Țările membre ale OMS au aprobat planul obligatoriu de măsuri în cazul unei noi pandemii: „O victorie pentru sănătatea publică și știință” - HotNews.ro

Țările membre ale OMS au aprobat planul obligatoriu de măsuri în cazul unei noi pandemii: „O victorie pentru sănătatea p
📅 2025-05-20

Țările membre ale Organizației Mondiale a Sănătății, printre care se numără și România, au adoptat marți un acord istoric privind modul de pregătire pentru viitoarele pandemii, pregătit după ce pandemia de COVID-19 a ucis milioane de oameni între anii 2020 și 2022, anunță Reuters.

După trei ani de negocieri și finalizarea planului la jumătatea lunii trecute, pactul cu caracter obligatoriu din punct de vedere juridic a fost adoptat marți de Adunarea Mondială a Sănătății la Geneva. Reprezentanții țărilor membre ale OMS au întâmpinat adoptarea acordului cu aplauze.

Pactul este văzut pe scară largă ca o victorie pentru agenția internațională de sănătate a ONU într-o perioadă în care organizațiile multilaterale au fost afectate de reduceri drastice ale finanțării externe din partea SUA.

„Acordul este o victorie pentru sănătatea publică, pentru știință și pentru acțiunea multilaterală. Va asigura faptul că, împreună, vom putea proteja mai bine lumea de amenințările viitoare ale pandemiilor”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tratatul a fost contestat în ultimul moment, luni, când Slovacia a cerut un vot, întrucât premierul său sceptic față de vaccinurile împotriva COVID-19, a insistat ca țara sa să conteste adoptarea acordului.

O sută douăzeci și patru de țări au votat în favoare, niciuna nu a votat împotrivă, în timp ce unsprezece țări, inclusiv Polonia, Israel, Italia, Rusia, Slovacia și Iran, s-au abținut.

Statele membre care au participat la negocieri trebuie să ratifice acum acordul la nivel național.

Planul pentru combaterea pandemiilor viitoare este doar al doilea din istoria OMS

„Este un moment istoric și o dovadă că, cu sau fără SUA, țările sunt hotărâte să colaboreze și să creadă în puterea multilateralismului”, a declarat Nina Schwalbe, fondatoarea think tank-ului în domeniul sănătății globale „Spark Street Advisors”, după finalizarea negocierilor luna trecută.

Este doar a doua oară în cei 75 de ani de existență ai OMS când statele membre ajung la un acord obligatoriu – precedentul a fost convenția privind controlul tutunului din 2003.

Articolul 9 din acord obligă guvernele să stabilească politici naționale care să prevadă condițiile de acces în acordurile de cercetare și dezvoltare și să asigure, pentru prima dată într-un acord internațional în domeniul sănătății, că medicamentele, tratamentele și vaccinurile legate de pandemii sunt accesibile la nivel global.

„Acordul oferă în esență membrilor OMS mai multă forță în ceea ce privește pregătirea, răspunsul și prevenirea pandemiilor viitoare”, a explicat Ricardo Matute, consilier pentru politici publice în cadrul echipei Governing Pandemics a Centrului pentru Sănătate Globală de la Institutul de Studii Internaționale din Geneva.

Ce se va întâmpla în eventualitatea unei noi pandemii

Măsurile prevăzute includ ca OMS să aibă o imagine de ansamblu asupra lanțurilor globale de aprovizionare cu materiale medicale, precum măști și vaccinuri. De asemenea, acordul va permite o producție locală mai amplă de vaccinuri și alte tratamente în timpul unei pandemii.

S-au petrecut ore întregi în dezbateri privind Articolul 11, care se referă la transferul de tehnologie – partajarea cunoștințelor, competențelor și capacităților de producție – pentru a sprijini în special țările cu venituri reduse să producă local vaccinuri, tratamente și teste de diagnosticare legate de pandemii.

Acordul obligă producătorii participanți să aloce un obiectiv de 20% din producția lor în desfășurare de vaccinuri, tratamente și teste de diagnosticare către OMS în timpul unei pandemii. Cel puțin 10% vor fi donații, iar restul vor fi rezervate la prețuri accesibile.

Experții din domeniul sănătății speră că acest acord va determina guvernele să investească mai mult în pregătirea pentru pandemii, în contextul reducerilor bugetare în domeniul sănătății globale.

