„E un loc comun să spui că o imagine face cât o mie de cuvinte. Auzim vorbele astea pe toate drumurile, dar nimeni nu mai completează și că cele 1000 de cuvinte și interpretarea unei imagini necesită un bagaj educațional și cultural destul de solid. În consecință, vizionarea unui film necesită o anumită îndrumare. Este un demers care trebuie făcut în cunoștință de cauză. Acesta este motivul principal pentru care m-am bucurat să decid să implementez acasă opționalul Ora de Cinema. Cred că școala românească se bazează foarte mult pe text, în detrimentul imaginii, ignorând direcția către care se îndreaptă nu doar tânăra generație, ci și noi toți. Și atunci Ora de Cinema produce o conexiune absolut necesară între imagine și cuvânt, generând abilități pe termen lung“, a declarat Carmen Ion, profesoară de limba și literatura română și inițiatoarea Festivalului Boovie, care va susține opționalul la Focșani.
Dana Grigorovici, profesoara care va susține opționalul în Cluj-Napoca, vorbește despre aceste abilități. „Pe lângă faptul că opționalul Ora de Cinema cimentează drumul spre formarea unui public de film avizat, un public tânăr, cursul dezvoltă gândirea critică și analitică și competențe cognitive (informații despre diferite spații culturale, noțiuni de cinematografie, termeni specifici), lingvistice (achiziții de vocabular și structuri din limbile în care au fost realizate filmele – de exemplu engleză, franceză) și emoționale (managementul emoțiilor, abilități de viață, de comunicare și de relaționare cu ceilalți, de management al unui stil de viață de calitate, de elaborare a planului de carieră etc.).”
Ora de Cinema este un program dezvoltat în colaborare cu profesori, terapeuți, selecționeri de film din echipa Festivalului Internațional de Film Transilvania și lectori universitari, doctoranzi și studenți la UNATC.