Continuand sa navigati acest site sunteti de acord cu folosirea cookies si acceptati termenii si conditiile sitului
Conditii de utilizare
ACTUALITATE.ORG este un sit de stiri al carui unic scop este de a acumula si afisa ultimele stiri romanesti, asa cum sunt publicate de catre cele mai mari situri de stiri din Romania, fara a fi stocate in vreo baza de date. In acest sens va informam ca:
- nu suntem autorii stirilor afisate si nu putem verifica veridicitatea acestora
- stirile publicate vor inceta sa existe dupa ce sunt sterse de pe situl de origine
- pentru mai multe informatii referitoare la stirile publicate ori la autorii acestora, va invitam sa vizitati paginile stirilor originale (veti gasi legaturile in partea de jos a articolelor)
Și studenții protestează luni la Guvern împotriva măsurilor din Ordonanța trenuleț: „Sunt inacceptabile” - HotNews.ro
Studenții anunță un protest pentru luni, 30 decembrie, la ora 12:00, în Piața Victoriei, atunci când Guvernul se reunește în ședință pentru a adopta așa-numita ordonanță „trenuleț” care stabilește măsurile fiscal-bugetare pentru anul 2025. Proiectul acestei OUG conține măsuri care îi vor afecta inclusiv pe studenți. De exemplu, ei vor beneficia de tarif redus cu 90% pe transportul intern pe distanța/rutele dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află instituția, nu pe toate rutele ca în prezent. Studenții denunță aceste măsuri drept „inacceptabile” și care le vor „adânci dificultățile economice”.
Citește și
DOCUMENT OFICIAL Proiectul Ordonanței trenuleț: Salariile bugetarilor și pensiile nu vor crește în 2025 / IT-știi și angajații din construcții și agricultură rămân fără facilități / Crește impozitul pe dividende, scade pragul la micro
Într-un comunicat difuzat duminică seară, Uniunea Studenților din România (USR) își exprimă „profunda nemulțumire față de propunerile incluse în proiectul Ordonanței de Urgență privind măsurile fiscal-bugetare pentru anul 2025. Acest proiect aduce măsuri care vor afecta grav studenții, reducând accesul la drepturi fundamentale și oportunități de dezvoltare”.
Reprezentanții studenților menționează două dintre principalele modificări propuse și care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025:
Reducerea de 90% pentru transportul intern va fi valabilă doar pe rutele dintre localitatea de domiciliu și centrul universitar în care studenții își desfășoară studiile.
Fondul pentru burse nu va fi majorat, ceea ce va menține cuantumurile actuale pe tot parcursul anului 2025.
„Aceste măsuri sunt inacceptabile și vor adânci dificultățile economice ale studenților, afectând accesul lor la educație și mobilitate. În contextul unui sistem educațional deja subfinanțat, noile propuneri reprezintă o povară suplimentară, în special pentru studenții cu venituri reduse”, denunță organizația studențească.
Ei solicită Guvernului „deschiderea imediată a unui dialog real și transparent cu federațiile studențești și societatea civilă pentru a identifica soluții echitabile care să sprijine educația și dezvoltarea tinerilor”.
„La final de an, Guvernul aduce nota de plată. Dar cine o plătește? Studenții refuză să fie sacrificați în numele unor politici fiscale care ignoră nevoile generației viitoare. E timpul să luptăm pentru drepturile noastre! Nu vom accepta ca viitorul nostru să fie compromis de măsuri care descurajează educația și mobilitatea studenților. Hai alături de noi pe 30 decembrie, la ora 12:00, în Piața Victoriei!”, este apelul lansat de Uniunea Studenților din România.
Citește și
Polițiștii și angajații din penitenciare ies în stradă. Sindicatele anunță proteste în timpul ședinței de guvern de luni
Nemulțumirile studenților
Studenții explică apoi pe larg în ce mod vor fi afectați de decizia Guvernului de a restrânge subvențiile la transport în cazul lor:
„Reducerile pentru transport facilitează accesul studenților la instituțiile de învățământ superior, mai ales pentru cei din medii defavorizate. Într-un context economic dificil, costurile de transport pot deveni o barieră în calea educației, ceea ce contravine dreptului fundamental la educație”.
„Reducerile pentru transport permit studenților să participe la activități extracurriculare, stagii, conferințe și programe de schimb între universități, esențiale pentru dezvoltarea lor profesională și personală. Aceste activități contribuie la formarea unor competențe relevante pe piața muncii”.
