Guvernul georgian a inițiat un pachet legislativ care va majora pedepsele legate de acțiuni de protest – în unele cazuri la ani de închisoare – în condițiile în care statul sud-caucazian se confruntă cu o criză politică prelungită, informează Reuters.
Georgienii au ieșit în stradă aproape în fiecare seară din noiembrie încoace, când partidul de guvernământ Visul Georgian, aflat la putere pentru al patrulea mandat, a anunțat că suspendă negocierile de aderare la Uniunea Europeană până în 2028, punând capăt brusc unui vechi obiectiv național.
Demonstrațiile au provocat o reacție rapidă a poliției, care a dus la sute de arestări și bătăi aplicate manifestanților, potrivit ONG-urilor de protecție a drepturilor omului. Guvernul a justificat acțiunile poliției, sugerând că forțe obscure au orchestrat tulburările pentru a răsturna autoritățile de la putere.
Amendamentele propuse vor crește durata arestului pentru contravenții minore de la 15 la 60 de zile și vor majora amenzile și pedepsele cu închisoarea pentru acte mărunte de huliganism, insultarea poliției și alte infracțiuni. Opunerea de rezistență, amenințarea și folosirea violenței împotriva polițiștilor vor duce la pedepse cu închisoare de la 5 la 10 ani.
Anunțând măsurile preconizate, Mamuka Mdinaradze, un parlamentar proeminent al Visului Georgian, a spus că guvernul răspunde astfel încercărilor „forțelor externe de a distruge și slăbi statul și instituțiile sale”.
El nu a menționat explicit care sunt „forțele externe” dar a sugerat că ambasada SUA încurajează protestatarii. „Dacă cineva crede că ce se întâmplă pe străzi se întâmplă independent de ambasada Statelor Unite, înseamnă că nu știe nimic despre ce se întâmplă în stradă”, a declarat Mdinaradze, citat de agenția Interpress.
În mod tradițional, Georgia a fost unul dintre cei mai apropiați aliați ai Washingtonului în fosta Uniune Sovietică, însă contestatarii Visului Georgian susțin că guvernul duce țara într-o direcție pro-Rusia și către un regim autoritar.
Demonstrațiile s-au rărit în ultimele săptămâni, dar au fost reluate în forță duminică atunci când mii de oameni au blocat pentru scurtă vreme o autostradă la ieșirea din capitala Tbilisi.
Opt protestatari, printre care și fostul primar din Tbilisi Giorgi Ugulava, riscă până la patru ani de închisoare pentru tentativa de blocare a autostrăzii, potrivit acuzațiilor formulate de autoritățile georgiene.
Georgienii care au ieșit în stradă cer noi alegeri întrucât cele din octombrie ar fi fost falsificate în favoarea Visului Georgian. Partidul de guvernământ susține că alegerile au fost libere și corecte.