Pregătirile tehnice pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale s-au desfăşurat în mod „profesionist” şi „eficient”, în ciuda „lipsei de transparenţă” în activitatea administraţiei electorale, arată un raport preliminar al misiunii de observare a Office for Democratic Institutions and Human Rights (ODIHR) a OSCE, prezentat luni, informează Agerpres.
„În acest al doilea tur foarte disputat am observat că libertăţile fundamentale de întrunire şi asociere au fost respectate. Pregătirile tehnice pentru turul doi s-au desfăşurat în mod profesionist şi eficient în ciuda lipsei de transparenţă în activitatea administraţiei electorale. Una din sursele de îngrijorare a fost lipsa reglementării perioadei între primul tur de scrutin şi începerea campaniei oficiale pentru turul doi. Acest lucru a condus la incertitudine cu privire la activităţile politice permise, regulile de finanţare a campaniei şi mediatizare, ceea ce a afectat participarea altor partide politice”, a afirmat Lucie Potuckova, şefa delegaţiei Adunării parlamentare a OSCE, într-o conferinţă de presă privind raportul preliminar după cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din România.
Ea a precizat că, deşi atmosfera din jurul acestor alegeri a fost foarte polarizată şi caracterizată de retorică defăimătoare, un număr mai mare de alegători şi-au exprimat voinţa într-un mod calm şi ordonat. „Observarea noastră în secţiile de votare a arătat că ziua alegerilor a fost în general bine organizată şi gestionată profesionist şi, în ciuda unor inconsecvenţe procedurale observate, am evaluat pozitiv”, a precizat Potuckova.
Şefa delegaţiei Adunării parlamentare a OSCE a indicat că în online mesajele campaniei electorale s-au concentrat pe teme de polarizare şi atacuri personale.
„Comportamentul în online şi acoperirea mediatică diversă, dar uneori părtinitoare au afectat capacitatea alegătorilor de a face o alegere informată. În plus, dezinformarea şi informarea greşită pe scară largă inclusiv la procesul electoral au adus la răspunsuri publice din partea autorităţilor”, a adăugat ea.
În opinia sa, mai este nevoie să se lucreze la cadrul electoral în conformitate cu angajamentele OSCE şi cu standardele internaţionale.
Lucie Potuckova a informat că raportul final al misiunii de observare va fi emis la 90 de zile de la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.
La rândul său, şeful misiunii Office for Democratic Institutions and Human Rights (ODIHR) a OSCE, Eoghan Murphy, a declarat că administraţia electorală a implementat procesul electoral în mod profesionist, eficient şi în termene legale, dar transparenţa a rămas limitată la fel ca în primul tur, deoarece şedinţele au continuat să fie închise, iar informaţiile publicate de birourile electorale au fost uneori „incomplete” sau „inconsecvente”.
Potrivit lui Murphy, evenimentele clasice de campanie au fost mai vizibile ca în primul tur, iar dezinformarea şi informarea greşită au fost prezente pe scară largă online, incluzând acuzaţii de fraudă electorală, care au fost negate cu promptitudine de autorităţi.
„În ciuda creşterii numărului de postări online semnalate de autorităţile statului, prevalenţa continuă a comportamentului neautentic, inclusiv în jurul campaniilor ambilor candidaţi, au indicat că răspunsurile instituţiilor au rămas fragmentate şi, în general, insuficiente pentru a atenua în mod eficient un astfel de comportament. Acest lucru a avut impact asupra capacităţii alegătorilor de a face o alegere informată”, a susţinut el.
Eoghan Murphy a afirmat că deciziile CNA cu privire la sesizările legate de mediatizarea campaniei nu au prevăzut o reparare eficientă sau în timp util. „Unele decizii au fost luate cu întârziere, iar sancţiunile au avut un efect de descurajare limitat având impact asupra eficacităţii reparării”, a explicat el.
Conform acestuia, lipsa cerinţelor de raportare în domeniul finanţării campaniei în perioada intermediară dintre primul şi al doilea tur de scrutin a afectat transparenţa şi responsabilitatea. Au fost constatate unele inconsecvenţe procedurale, dar acestea nu au afectat evaluarea general pozitivă a observatorilor.
„Ziua alegerilor a fost în general calmă, bine organizată şi condusă cu profesionalism. În câteva secţii au fost prezente persoane neautorizate, inclusiv poliţişti şi oficiali locali, şi accesibilitatea secţiilor de votare pentru persoanele cu dizabilităţi a rămas o îngrijorare serioasă”, a afirmat şeful misiunii ODIHR a OSCE. El a precizat că observatorii internaţionali vor rămâne în România pentru a urmări evoluţiile post electorale, inclusiv orice plângeri şi contestaţii legate de alegerile prezidenţiale.