Anunțul papei Francisc privind data Paștelui. Invitație adresată bisericilor răsăritene - HotNews.ro

Anunțul papei Francisc privind data Paștelui. Invitație adresată bisericilor răsăritene - HotNews.ro
📅 2025-01-26

Papa Francisc a afirmat, sâmbătă, că Biserica catolică este gata să accepte o dată unică de celebrare a Paștelui, această sărbătoare variind în funcție calendarul religios folosit de diversele biserici creștine, scrie AFP.

„Biserica catolică este dispusă accepte o dată dorită de toți, o dată a unității”, a spus suveranul pontif improvizând față de teztul omiliei pe care a ținut-o la liturghia de închidere a săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor.

„Într-o manieră providențială, Paștele va fi celebrat în acest an în aceeași zi în calendarele gregorian și iulian, tocmai în timpul acestei aniversări ecumenice”, a spus papa referindu-se celebrarea a 1700 de ani de la Conciliul de la Niceea, primul conciliu ecumenic al bisericilor creștine.

„Reînnoiesc apelul meu pentru ca această coincidență să servească ca aducere aminte creștinilor să facă un pas decisiv către unitate, în jurul acestei date comune a Paștelui”, a conchis șeful Bisericii catolice.

O variantă vehiculată și în interiorul BOR

În aprilie 2023, fostul ministru de Externe Teodor Baconschi și profesorul Adrian Papahagi de la UBB au cerut ca BOR să celebreze Paștele odată cu catolicii și protestanții.

Biserica Ortodoxă a reacționat la propunerea ca Paștele să fie celebrat la aceeași dată de către întreaga creștinătate, spunând că „soluționarea acestei probleme, care nu este una de natură dogmatică, ci una de unitate inter-bisericească, presupune reînceperea unor consultări între Bisericile Ortodoxe și decizia unui viitor și necesar Sinod pan-ortodox”.

Patriarhia spunea, prin purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu, că „posibilitatea și dorința sărbătoririi Paștelui la aceeași dată în toată lumea creștină au rațiuni și justificări depline, rămânând un ideal absolut dezirabil”.

Cum se calculează data Paștelui

Data Paștelui a dat naștere în vechime unor controverse și dezbinări în sânul Bisericii în primele secole de la începutul erei noastre. Pentru a se realiza o uniformizare a sărbătorii Paștelui, în cadrul primului sinod ecumenic de la Niceea, din anul 325, s-a stabilit că Paștele va fi serbat întotdeauna duminica.

Această duminică va fi imediat următoare lunii pline de după echinocțiul de primăvară. S-a mai stabilit și că atunci când data Paștelui iudaic cade duminică, Paștele creștin va fi serbat duminica următoare, pentru a nu fi serbat o dată cu cel iudaic, dar nici înaintea acestuia.

Calcularea datei la care creştinii sărbătoresc Paştele ţine de două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocţiul de primăvară, iar celălalt cu data schimbătoare – luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paştelui să varieze în fiecare an.

În plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici şi ortodocşi. Biserica Catolică se raportează la echinocţiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează acelaşi eveniment astronomic după calendarul iulian (pe stil vechi).

Până la Marea Schismă, Biserica Răsăriteană şi cea Apuseană sărbătoreau Paştele la aceeaşi dată.

Marea schismă din 1054, în urma căreia Biserica Creştină de Apus s-a despărţit de Biserica Răsăriteană, a fost unul dintre cele mai importante evenimente istorice. Trebuie spus că relaţiile dintre Apusul şi Răsăritul Bisericii Creştine erau încordate şi complicate de multă vreme. Începând încă din secolul al IV-lea, între Răsăritul şi Apusul creştin se făcea simţită o tensiune ecleziologică ce privea statutul papei de la Roma în Biserică, adică pretenţia de jurisdicţie universală a papilor asupra întregii Biserici din Apus şi Răsărit.

Mai târziu, în 1582, Papa Grigore al XIII-lea a reformat calendarul iulian (pe stil vechi) din cauza erorilor acestuia faţă de calendarul astronomic (o rămânere în urmă), făcând trecerea la calendarul modern, ce-i poartă numele.

Din motive de ordin confesional, bisericile ortodoxe nu au acceptat reforma gregoriană, păstrând în continuare calendarul iulian. Cu timpul, diferenţa dintre cele două calendare, care la sfârşitul secolului al XVI-lea era de 10 zile, a continuat să crească, şi după 1900 ea a ajuns sa fie de 13 zile.

