Înalta Curte blochează o majorare cu 5% a salariilor din sectorul judiciar. Tot ÎCCJ a limitat baza de calcul a pensiilor magistraților - HotNews.ro

Înalta Curte blochează o majorare cu 5% a salariilor din sectorul judiciar. Tot ÎCCJ a limitat baza de calcul a pensiilo
📅 2024-11-14

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că angajații din sectorul judiciar să nu primească o majorare de 5% a salariilor brute de la 1 ianuarie 2024, dacă au beneficiat de recalcularea prevăzută de OUG 115/2023. De asemenea, indemnizațiile de delegare sau detașare nu pot intra în baza de calcul a pensiilor magistraților. Deciziile ÎCCJ au fost luate în urma sesizării de către instanțele inferioare, în cadrul unor litigii de muncă.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis, luni, că personalul din Justiţie nu beneficiază de majorarea de 5% a indemnizaţiei de încadrare brute lunare, începând cu 1 ianuarie 2024, informează Agerpres.

Salariile recalculate nu se măresc

„Admite sesizarea formulată de Tribunalul Bucureşti – secţia a VIII-a conflicte de muncă şi asigurări sociale şi stabileşte că: în interpretarea şi aplicarea art. I alin. (1) şi alin. (7) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 115/2023, personalul din familia ocupaţională ‘Justiţie’, ale cărui drepturi salariale au fost calculate, prin acte administrative ale ordonatorilor principali de credite, prin raportare la valoarea de referinţă sectorială de 605,225 lei, fără a se ţine cont de plafonarea prevăzută de art. 38 alin. (6) din Legea nr. 153/2017, nu beneficiază de majorarea de 5% a indemnizaţiei de încadrare brute lunare, începând cu 1 ianuarie 2024”, se arată în decizia instanţei.

De asemenea, ÎCCJ admite sesizările formulate de Tribunalul Vâlcea – Secţia a II-a civilă, de Curtea de Apel Târgu Mureş – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, de Tribunalul Alba – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ, fiscal şi de insolvenţă şi de Tribunalul Mureş – Secţia contencios administrativ şi fiscal şi stabileşte că „în interpretarea şi aplicarea art. III pct. 3, art. VI din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 128/2023 cu trimitere la art. I alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 115/2023, structurile subordonate ale APIA şi Inspecţiei Muncii nu beneficiază de dreptul la majorare cu 5% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023 a salariului de bază/indemnizaţiei de încadrare brută lunară cuvenite de la 1 ianuarie 2024, cu excepţia situaţiei în care, din aplicarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 128/2023, ar rezulta o majorare a salariilor de bază mai mică decât procentul prevăzut la art. I alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 115/2023, situaţie în care se aplică procentul de 5% la salariul de bază aferent lunii decembrie 2023”.

Mai multe instanţe au sesizat ÎCCJ pentru soluţionarea chestiunii „dacă în interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 1 alin. (1) din OUG 115/14.12.2023 personalul din familia ocupaţională ‘Justiţie’, ale cărui drepturi salariale au fost recalculate, prin acte administrative ale ordonatorilor principali de credite, prin raportare la o valoare de referinţă sectorială de 605.225, fără a se ţine cont de plafonarea prevăzută de art. 38 alin. (6) din Legea 153/2017, beneficiază de majorarea cu 5% a indemnizaţiei de încadrare brute lunare, începând cu data de 1.01.2024”.

O bază de calcul mai mică la pensie

De asemenea, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis că indemnizaţia de delegare/detaşare (diurna) nu intră în baza de calcul a pensiei de serviciu a magistratului. Hotărârea a venit la sesizarea Curţilor de Apel din Piteşti şi Târgu Mureş, informează News.ro.

