„Să stabilim în mod foarte clar ce evaluează o agenție de rating în cazul unei țări, anume riscul de neplată. Riscul ca emitentul unor obligațiuni să nu poată să-și plătească dobânzile sau mai rău, principalul datoriei. Aceste plăți se fac din buget, nu din PIB. Agențiile de rating se uită la doar două elemente”, explică Radu Crăciun, șeful BCR Pensii într-o dezbatere organizată de Asociația ”Ține de noi” condusă de Răzvan Orășanu.
„Un element este politica fiscală pe termen mediu,iar celălalt sunt evoluțiile politice, pentru că implementarea unor politici fiscale credibile au nevoie de o majoritate politică capabilă să le aplice. Pentru agențiile internaționale nu contează polarizarea socială. Nu contează nici măcar ritmul de creștere al PIB-ului. Pentru că aceste credite externe nu se plătesc din PIB, ele – creditele externe- se achită din veniturile bugetare. Întrebarea este : ai venituri bugetare capabile să plătească această datorie?
Șeful BCR Pensii mai spune că e foarte optimistă ipoteza de lucru a României că timp de 7 ani nu se va întâmpla în UE nimic atât de grav încât să fie închis robinetul finanțării pentru pentru România.
„Tendințele nefaste pe termen lung ale trecutului vor trebui resetate prin tendințele faste pe termen lung ale prezentului și viitorului”, spune Crăciun. „Nu e suficient să arăți bine la un moment și cu asta basta”, a conchis el.