a refuzat, relatează Politico.
Conform unei scrisori scrise de Tiraspoltransgaz, cel mai mare furnizor de gaze din Transnistria, datată joi, 2 ianuarie, regiunea separatistă a respins o ofertă venită din partea omologilor din Moldova, care oferea sprijin pentru achiziționarea de combustibil de pe piața europeană.
Motivul ar fi fost că prețurile la gazul european ar fi fost „mult mai mari și instabile”.
În prezent, Transnistria nu primește gaz nici din Rusia, nici din Moldova, iar oficialii guvernamentali moldoveni spun că liderii regiunii au refuzat, de asemenea, oferte de ajutor umanitar, inclusiv generatoare.
Locuințele din întreaga regiune, în care trăiesc peste 450.000 de persoane, au rămas fără încălzire și apă caldă.
Rusia a susținut că Moldova are o datorie de 680 de milioane de euro, fapt ce a dus la sistarea furnizării gazului. Autoritățile de la Chișinău au acuzat că decizia Gazprom este „un act de șantaj energetic”, iar regiunea transnistreană a devenit ostatic al situației.
„Gazprom a informat MoldovaGaz că, începând cu 1 ianuarie 2025, ora 7:00, ora Chișinăului, va opri livrările de gaz, invocând motive nefondate legate de obligațiile de plată. Această decizie este un act de șantaj energetic evident, care vizează să transforme locuitorii din regiunea transnistreană în ostatici, lăsându-i fără lumină și căldură în mijlocul iernii. Guvernul condamnă cu tărie astfel de tactici opresive și reiterează că nu recunoaște vreo pretinsă datorie, invalidată inclusiv de un audit internațional”, se arată într-o declarație a Guvernului de la Chișinău.
Potrivit oficialilor, singurul interes al Rusiei este să provoace o criză umanitară pe care să o folosească pentru a susține că drumul pro-UE al Moldovei a adus dezastru economic.
Aşa-zisul parlament local de la Tiraspol a trimis luna trecută un apel către Kremlin şi parlamentul Federaţiei Ruse de a ajunge la un nou acord cu Ucraina care să permită continuarea livrărilor de gaz. Moscova a spus atunci că îşi va proteja cetăţenii şi cei aproximativ 1.500 de soldaţi din Transnistria.
„Situația este atât de complicată încât este mai ușor să enumerăm întreprinderile care nu și-au sistat activitatea. Toate întreprinderile alimentare sunt oprite, cu excepția celor care se ocupă cu producerea alimentelor, adică acelea care asigură direct securitatea alimentară a Transnistriei”, a spus „ministrul” Dezvoltării Economice din regiunea transnistreană, Serghei Obolonik.
„Pentru celelalte întreprinderi și pentru sectorul industrial nu mai sunt resurse energetice. Evident, vom urmări situația. Pentru noi este important să susținem întreprinderile, măcar pentru ca acestea să poată expedia produsele deja gata și să asigurăm fluxurile financiare. Totuși, sperăm că situația se va rezolva în mod pozitiv, mai devreme sau mai târziu”, a mai spus oficialul.
„Regiunea trece printr-o situaţie dificilă” după ce furnizorul local Tiraspoltransgaz „a întrerupt furnizarea de gaze naturale şi căldură, afectând localităţi şi instituţii publice”, a afirmat purtătorul de cuvânt al guvernului, Daniel Vodă, într-un mesaj publicat pe reţeaua de socializare Telegram, cerând Rusiei să „oprească şantajul”.