Rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA a creat o realitate politică total nouă, iar noua administrație americană va avea o abordare „pro-pace”, a declarat duminică ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, la postul public de radio Kossuth, citat de News.ro.
Potrivit șefului diplomaţiei ungare, faţă de poziţia anterioară pro-război, administraţia americană, guvernul și preşedintele american vor reprezenta de acum înainte o abordare diametral opusă, pro-pace, care va forţa o schimbare a strategiei europene, despre care spune că a eşuat complet şi care până acum a vizat livrarea de arme, desfăşurarea de arme pe teritoriul Rusiei şi adoptarea de noi pachete de sancţiuni.
Szijjártó a remarcat că la sesiunea de deschidere a summit-ului Comunităţii Politice Europene s-au auzit discursuri care „au conturat cu o prospeţime revigorantă ce ar trebui să facă Europa în această nouă realitate”, totodată au existat şi discursuri care „au repetat până la plictiseală clişeele eşuate, din ultimii aproape trei ani”.
Ministrul ungar a mai spus că „discursurile care au adus un suflu nou” au fost, toate, susţinute de liderii statelor care nu sunt membre ale UE, în timp ce o bună parte dintre liderii statelor membre ale UE erau, în continuare, „blocaţi în realitatea care se află, deja, cu mult în urma noastră”.
Potrivit lui Szijjártó, acest lucru este periculos, însă spera că dezbaterile politice care vor avea loc în perioada următoare, în Europa, vor oferi continentului o oportunitate pentru a recunoaşte care este propriul loc, care sunt propriile nevoi şi că este nevoie de schimbarea propriei strategii.
Szijjártó consideră că victoria lui Donald Trump înseamnă o nouă realitate nu doar în politica globală, ci şi în viaţa Ungariei.
Victoria candidatului republican înseamnă că există şanse mari ca „anul viitor să poată readuce pacea pentru Europa”, şi în mod evident, atunci când există pace apar oportunităţi economice destul de diferite decât cele existente pe timp de război, a mai spus ministrul.
Ministrul ungar apreciază că „pacea înseamnă posibilitatea creşterii economice”, întrucât, spune el, războaiele limitează oportunităţile economice, deoarece este necesar să se cheltuiască pentru apărare şi arme, iar un mediu prost descurajează creşterea economică, lucru din care rezultă inflaţie şi o creştere a preţurilor la energie.