„Nașul” AI se teme că sistemele cu inteligență artificială vor controla lumea. „Devin supraomenești” - HotNews.ro

„Nașul” AI se teme că sistemele cu inteligență artificială vor controla lumea. „Devin supraomenești” - HotNews.ro
📅 2025-02-05

Informaticianul Yoshua Bengio a declarat pentru Sky News că este „ținut treaz noaptea” de teama că oamenii ar putea construi sisteme „mai inteligente decât noi pe care nu știm cum să le controlăm”, iar scăparea acestora din mână ar reprezenta un „risc existențial”.

Cursa pentru supremația inteligenței artificiale (AI), declanșată de recenta panică provocată de chatbotul chinez DeepSeek, riscă să amplifice pericolele existențiale ale superinteligenței, consideră Bengio, unul dintre „nașii” AI, potrivit Sky News.

Specialistul în știința calculatoarelor Yoshua Bengio, autor al primului Raport internațional privind siguranța inteligenței artificiale, avertizează că investițiile necontrolate în puterea de calcul pentru AI fără supraveghere sunt periculoase.

Computer scientist @Yoshua_Bengio said he is "kept awake at night" by the fear that humans may build systems "smarter than us that we don't know how to control".https://t.co/2XpJERdLz8 pic.twitter.com/NtxrTUszer

— Sky News (@SkyNews) February 5, 2025

„Eforturile se îndreaptă către cine va câștiga cursa, mai degrabă decât către cum să ne asigurăm că nu vom construi ceva care să ne explodeze în față”, a declarat Bengio.

El este entuziast cu privire la beneficiile inteligenției artificiale pentru societate, însă îndepărtarea de la reglementarea IA de către Casa Albă a lui Donald Trump și competiția frenetică dintre marile companii de tehnologie pentru modele de AI mai puternice reprezintă o schimbare îngrijorătoare.

„Construim sisteme care sunt din ce în ce mai puternice; devin supraomenești în anumite situații”, crede Bengio.

„Pe măsură ce aceste sisteme devin mai puternice, ele devin și extraordinar de valoroase, din punct de vedere economic. Așadar, atitudinea de genul „wow, asta îmi va aduce o mulțime de bani” motivează o mulțime de oameni. Și, desigur, atunci când vrei să vinzi produse, nu vrei să vorbești despre riscuri”, a subliniat profesorul de la Universitatea Montreal.

Un alt „naș” AI nu este de acord cu Bengio

Dar nu toți „nașii” inteligenței artificiale sunt atât de îngrijorați, cum este cazul lui Yann LeCun, cercetătorul șef al Meta în domeniul inteligenței artificiale.

„Am fost amăgiți să credem că modelele lingvistice mari sunt inteligente, dar de fapt, nu sunt”, consideră LeCun.

„Nu avem mașini care să fie la fel de inteligente ca o pisică, în ceea ce privește înțelegerea lumii fizice”.

LeCun preconizează că, în următorii trei-cinci ani, inteligența artificială va avea unele aspecte ale inteligenței la nivel uman. Roboți, de exemplu, care pot îndeplini sarcini pentru care nu au fost programați sau antrenați.

„Există încă o mulțime de provocări științifice și tehnologice și este foarte probabil ca în următorii trei până la cinci ani să aibă loc încă o revoluție a inteligenței artificiale din cauza limitării sistemelor actuale”, a spus LeCun, citat de The Guardian. „Dacă vrem să construim în cele din urmă lucruri precum roboți domestici și mașini complet autonome, avem nevoie de sisteme care să înțeleagă lumea reală”.

Dar, susține el, în loc să facă lumea mai puțin sigură, modelele de inteligență artificială open-source precum DeepSeek, un chatbot dezvoltat de o companie chineză care rivalizează cu cele mai bune tehnologii americane cu o zecime din puterea de calcul, demonstrează că nimeni nu va domina pentru mult timp.

„Dacă SUA decide să renunțe la inteligența artificială din motive geopolitice sau comerciale, atunci inovația va apărea în altă parte în lume. DeepSeek a demonstrat acest lucru”, a spus LeCun.

Cei doi se află la Londra, alături de alți cinci specialiști, pentru a primi premiul Queen Elizabeth Prize for Engineering, cel mai prestigios premiu mondial pentru inginerie, în semn de recunoaștere pentru contribuțiile în inteligența artificială.

