SUA au alocat un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina, în valoare de circa 500 de milioane de dolari, a anunțat, joi, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, la reuniunea de la Ramstein a țărilor care susțin Ucraina în războiul cu Rusia, potrivit Reuters și EFE, citate de Agerpres.
Noul ajutor militar, care va fi probabil ultimul oferit de administrația lui Joe Biden, înainte ca Donald Trump să-i ia locul pe 20 ianuarie, „include rachete suplimentare pentru sistemele antiaeriene ucrainene, muniții suplimentare și mai multe muniții antiaeriene și alte echipamente pentru F-16 ale Ucrainei”, a spus Lloyd Austin, la deschiderea reuniunii „Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei”, creat la baza aeriană americană Ramstein din Germania după lansarea invaziei ruse asupra teritoriului ucrainean.
La reuniunea de joi participă 15 țări din grupul din care fac parte 50 de state ce furnizează ajutor militar Ucrainei. Cele 15 țări și-au dat acordul pentru foi de parcurs elaborate în vederea acoperirii necesităților cele mai urgente ale Ucrainei pe câmpul de luptă, potrivit șefului Pentagonului.
Aceste foi de parcurs se extind până în anul 2027, a semnalat Lloyd Austin, conform căruia aceste coaliții „pot continua să ajute Ucraina să-și creeze o forță care pe termen lung să descurajeze o altă agresiune rusă, în timp ce Ucraina implementează propriile sale reforme esențiale pentru mobilizare și în alte domenii”.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a anunțat la rândul său că Berlinul va oferi Ucrainei noi rachete antiaeriene pentru sistemele IRIS-T și a asigurat că Germania va respecta graficul ajutorului militar promis Kievului.
În contextul incertitudinii asupra abordării pe care viitorul președinte american Donald Trump o va avea asupra războiului ruso-ucrainean, ministrul german a apreciat că formatul de la Ramstein se desfășoară cel mai bine sub leadership-ul american, „dar, dacă cei din SUA decid acum să nu mai mențină acest format, atunci noi vom trebui să luăm propriile noastre decizii” pentru susținerea în continuare a Ucrainei.
Boris Pistorius a adăugat totuși că este prea devreme pentru a specula asupra a ceea ce se va întâmpla cu formatul Ramstein după inaugurarea lui Trump, pe 20 ianuarie. Ministrul german s-a declarat pe de altă parte ‘uimit’ de refuzul lui Trump de a exclude o posibilă folosire a forței pentru a anexa Groenlanda, dar s-a arătat totuși încrezător că el nu va schimba politica modernă a SUA.
Tot la reuniunea ce are loc joi la Ramstein, șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a susținut că Uniunea Europeană este „pregătită să preia ștafeta” sprijinului militar pentru Ucraina dacă Trump va sista ajutorul oferit acesteia în războiul cu Rusia.
Încă nu este clar cum va acționa viitorul președinte al SUA, care a promis discuții cu președinții rus și ucrainean, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, și a deplâns moartea multor tineri soldați pe frontul ucrainean, dar nu a avansat soluții.