„Admite sesizările conexate formulate de Curtea de Apel Piteşti – Secţia I civilă în dosarul nr. 3792/90/2022 şi de Curtea de Apel Târgu-Mureş – Secţia I civilă în dosarul nr. 2876/102/2022 în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile, şi, în consecinţă, stabileşte că: În interpretarea şi aplicarea art. 82 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi a art. 7 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, şi ale Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, referitoare la pensiile de serviciu şi la acordarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1275/2005, indemnizaţia de delegare/detaşare (diurna) nu intră în baza de calcul a pensiei de serviciu”, este decizia instanţei supreme.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

SuperLiga: FC Hermannstadt are un nou președinte: „Sibiul ar trebui să fie în prima parte a clasamentului”

Daniel Niculae (42 de ani) este noul președinte executiv al clubului FC Hermannstadt, a anunțat gruparea sibiană. Plecat de la Rapid în mai 2024, unde a ocupat aceeași funcție, Niculae a fost prezentat joi de…

Un nou Drum Expres în România: Va costa 1,2 miliarde de euro și se va conecta cu Autostrada „Moldovei”

Un nou Drum Expres va fi construit în România. Investiția care va costa 6 miliarde de lei, adică aproape 1,2 miliarde de euro presupune un drum expres de 51 de km care va lega două…

Gorghiu: Multe acte notariale vor fi încheiate digital / Ce acte și proceduri nu vor mai cere prezența fizică la ghișeu

Notarii publici vor putea să încheie acte și proceduri notariale în formă electronică printr-o singură platformă IT, Top-not, care va fi dezvoltată şi gestionată de către Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, potrivit unui…

Guvernul a decis, după cazul Târgu Jiu, că minorii pot fi tratați și de medici care nu sunt pediatri. O Ordonanță deja în vigoare prevede că adolescentul de 16 ani putea fi tratat și într-un spital pentru adulți

Guvernul a adoptat joi, după cazul Târgu Jiu, o Ordonanță de Urgență ce prevede că, în situații de urgență „care pun în pericol iminent viața, dacă serviciile medicale nu pot fi acordate de medici din…

Numerele extrase la Loto 6/49, joi, 14 noiembrie / Care sunt rezultatele anunțate de Loteria Română

Joi, 14 noiembrie, au avut loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 si Super Noroc, după ce la tragerile loto de duminică, 10 noiembrie, Loteria Română a acordat aproximativ  34.000 de…

Al treilea sondaj de joi răstoarnă datele celorlalte două și îl dă pe Ciucă în turul II al alegerilor prezidențiale alături de Ciolacu

Un sondaj realizat de The Center for International Research and Analyses (CIRA) la comanda Newsweek îi dau în marea finală a prezidențialelor pe preşedintele PSD Marcel Ciolacu şi cel al PNL Nicolae Ciucă. Mai devreme…

fanatik.ro: De ce a ales Silviu Prigoană să fie înmormântat la luterani. Semnificația expresiei ”Victoria care a învins lumea”, scrisă în germană pe capelă

Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret, la scurtă vreme după ce trupul neînsuflețit al milionarului a fost adus de la București. Silviu Prigoană își doarme somnul de veci la Cimitirul Evanghelic Lutheran din București,…

Contract de 3,1 miliarde de euro pentru Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Ce decizii au luat acționarii Nuclearelectrica

Acționarii Nuclearelectrica au decis joi ca proiectul Reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă să treacă în următoarea etapă, cea a lucrărilor preliminare. Au fost aprobate negocierile o asociere formată din mai multe companii, din…

UE finanțează pentru prima dată achiziții comune de armă, majoritatea pentru Ucraina

Uniunea Europeană a anunțat joi că a finanțat, pentru prima dată, achiziția comună de arme de către cei 27, majoritatea fiind pentru Ucraina, relatează AFP. UE finanțase deja achiziții de arme pentru a ajuta Kievul,…

Investitorul Marius Ghenea (Catalyst): Pentru investitorii tech români este „extrem de importantă” o solutie de pace in Ucraina

Pentru investitorii români în companii de tehnologie este „extrem de importantă” „identificarea cat mai rapid a unei solutii de pace in Ucraina, care sa respecte toate drepturile si suveranitatea acestei țări vecine cu România, a…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.