Noul însărcinat cu afaceri ad interim este adjunctul șefului misiunii, Michael Dickerson, un diplomat de carieră care a mai lucrat în misiuni la Baku, Tbilisi, Vilnius, Budapesta și Moscova, potrivit Ambasadei SUA.
Ambasada SUA la București a anunțat marți retragerea oficială din funcție a ambasadoarei Kathleen Kavalec.
„Ne exprimăm recunoștința față de Ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, care se retrage după o carieră distinsă în serviciul diplomatic al Statelor Unite”, a precizat ambasada pe pagina sa de Facebook.
„Ambasadorul Kathleen Kavalec și-a îndeplinit misiunea cu devotament, consolidând parteneriatul dintre Statele Unite și România. Îi mulțumim pentru leadership și pentru angajamentul față de valorile democratice comune”, a mai spus ambasada.
„Cu ocazia acestei tranziții, suntem încântați să anunțăm că Adjunctul șefului misiunii, Michael Dickerson, va ocupa funcția de Chargé d’affaires ad interim (însărcinat cu afaceri) în cadrul Ambasadei SUA la București. Datorită cunoștințelor sale aprofundate despre România și prioritățile noastre bilaterale, diplomatul de carieră Michael Dickerson va continua să promoveze relațiile noastre strânse și durabile”, a anunțat misiunea diplomatică.
Georgette Mosbacher (78 de ani), fostă ambasadoare în Polonia și donatoare a partidului republican, este favorită pentru postul de ambasador al Statelor Unite la București, au declarat pentru G4Media.ro surse diplomatice, în ianuarie.
Vicepreşedintele Comisiei Electorale Federale din SUA, republicanul James Trainor, aflat în România la primul tur al alegerilor prezidențiale, este cel care a anunțat că ambasadoarea a ales să se pensioneze şi va pleca din funcție.
Întrebat la Observator News în legătură cu posibilitatea retragerii ambasadoarei Kathleen Kavalec, James Trainor a răspuns: „Nu, nu a fost retrasă, nu este rechemată”, a relatat News.ro.
El a precizat, conform traducerii simultane din timpul interviului, că Kathleen Kavalec „a ajuns la vârsta pensionării şi a ales să se pensioneze şi a anunţat că se va pensiona”.
„Deci va pleca în calitatea de ambasador din România, dar nu are nicio legătură cu politica”, a conchis oficialul american, aflat la Bucureşti cu ocazia alegerilor prezidenţiale.
Kavalec a fost o susținătoare a includerii României în programul Visa Waiver, iar poziția ambasadei a susținut asta în timpul unei discuții de la Casa Albă pe această temă.
Discuția a avut loc după ce administrația Trump a suspendat includerea României în program, luând în calcul atât argumentul securității frontierelor și al cerințelor stricte pentru România, cât și cel al normelor democratice, după anularea alegerilor de anul trecut, potrivit unei note interne a Consiliului de Securitate Națională, obținută de Politico.
La discuție, Ambasada SUA la București a subliniat că „eliminarea desemnării României (în programul Visa Waiver) ar putea duce la deteriorarea imaginii SUA”.
Dar comisia, prezidată de directorul senior al NSC pentru Europa și Eurasia, Andrew Peek, a declarat că este important să se asigure că România „susține procesul democratic și desfășoară alegeri libere, corecte și transparente”.
Kathleen Kavalec a depus jurământul în calitate de ambasador al Statelor Unite ale Americii în România pe 20 decembrie 2022.
Anterior, în perioada 2019-2022, a condus Misiunea OSCE în Bosnia şi Herţegovina. Înainte, a ocupat funcţia de adjunct al asistentului secretarului de stat în cadrul Biroului pentru Europa şi Eurasia al Departamentului de Stat.
Diplomat de carieră, Kavalec a deţinut o varietate de funcţii diplomatice, inclusiv director pentru Rusia, delegat permanent adjunct şi adjunct al șefului misiunii diplomatice a SUA la UNESCO, în Paris, coordonator adjunct pentru asistenţă SUA pentru Europa, Eurasia şi Asia Centrală şi director pentru prevenirea conflictelor în cadrul Biroului coordonatorului pentru reconstrucţie şi stabilizare.
Printre ţările în care şi-a desfăşurat activitatea se numără Ucraina, unde a avut funcţia de consilier politic, Rusia, cu două mandate în domeniul politic, precum şi misiuni în România şi Brazilia.
În România a ocupat funcţia de ataşat cultural, între 2005 și 2008.
Michael Dickerson este diplomat de carieră al Serviciului Diplomatic al SUA, cu gradul de consilier. Domnul Dickerson ocupă, în prezent, funcția de însărcinat cu afaceri ad interim la Ambasada Statelor Unite în România.
Michael Dickerson s-a alăturat Departamentului de Stat în 2002. Cel mai recent a fost adjunctul șefului misiunii din Baku, Azerbaidjan.
Printre alte misiuni ale sale se numără Tbilisi, unde a facilitat prima vizită a unui președinte american în Caucaz, precum și Vilnius, Budapesta, Azerbaidjan (de două ori) și Moscova.
A prezidat Grupul de lucru pentru transfer tehnologic în timp ce lucra în cadrul Biroului de reducere a amenințării reprezentate de armele convenționale al Departamentului de Stat din Washington, D.C.