„În România, mulți studenți depind financiar de familiile lor, iar creșterea cheltuielilor de transport adaugă o povară semnificativă. Reducerile ajută familiile să susțină studiile copiilor lor fără să fie copleșite de costuri suplimentare”.
„În contextul inflației și al creșterii costurilor vieții, reducerile la transport reprezintă un sprijin direct pentru studenți, care se confruntă deja cu cheltuieli ridicate pentru cazare, hrană, materiale didactice și alte necesități”.
„Accesul la taberele studențești și alte programe similare oferite de Ministerul Educației și Cercetării este direct legat de posibilitatea studenților de a călători în mod accesibil. Fără reduceri la transport, studenții cu resurse financiare limitate ar putea să nu mai participe la aceste programe, privându-i de beneficii care contribuie la integrarea lor socială și la formarea unor competențe transversale importante”.
„Stagiile de practică reprezintă o componentă esențială a pregătirii profesionale, oferindu-le studenților ocazia de a dobândi experiență reală și de a pune în aplicare cunoștințele teoretice. Multe dintre aceste stagii sunt organizate în orașe diferite de cel în care studenții studiază sau locuiesc, ceea ce presupune costuri suplimentare de transport. Reducerea subvențiilor pentru transport ar putea face ca studenții să nu mai poată participa la aceste stagii, limitând accesul lor la oportunități critice de dezvoltare profesională”.
„Doctoranzii trebuie să se deplaseze frecvent pentru a accesa biblioteci, arhive, laboratoare și alte instituții de cercetare situate în afara orașului în care își desfășoară studiile. Reducerile pentru transport facilitează aceste deplasări, contribuind la progresul cercetării lor. Cercetarea modernă presupune colaborări între instituții și universități din diverse locații. Reducerile la transport în comun susțin mobilitatea doctoranzilor, permițându-le să lucreze eficient în echipe multidisciplinare și să contribuie la proiecte comune”.
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
Donald Trump își va prelua mandatul pe 20 ianuarie 2025, iar partenerii Washingtonului așteaptă deja schimbările pe care le-a anunțat cu privire la politicile cheie. Când a început acest an, orizontul global era deja marcat…
Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, a afirmat, la Digi24, că se aşteaptă ca ministerul pe care îl conduce să beneficieze, în anul 2024, de un buget mai mare decât până acum. David spune, răspunzând…
Studenții anunță un protest pentru luni, 30 decembrie, la ora 12:00, în Piața Victoriei, atunci când Guvernul se reunește în ședință pentru a adopta așa-numita ordonanță „trenuleț” care stabilește măsurile fiscal-bugetare pentru anul 2025. Proiectul…
Poliția finlandeză a anunțat că a descoperit urme de dragare a fundului Mării Baltice care se întind pe zeci de kilometri, în zona în care un petrolier care transporta țiței rusesc este suspectat că a…
„Călătoriile cu transportul în comun din București pot fi un prilej pentru a înțelege de ce acest oraș este haotic, dar și pentru a începe să rezonezi cu el”, spune jurnalista de cultură Diana Popescu,…
Preşedintele croat în exerciţiu, Zoran Milanovic, susţinut de Partidul Social Democrat (SDP), a câştigat alegerile prezidenţiale din primul tur, potrivit unui exit poll difuzat duminică la închiderea secţiilor de vot, scriu AFP și Agerpres. Milanovic…
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat, la Antena 3, că va candida la alegerile prezidențiale, indiferent de competitorii pe care-i va avea în cursa pentru Cotroceni. El a spus că și-ar dori să aibă sprijinul…
Gigi Becali, patronul clubului FCSB, a anunțat că își dorește să-l transfere pe Miguel Silva (29 de ani) de la Oțelul Galați. Campioana en-titre a României se află în negocieri avansate cu mijlocașul Juri Cisotti…
Printre investitorii din ultimii ani în turismul din Zanzibar se numără și români. A constatat acest lucru și cunoscut jurnalist britanic Charlie Ottley, stabilit în România, și care zilele trecute a postat pe Facebook că…
Cercetătorii francezi au descoperit un sarcofag reînhumat ce datează din perioada Regatului Mijlociu Egiptean în oraşul Luxor din Egipt, în cadrul unor cercetări desfăşurate după descoperirea, în 2018 şi 2019, a altor sarcofage în acelaşi…