Romgaz, companie de stat controlată de Ministerul Energiei, nu a reușit nici în acest an să finalizeze construcția unei centrale electrice pe gaze, de 430 MW, la Iernut. Astfel, termenul de finalizare și punere în funcțiune a investiției va fi din nou prelungit, se arată într-un proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică de Ministerul Energiei.
Spaniolii de la Duro Felguera, compania care are calitate de executant al lucrărilor, invocă mai multe motive pentru care nici în acest an nu respectă prevederile contractuale.
Lucrările au început în 2016 și trebuiau finalizate, cel târziu, după prelungirea unor termene, în 2020. În 2021 a fost reziliat contractul semnat în 2016 cu constructorul, pentru că acesta nu și-a respectat obligațiile contractuale. În 2023 a fost semnat un nou acord cu același constructor, care, nici de data aceasta nu își respectă obligațiile contractuale. Conform celui de-al doilea contract, lucrările trebuiau finalizate în decembrie 2024.
Acest contract a fost controversat încă de la început. HotNews.ro a arătat la momentul semnării că Duro Felguera era investigată în Spania într-un caz de corupție, care se întindea până în Venezuela.
„În prezent realizarea noului Contract de lucrări este în întârziere, stadiul fizic de realizare a lucrărilor aferente noului contract fiind de 67%”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de Ordonanță de Urgență.
Duro Felguera a invocat pentru întârzierile în realizarea noului Contract de lucrări mai multe motive:
„SNGN Romgaz S.A. se află în imposibilitate de a finaliza centrala cu ciclu combinat de la Iernut la termenul prevăzut de HG nr. 1118/2023, respectiv 31.12.2024”, se precizează în motivarea actului normativ.
În aceste condiții, proiectul de OUG propune ca „termenul maxim de finalizare și punere în funcțiune a investițiilor finanțate nerambursabil din fondurile PNI, în sensul prelungirii acestuia de la 31.12.2024 până la data de 30.06.2025”.
Trebuie precizat că centrala de la Iernut este o investiție care primește finanțare nerambursabilă de 320,9 milioane de lei, fiind beneficiară a fondurilor din Planul Național de Investiții.
Proiectul de OUG propune ca perioada de eligibilitate a cheltuielilor, pentru a putea beneficia de aceste fonduri, să fie prelungită până la data de 31 iulie 2025.
În primul semestru al anului 2024 a fost încasată suma de 15,8 milioane lei din Planul Național de Investiții pentru investiția în noua centrală de la Iernut. Suma totală încasată până la 30 iunie 2024 este de 292,32 milioane lei. Conform contractului de finanțare, suma maximă pe care Romgaz o poate accesa este de 320,91 milioane lei.
În 2016, Romgaz a încheiat cu asocierea formată din Duro Felguera si Romelectro contractul privind realizarea proiectului unei centrale noi cu ciclu combinat cu turbine cu gaze de la Iernut, de 430 MW, contract care prevedea proiectarea, livrarea echipamentelor, execuția lucrărilor și punerea în funcțiune pentru suma de 268 milioane de euro plus TVA.
HotNews.ro a arătat la momentul semnării că Duro Felguera era investigată în Spania într-un caz de corupție, care se întindea până în Venezuela.
De asemenea, Romelectro era o companie abonată la contractele mari cu societăți energetice de stat. Între timp, compania a intrat în insolvență.
Comisia de evaluare a Romgaz a transmis către HotNews.ro, în 2016, după semnarea contractului, că nu a avut cunoștință despre faptul că Duro Felguera este investigată în Spania pentru spalare de bani și dare de mită.
În 2021, contractul a fost reziliat. Motivul invocat de Romgaz era „încălcarea constantă a obligațiilor contractuale asumate de către Asociere, aceasta nefinalizând lucrările în termenul stabilit”. Termenul stabilit era 26 decembrie 2020.
În primăvara anului trecut, Romgaz a semnat un nou contract pentru reluarea lucrărilor cu aceeași companie spaniolă, Duro Felguera, invocând motivul că lucrările sunt gata în proporție de 90%, iar alegerea unui alt constructor ar fi însemnat întârzieri în plus.
La finalului lunii iulie 2024, „progresul total al execuției investiției” (progres compus din execuția Contractului Inițial de Lucrări + execuția Noului Contract de Lucrări) este de aproximativ 91%”, se arăta într-un document al Romgaz.