Plafonarea prețurilor la energie și gaze, luată în calcul de Ministerul Energiei și după 1 aprilie - HotNews.ro

Plafonarea prețurilor la energie și gaze, luată în calcul de Ministerul Energiei și după 1 aprilie - HotNews.ro
📅 2025-01-04

Scenariile analizate în prezent în ceea ce priveşte liberalizarea pieţei de energie prevăd că aceasta se va face etapizat, cu protejarea tuturor consumatorilor, şi nu se limitează la data de 1 aprilie 2025, au precizat vineri reprezentanţii Ministerului Energiei, într-o informare de presă.

„Conform programului de guvernare şi planului de acţiune stabilit la nivelul Ministerului Energiei, nu există la acest moment o decizie de eliminare a plafoanelor la energie electrică şi gaze naturale începând cu 1 aprilie 2025. Programul de guvernare prevede «elaborarea unui mecanism privind dereglementarea pe baza unui calendar etapizat, cu protejarea consumatorilor şi asigurarea unui climat concurenţial solid, previzibil, pentru preţuri accesibile la energie electrică şi gaze naturale»”, scrie în informarea ministerului, potrivit Agerpres.

„Scenariile analizate în prezent de Grupul Interministerial creat în luna noiembrie 2024 prin decizia Prim-ministrului României 380/2024 prevăd foarte clar că liberalizarea se va face etapizat, cu protejarea tuturor consumatorilor şi nu se limitează la data de 1 aprilie 2025 sau la consumatorii vulnerabili”, a precizat Ministerul Energiei.

Instituția mai transmite că scenariile de lucru ţin cont de implementarea unor mecanisme deja testate de statul român, precum cardurile de sprijin (de exemplu cardul de energie, cardul de alimente, cardul de vacanţă), însă nu sunt excluse ajustări sau măsuri care vor fi identificate pe parcursul întâlnirilor de lucru ale Grupului Interministerial.

„Ne-am propus ca până la finalul lunii ianuarie să identificăm cele mai bune soluţii pentru perioada post 1 aprilie 2025. Obiectivul ministrului Energiei, având şi calitatea de vicepreşedinte al comitetului interministerial pentru protejarea consumatorilor vulnerabili şi combaterea sărăciei energetice, este ca şi după 1 aprilie 2025, şi aici ne referim la toate categoriile de consumatori, preţurile la energie să fie corecte şi nu vină ca o povară pentru bugetele lor”, conform informării citate.

Burduja: „Există argumente” pentru continuarea plafonării

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat vineri că există mai multe scenarii, unul dintre acestea fiind continuarea, o perioadă, a schemei de plafonare-compensare, pentru toată lumea.

„Şi avem argumente. Este o schemă cunoscută de piaţă, avem o instabilitate pe piaţa regională. Iată ce s-a întâmplat de la 1 ianuarie cu stoparea tranzitului de gaz rusesc şi creşterea preţului la gaze pe burse. Există argumente şi cred că şi Comisia Europeană va fi deschisă în faţa unei asemenea idei”, a explicat Burduja, la Digi24.

El a reiterat că în această lună va trebui să se vină cu o propunere finală de calendar şi a subliniat că în Programul de guvernare se vorbeşte despre o liberalizare etapizată, prudentă, în care, pe de o parte, să fie protejat consumatorul final şi, pe de altă parte, să se asigure lichiditatea pe piaţă, să existe energie de vânzare.

Întrebat pe ce perioadă ar putea fi prelungită plafonarea, ministrul Energiei a precizat că din iarnă „ieşim pe baza cadrului legal actual” şi ulterior poate fi vorba de câteva luni, dar urmează să stabilească scenariul, până la finele lunii ianuarie, Comitetul interministerial.

„Poate fi vorba de câteva luni, poate fi vorba de finalul anului. România este într-o procedură timpurie de infringement pe aceste plafonări, pentru că noi am plafonat preţurile de la producători pe tot lanţul, practic, până la clientul final, ceea ce este o derogare de la principiile pieţei libere, pieţei europene.(…) Această schema trebuie să fie şi ea finanţată de undeva. Aţi văzut decizia Curţii Constituţionale. Analizăm să vedem implicaţiile ei, să vedem de unde putem finanţa o astfel de schemă (…) Discuţia trebuie încheiată până la final de ianuarie. Până atunci vrem să ne vedem cu toată piaţa, nu doar noi, instituţiile guvernamentale. În acest Comitet este şi industria reprezentată, furnizorii, distribuitorii”, a explicat Burduja.

