Cinci limbi pe cale de dispariție, vorbite de câteva zeci de oameni sau cel mult câteva sute - HotNews.ro

Cinci limbi pe cale de dispariție, vorbite de câteva zeci de oameni sau cel mult câteva sute - HotNews.ro
📅 2024-11-14

Potrivit Ethnologue, principala sursă de date lingvistice, în lume există astăzi 7.164 de limbi vorbite. 1.514 dintre aceștia au mai puțin de 1.000 de vorbitori.

Care sunt cele mai comune limbi vorbite?

Există câteva moduri diferite în care putem defini limbajul cel mai comun. Limba cu cei mai mulți vorbitori de limbă primară este chineza mandarină.

Engleza este a doua cea mai populară limbă. Engleza este, de asemenea, oficială în cele mai multe țări, 67 de țări denumind engleza limba lor oficială. Este limba franca pentru o mare parte din lume și este cea mai folisit limbaj în afaceri

Deși nu se clasează la fel de bine în ceea ce privește vorbitorii, arabă, spaniolă, franceză și rusă sunt toate recunoscute ca limbi internaționale. În general, limbile europene tind să fie cele mai reprezentate în lume datorită istoriei imperialismului european. Engleza, spaniola și franceza sunt oficiale în anumite părți ale Africii, Asiei, Europei și Americii.

Hindi este a treia limbă maternă cea mai vorbită, dar este foarte concentrată în India.

3.170 de limbi sunt pe cale de dispariție astăzi.

După cum am menționat, există 1.514 de limbi diferite cu vorbitori nativi în trei cifre. Multe dintre acestea sunt limbi indigene care s-au pierdut treptat pe măsură ce engleza și limbile romanice înlocuiesc dialecte locale.

În ceea ce privește cele mai puțin comune, este puțin greu de stabilit. Unele comunități îndepărtate, care au o diversitate lingvistică foarte bogată, nu este ușor de obținut cifre exacte ale populației. Numai Papua Noua Guinee are sute de limbi vorbite.

Dar, există limbi cunoscute cu vorbitori primari în două cifre. Cea mai puțin populară limbă este probabil Tsuutʼina, cu mai puțin de 100 de vorbitori.

Aceasta este diferită din punct de vedere tehnic de o limbă pe cale de dispariție. De asemenea, doar 3 oameni mai vorbesc limba Chamicuro, din Peru.

Credeai că irlandezii vorbesc doar în engleză? Greşit! De fapt, peste 40.000 de vorbitori din Irlanda folosesc limba gaelică. Această limbă este vorbită de comunitățile numite Gaeltachts și este considerată una dintre cele mai amenințate limbi din lume. Guvernul a încercat din răsputeri să mențină această limbă și să o folosească în școli, dar eforturile lor au eșuat de mai multe ori, ceea ce a făcut ca aceasta să fie clasificată ca fiind vulnerabilă.

Rareori auzit de Krymchak, o limbă vorbită de poporul din Crimeea, o peninsula a Ucrainei, și care e expusă riscului de a dispărea. Limba mai este folosită de 200 de vorbitori nativi bătrâni, care s-au născut în anii 1930.

Listată în primele 11 limbi nordice, Sami este o altă limbă care este aproape de dispariție. Vorbită în Norvegia, Suedia, Finlanda și Rusia, această limbă este folosită de aproximativ 25.000 până la 35.000 de oameni din aceste regiuni nordice. Este folosit de generațiile mai în vârstă. Limbile sami sunt uneori considerate dialecte ale unei singure limbi. Cea mai vorbită limbă, sami de nord, vorbită de aproximativ două treimi din toți sami, este distribuită în partea de nord a Finlandei, Suediei și Norvegiei. Sami de Est este vorbită în Rusia în Peninsula Kola și de două grupuri în estul Finlandei: Inari și Skolt. Sami de Sud este folosit de câteva persoane în centrul Norvegiei și în centrul nord-centr al Suediei.

Este o limbă vorbită în Botswana, denumită și Ts’exa, această limbă pe cale de dispariție din Africa de Sud este aparent vorbită doar în satul Mababe, de mai puțin de 200 de oameni. Este folosită în principal de adulți, în timp ce copiii preferă să folosească setswana sau engleza ca limbă maternă.

