„Titular, dar nu până la pensie”. Cum vrea Daniel David să reformeze angajarea profesorilor - HotNews.ro

„Titular, dar nu până la pensie”. Cum vrea Daniel David să reformeze angajarea profesorilor - HotNews.ro
📅 2025-05-20

Ministrul Educației, Daniel David, propune o reformă amplă a sistemului de titularizare: profesorii ar urma să intre în sistem printr-un examen național de  „licențiere”, să fie angajați mai întâi pe perioadă determinată, iar titularizarea să vină doar după mai mulți ani și evaluări pozitive. Chiar și cei deja titulari vor fi evaluați periodic și pot pierde postul dacă nu mai ating standardele de calitate.

Noua viziune este detaliată în Raportul QX, documentul de analiză și propuneri pentru reformarea educației și cercetării, prezentat luni de ministrul Daniel David. Potrivit acestui raport, procesul de intrare în cariera didactică ar începe cu un examen național de licențiere, organizat de Ministerul Educației. Profesorii care obțin cel puțin nota 7 devin licențiați în sistem și pot participa la concursuri pentru posturi – fie organizate direct de școli, fie prin centre regionale, după modelul rezidențiatului din medicină.

„Toți candidații care obțin cel puțin nota 7 devin licențiați în cariera didactică, înregistrându-se în Registrul Național al Cadrelor Didactice și având automat dreptul de a ocupa un post pe durată determinată în sistem, în funcție de performanța obținută la examen și în limita locurilor disponibile”, se arată în Raportul QX.

Contracte pe durată determinată, cu evaluări anuale

După obținerea licențierii, profesorii nu vor primi direct posturi pe perioadă nedeterminată. Ei vor fi angajați mai întâi pe contracte pe durată determinată, cu posibilitatea de reînnoire anuală în funcție de performanță. Evaluarea nu va fi una formală, ci una detaliată, realizată de școală pe baza unei metodologii uniforme.

„Vom crea o metodologie-cadru prin care evaluarea să nu fie făcută doar de director sau profesor, ci să fie una complexă: cu feedback de la părinți, colegi, chiar elevi”, a spus ministrul Daniel David, în conferința de presă din 19 mai.

Această etapă este esențială în noul model, pentru că permite validarea profesională a cadrelor didactice înainte de a li se oferi stabilitate în sistem, se arată în raport.

Titularizare posibilă după 4–5 ani, nu automat

Un cadru didactic angajat pe durată determinată ar putea deveni titular după patru sau cinci ani, dacă postul este viabil și evaluările sunt pozitive. Transformarea contractului în unul pe durată nedeterminată ar urma să fie condiționată clar de calitatea activității desfășurate.

„Transformarea din «determinată» în «nedeterminată» se face pe baza unei evaluări de calitate, realizată chiar de școala în care profesorul lucrează”, se arată în raportul QX.

David a subliniat și în conferință că această tranziție nu va fi automată și nu va garanta un loc în sistem până la pensie. „Iar atunci când atingi vechimea stabilită pentru o poziție pe perioadă nedeterminată – de exemplu, după 4 ani –, să poți trece pe nedeterminată. Dar nu automat «până la pensie», ci cu evaluări periodice din cinci în cinci ani.”

Evaluări obligatorii pentru toți profesorii titulari

Pentru a asigura calitatea în sistem, evaluările periodice vor deveni obligatorii pentru toți profesorii, inclusiv pentru cei deja titulari. Evaluările se vor face o dată la 5 ani și vor fi raportate la standarde naționale.

„Cei angajați pe perioadă nedeterminată (titulari) sunt evaluați pe baza unor standarde minimale la fiecare 5 ani. Dacă această evaluare nu este trecută în timp de doi ani, contractul nu va mai fi pe perioadă nedeterminată”, prevede Raportul QX.

Suplinitori, doar dacă rămân locuri libere

Pentru candidații care nu reușesc să obțină nota 7 la examenul de licențiere, dar au între 5 și 6,99, rămâne varianta suplinirii, dacă posturile nu au fost ocupate de profesori licențiați. „Posturile neacoperite de cei licențiați pot fi ocupate în regim de suplinitori de cei care la examenul de licențiere au luat între 5 și 6,99 în ultimii 3 ani”, se precizează în raport.

