Muzeul Național de Istorie a României a anunțat, vineri, că bunurile culturale din metale prețioase care au fost expuse la Muzeul Drents din Olanda, în cadrul expoziției „Dacia! Regatul aurului și argintului”, au fost aduse înapoi în țară în această seară.
Amintim că, în dimineața zilei de 25 ianuarie, din muzeul olandez au fost furate Coiful de aur de la Coțofenești și trei brățări din aur de la Sarmizegetusa Regia. Poliția olandeză a arestat trei suspecți, dar deocamdată nu a găsit obiectele din tezaurul dacic.
„Bunurile culturale din metale prețioase aflate în colecțiile a 18 muzee din România, care au făcut parte din expoziția «Dacia! Regatul aurului și argintului»”, deschisă la Muzeul Drents din Assen, Olanda, s-au întors în această seară, în țară”, afirmă MNIR, vineri seară, într-o postare pe Facebook.
Instituția spune că expoziția a avut peste 84.000 de vizitatori.
„Expoziția, deschisă în perioada perioada 7 iulie 2024 – 26 ianuarie 2025, a înregistrat un număr de 84336 vizitatori (conform ultimelor date furnizate de Muzeul Drents), marcând 30 de ani de la deschiderea primei expoziții de arheologie românească găzduită de un muzeu olandez”, se arată în același comunicat.
MNIR susține că „a organizat în ultimii zece ani numeroase expoziții internaționale în țări precum Franța, Belgia, Spania, Portugalia, Italia, Olanda, Danemarca, Ungaria, SUA, Canada și China”.
„MNIR este o parte importantă a strategiei de diplomație publică și diplomație culturală a României din ultimul deceniu, prezentând în marile muzee europene, bunuri culturale românești de o valoare inestimabilă, făcând vizibilă în întreaga lume istoria și cultura României, adunând în jurul său zeci de muzee din întreaga țară, promovându-le în întreaga lume. Participarea bunurilor istorice de tezaur la expozițiile din întreaga Europă cât și din SUA, Canada și China, a adus vizibilitate și a îmbunătățit imaginea României, a pus pe harta civilizației mondiale istoria și civilizația din țara noastră”, mai notează MNIR.
Justiția olandeză a prelungit, vineri, măsura arestului preventiv cu încă 14 zile în cazul celor trei suspecți arestați după jaful de la muzeu, conform anunțului făcut de către postul regional de televiziune RTV Drenthe.
Este vorba despre doi bărbați și o femeie din Heerhugowaard.
„Ei sunt suspectaţi de implicare în spargerea muzeului şi furtul a patru comori valoroase de artă românească”, a declarat Parchetul olandez, menționând totodată că ancheta este în curs de desfăşurare, potrivit News.ro.
Joi seară, polițiștii olandezi au prezentat public fotografiile cu doi dintre suspecți, Bernhard Zeeman și Douglas Chesley Wendersteyt, ambii din Heerhugowaard, localitatea în care au fost arestați.