Din totalul de 446 de deputați și senatori aleși în 1 decembrie, 162 vin din partea partidelor de dreapta radicală: AUR, SOS și POT. Același număr de mandate îl au și PNL, USR și UDMR la un loc. În noul Parlament au intrat și politicieni care se află pentru prima dată în această postură, precum Lidia Vadim Tudor, Mugur Mihăescu sau Clotilde Armand. Nu au prins însă un loc în Parlament ministra Educației, Ligia Deca, fostul premier Florin Cîțu sau fostul primar al Sectorului 5 Cristian Popescu Piedone.
Din partea căror partide sunt cei 312 deputați din legislatura 2024-2028:
Din partea căror partide sunt cei 134 de senatori din legislatura 2024-2028:
Printre cei care au intrat în noul Parlament se află Victor Ponta, fost premier, care și-a dat demisia după incendiul de la Colectiv. El a candidat pe listele PSD, în Dâmbovița. În Parlament este acum și Allen Coliban, fostul primar din Brașov. El a mai fost senator în perioada 2016-2020.
Sunt și alți deputați care nu se află la primul mandat:
Printre numele noi care intră în Camera Deputaților se numără:
În Senat, printre numele noi care au reușit să ocupe un loc se numără Clotilde Armand (USR), fostul primar al Sectorului 1, care nu a reușit să câștige al doilea mandat la alegerile locale din iunie.
Alți politicieni care au mai fost membri ai Parlamentului și în mandatele trecute și vor face parte din Senat în legislatura 2024-2028:
Printre cei care nu au reușit să obțină un mandat în Parlamentul României se numără actuala ministră a Educației, Ligia Deca (PNL), fostul premier și lider al partidului Florin Cîțu (PNL) și fostul primarul al Sectorului 5 Cristian Popescu Piedone (PSD).
Partidul POT, care a reușit să obțină 24 de deputați și șapte senatori, este condus de Anamaria Gavrilă (aflată la al doilea mandat în Parlament, în 2020 fiind aleasă pe listele AUR).
„Eu personal, în semn de recunostință, voi ține un post cu apă de trei zile și unii dintre colegii mei mi se vor alătura. Este un semn, o recunoștință pentru ce ni s-a dat”, a spus Gavrilă după ce partidul ei a reușit să treacă pragul de 5% și să intre în Parlamentul României.
Pentru a obține o majoritate (necesară pentru învestirea sau demiterea Guvernului, de exemplu) în Parlamentul României este nevoie de 234 de voturi. PSD, PNL, USR și UDMR, care negociază formarea unui Guvern, au împreună 284 de voturi, deci o majoritate confortabilă.
PNL, USR și UDMR, deci fără PSD, au împreună tot 162 de voturi, exact cât au AUR, SOS și POT.