Sunt o soluție oile care pasc iarbă printre panourile solare din Dobrogea? Cum să îmbini agricultura cu producerea de energie - HotNews.ro

Sunt o soluție oile care pasc iarbă printre panourile solare din Dobrogea? Cum să îmbini agricultura cu producerea de en
📅 2025-02-05

Exemple din sectorul agrivoltaic în Europa de Est: de la modele de succes la scandaluri de corupție. 

Sectorul agrivoltaic (agricultură și producție de energie solară pe același teren) are un potențial uriaș în Europa Centrală și de Est, însă până acum țările din această regiune nu au implementat legi clare care să încurajeze acest lucru. 

În România există câteva proiecte-pilot unde oile pasc iarbă printre panouri, dar Guvernul nu a venit până acum cu o strategie prin care să fie exploatate beneficiile acestui sector. În Cehia este permisă producția de energie doar pentru autoconsum în astfel de ferme, iar în Bulgaria neclaritățile legislative au dus la apariția unor scandaluri de corupție.

„Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia ar putea instala panouri fotovoltaice cu o putere de 180 GW pe suprafețele de pământ utilizate pentru agricultură, ceea ce înseamnă triplarea producției anuale de energie regenerabilă din Europa Centrală de la 73 TWh la 191 TWh”, se arată într-un studiu realizat de thinktank-ul Ember.

”Utilizarea a doar 9% din acest potențial ar putea acoperi întregul necesar de energie electrică din agricultură și procesare a alimentelor”, susține același studiu.

În plus, există beneficii și pentru agricultură. Deși pare un exemplu exotic, studiile au dovedit că este mai bună calitatea lânii care provine de la oile crescute la umbră sub panourile fotovoltaice, potrivit publicației de profil PV Magazine.

Acesta este potențialul teoretic, dar ce se întâmplă oare ”la firul ierbii”?

România: Fermierii cer instalarea de panouri fotovoltaice pe terenurile pe care le cultivă

În România, nu există încă o legislație care să definească sectorul agrivoltaic, însă există câteva proiecte unde, printre panourile instalate de diverși dezvoltatori, au fost lăsate oi la păscut. În general, marile parcuri sunt împrejmuite și monitorizate video, astfel că turmele nu intră pe aceste terenuri.

La finalul anului trecut, Asociația Proprietarilor de Păduri, Pășuni și Terenuri Agricole Bihor a solicitat Guvernului de la București să le permită fermierilor utilizarea duală a terenurilor – pentru agricultură, dar și pentru a instala panouri fotovoltaice. 

„Vă solicităm respectuos să realizați toate demersurile, astfel încât proprietarii să poată folosi terenurile eligibile aflate în proprietatea acestora atât pentru agricultură, cât și pentru energie regenerabilă, inclusiv să adoptați normele metodologice modificate și completate pentru aplicarea prevederilor OG 34/2013 privind organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor permanente și pentru modificarea și completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991”, se arată într-o scrisoare a asociației, preluată de Mediafax.

Iarba este mai proaspătă și mai suculentă sub panourile fotovoltaice

O turmă de oi se odihnește sub panourile parcului fotovoltaic Francisco Pizarro din Caceres, Spania. Foto: Meng Dingbo / Xinhua News / Profimedia

Reprezentanții fermierilor spun că utilizarea terenurilor în sistem agrivoltaic le-ar aduce venituri în plus.

„În intenția de a valorifica pe cât de mult, de bine și de eficient terenurile pe care le avem în proprietate, am avut deschiderea, dorința și motivația să aflăm mai multe despre și să înțelegem mai îndeaproape conceptul de agrivoltaic ce, practic, combină activitățile agricole și producția de energie regenerabilă pe același teren. Fără îndoială, pentru comunitățile noastre, agricultura este una dintre cele mai importante surse de venit”, se arată în scrisoare.

”Prin faptul că este permisă amplasarea de proiecte de energie regenerabilă pe terenurile noastre, veniturile membrilor noștri, în calitate de proprietari de terenuri, pot crește considerabil, deoarece, suplimentar față de veniturile realizate din agricultură și de subvențiile aferente primite de la UE, putem beneficia și de prețul plătit pentru folosirea terenurilor noastre de cei care vor să dezvolte astfel de proiecte”.

Totodată, fermierii au menționat că în locurile în care vor fi amplasate aceste proiecte, iarba ar fi mai proaspătă și mai suculentă chiar și în condiții de secetă, măcar prin faptul că, în general, va fi mai multă umbră, și, în acest fel, pe lângă hrana mai potrivită pentru animale, acestea se vor putea și adăposti.

”Panourile solare constituie un element favorabil pentru pășunatul animalelor, acestea oferind umbră și adăpost, a declarat Florin Ungur, președintele asociației. 

O situație win-win

Turmă de oi în parcul fotovoltaic Gickelfeld din Külsheim, Germania. Foto: Marijan Murat / AFP / Profimedia

Oile sunt suficient de scunde pentru a intra cu ușurință sub panouri. Vegetația de sub instalația solară oferă hrană animalelor, care, la rândul lor, o păstrează tăiată, iar gardurile care împrejmuiesc parcurile fotovoltaice ajută la protejarea acestora. 