Okanagan-Colville este o limbă rară, folosită în principal de comunitățile din Columbia Britanică, Canada. Vorbită de doar 50 de vorbitori, această limbă nativă americană, cunoscută și sub numele de Nsyilxcən, se confruntă cu dispariția. Majoritatea vorbitorilor trăiesc în Valea Okanagan din Columbia Britanică.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Gorghiu: Multe acte notariale vor fi încheiate digital / Ce acte și proceduri nu vor mai cere prezența fizică la ghișeu

Notarii publici vor putea să încheie acte și proceduri notariale în formă electronică printr-o singură platformă IT, Top-not, care va fi dezvoltată şi gestionată de către Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, potrivit unui…

Guvernul a decis, după cazul Târgu Jiu, că minorii pot fi tratați și de medici care nu sunt pediatri. O Ordonanță deja în vigoare prevede că adolescentul de 16 ani putea fi tratat și într-un spital pentru adulți

Guvernul a adoptat joi, după cazul Târgu Jiu, o Ordonanță de Urgență ce prevede că, în situații de urgență „care pun în pericol iminent viața, dacă serviciile medicale nu pot fi acordate de medici din…

Numerele extrase la Loto 6/49, joi, 14 noiembrie / Care sunt rezultatele anunțate de Loteria Română

Joi, 14 noiembrie, au avut loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 si Super Noroc, după ce la tragerile loto de duminică, 10 noiembrie, Loteria Română a acordat aproximativ  34.000 de…

Al treilea sondaj de joi răstoarnă datele celorlalte două și îl dă pe Ciucă în turul II al alegerilor prezidențiale alături de Ciolacu

Un sondaj realizat de The Center for International Research and Analyses (CIRA) la comanda Newsweek îi dau în marea finală a prezidențialelor pe preşedintele PSD Marcel Ciolacu şi cel al PNL Nicolae Ciucă. Mai devreme…

fanatik.ro: De ce a ales Silviu Prigoană să fie înmormântat la luterani. Semnificația expresiei ”Victoria care a învins lumea”, scrisă în germană pe capelă

Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret, la scurtă vreme după ce trupul neînsuflețit al milionarului a fost adus de la București. Silviu Prigoană își doarme somnul de veci la Cimitirul Evanghelic Lutheran din București,…

Contract de 3,1 miliarde de euro pentru Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Ce decizii au luat acționarii Nuclearelectrica

Acționarii Nuclearelectrica au decis joi ca proiectul Reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă să treacă în următoarea etapă, cea a lucrărilor preliminare. Au fost aprobate negocierile o asociere formată din mai multe companii, din…

UE finanțează pentru prima dată achiziții comune de armă, majoritatea pentru Ucraina

Uniunea Europeană a anunțat joi că a finanțat, pentru prima dată, achiziția comună de arme de către cei 27, majoritatea fiind pentru Ucraina, relatează AFP. UE finanțase deja achiziții de arme pentru a ajuta Kievul,…

Investitorul Marius Ghenea (Catalyst): Pentru investitorii tech români este „extrem de importantă” o solutie de pace in Ucraina

Pentru investitorii români în companii de tehnologie este „extrem de importantă” „identificarea cat mai rapid a unei solutii de pace in Ucraina, care sa respecte toate drepturile si suveranitatea acestei țări vecine cu România, a…

Două femei din Ialomița au furat de la o bătrână de 74 de ani aproape 31.000 de lei / Cum s-a întâmplat totul 

Două femei din municipiul Urziceni au fost reţinute de poliţişti, fiind acuzate că au furat aproape 31.000 de lei din geanta unei femei în vârstă de 74 de ani, scrie Agerpres.  Totul s-a întâmplat miercuri,…

România, trimisă în judecată de Comisia Europeană pentru că „nu a epurat în mod corespunzător” apele uzate

Comisia Europeană a trimis joi România și Bulgaria în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru neîndeplinirea integrală a obligațiilor de colectare și epurare prevăzute în Directiva privind tratarea apelor urbane reziduale, arată un…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.