Cine sunt cei trei „Nași” ai AI

Yoshua Bengio a primit în 2018, alături de cercetătorii Yann LeCun și Geoffrey Hinton, Premiul Turing pentru munca lor la tehnologia de învățare profundă structurată („deep learning”), care face parte din familia metodelor de învățare automatizată bazată pe rețele neuronale artificiale.

Cei 3 cercetători sunt numiți colocvial „Nașii A.I.” sau „Nașii Deep learning”. Considerat „Premiul Nobel pentru informatică”, Premiul A. M. Turing este decernat anual „unei persoane alese pentru contribuțiile de natură tehnică aduse comunității informatice”, care „trebuie să aibă importanță majoră de durată în domeniul informaticii”.

Premiul este numit după Alan Mathison Turing, matematicianul britanic care este considerat de mulți oameni de știință a fi părintele informaticii teoretice și inteligenței artificiale.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Dosarul Nordis: Peste 200 de case și apartamente și zeci de conturi puse sub sechestru de procurori

DIICOT a anunțat miercuri ce bunuri a pus sub sechestru în dosarul Nordis, în care procurorii cer arestarea preventivă a Laurei Vicol, a lui Vladimir Ciorbă și a altor nouă persoane. Conform DIICOT, a fost…

Arabia Saudită îi răspunde lui Donald Trump „clar și explicit”: Fără relații cu Israel dacă nu există un stat palestinian

Arabia Saudită a anunțat că nu va stabili relații cu Israel fără crearea unui stat palestinian, contrazicându-l astfel pe președintele american Donald Trump, care susținea că autoritățile de la Riad nu au pus această condiție…

Guvernul Italiei își apără decizia de a-l elibera pe oficialul libian suspectat de crime de război și dă vina pe mandatul Curții Penale Internaționale, care „conține greșeli”

Ministrul justiției, Carlo Nordio, a apărăt decizia Italiei de a-l elibera pe Osama Almasri Najim, oficial libian suspectat de crime de război, și susține că mandatul emis de către Curtea Penală Internațională (CPI) pentru arestarea…

Ozzy Osbourne anunță ultimul său concert alături de Black Sabbath. Când și unde va avea loc

Trupa Black Sabbath va susține pe 5 iulie, în Birmingham, primul concert din ultimele două decenii, care va fi şi ultima reprezentaţie live a lui Ozzy Osbourne, potrivit BBC și News.ro. Membrii trupei, Osbourne, Tony…

Mihail Neamțu, șeful Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, distribuie pe Facebook o fotografie generată cu AI / Val de ironii: „E plin de Golden Retrieveri prin toate satele din România”

Mihail Neamțu a postat, miercuri, pe rețeaua de socializare textul „România reală. România trădată”, care însoțește o fotografie generată cu inteligența artificială cu un bătrân și un copil care vând legume în fața unei porți.…

ESET: Ghid de securitate pentru utilizarea aplicațiilor cloud Microsoft 365 și Google Workspace 

Conform analiștilor în securitate de la ESET, companiile din întreaga lume caută în permanență modalități prin care să-și desfășoare activitățile cât mai eficient și mai independent, în raport cu o locație sau alta. În acest…

ANAF a declanșat un control intern cu privire la cazul NORDIS

Conducerea ANAF s-a autosesizat și a dispus declanșarea unui control de către Direcția Generală de Integritate, au transmis miercuri oficialii instituției, după ce în referatul DIICOT se arăta că 4 inspectori de la Fisc care…

Organismul limitează caloriile arse zilnic, indiferent câte exerciții faci și cât de intense sunt – studiu

Milioane de oameni petrec ore în șir la sala de fitness, motivați de promisiunea că efortul fizic susținut accelerează metabolismul și topește kilogramele în plus. Cercetătorii au ajuns însă la concluzia că oricâte exerciții am…

Cumnatul lui Mircea Geoană, Ionuţ Costea, reţinut la Istanbul

Ionuț Costea a fost reținut miercuri de poliția turcă, transmite News.ro. Fostul președinte Eximbank fugise din țară după ce a primit o condamnare de 6 ani de închisoare. „Astăzi, 5 februarie, în urma schimbului de…

VIDEO Marcel Ciolacu a prezentat documente despre care spune că dovedesc că și-a plătit zborurile cu Nordis: „Aveți atâta ură față de mine de fiecare dată”

Premierul Marcel Ciolacu a venit miercuri în Parlament cu mai multe documente pe care le-a prezentat ca fiind facturile originale ale zborurilor private închiriate de compania Nordis și chitanțele care demonstrează că și-a plătit singur…

Good News

Only good and positive news.