Fostul președinte al PNL Crin Antonescu a afirmat, la Digi24, că deocamdată nu i s-a făcut o propunere să candideze la alegerile prezidențiale din 2025, urmând să precizeze dacă este interesat sau nu doar atunci când o asemenea propunere i se va face. În ce privește coalizarea la guvernare a partidelor pro-occidentale, Antonescu spune că acesta este „singurul lucru” pe care ele pot să-l facă.
Crin Antonescu susține că nu au existat până acum discuții legate de o candidatură a sa pentru funcția de președinte al României.
„Nu am avut nici acum, nici altădată nicio discuție cu niciunul din liderii vreunui partid din această coaliție pe subiecul acesta și pe niciun altul. Eu nu mi-am declarat dorința, intenția… Faptul că numele meu a revenit cred că se datorează domnului Kelemen care a spus, într-un șir de nume de luat în calcul, și numele meu”, a declarat Antonescu.
Întrebat dacă este interesat, în principiu, de o asemenea candidatură, el a răspuns: „Nu-mi doresc, nu am în agendă în așa ceva. Nu am ce lua în calcul. Dacă cineva mi-ar face o propunere, voi da un răspuns. Nu vorbesc neîntrebat de când mă știu.”
Liberalul a atras atenția că, față de precedenta sa candidatură la funcția supremă, din 2009, condițiile sunt cu totul altele.
„Diferențele sunt foarte mari. Cu 20% din voturi în 2009 nu am reușit să intru în turul II, în timp ce astăzi cu puțin peste 20% s-a obținut primul loc. E cu totul altul desenul politic al României de acum”, a spus Crin Antonescu.
El a menționat că sunt politicieni care ar avea competențele și calitățile necesare unui președinte, dar care nu ar trece examenul electoral, în timp ce candidați redutabili pot fi chiar periculoși dacă ar fi aleși. Antonescu susține că prima calitate pe care ar trebui să o aibă viitorul președinte este să fie „un practicant al valorilor europene”
„Să aibă o convingere fermă, de nezdruncinat în vocația și direcția occidentală a României, care să aibă interiorizată această valoare și această convingere”, a apreciat fostul lider al liberalilor.
Invitat să aleagă câte o calitate de la fiecare dintre președinții pe care i-a avut România după 1989 pe care ar trebui să o aibă viitorul președinte, Crin Antonescu a spus:
În ce privește negocierile cvadripartite dintre PSD, PNL, USR și UDMR privind constituirea unui guvern comun, Antonescu s-a declarat susținător al unei asemenea formule.
„Cine condamnă PSD și USR că stau la discuții și încearcă să construiască un guvern trebuie să le dea alternativa. Adică de ce ar fi mai onorabil ca USR să stea la masă cu doamna Șoșoacă sau PSD cu POT? (…) Este singurul lucru pe care aceste partide îl pot face”, a comentat Crin Antonescu.