Liderul opoziției germane, Friedrich Merz, considerat favorit pentru a deveni cancelar la alegerile de luna viitoare, a declarat marți că președintele american Donald Trump ar putea fi un partener interesant pentru Europa, cu condiția ca regiunea să aibă o poziție comună puternică în negocieri, transmite Reuters.
„El este un om al înțelegerilor, așa că haideți să ne gândim ce putem oferi”, a spus Merz într-o discuție la întâlnirea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos.
„De exemplu…, dacă trebuie să luăm echipamente militare din SUA, de ce să nu ne combinăm achizițiile la nivel european?”, i-a întrebat pe cei prezenți candidatul conservator pentru funcția de cancelar.
Reuters comentează că Merz ar putea întâmpina opoziție din partea celeilalte mari puteri europene, Franța, care are o industrie de apărare importantă și care s-a plâns adesea când alte state membre ale Uniunii Europene au optat să cumpere arme americane în locul alternativelor franceze sau europene.
„(Trump) va fi un partener interesant pentru noi, cu condiția să știm ce ne dorim în comun, din perspectivă europeană”, a spus Merz, care, la fel ca Trump, are o experiență semnificativă în sectorul privat, pe lângă cariera sa politică.
Întrebat despre propunerile sale pentru încheierea războiului din Ucraina, Merz a spus că este convins că acesta s-ar fi putut încheia deja dacă Occidentul ar fi sprijinit mai hotărât Kievul împotriva invaziei pe scară largă a Rusiei.
Germania va organiza alegeri parlamentare în data de 23 februarie, conservatorii lui Merz fiind favoriți să revină la putere pe fondul nemulțumirilor germanilor față de coalița condusă de social-democratul Olaf Scholz.
La întâlnirea pe care a avut-o marți cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Merz i-a transmis acestuia că se poate baza pe Germania, chiar dacă nu este clar ce va face noua administrație americană în această fază critică.
Kremlinul a declarat joi că nu vede nimic nou în amenințările președintelui Donald Trump privind impunerea de noi sancțiuni dacă nu ajunge la un acord cu Kievul pentru încheierea războiului.
„Nu vedem niciun element deosebit de nou aici”, le-a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor. „Îi plac aceste metode, cel puțin i-au plăcut în timpul primei sale președinții”, a subliniat el.
El a făcut comentariile la o zi după ce Trump a amenințat cu taxe vamale „masive” și sancțiuni asupra produselor rusești.
„Ajungeți la un acord acum și (puneți) STOP acestui război ridicol! NU VA FACE DECÂT SĂ SE ÎNRĂUTĂȚEASCĂ. Dacă nu ajungem la o «înțelegere», și asta în curând, nu am de ales decât să pun niveluri ridicate de Taxe, Tarife și Sancțiuni pe orice este vândut de Rusia în Statele Unite și asupra diverselor alte țări participante”, a scris Trump într-un mesaj publicat pe Truth Social, referindu-se la președintele rus.