Misiunea OSCE, despre alegerile din România: „Ziua alegerilor, gestionată profesionist/ Lipsă de transparență în activitatea administrației electorale” - HotNews.ro

Misiunea OSCE, despre alegerile din România: „Ziua alegerilor, gestionată profesionist/ Lipsă de transparență în activit
📅 2025-05-19

Pregătirile tehnice pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale s-au desfăşurat în mod „profesionist” şi „eficient”, în ciuda „lipsei de transparenţă” în activitatea administraţiei electorale, arată un raport preliminar al misiunii de observare a Office for Democratic Institutions and Human Rights (ODIHR) a OSCE, prezentat luni, informează Agerpres.

„În acest al doilea tur foarte disputat am observat că libertăţile fundamentale de întrunire şi asociere au fost respectate. Pregătirile tehnice pentru turul doi s-au desfăşurat în mod profesionist şi eficient în ciuda lipsei de transparenţă în activitatea administraţiei electorale. Una din sursele de îngrijorare a fost lipsa reglementării perioadei între primul tur de scrutin şi începerea campaniei oficiale pentru turul doi. Acest lucru a condus la incertitudine cu privire la activităţile politice permise, regulile de finanţare a campaniei şi mediatizare, ceea ce a afectat participarea altor partide politice”, a afirmat Lucie Potuckova, şefa delegaţiei Adunării parlamentare a OSCE, într-o conferinţă de presă privind raportul preliminar după cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din România.

„Dezinformare și informare greșită pe scară largă”

Ea a precizat că, deşi atmosfera din jurul acestor alegeri a fost foarte polarizată şi caracterizată de retorică defăimătoare, un număr mai mare de alegători şi-au exprimat voinţa într-un mod calm şi ordonat. „Observarea noastră în secţiile de votare a arătat că ziua alegerilor a fost în general bine organizată şi gestionată profesionist şi, în ciuda unor inconsecvenţe procedurale observate, am evaluat pozitiv”, a precizat Potuckova.

Şefa delegaţiei Adunării parlamentare a OSCE a indicat că în online mesajele campaniei electorale s-au concentrat pe teme de polarizare şi atacuri personale.

„Comportamentul în online şi acoperirea mediatică diversă, dar uneori părtinitoare au afectat capacitatea alegătorilor de a face o alegere informată. În plus, dezinformarea şi informarea greşită pe scară largă inclusiv la procesul electoral au adus la răspunsuri publice din partea autorităţilor”, a adăugat ea.

În opinia sa, mai este nevoie să se lucreze la cadrul electoral în conformitate cu angajamentele OSCE şi cu standardele internaţionale.

Lucie Potuckova a informat că raportul final al misiunii de observare va fi emis la 90 de zile de la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Eficiență limitată a CNA

La rândul său, şeful misiunii Office for Democratic Institutions and Human Rights (ODIHR) a OSCE, Eoghan Murphy, a declarat că administraţia electorală a implementat procesul electoral în mod profesionist, eficient şi în termene legale, dar transparenţa a rămas limitată la fel ca în primul tur, deoarece şedinţele au continuat să fie închise, iar informaţiile publicate de birourile electorale au fost uneori „incomplete” sau „inconsecvente”.

Potrivit lui Murphy, evenimentele clasice de campanie au fost mai vizibile ca în primul tur, iar dezinformarea şi informarea greşită au fost prezente pe scară largă online, incluzând acuzaţii de fraudă electorală, care au fost negate cu promptitudine de autorităţi.

„În ciuda creşterii numărului de postări online semnalate de autorităţile statului, prevalenţa continuă a comportamentului neautentic, inclusiv în jurul campaniilor ambilor candidaţi, au indicat că răspunsurile instituţiilor au rămas fragmentate şi, în general, insuficiente pentru a atenua în mod eficient un astfel de comportament. Acest lucru a avut impact asupra capacităţii alegătorilor de a face o alegere informată”, a susţinut el.

Eoghan Murphy a afirmat că deciziile CNA cu privire la sesizările legate de mediatizarea campaniei nu au prevăzut o reparare eficientă sau în timp util. „Unele decizii au fost luate cu întârziere, iar sancţiunile au avut un efect de descurajare limitat având impact asupra eficacităţii reparării”, a explicat el.