Obiectivul reformei: echilibru între protecție și performanță

Ministrul spune că actualul sistem are și părți bune – cum ar fi stabilitatea oferită titularilor – dar și limite serioase. Noua propunere încearcă să păstreze avantajele și să elimine blocajele birocratice: „Odată ce ai devenit titular în sistem, ești mai protejat, circuli mai ușor în sistem. Dar are și foarte multe dezavantaje. Birocrația, faptul că oameni buni sunt puși să dea examenul de mai multe ori pentru a obține o poziție adecvată. Propunerea pe care o fac încearcă să susțină punctele bune și să elimine punctele proaste.”, a explicat ministrul.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Marcel Ciolacu a demisionat de la șefia PSD

Marcel Ciolacu a demisionat, marţi, din funcţia de preşedinte al Partidului Social Democrat, în cadrul Consiliului Politic Naţional al formaţiunii, au declarat surse politice pentru HotNews.ro. Marcel Ciolacu şi-a anunţat colegii că renunţa la funcția…

Raiffeisen Comunități continuă să susțină TOT CE NE UNEȘTE cu granturi în valoare totală de 1 milion de euro

Raiffeisen Bank România și Asociația pentru Relații Comunitare anunță proiectele câștigătoare ale granturilor în valoare totală de 1 milion de euro, acordate prin intermediul ediției de anul acesta a acceleratorului de ONG-uri în sustenabilitate Raiffeisen…

Petiții lansate pentru retragerea cetățeniei românilor din Republica Moldova. „Pașapoartele abuzive românești”

Peste 20.000 de oameni au semnat cele două petiții lansate pe site-ul petitieonline.com, principalul motiv invocat fiind votul dat de românii din Republica Moldova, în turul doi al alegerilor prezidențiale. Nicușor Dan a obținut 88%…

Un om de afaceri din Buzău a construit ilegal un baraj, ca să aibă lac lângă pensiunea sa. Ce a urmat

Bărbatul, un om de afaceri din județul Buzău, a fost trimis în judecătă după ce a construit ilegal un baraj din beton, pe pârâul Bâsca Chiojdului, în apropierea unei pensiuni pe care o deţine. Apoi,…

Qatarul descrie avionul de 400 de milioane de dolari oferit lui Donald Trump ca un cadou „normal” între aliați

Qatarul a respins marți îngrijorările legate de oferta sa de a-i face cadou președintelui american Donald Trump un avion Boeing de lux, afirmând că nu încearcă să cumpere influență, la o zi după ce un…

Superliga: Împrumutul lui Jovan Marković la Oţelul Galaţi s-a încheiat. Atacantul revine la Universitatea Craiova / Şi Ahmed Bani pleacă de la gălăţeni

SC Oţelul Galaţi şi atacantul Jovan Marković au încheiat raporturile contractuale, fotbalistul transferat temporar de la Universitatea Craiova urmând să se întoarcă la clubul de care aparţine, a anunţat, marţi, clubul gălăţean, scrie News.ro. El…

Serialul fenomen Dallas se întoarce pe o televiziune din România

Dallas, serial care are 14 sezoane, este redifuzat în România, la postul de televiziune Acasă TV. Serialul poate fi văzut în fiecare zi, de luni până vineri, de la ora 22:00, scrie PaginadeMedia.  Lansat în…

Subiecte Română la Evaluarea Națională 2025 la clasa a IV-a. Ce au avut de rezolvat elevii

Elevii de clasa a IV-a au susținut marți, 20 mai 2025, proba scrisă la Limba română la Evaluarea Națională 2025. Ei au avut la dispoziție 60 de minute pentru a răspunde la întrebări bazate pe…

După ce și-a acceptat înfrângerea, George Simion vrea să conteste la CCR rezultatele alegerilor prezidențiale 2025 / „Eu sunt luptător, nu muiere”

AUR a decis să conteste rezultatul alegerilor prezidențiale din 18 mai, câștigate de Nicușor Dan, au confirmat surse din partid pentru HotNews. De altfel, George Simion le-a transmis susținătorilor săi, luni seară: „Nu vor accepta,…

Țările membre ale OMS au aprobat planul obligatoriu de măsuri în cazul unei noi pandemii: „O victorie pentru sănătatea publică și știință”

Țările membre ale Organizației Mondiale a Sănătății, printre care se numără și România, au adoptat marți un acord istoric privind modul de pregătire pentru viitoarele pandemii, pregătit după ce pandemia de COVID-19 a ucis milioane…

Good News

Only good and positive news.