Potrivit ministrului scenariile ar fi, pe lângă prelungirea schemei aşa cum este, prelungirea cu accent pe consumatorii vulnerabili şi anumite mecanisme de sprijin şi pentru consumatorii non casnici, probabil pe anumite domenii pe care România le defineşte ca având nevoie de sprijin în plus din partea statului, ca de exemplu industria grea, care depinde foarte mult de preţul energiei electrice şi de cel al gazelor.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Ce spune Spitalul de Psihiatrie Sibiu despre cazul infirmierului condamnat la închisoare pentru violarea a patru paciente

Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” Sibiu a reacţionat după ce un fost infirmier al său a fost condamnat la 18 ani și 8 luni de închisoare pentru violarea a patru paciente. Bărbatul nu…

Rusia a închis fără explicații aeroportul din al doilea cel mai mare oraș al țării

Aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg, al doilea oraș ca mărime din Rusia, a suspendat temporar sosirile și decolările de avioane sâmbătă dimineața, a anunțat autoritatea de supraveghere a aviației din Rusia, Rosaviatsia, citată de Reuters.…

Audiențe TV în luna decembrie. Postul de știri care a ocupat primul loc în prime-time, în fața Digi24 și Antena 3 CNN

Postul de știri Realitatea Plus a fost cea mai urmărită televiziune de știri, în prime-time (orele 19:00 – 23:00), în luna decembrie 2024, în contextul difuzării emisiunilor și interviurilor cu Călin Georgescu, câștigătorul surpriză al primului…

Directorul care conduce Amazon în era A.I. consideră că angajații de mâine nu vor fi atât de motivați de salarii: „O revoluție tăcută se desfășoară pe piața muncii”

Werner Vogels, directorul tehnologic (CTO) al Amazon, consideră că angajații de mâine nu vor fi motivați doar de succesul financiar și în carieră, ci că vor fi tot mai mult interesați ca viețile și profesiile…

Regretele financiare și înțelepciunea celor de peste 80 de ani. Schimbări care îi pot face pe tinerii de azi să ajungă niște pensionari săraci

Majoritatea românilor care caută să își înmulțească banii se uită fie la depozite bancare, la investiții bursiere, ori la fondurile de investiții. Adolescenții de azi vor trăi mai mult decât părinții lor și, la cum…

Meta își elimină propriile sale profiluri de Instagram și Facebook bazate pe AI după o descoperire făcută de utilizatori

Conturile personajelor AI create de Meta pentru Facebook și Instagram în 2023 au fost eliminate începând din vara anului trecut, însă compania gigant și-a șters vineri toate profilurile, după ce utilizatorii au făcut publice conversații…

Răspunsul lui George Simion pentru Alfred Simonis: „Singurul lucru pe care a vrut să mi-l dea mie și românilor”

Liderul AUR, George Simion, publică sâmbătă dimineață, pe Facebook, un videoclip care prezintă secvențe din timpul scandalului din Parlament, din noiembrie 2023, între el și Alfred Simonis. Postarea lui Simion vine în contextul în care…

Un program prin care Ghana acordă cetățenia atrage sute de americani, canadieni și britanici

Răsfoind un album de familie, Keachia Bowers s-a oprit la o fotografie cu ea când era un copil și stătea în poala tatălui ei, în timp ce ținea albumul din 1978 „Africa Stand Alone” al…

Salariul minim pe economie din Polonia l-a depășit în premieră pe cel din SUA la nivel federal

Salariul minim pe oră din Polonia a depășit pentru prima dată salariul minim federal din Statele Unite, arată NFP după ultima mărire salarială obținută de angajații polonezi la începutul acestui an. La 1 ianuarie, salariul…

Peste 2.200 de imigranţi şi-au găsit sfârşitul în Marea Mediterană în 2024, spune ONU. Bilanţul negru include sute de copii

Peste 2.200 de oameni au murit sau au fost dați dispăruți în Marea Mediterană, în 2024, în timp ce încercau să ajungă în Europa, fugind de război și sărăcie, relatează The Guardian. Bilanţul include sute…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.