Ministerul Energiei confirmă exportul gazelor din Marea Neagră în Germania: „Reflectă angajamentul României de a contribui la securitatea energetică europeană” / Reacția OMV Petrom - HotNews.ro

Ministerul Energiei confirmă exportul gazelor din Marea Neagră în Germania: „Reflectă angajamentul României de a contrib
📅 2025-01-08

Ministerul Energiei confirmă faptul că OMV Petrom a semnat un acord de export al gazelor din Marea Neagră către Germania și susține că acest export face parte din planul de business al proiectului Neptun Deep și reflectă angajamentul României de a contribui la securitatea energetică europeană. Oficialii statului subliniază că nu există niciun pericol ca românii să rămână fără gaze naturale. La rândul lor, reprezentanții OMV Petrom au precizat, pentru HotNews.ro, că este uzual ca producătorii de gaze să încheie contracte în avans pentru o parte din producție.

Informațiile referitoare la exportul viitor, după 2027, a unei cantități de gaze naturale din perimetrul Neptun Deep, de către OMV Petrom către o companie majoră din Germania, reprezintă un pas firesc în cadrul unui proiect de importanță strategică pentru țara noastră și pentru Europa, potrivit unui comunicat al ministerului.

Exportul face parte din planul de business al proiectului Neptun Deep și reflectă angajamentul României de a contribui la securitatea energetică europeană, susțin reprezentanții instituției.

România va produce o cantitate dublă de gaz față de consumul intern

„A ajuta Europa să scape de influența rusească asupra resurselor energetice este un obiectiv care ne interesează, în spiritul solidarității europene și a pieței unice. Acest pas reconfirmă poziția României de pilon regional al securității energetice a Uniunii Europene.

România este deja cel mai mare producător de gaze naturale dintre statele membre ale Uniunii Europene, ca urmare a creșterii producției Romgaz din 2024 și reluarea marilor exploatări, inclusiv în perimetrul Caragele. Prin producția actuală, de circa 8-10 miliarde Nm³, România își acoperă integral consumul, fără a depinde de importuri. Din 2027, producția anuală a României se va dubla, până la 18-20 miliarde Nm³.

Ministerul amintește că prevederile Legii nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere garantează mecanisme explicite pentru protejarea intereselor naționale și securității energetice a României:

Astfel, în cazul în care securitatea energetică a țării o impune, statul român are toate instrumentele legale pentru a se asigura că gazele naturale rămân în țară, menționează comunicatul.

OMV Petrom: Este uzual ca producătorii de gaze să încheie contracte în avans

La rândul lor, reprezentanții OMV Petrom au precizat, la solicitarea HotNews.ro:

„OMV Petrom este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze din Romania, asigurând circa 40% din cererea de gaze a țării, din producția proprie și din contracte de cumpărare de gaze.

Continuăm să acoperim necesarul de gaze din România, încercând totodată să contribuim la securitatea aprovizionării regiunii.

Neptun Deep progresează conform planului, începerea producției fiind estimată pentru 2027. Având în vedere magnitudinea proiectului, este uzual ca producătorii să securizeze în avans vânzarea unei părți din volumele care urmează să fie produse”.

Reprezentanții companiei au mai spus că nu comentează asupra detaliilor comerciale.

„Compania respectă toate reglementările legale din România”, au adăugat ei.

Burduja: Vorbim de o cantitate infimă de gaze care va merge în Germania, partener strategic

„Proiectul Neptun Deep marchează un moment de cotitură pentru viitorul energetic al României. Narativele iresponsabile de tipul vânzării de gaz românesc ca preț al aderării la Schengen sunt periculoase și complet false, iar o logică de bază ne arată că vorbim despre o cantitate infimă, despre piața germană, partener strategic pentru România și despre valorificarea unei resurse care înseamnă venituri în plus pentru român, fără să afecteze în niciun fel piața națională a energiei.

Românii pot să stea liniștiți: statul roman are toate pârghiile pentru a se asigura ca gazele din Marea Neagră vor ajunge mai întâi în România și doar surplusul va fi vândut. De altfel, statul român, prin Romgaz, deține jumătate din zăcământ. Fac apel la toți actorii politici să nu manipuleze și să nu dezinformeze în legătură cu proiecte strategice ce pot aduce minim 20 de miliarde de euro statului român.

Exportul de gaze naturale este dovada clară a faptului că suntem deja un pilon de stabilitate și securitate energetică în Europa. Este o contribuție concretă la independența energetică europeană, reducând influența resurselor din afara Uniunii Europene și consolidând parteneriatele strategice ale țării noastre”, a afirmat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat în comunicatul ministerului.