Astfel, nevoia de armonizare a calendarului în toate domeniile vieţii publice, a făcut ca şi bisericile ortodoxe sa reflecteze la trecerea la calendarul gregorian. Regatul României a adoptat reforma calendarului în anul 1919, când ziua de 1 aprilie pe stil vechi a devenit 14 aprilie pe stil nou.

Congresul interortodox desfăşurat la Istanbul (Constantinopol) în anul 1923 a hotărât adoptarea calendarului gregorian şi în bisericile ortodoxe, rămânând însă la latitudinea fiecărei biserici ortodoxe autocefale să aleagă momentul oportun pentru această trecere. Tot atunci s-a hotărât ca data Paştelui pentru ortodoxie să se calculeze în continuare după calendarul iulian, până când toate bisericile ortodoxe autocefale vor adopta calendarul gregorian, evitându-se astfel diferenţele liturgice din sânul Ortodoxiei.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

SuperLiga: FCSB, la egalitate de puncte cu liderul U Cluj. Victoria cu UTA, obținută dintr-un penalty controversat

FCSB se află la egalitate de puncte cu liderul Universitatea Cluj, după ce s-a impus pe terenul echipei UTA Arad, scor 1-0, în etapa cu numărul 23 din SuperLiga. Dorind să odihnească titularii obișnuiți înainte…

Donald Trump ripostează cu sancțiuni împotriva Columbiei. Disputa cu Bogota, generată de deportarea migranților

Președintele Donald Trump a anunțat că va impune măsuri de represalii împotriva Columbiei printre care taxe vamale, sancțiuni și interdicții de călătorie după ce țara sud-americană a întors din drum două avioane militare americane care…

Predoiu, precizări în cazul furtului unor piese de tezaur: „Aştept maximum de implicare de la Poliţia olandeză”

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, afirmă că aşteaptă „maximum de implicare şi de priorităţi de la poliţia olandeză, în cazul furtului unor piese de tezaur dacic, precum şi o cooperare deschisă cu poliţiştii români. Predoiu…

CONFIRMARE Celebru restaurant din București – vândut

elebrul restaurant Monte Carlo, din parcul bucureștean Cișmigiu, a fost preluat de omul de afaceri Dragoș Petrescu, proprietarul grupului City Grill, confirmând informațiile anunțate anterior de Profit.ro. Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost…

Două țări africane, la un pas de război. Congo reclamă la ONU invadarea teritoriului național. Zeci de mercenari români se află în zona de conflict

Ministrul congolez al Afacerilor Externe a acuzat Rwanda că a trimis noi trupe în estul Republicii Democratice Congo (RDC), gest pe care îl consideră „o declarație de război” care trebuie sancționată de către ONU, scrie…

Ultima iarnă cumplită din România. Nicio temperatură de sub -38 C nu a mai fost înregistrată în țară de atunci

Anul 1985 a fost unul dintre cei mai grei din ultimele decenii pentru români și rămâne în istorie pentru că a adus ultima iarnă cu adevărat cumplită, ce a venit „la pachet” și cu măsuri…

Jaful din Olanda: Ce știm până acum despre furtul comorilor de aur din tezaurul dacic / Ultimele informații din Olanda, reacțiile din România și toate detaliile date de Muzeul Național de Istorie despre exponatele scoase din țară

Furtul comorilor de aur din tezaurul dacic expus la un muzeu din Olanda a stârnit reacții puternice atât în Țările de Jos, cât și în România. Premierul Ciolacu a anunțat că face o celulă de…

Meta introduce reclame pe Threads. Publicitatea pe platformă, testată înainte de extinderea pe scară largă

Meta Platforms va începe să testeze afişarea reclamelor pe platforma sa de socializare Threads, colaborând cu câteva branduri din SUA şi Japonia, a anunţat compania vineri, în timp ce aplicaţia a ajuns la peste 300…

Lukașenko, reales președinte în Belarus cu un scor uriaș. Liderul de la Minsk și-a amenințat adversarii chiar în ziua scrutinului

Președintele Belarusului Aleksandr Lukașenko este pe cale să obțină al șaptelea mandat de cinci ani, cu un scor de 87,6% obținut la alegerile de duminică, potrivit datelor unui exit poll difuzate de televiziunea de stat,…

Sondaj: Emmanuel Macron, la cel mai scăzut nivel al popularității. Președintele Franței, mai impopular decât în timpul revoltei Vestelor Galbene

Preşedintele francez Emmanuel Macron înregistrează în ianuarie, la opt ani după ce a fost ales, cea mai slabă popularitate de când se află la Palatul Elysée, din 2017, potrivit unui barometru lunar realizat de Ifop…

Good News

Only good and positive news.