Aproximativ 80 de polițiști și anchetatori au intrat, vineri dimineaţă, în complexul reşedinţei preşedintelui sud-coreean destituit Yoon Suk Yeol pentru a pune în executare un mandat de arestare fără precedent, însă au fost blocați într-o confruntare cu forţele de securitate prezidențiale din interior, relatează Reuters.
Yoon este anchetat penal pentru insurecţie după încercarea sa din 3 decembrie de a impune legea marţială, care a șocat Coreea de Sud, a patra cea mai mare economie din Asia şi una dintre cele mai vii democraţii din regiune.
Sute de manifestanţi sud-coreeni s-au adunat, înainte de răsărit, în faţa reşedinţei oficiale de la Seul a preşedintelui destituit, promițând că vor bloca orice încercare de arestare a lui Yoon.
Oficiali de la Biroul de Investigare a Corupţiei pentru Oficiali de rang înalt (CIO), care conduce o echipă mixtă de anchetatori care include poliţişti şi procurori, au ajuns vineri dimineață, la porţile complexului lui Yoon la puţin timp după ora locală 7.00.
Odată intraţi în complex, oficialii CIO şi poliţiştii care îi însoţeau s-au confruntat cu cordoane de angajaţi ai PSS, precum şi cu trupe de militari alocate securităţii prezidenţiale, a relatat presa. Ministerul Apărării Naţionale din Coreea de Sud a afirmat că trupele se află sub controlul PSS.
CIO a anulat efortul de arestare a lui Yoon în jurul orei locale 13:30, pe fondul îngrijorărilor cu privire la siguranța personalului său din cauza blocajului și a spus că „regretă profund” atitudinea de nesupunere a lui Yoon.
„S-a apreciat că este practic imposibil să fie pus în executare mandatul de arestare din cauza opoziţiei în desfăşurare”, a transmis CIO.
Mandatul de arestare, aprobat marţi de o instanţă după ce Yoon a ignorat mai multe citaţii de a se prezenta la audieri, este valabil până în 6 ianuarie şi le dă anchetatorilor doar 48 de ore pentru a-l reţine pe Yoon după ce este arestat. Anchetatorii trebuie să decidă apoi dacă solicită un mandat de detenţie sau îl eliberează.
CIO a declarat, vineri, că va reanaliza situaţia şi va decide ce să facă în continuare.
Yoon a provocat un şoc în ţară cu un anunţ seara târziu, în 3 decembrie, că va impune legea marţială pentru a depăşi blocajul politic şi a elimina ceea ce a numit „forţele anti-statale”.
Totuşi, în decurs de câteva ore, 190 de legislatori au sfidat cordoanele de trupe şi poliţişti pentru a vota împotriva ordinului lui Yoon. La circa şase ore de la decretul iniţial, Yoon l-a abrogat.
Ulterior, el a emis o declaraţie sfidătoare în care îşi apăra decizia, afirmând că oponenţii politici sunt simpatizanţi ai Coreei de Nord şi invocând acuzaţii de influenţare a alegerilor.
Kim Yong-hyun, care a demisionat din funcţia de ministru al Apărării al lui Yoon după ce a jucat un rol important în decretul legii marţiale, a fost reţinut şi a fost pus sub acuzare, săptămâna trecută, pentru insurecţie şi abuz de putere.
Insurecţia este una dintre puţinele acuzaţii penale faţă de care un preşedinte nu are imunitate, în Coreea de Sud.
Avocaţii lui Yoon au afirmat că mandatul de arestare este ilegal şi invalid întrucât CIO nu are autoritatea de a solicita un mandat, potrivit legii sud-coreene.
Yoon a fost izolat de când a fost destituit de la putere, în 14 decembrie.