Burduja recomandă OMV Petrom să renunțe la litigiul început la Tribunalul de Arbitraj de la Paris

Proiectul Neptun Deep necesită o investiție de 4 miliarde de euro, iar orice proiect de o asemenea magnitudine se bazează și pe contracte comerciale care susțin costurile de capital și care, de regulă, se încheie înainte de startul efectiv al exploatării, a continuat Burduja.

„Încheierea acestei tranzacții este o dovadă că litigiul început de compania OMV Petrom la Tribunalul de Arbitraj de la Paris este fără obiect. Din acest motiv, le recomand să își retragă cererea. Statul român nu va interveni în tranzacțiile comerciale dintre companii decât dacă securitatea energetică a țării ar impune-o. Nu este cazul acum.

Într-adevăr, volumul vehiculat pentru exportul către compania germană reprezintă sub 1% din producția totală estimată a zăcământului. Vom produce încă din primul an de exploatare de două ori mai mult gaz decât consumăm intern”, a precizat ministrul Energiei.

Sursa foto: Dreamstime

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Ludovic Orban s-a răzgândit și nu mai vrea să o voteze pe Lasconi, la prezidențiale. Pe cine susține acum

Președintele Forța Dreptei, Ludovic Orban, a anunțat că susține un nou candidat la alegerile prezidențiale. Dacă înainte de turul 1, care a avut loc pe 24 noiembrie, Orban s-a retras și a îndemnat votanții să…

Când vine pensia în luna ianuarie. Poșta Română a anunțat acum când începe distribuirea pensiilor

Compania Națională Poșta Română (CNPR) a anunțat va începe joi, 9 ianuarie 2025, distribuirea pensiilor aferente lunii ianuarie, în conformitate cu convenția încheiată cu Casa Națională de Pensii Publice. Potrivit unui comunicat al companiei, citat…

Înțelegerea făcută de Robert Fico cu Vladimir Putin, la întâlnirea lor de la Moscova

Premierul slovac, Robert Fico, i-a făcut o vizită pe 22 decembrie 2024 lui Vladimir Putin. Deși liderul european nu a vrut să detalieze ce subiecte au fost incluse pe agenda întâlnirii lor, Fico a susținut…

„Cred că avem dreptul”. Reacția lui Zelenski, după ce Trump a spus că „înțelege sentimentul rușilor” față de aderarea Ucrainei la NATO

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a minimalizat miercuri afirmațiile președintelui ales al SUA, Donald Trump, care a declarat cu o zi înainte că „înțelege sentimentul” Moscovei în ceea ce privește o eventuală aderare a Ucrainei la…

Restaurantele și hotelurile de top au început să schimbe modul în care servesc apă

Clienții Restaurantul Zen din Singapore, distins cu trei stele Michelin, pot cere o sticlă de apă Evian sau San Pellegrino, dar nu vor primi una, relatează CNBC. Restaurantul la care o cină costă în jur…

Aproape jumătate dintre elevii de gimnaziu și liceu primesc bursă de merit, unii chiar și cu medii de 2 sau 3

Aproximativ 600.000 de elevi din clasele VI-XII primesc burse de merit pentru media generală mai mare de 9.50 în anul școlare 2024-2025. Creșterea este cu 50% mai mare față de anul școlar precedent, scrie Edupedu.ro.…

George Simion pune la îndoială data alegerilor prezidențiale: „A fost o minciună”

Liderul partidului de dreapta radicală AUR, George Simion, a afirmat miercuri seară, într-o postare pe blogul personal, că, „până nu vede Hotărârea de Guvern” privind data alegerilor prezidențiale, el nu crede că acestea vor fi…

SuperLiga: Universitatea Craiova, după ce Luis Paradela a fost operat la Roma: „Luptă, leule!”

Luis Paradela (27 de ani) a fost operat pentru reconstruție de ligament încrucișat anterior, a anunțat clubul Universitatea Craiova. Împrumutat de la Saprissa până la finalul acestui sezon, fotbalistul cubanez a suferit o accidentare gravă…

Lider liberal, despre culisele negocierilor la telefon dintre Crin Antonescu și Bolojan, Ciolacu, Hunor

Liderul PNL Iaşi, Alexandru Muraru, a afirmat miercuri că în cursul zilei s-au purtat discuţii telefonice între Crin Antonescu şi liderii celor trei formațiuni politice din coaliția de guvernare – Ilie Bolojan, Marcel Ciolacu şi…

VIDEO. Locuitorii din Transnistria se filmează și postează pe TikTok cum trăiesc fără gaze și curent: „Da, noi iubim Rusia!”

Mai multe clipuri video despre cum trăiesc locuitorii din Transnistria după ce Gazprom a oprit furnizarea de gaze în regiune au fost postate în acest zile pe Tiktok. HotNews a realizat un montaj din aceste…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.