Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în procedură de urgenţă, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35. Proiectul de lege merge acum la Senat, for decizional. Guvernul a solicitat procedură de urgenţă în cazul acestui proiect.
Plenul Camerei Deputaţilor s-a reunit marţi după-amiază pentru a adopta proiectul de lege al Guvernului. S-au înregistrat 195 de voturi pentru, 4 voturi contra, o abţinere şi un deputat nu şi-a exprimat votul, relatează Agerpres și News.ro.
Comisia de apărare a analizat proiectul de lege în procedură de urgenţă şi a elaborat un raport de admitere. Consiliul Legislativ şi CSAT au avizat favorabil proiectul de lege.
Proiectul de lege are legătură cu Concepţia de realizare a capabilităţii operaţionale de apărare aeriană cu avioane multirol de generaţia a V-a, în cadrul programului de înzestrare „Avion multirol de generaţia a V-a, F-35”, Faza I, şi unele măsuri privind derularea contractelor Guvern-Guvern specifice Programului Foreign Military Sales.
Actul normativ prevede atribuirea de Guvernul României către Guvernului Statelor Unite ale Americii a contractelor de tip Letter of Offer and Acceptance (LOA) pentru achiziţionarea a 32 de avioane F-35, motoare, muniţii, suport logistic iniţial, acces permanent la lanţul global de suport al F-35, echipamente şi servicii pentru şi de instruire a personalului navigant de aviaţie, a personalului de sprijin şi a personalului tehnic-ingineresc de aviaţie, echipamente criptografice cu regim special, asistenţă de specialitate, precum şi realizarea de proiecte de cooperare industrială constând în transfer de tehnologie sau produse.
Fondurile necesare se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Apărării Naţionale, sau prin împrumuturi ori garanţii de împrumuturi oferite de Guvernul SUA sau printr-o combinaţie a acestora. De asemenea, se propune încheierea de către Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a unor acorduri de înţelegere cu producătorul avionului F-35 pentru realizarea proiectelor de cooperare industrială.
Camera Deputaţilor este prima sesizată, Senatul este forul decizional.