Conform acestuia, lipsa cerinţelor de raportare în domeniul finanţării campaniei în perioada intermediară dintre primul şi al doilea tur de scrutin a afectat transparenţa şi responsabilitatea. Au fost constatate unele inconsecvenţe procedurale, dar acestea nu au afectat evaluarea general pozitivă a observatorilor.

„Ziua alegerilor a fost în general calmă, bine organizată şi condusă cu profesionalism. În câteva secţii au fost prezente persoane neautorizate, inclusiv poliţişti şi oficiali locali, şi accesibilitatea secţiilor de votare pentru persoanele cu dizabilităţi a rămas o îngrijorare serioasă”, a afirmat şeful misiunii ODIHR a OSCE. El a precizat că observatorii internaţionali vor rămâne în România pentru a urmări evoluţiile post electorale, inclusiv orice plângeri şi contestaţii legate de alegerile prezidenţiale.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

„E pământul nostru”. Cum răspunde Zelenski după convorbirea lui Putin cu Trump

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins luni seară cerința lui Vladimir Putin ca trupele ucrainene să se retragă din cele patru regiuni ale țării parțial ocupate de forțele Moscovei, după ce președintele rus a purtat…

Apple, amendată în Rusia din cauza încălcării legii privind „propaganda LGBT”

Un tribunal rus a amendat gigantul american din domeniul tehnologiei Apple cu 10,5 milioane de ruble (130.483 dolari), în patru procese administrative separate, dintre care trei se refereau la încălcarea normelor din Rusia privind ceea…

Ministrul Educației, despre meditații: „Dacă le ascundem, se vor întâmpla oricum/ Hai să le reglementăm”

Ministrul Educaţiei, Daniel David, a vorbit din nou despre meditaţiile de care beneficiază unii dintre elevi, acesta arătându-se un susţinător al pregătirii în particular, cu condiţia ca acest lucru să fie reglementat, informează News.ro. „Eu…

Politolog, după victoria lui Nicușor Dan: „Iarăși am salvat sistemul! Dar de partea cealaltă erau GRU, FSB și Putin”

„Nu există doar o Românie, cum nu există doar o diasporă, dar a noastră e cea a luminii”, a scris luni profesoara de științe politice Alina Mungiu-Pippidi, într-un text publicat pe site-ul România curată, în…

Negocieri între Putin și Zelenski la Vatican. O propunere salutată de liderii europeni

Liderii europeni au salutat anunțul președintelui SUA Donald Trump privind interesul papei Leon XIV de a găzdui la Vatican negocierile dintre Rusia și Ucraina, a anunțat premierul Italiei Georgia Meloni, deși Vaticanul nu a confirmat…

Gazprom negociază cu Serbia termenii unui nou contract de furnizare de gaze

Grupul rus Gazprom negociază în prezent termenii pentru un nou contract de furnizare de gaze către Serbia, a anunțat luni vicepremierul rus Alexander Novak, transmite TASS. „Acest lucru a fost discutat și la întâlnirea cu…

Băsescu afirmă că cel mai mare partid din România „se destramă, dacă va refuza să intre la guvernare”

Fostul preşedinte Traian Băsescu consideră că PSD se va „destrăma” în cazul în care social-democraţii vor refuza să facă parte din viitorul guvern. „Ideea că se vor reface în opoziţie este greşită în cazul lor”,…

Culisele ședinței PSD în care Marcel Ciolacu a anunțat că demisionează / Cine preia șefia partidului și la ce nu s-au înțeles liderii

Liderii social-democrați s-au întâlnit, luni seară, la Vila Lac din Capitală, pentru o ședință în care Marcel Ciolacu a anunțat că își va da demisia de la șefia partidului. Funcția lui urmează să fie preluată…

Putin și Trump vor o „normalizare” a relațiilor ruso-americane, anunță Kremlinul

Președintele rus Vladimir Putin și președintele american Donald Trump și-au exprimat sprijinul pentru o „normalizare” a relațiilor dintre țărilor lor, a anunțat luni Kremlinul, în urma convorbirii de peste două ore dintre cei doi lideri,…

Anunțul lui Kelemen Hunor, după ce a fost sunat de Nicușor Dan. UDMR, un prim semnal clar că este dispus să intre la guvernare

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat luni seară că a fost sunat de către Nicușor Dan și că formaţiunea pe care o conduce este pregătită „să construiască împreună cu președintele ales”, în contextul discuțiilor demarate…

Good News

Only good and positive news.