Biroul de investigare a corupției pentru oficiali de rang înalt (CIO) l-a descris pe Yoon, primul președinte arestat în timpul mandatului din istoria țării, drept lider al unei insurecții care l-a implicat și pe ministrul apărării de la acel moment, relatează Reuters.
Joi, oficialii anticorupție din Coreea de Sud au solicitat procurorilor să îl pună sub acuzare pe președintele suspendat Yoon Suk Yeol pentru insurecție și abuz de putere, ca urmare a legii marțiale pe care a încercat să o impună.
Evenimentele dramatice din ultimele săptămâni au aruncat Coreea de Sud într-o criză care a afectat economia și a stârnit preocupări la nivelul aliaților, inclusiv în SUA, în ceea ce privește stabilitatea politică a țării.
Yoon, suspendat din funcția de președinte la 14 decembrie, se află în spatele gratiilor de săptămâna trecută, iar anchetatorii îi investighează încercarea de a introduce legea marțială pe 3 decembrie, o inițiativă care a șocat națiunea chiar dacă a fost anulată de parlament după doar câteva ore.
CIO a fost înființat în 2021 ca organism anticorupție independent pentru a-i investiga pe oficialii de rang înalt, inclusiv pe președinte și pe familia sa, și a condus o echipă comună din care au făcut parte și poliția, și ministerul apărării. Procurorii au desfășurat propria lor anchetă.
Conform legii, CIO poate doar să îl investigheze pe președinte, nu să îl urmărească penal, și trebuie să înainteze dosarul către procurori pentru alte acțiuni.
CIO a precizat că perioada de arest pentru Yoon urmează să se încheie la 28 ianuarie, dar se așteaptă ca procurorii să ceară instanței să o prelungească încă 10 zile înainte de a-l pune formal sub acuzare.
Procurorii l-au inculpat deja pentru insurecție pe Kim Yong-hyun, ministrul apărării de la acel moment. Au fost puși sub acuzare și șefii comandamentului de apărare a capitalei și comandamentului de contrainformații militare, dar și comisarii de la vârful poliției din Seul și poliției naționale.
Președintele Yoon a fost arestat pe 15 ianuarie, dar de atunci a refuzat să discute cu investigatorii CIO și le-a sfidat citațiile.
Lee Jae-sung, adjunctul șefului CIO, consideră că ar fi mai „eficient” dacă procurorii ar prelua ancheta înainte de a-l inculpa pe Yoon, invocând refuzul președintelui de a coopera.
„În ciuda faptului că suspectul este vizat de acuzații serioase că ar fi fost liderul unei insurecții, el continuă să fie necooperant până astăzi, nu răspunde la procedurile de justiție penală și refuză interogarea în sine”, a declarat Lee într-un briefing de presă.
El spune că investigatorii au obținut mărturii din partea mai multor oficiali militari, care îl acuză pe Yoon că a încercat să aresteze politicieni și că a menționat un al doilea ordin de lege marțială. Președintele suspendat și avocații săi neagă aceste acuzații.
Yoon, procuror de top înainte de a deveni președinte, își vede acum dosarul penal în mâna altor procurori, dar este neclar cât de strânse mai sunt legăturile lor în acest moment.
Avocații lui Yoon au afirmat în repetate rânduri că structura CIO nu are nicio autoritate pentru a gestiona cazul, în condițiile în care legea menționează o gamă largă de oficiali și fapte pe care le poate investiga, dar nu și insurecția. O instanță din Seul a respins argumentele avocaților când aceștia au încercat să împiedice arestarea.
Echipa lui Yoon susține că orice investigație penală ar trebui efectuată abia după ce decide Curtea Constituțională dacă îl înlătură pe președinte din funcție.
Avocații și-au reiterat poziția joi și susțin că vor trage CIO la răspundere pentru ceea ce au catalogat a fi o investigație ilegală, cerându-le procurorilor să preia cazul.
Într-o adresare de marți către Curtea Constituțională, președintele Yoon a negat că a ordonat trupelor să îi scoată pe legiuitori din parlament sau că i-ar fi cerut ministrului de finanțe să pregătească un buget pentru crearea unui organism legislativ de urgență.
Insurecția, infracțiunea de care ar putea fi acuzat Yoon, este doar una dintre puținele pentru care funcția prezidențială nu îți asigură imunitate în Coreea de Sud și ar putea fi pedepsită cu moartea. Cu toate acestea, Coreea de Sud nu a executat pe nimeni în aproape 30 de ani.
Yoon a participat joi la o nouă audiere la Curtea Constituțională.
Avocații săi susțin că acesta nu a intenționat în niciun moment să implementeze legea marțială pe deplin, ci a vrut ca măsurile să fie un avertisment pentru a fi depășit impasul politic.
În prima sa apariție publică după ce a încercat să se sinucidă în închisoare luna trecută, fostul ministru al apărării, Kim, a avut calitatea de martor la audierea de joi și a spus că numărul mic de trupe mobilizate dovedește că Yoon nu a fost cu adevărat serios în legătură cu impunerea controlului militar.