Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a discutat luni despre provocările actuale în domeniul energetic, într-o întâlnire cu prim-ministrul Dorin Recean, președintele Parlamentului Igor Grosu și vicepremierul Oleg Serebrian, criticând decizia Gazprom de a întrerupe livrarea gazelor de la 1 ianuarie 2025.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Maia Sandu a subliniat că „Kremlinul folosește din nou șantajul energetic în încercarea de a destabiliza situația, de a influența alegerile parlamentare din 2025 și de a ne submina parcursul european”.
Compania rusă Gazprom a anunțat oficial autoritățile din Republica Moldova că va sista livrările de gaze începând cu 1 ianuarie.
Compania Moldovagaz a precizat că a contractat furnizarea de gaze din alte surse care să ajungă pentru consumul din Moldova până la finele lui martie 2025.
Sistarea livrărilor va afecta îndeosebi Transnistria care primea integral gazele furnizate Moldovei de către Gazprom.
Sandu a subliniat faptul că Gazprom a anunțat oprirea livrărilor de gaze și pe malul stâng al Nistrului, referindu-se la Transnistria, ceea ce complică situația energetică a țării.
„După ce cu doi ani în urmă Gazprom a încetat să-și îndeplinească obligațiile contractuale în raport cu consumatorii de pe malul drept, acum a anunțat că va înceta să furnizeze gaze și pe malul stâng. Pe malul drept suntem asigurați cu gaze naturale pentru sezonul de încălzire și întreprindem toate măsurile pentru asigurarea furnizării neîntrerupte a energiei electrice. Pentru malul stâng, Guvernul, împreună cu partenerii de dezvoltare, a pregătit un plan pentru acordarea ajutorului umanitar cetățenilor noștri de acolo”, a mai scris Sandu.
În acest cotext, președinta Republicii Moldova i-a îndemnat pe cetățeni de a gestiona rațional resursele energetice.
Regiunea transnistreană va rămâne fără gaze începând cu data de 1 ianuarie, după ce Gazprom a anunțat că va sista furnizarea acestora, invocând o datorie pe care autoritățile de la Chișinău nu o recunosc.
Într-un interviu pentru HotNews, vicepremierul Oleg Serebrian spune că Tiraspolul nu va reuși să gestioneze situația decât maxim 2-3 săptămâni și va fi nevoie de o intervenție umanitară din exterior.