Peste 4 milioane de români au emigrat după Revoluție. Întoarcerea celor cu înaltă calificare ar ajuta economia, dar nu e clar dacă Statul știe cum să valorifice asta, susține un think tank austriac - HotNews.ro

Peste 4 milioane de români au emigrat după Revoluție. Întoarcerea celor cu înaltă calificare ar ajuta economia, dar nu e
📅 2025-01-05

Numărul românilor cu studii superioare care pleacă să lucreze în străinătate a crescut cu aproape 70.000 între cele două Recensăminte, iar cei mai mulți plecați sunt din București, urmați de cei din Constanța și Bihor.

Peste 4 milioane de români au emigrat în cei peste 30 de ani de la Revoluția din 1989, arată un think tank austriac, specializat în politici publice. Trimit înapoi remitențe, iar când se întorc, aduc noi abilități și atitudini. Migrația a prevenit, de asemenea, probleme sociale semnificative în România, oferind locuri de muncă celor altfel șomeri, în special în anii de dificultăți economice. De asemenea, se poate susține că plecarea din țara de origine a unei populații tinere, bărbați, îndrăznețe și adesea slab calificate a adus o mai mare stabilitate socială (și, prin urmare, politică), susțin autorii documentului.

Din păcate, migranții și familiile lor (în special copiii și vârstnicii) sunt vulnerabile atât în ​​raport cu autoritățile, cât și la nivel personal. Este posibil ca acest lucru să fi contribuit la radicalizare: diaspora se înclină sistematic către partide care par a fi anti-establishment, chiar și atunci când aceste partide sunt de extremă dreapta, mai precizează documentul.

S-a susținut că migrația lucrătorilor cu înaltă calificare privează România de oportunități de creștere. Această afirmație are însă foarte puține date care să o confirme sau să o infirme. Deși este intuitiv clar că întoarcerea migranților cu înaltă calificare ar fi o oportunitate pentru economia românească, nu este deloc clar dacă economia sau statul au capacitatea de a valorifica această oportunitate.

La o primă vedere, cei mai mulți români plecați la muncă în străinătate sunt cei cu studii liceale și absolvenți de școală profesională. Evident, și cu ei Statul a cheltuit bani pentru a le oferi educația primită. (click pe imagine pentru a o mări)

Ne-am uitat mai în detaliu la cei care pleacă și care au studii superioare. La data efectuării Recensământului, situația pe județe arăta ca mai jos: (click pe imagine pentru a o mări)

Potrivit datelor Eurostat, față de 2008, numărul românilor care au cel puțin o facultate și care trăiesc într-un alt stat a crescut cu 144%. De asemenea, numărul de absolvenți de liceu sau școală profesională din România care trăiesc într-o altă țară a UE a crescut de la 806.000 persoane în 2008 la 1.437.000 persoane.

Din punct de vedere financiar, pentru fiecare migrant care a absolvit o universitate, România pierde aproximativ 50.000 de dolari/ persoană. Această sumă reprezintă costul a 16-20 de ani de școlarizare, bani care nu pot fi recuperați de societatea românească. Paradoxal, la nivel guvernamental, nu se acordă nicio importanță acestui subiect, fiind în general dezbătut ca parte a problemei deficitului de forță de muncă, se mai arată în studiul citat.

Numărul emigranților români din ultimii 8 ani

Dintre românii plecați în străinătate, un sfert sunt cu studii superioare, confirmă un raport al Băncii Mondiale. Exodul de creiere poate avea consecințe grave pentru dezvoltarea viitoare a României, iar orașe ca București, Cluj, Iași și Timișoara resimt această presiune de pe piața muncii.

În domeniul asistenței medicale, scurgerea de creiere a devenit o reală urgență, profesioniștii calificați devenind din ce în ce mai greu de găsit. De exemplu, rata de neocupare a locurilor de muncă în sectorul sănătății a fost mai mult decât dublă față de media economiei.

Termenul „exod de creiere” a fost menționat prima oară de către Societatea Regală Britanică pentru a se referi la emigrarea oamenilor de știință și tehnologilor din Regatul Unit în Statele Unite și Canada. În zilele noastre, sintagma este folosită pentru a descrie emigrarea persoanelor cu calificări înalte- ingineri, medici, oameni de știință și alți profesioniști cu înaltă calificare.

Motivele pentru care are loc exodul creierelor sunt diverse: lipsa de locuri de muncă, subdezvoltarea economică, salariile mici, subutilizarea specialiștilor, lipsa de finanțare a cercetării, discriminarea în muncă, lipsa tradițiilor științifice sau motive care țin de birocrație ori de dorința de recunoaștere profesională, după cum arată un alt studiu.

