Operatorul francez de sateliți Eutelsat, unul dintre rivalii europeni ai SpaceX, nu a luat în considerare că 2024 a fost un an bisect, ceea ce a dus la o problemă tehnică soldată cu o întrerupere stânjenitoare a serviciilor sale la începutul acestui an, scrie Gizmodo.
Constaelația de sateliți OneWeb, răspunsul francezilor față de constelația Starlink a SpaceX, a restaurat serviciile de internet după o pană începută pe 31 decembrie 2024 și care a durat 48 de ore.
„Cauza principală a fost identificată ca fiind o problemă software în segmentul terestru”, a precizat compania într-un comunicat scurt publicat după remedierea problemei. „Constelația funcționează din nou în parametri normali”, a anunțat comunicatul.
Joanna Darlington, directorul de comunicare și relații cu investitorii al Eutelsat, a declarat pentru site-ul Via Satellite că anul bisect din 2024 „pare să fie cea mai probabilă cauză” a defecțiunii software. Ignorarea unei zile în minus anul acesta a perturbat, cel mai probabil, software-ul constelației de internet, ducând la căderea serviciilor de internet.
Eutelsat operează o flotă de peste 630 de sateliți în orbita joasă a Pământului. Compania construiește constelația OneWeb încă din 2020, lansând serii de sateliți proiectați să ofere internet de mare viteză la nivel global.
Însă drumul nu a fost ușor pentru Eutelsat, după cum notează site-ul tech Gizmodo. Compania s-a bazat inițial pe racheta Soyuz a Rusiei pentru lansarea sateliților săi, însă relația cu Roscosmos s-a deteriorat rapid după începerea invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022.
Ca represalii împotriva sancțiunilor occidentale impuse Rusiei, Roscosmos a refuzat să lanseze sateliții OneWeb decât dacă compania ar fi acceptat o listă de cerințe. OneWeb a refuzat, iar Rusia a pus sechestru pe 36 de sateliți ai companiei într-un depozit de la Cosmodromul Baikonur din Kazahstan. Compania franceză a fost astfel nevoită să se bazeze pe rivalul său din domeniul constelațiilor de internet, SpaceX, precum și pe Organizația Indiană de Cercetare Spațială, pentru a-și lansa sateliții.
O altă problemă pentru Eutelsat a ținut de faptul că nu a reușit să își extindă acoperirea cu internet de bandă largă la nivel global din cauza întârzierilor în obținerea aprobărilor pentru infrastructura terestră în țări-cheie precum India, Thailanda și Turcia. Drept urmare, serviciile de internet ale OneWeb sunt disponibile în prezent doar în Americi, și în anumite părți ale Europei și Asiei. Compania speră să-și rezolve problemele în acest an și să lanseze serviciile complete până în primăvară, potrivit SpaceNews.
Comparativ cu constelația Starlink a SpaceX, OneWeb este orientată mai degrabă către furnizorii de servicii de internet (ISP) și alți clienți business. Compania franceză este cel mai cunoscută pentru dezvoltarea primului satelit „flexibil” din lume.