Consumul zilnic de apă al oilor se reduce datorită suprafețelor umbrite oferite de panouri. Acest lucru ar ajuta în special comunitățile unde alimentarea cu apă este o problemă și seceta este resimțită și mai puternic, deoarece ar putea să ajute la scăderea consumului de apă necesar.

„Randamentul general al pășunatului este mai mare în pășunile cu panouri fotovoltaice decât în câmpurile de pășuni deschise. Sistemele agrivoltaice pot atenua, de asemenea, nevoia de asigurare a unui adăpost artificial pentru animale, reducând și costul inițial al infrastructurii”, au mai explicat fermierii români.

Cehia: Proiecte agrivoltaice doar pentru consumul propriu de energie al fermelor

În Cehia, în iunie 2024, președintele a promulgat o lege privind protecția terenurilor agricole, care implementează și reguli și definiții referitoare la sectorul agrivoltaic. 

Potrivit Ministerului Ceh al Mediului, dezvoltarea agrivoltaicului ar fi posibilă „în fermele de hamei sau livezi pentru a consolida autosuficiența alimentară și independența energetică a fermelor. Aceasta va crea, în premieră, condițiile legale pentru folosirea concomitentă a terenurilor agricole pentru agricultură și producerea de energie electrică, în condițiile prevăzute de lege, pe o suprafață mai mare de 70.000 de hectare”.

Cu toate acestea, instalațiile agrivoltaice nu vor fi permise peste tot. Legea limitează fermierii să folosească doar 10% din terenul lor pentru panouri solare în fiecare fermă.

Există multe incertitudini cu privire la noile reguli pentru agrivoltaic. De exemplu, fermierii doresc să instaleze panouri fotovoltaice nu doar în livezi și câmpuri de hamei, ci și în instalații verticale și multe alte câmpuri, pe care legea le interzice. Totuși, reprezentanții guvernului susțin că aceasta este doar o fază de testare, iar pe viitor va fi posibilă utilizarea sistemelor agrivoltaice pe mai multe terenuri și pentru diferite culturi.

Cea mai semnificativă restricție este că energia din agrivoltaic este în legislația actuală determinată doar pentru propriul consum al fermelor, nu pentru a livra în rețea. Pe când, de fapt, agrivoltaicul are potențial în primul rând pentru generarea de energie pentru rețea, nu doar pentru ferme, arată studiul Ember. 

În Republica Cehă nu există instalații agrivoltaice, cu excepția câtorva experimentale.

Turmă de oi lângă panourile fotovoltaice din apropierea Hjolderup, Danemarca. Foto: Sergei GAPON / AFP / Profimedia

Bulgaria – cazuri de corupție în urma schimbărilor legislative

O serie de scandaluri au marcat apariția primelor proiecte agrivoltaice din Bulgaria. Totul a plecat de la modificări legislative prin care se acordau anumite stimulente acestor proiecte, precum relaxarea regimului de licențiere și reducerea unor taxe.

Aceste facilități au stârnit indignare în sectorul agricol bulgar, în principal în rândul producătorilor de cereale, care nu beneficiau de astfel de facilități. În final, scandalurile din jurul „energiei verzi” au ajuns la președintele bulgar Rumen Radev, care a atacat legea la Curtea Constituțională. Radev a spus că există un „risc de conversie necontrolată a suprafețelor agricole în orice tip de instalație de producere a energiei”.

Scandalurile s-au amplificat în moment în care au apărut informații că terenurile ar fi urmat să fie folosite doar pentru producția de energie.

Presa a relatat cazuri de fraudă în care erau implicate proiecte uriașe. Schema presupunea furnizarea de rezultate false ale testelor de sol, permițând ca unele câmpuri fertile să fie declarate pe hârtie drept teren necultivabil, în vederea construirii de parcuri solare.

Comisia Anticorupție din Bulgaria, Parchetul și Ministerul Afacerilor Interne au demarat o anchetă după informațiile din mass-media.

Ce se cercetează? În noiembrie 2023, oamenii de știință de la Academia Agricolă Bulgară au fost acuzați de Parchet că au schimbat mostre de sol și că folosirea datelor false le-a permis investitorilor să construiască fotovoltaice pe terenuri fertile.

Parchetul a deschis un dosar penal președintelui de atunci al Academiei Agricole și vicepreședintelui „Institutului de Pedologie”. Un angajat de la „Institutul de Știința Solului” le-a spus anchetatorilor că s-a primit mită între 1.500 și 2.500 de euro pentru falsificarea rezultatelor.

Haosul legislativ încă domnește în jurul proiectelor agrovoltaice din Bulgaria

Înainte de 13 octombrie 2023, Legea cu privire la protecția terenurilor agricole prevedea interzicerea construirii de instalații fotovoltaice pe terenurile agricole încadrate la o categorie de fertilitate de la 1 la 6 (pe o scară de la 1 la 10). Conform legii bulgare, acestea sunt cele mai fertile câmpuri. 

