Un diagnostic de cancer urologic descoperit prea târziu poate schimba radical șansele de supraviețuire ale pacientului. „Cancerul nu vine cu semne clare la început. De aceea, este esențial ca bărbații să efectueze analizele necesare încă de la 40 de ani sau de la primele manifestări neobișnuite”, subliniază dr. Dmitrii Grumeza, medic specialist urolog la Hyperclinica MedLife Floreasca.
În practica sa, dr. Grumeza se confruntă cu cinci tipuri principale de cancer urologic, în ordinea frecvenței: cancerul de prostată, cancerul de vezică urinară (sau urotelial), cancerul renal, cancerul testicular și cancerul penian. Pentru toate, medicina modernă poate oferi soluții eficiente, cu condiția să fie depistate cât mai devreme. „În toate tipurile de cancer urologic, prognosticul depinde de stadiul în care este diagnosticată boala. Dacă e depistată devreme, șansele sunt foarte bune, dar dacă ajunge într-un stadiu avansat, lucrurile devin complicate. Din păcate, frica, rușinea sau lipsa de educație medicală îi determină pe mulți pacienți să își neglijeze problemele până când acestea evoluează”, atrage atenția medicul.
Cancerul de prostată: „pericolul“ este lipsa simptomelor
Cancerul de prostată este o preocupare majoră pentru sănătatea bărbaților, fiind cel mai frecvent tip de cancer urologic. Potrivit studiilor din 2024, acesta reprezintă aproximativ 15% din totalul cancerelor diagnosticate la bărbați la nivel global.
Problema principală reprezentată de acest tip de cancer este că, în stadiile incipiente, nu dă simptome care să trimită pacientul la medic. „Mai ales la tineri – până în 45 de ani – nu prea apar simptome. Acesta e pericolul cancerului de prostată”, avertizează dr. Grumeza.
Testul PSA (antigenul specific prostatic), un simplu test de sânge, rămâne instrumentul-cheie în depistarea timpurie a acestei afecțiuni. Dacă în trecut se recomanda efectuarea testului PSA după vârsta de 50 de ani, astăzi realitatea medicală s-a schimbat. „Acum are tot sensul să începi screeningul de la 40 de ani. Din păcate, bolile oncologice întineresc”, precizează medicul.
Urologul povestește că a avut în cabinet pacienți cu cancer de prostată la vârste de doar 36 sau 39 de ani – cazuri rare, dar suficient de grave încât să schimbe regulile jocului. „Cazurile astea le ții în minte, nu poți să le uiți“, spune tânărul medic. De aceea, recomandarea sa principală pentru toți bărbații este să meargă la urolog pentru o evaluare inițială la 40 de ani. Dacă rezultatele sunt normale, controlul poate fi repetat la 3-5 ani. În caz contrar, sunt necesare investigații suplimentare.
De ce este PSA atât de important
PSA-ul este un test de sânge care măsoară nivelul antigenului specific prostatic. Creșterea nivelului acestuia poate indica prezența unui cancer de prostată, dar și a unor afecțiuni benigne, cum ar fi hiperplazia benignă de prostată. „Dacă valorile PSA sunt succesiv elevate, facem un Free PSA și, eventual, un RMN multiparametric de prostată. Abia după RMN, dacă suspiciunea se menține, trecem la biopsia prostatică”, explică medicul.
Conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), în România, incidența cancerului de prostată este în creștere, cu aproximativ 5.000 de cazuri noi anual. Iar proiecțiile privind cancerul în țara noastră estimează că în intervalul 2020-2040, incidența cancerului de prostată va înregistra o creștere de 21,8%.
Cancerul vezicii urinare și cel renal – strâns legate de fumat
Cancerul de vezică urinară sau urotelial, al doilea cel mai comun cancer urologic, este asociat, în aproximativ 50% din cazuri, cu fumatul, potrivit Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului (IARC). „La pacienții tineri, cazuri de cancer vezical am întâlnit mai ales la fumători sau la persoane expuse la substanțe toxice“, confirmă din propria experiență medicul urolog. De asemenea, fumatul dublează riscul de cancer renal, arată aceeași sursă. Cu cât scade numărul fumătorilor, cu atât vom întâlni mai puține astfel de cazuri, este optimist dr. Grumeza.
În cazul cancerului urotelial (cancerul vezicii urinare), adesea, primul semn este hematuria – prezența sângelui în urină. „La început poate fi hematurie microscopică, depistată doar la sumarul de urină. În stadii mai avansate, sângele e vizibil”, avertizează specialistul. În aceste cazuri, investigația de primă intenție este ecografia, urmată de cistoscopie sau de tomografie computerizată, pentru confirmarea diagnosticului.
Cancerul renal este o altă patologie tăcută. „Pacienții vin de regulă fie pentru hematurie, fie pentru alte simptome nespecifice. De aceea, prima investigație este tot ecografia abdominală, urmată de CT“, explică dr. Grumeza. În afară de fumat și expunerea la substanțe toxice, vârsta mai reprezintă un factor de risc pentru cancerul renal: este mai frecvent la persoane de peste 45 de ani.
România a înregistrat în ultimul deceniu o creștere de 7% a incidenței cancerului de rinichi, comparativ cu o scădere de 16% la nivelul Uniunii Europene, potrivit Profilului de țară privind cancerul 2025.
Cancerul testicular afectează predominant tinerii
Spre deosebire de celelalte tipuri de cancer urologic care apar de regulă după 40-45 de ani, cancerul testicular afectează predominant bărbații tineri, între adolescență și 30 de ani. „De obicei, pacienții vin pentru o masă tumorală palpabilă, mai dură. Recomandarea mea este ca orice băiat să își palpeze testiculele la duș. Nu e nimic jenant să ai grijă de corpul tău“, încurajează dr. Grumeza.
Depistarea precoce înseamnă, de multe ori, salvarea vieții: „Dacă se depistează la timp, facem orhiectomie (n.r. – îndepărtarea chirurgicală a testiculului afectat) și pacientul poate duce o viață absolut normală“.
Cancerul penian – cel mai rar, dar cu legătură directă cu HPV
Deși foarte rar, cancerul penian este o realitate și este asociat adeseori infecției persistente cu HPV (virusul papiloma uman). „Din păcate, pacienții care dezvoltă această boală ignoră ani de zile prezența unor condiloame sau leziuni pe penis“, spune urologul.
Diagnosticul se face prin biopsie, iar pentru evaluarea extinderii se recomandă RMN sau CT pelvin.
Simptomele ignorate care pot semnala un cancer
Potrivit medicului urolog, principalele simptome care ar trebui să trimită un pacient de urgență la urolog sunt: hematurie (sânge în urină), tulburări de urinare (jet slab, senzația de golire incompletă a vezicii), durere sau disconfort genital, formațiuni palpabile la nivelul testiculelor, usturimi sau dureri persistente la urinare. Chiar dacă aceste simptome nu indică întotdeauna un cancer, prezența lor impune un consult medical.
„Am avut cazuri în care un simplu control de rutină a dus la depistarea cancerului de prostată la pacienți complet asimptomatici“, povestește dr. Grumeza. În aceste situații, testul PSA ridicat, urmat de investigații suplimentare, a dus la diagnostic și tratament în stadii incipiente, cu șanse de vindecare foarte mari.
***
Citește și alte articole informative, pe subiecte medicale, în secțiuneaFacem România bine.
Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.
Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde.
Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.
Află mai multe detalii despre toate serviciile pe https://www.medlife.ro/
Articol susținut de MedLife