„Liderii ar trebui să investească încă de acum în pregătirea pentru pandemii și în capacitatea de răspuns în situații de urgență… Nu ne mai putem permite o altă pandemie, dar ne putem permite să prevenim una”, a declarat Helen Clark, copreședintă a Comisiei Independente pentru Pregătirea în Caz de Pandemie, într-un comunicat.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Marcel Ciolacu a demisionat de la șefia PSD

Marcel Ciolacu a demisionat, marţi, din funcţia de preşedinte al Partidului Social Democrat, în cadrul Consiliului Politic Naţional al formaţiunii, au declarat surse politice pentru HotNews.ro. Marcel Ciolacu şi-a anunţat colegii că renunţa la funcția…

Raiffeisen Comunități continuă să susțină TOT CE NE UNEȘTE cu granturi în valoare totală de 1 milion de euro

Raiffeisen Bank România și Asociația pentru Relații Comunitare anunță proiectele câștigătoare ale granturilor în valoare totală de 1 milion de euro, acordate prin intermediul ediției de anul acesta a acceleratorului de ONG-uri în sustenabilitate Raiffeisen…

Petiții lansate pentru retragerea cetățeniei românilor din Republica Moldova. „Pașapoartele abuzive românești”

Peste 20.000 de oameni au semnat cele două petiții lansate pe site-ul petitieonline.com, principalul motiv invocat fiind votul dat de românii din Republica Moldova, în turul doi al alegerilor prezidențiale. Nicușor Dan a obținut 88%…

Un om de afaceri din Buzău a construit ilegal un baraj, ca să aibă lac lângă pensiunea sa. Ce a urmat

Bărbatul, un om de afaceri din județul Buzău, a fost trimis în judecătă după ce a construit ilegal un baraj din beton, pe pârâul Bâsca Chiojdului, în apropierea unei pensiuni pe care o deţine. Apoi,…

Qatarul descrie avionul de 400 de milioane de dolari oferit lui Donald Trump ca un cadou „normal” între aliați

Qatarul a respins marți îngrijorările legate de oferta sa de a-i face cadou președintelui american Donald Trump un avion Boeing de lux, afirmând că nu încearcă să cumpere influență, la o zi după ce un…

Superliga: Împrumutul lui Jovan Marković la Oţelul Galaţi s-a încheiat. Atacantul revine la Universitatea Craiova / Şi Ahmed Bani pleacă de la gălăţeni

SC Oţelul Galaţi şi atacantul Jovan Marković au încheiat raporturile contractuale, fotbalistul transferat temporar de la Universitatea Craiova urmând să se întoarcă la clubul de care aparţine, a anunţat, marţi, clubul gălăţean, scrie News.ro. El…

Serialul fenomen Dallas se întoarce pe o televiziune din România

Dallas, serial care are 14 sezoane, este redifuzat în România, la postul de televiziune Acasă TV. Serialul poate fi văzut în fiecare zi, de luni până vineri, de la ora 22:00, scrie PaginadeMedia.  Lansat în…

Subiecte Română la Evaluarea Națională 2025 la clasa a IV-a. Ce au avut de rezolvat elevii

Elevii de clasa a IV-a au susținut marți, 20 mai 2025, proba scrisă la Limba română la Evaluarea Națională 2025. Ei au avut la dispoziție 60 de minute pentru a răspunde la întrebări bazate pe…

După ce și-a acceptat înfrângerea, George Simion vrea să conteste la CCR rezultatele alegerilor prezidențiale 2025 / „Eu sunt luptător, nu muiere”

AUR a decis să conteste rezultatul alegerilor prezidențiale din 18 mai, câștigate de Nicușor Dan, au confirmat surse din partid pentru HotNews. De altfel, George Simion le-a transmis susținătorilor săi, luni seară: „Nu vor accepta,…

Țările membre ale OMS au aprobat planul obligatoriu de măsuri în cazul unei noi pandemii: „O victorie pentru sănătatea publică și știință”

Țările membre ale Organizației Mondiale a Sănătății, printre care se numără și România, au adoptat marți un acord istoric privind modul de pregătire pentru viitoarele pandemii, pregătit după ce pandemia de COVID-19 a ucis milioane…

Good News

Only good and positive news.