După această dată, pentru scurt timp, o modificare a legii a permis instalarea de panouri pe terenurile de categoriile 5 și 6, însă Parlamentul s-a răzgândit rapid și a eliminat această posibilitate.

Proiectul PULSE este o inițiativă europeană de promovare a parteneriatelor jurnalistice transfrontaliere, co-finanțată de Comisia Europeană (DG CONNECT) în cadrul Acțiunilor Multimedia prin acordul de grant LC-02772862. HotNews.ro colaborează în cadrul proiectului cu alte publicații prestigioase din Europa: Delfi (Lituania), Deník Referendum (Cehia), cel mai mare ziar austriac Der Standard (Austria), unele dintre cele mai mari publicații din Grecia – EFSYN, El Confidencial – Spania, cel mai mare ziar polonez Gazeta Wyborcza, cel mai vechi site analitic și informațional bulgar Mediapool, una dintre cele mai mari publicații independente maghiare HVG și ziar italian cu profil economic Il Sole 24 Ore, una dintre cele mai vechi și puternice publicații din Peninsulă.

Trei organizații media transnaționale de renume – OBCT (Italia), N-ost (Germania) și Voxeurop (Franța) vor coordona activitățile proiectului.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

VIDEO Laura Vicol, amenințări către jurnalistul Recorder de la care a pornit ancheta Nordis: „O să aveți mari surprize/ Știu că sunteți plătiți. Ne vedem în instanță”

Laura Vicol a respins miercuri acuzația că firma imobiliară Nordis a păgubit mai multe dosare și a susținut că nu există păgubiți ai companiei soțului ei, ci clienți, iar luni ar fi urmat să primească…

FOTO Armata ucraineană se pregătește să arunce pe front unități de vehicule robotizate, pe fondul lipsei de forță de luptă

Armata Ucrainei va crea unități de vehicule robotizate pentru a le desfășura pe front, a afirmat miercuri ministrul apărării, în timp ce Kievul și Moscova se luptă pentru a obține un avantaj tehnologic asupra inamicului…

Dosarul Nordis: Peste 200 de case și apartamente și zeci de conturi puse sub sechestru de procurori

DIICOT a anunțat miercuri ce bunuri a pus sub sechestru în dosarul Nordis, în care procurorii cer arestarea preventivă a Laurei Vicol, a lui Vladimir Ciorbă și a altor nouă persoane. Conform DIICOT, a fost…

Arabia Saudită îi răspunde lui Donald Trump „clar și explicit”: Fără relații cu Israel dacă nu există un stat palestinian

Arabia Saudită a anunțat că nu va stabili relații cu Israel fără crearea unui stat palestinian, contrazicându-l astfel pe președintele american Donald Trump, care susținea că autoritățile de la Riad nu au pus această condiție…

Guvernul Italiei își apără decizia de a-l elibera pe oficialul libian suspectat de crime de război și dă vina pe mandatul Curții Penale Internaționale, care „conține greșeli”

Ministrul justiției, Carlo Nordio, a apărăt decizia Italiei de a-l elibera pe Osama Almasri Najim, oficial libian suspectat de crime de război, și susține că mandatul emis de către Curtea Penală Internațională (CPI) pentru arestarea…

Ozzy Osbourne anunță ultimul său concert alături de Black Sabbath. Când și unde va avea loc

Trupa Black Sabbath va susține pe 5 iulie, în Birmingham, primul concert din ultimele două decenii, care va fi şi ultima reprezentaţie live a lui Ozzy Osbourne, potrivit BBC și News.ro. Membrii trupei, Osbourne, Tony…

Mihail Neamțu, șeful Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, distribuie pe Facebook o fotografie generată cu AI / Val de ironii: „E plin de Golden Retrieveri prin toate satele din România”

Mihail Neamțu a postat, miercuri, pe rețeaua de socializare textul „România reală. România trădată”, care însoțește o fotografie generată cu inteligența artificială cu un bătrân și un copil care vând legume în fața unei porți.…

ESET: Ghid de securitate pentru utilizarea aplicațiilor cloud Microsoft 365 și Google Workspace 

Conform analiștilor în securitate de la ESET, companiile din întreaga lume caută în permanență modalități prin care să-și desfășoare activitățile cât mai eficient și mai independent, în raport cu o locație sau alta. În acest…

ANAF a declanșat un control intern cu privire la cazul NORDIS

Conducerea ANAF s-a autosesizat și a dispus declanșarea unui control de către Direcția Generală de Integritate, au transmis miercuri oficialii instituției, după ce în referatul DIICOT se arăta că 4 inspectori de la Fisc care…

Organismul limitează caloriile arse zilnic, indiferent câte exerciții faci și cât de intense sunt – studiu

Milioane de oameni petrec ore în șir la sala de fitness, motivați de promisiunea că efortul fizic susținut accelerează metabolismul și topește kilogramele în plus. Cercetătorii au ajuns însă la concluzia că oricâte exerciții am…

Good News

Only good and positive news.