Până în 2006, migrația românească era mai mult una temporară, reprezentată de persoane cu studii medii care mergeau să muncească în afara țării pentru a strânge nișe bani. Odată cu aderarea României la UE la 1 ianuarie 2007, profilul migranților s-a schimbat din nou, migrația persoanelor cu înaltă calificare devenind tot mai consistentă.

În România, cea mai mare rată a migrației externe a fost înregistrată în 2008, când aproximativ 2% din întreaga populație a părăsit România. Datele arată că această tendință de emigrare este în creștere.

Vezi aici un studiu OECD pe tema emigranților români

Citește aici studiul ”Impactul exodului creierelor în România. Soluții posibile.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Scenariul sumbru în care majorarea taxelor va deveni inevitabilă. Avertisment dat de la vârful coaliției de guvernare: „Românii pot vedea unde e nesimţirea mare”

Liderul interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat duminica aceasta că, dacă nu sunt scăzute cheltuielile de funcţionare ale statului, prin eliminarea risipei, atunci este doar o problemă de timp „până taxele vor trebui majorate”,…

Guvernul Giorgiei Meloni, pe cale să bată palma cu Elon Musk pentru un contract cu o sumă uriașă

Italia se află în discuții avansate cu SpaceX cu privire la încheierea unui acord de 1,5 miliarde de euro (1,55 miliarde de dolari) potrivit căruia compania deținută de miliardarul Elon Musk va furniza telecomunicații securizate…

Crin Antonescu crede că Nicușor Dan poate fi un candidat „bun” pentru coaliție: Se înțelegeau mai bine, era mai îngăduitor

Crin Antonescu a comentat duminică seară, într-o notă ușor ironică, reacțiile pe care le-a avut până acum primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, după ce fostul lider al PNL a anunțat că își „suspendă” candidatura…

Globurile de Aur 2025. Sebastian Stan e nominalizat la două categorii pentru cel mai bun actor într-un film

Actorul român Sebastian Stan e nominalizat la două categorii distincte pentru cel mai bun actor într-un film la Gala Globurilor de Aur ce va avea loc duminică noaptea. Gala va avea loc la ora 03:00,…

Cancelarul german Olaf Scholz, după jignirile lui Elon Musk: „Nu hrăniţi trollul”

„Nu hrăniţi trollul”, a răspuns cancelarul german, Olaf Scholz, când a fost întrebat într-un interviu despre avalanşa de insulte adresate lui şi altor lideri germani de către Elon Musk, cel mai bogat om din lume.…

Reacție acidă după ce „doi pesedișiti se laudă nonșalant despre cum manipulează voturile”: Coboară credibilitatea leadership-ului politic din România la nivel provincial

Fostul premier Dacia Cioloș a comentat duminică seara dezvălurile făcute de social-democrații Marcel Ciolacu și Alfred Simonis privind direcționarea de voturi de la membri PSD către candidatul AUR, George Simion, la alegerile prezidențiale din luna…

Crin Antonescu vine cu noi precizări despre decizia „suspendării” candidaturii: Una dintre chestiuni mi se pare chiar urgentă

Crin Antonescu a făcut duminică seară noi precizări despre motivele care l-au determinat să anunțe „suspendarea” candidaturii sale la alegerile prezidențiale de anul acesta din partea coaliției PSD-PNL-UDMR, arătând că „stabilirea datei alegerilor mi se…

VIDEO Mii de persoane au comemorat duminică victimele atacului din Muntenegru

Mii de persoane s-au adunat, duminică, în Cetinje, un orășel situat la 38 km vest de Podgorița, capitala Muntenegrului, pentru a comemora cele 12 victime ale atacului armat care a avut loc într-un bar, transmite…

SuperLiga: Ovidiu Burcă anunță transferuri la Oțelul Galați: „Patru jucători în zilele următoare”

Ovidiu Burcă, noul antrenor de la Oțelul, a anunțat că echipa din Galați va încerca să transfere patru jucători în zilele următoare. Din cauza problemelor financiare, Oțelul a rămas în această iarnă fără Dorinel Munteanu,…

Ordin dat de șeful armatei ucrainene, după ce scandalul dezertărilor în masă din brigada de elită „Anna de Kiev” a luat amploare / Ce a decis Zelenski

Șeful armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, a anunțat duminica aceasta că a dat ordin pentru consolidarea Brigăzii Mecanizate 155 „Anna de Kiev” și înarmarea ei cu drone de luptă, după relatările din presă privind dezertarea…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.