Imaginea 1/5: Elena Merișoreanu și Gheorghe Turda speră ca tezaurul să fie găsit
Gheorghe Turda și Elena Merișoreanu au luat atitudine, urmare a jafului aurului dacic, din muzeul olandez Drents, unde fusese expus încă de anul trecut. A dispărut inclusiv celebrul coif dacic, de la Coțofenești, cu valoare inestimabilă. Iată ce acuzații grave le aduc cei doi artiști autorităților române, prin intermediul Click!: „Neglijență crasă!”.
Imaginea 1/5: Elena Merișoreanu și Gheorghe Turda speră ca tezaurul să fie găsit
Jaful aurului dacic, din Muzeul Drents, din Olanda, a stârnit reacții puternice și în rândul soliștilor de muzică populară. Artistul Gheorghe Turda acuză autoritățile române de neglijență. Are însă speranța că tezaurul României va fi recuperat, în cele din urmă:
„Era de așteptat, pentru neglijența lor. Este o lucrătură internațională, ce, parcă suntem primii care pățim așa ceva? Pe vremuri, în comunism, simplii turiști declarau aurul la aeroport, la granițe, acum nu știu cum au trecut cu acest tezaur, atât de valoros. Pe noi, artiștii, însă nu ne prea obligau, nu ne controlau prea mult, aveau încredere.
Eu sunt un mare iubitor de istorie, de folclor, și mai am o speranță că se va găsi, altfel, paguba ar fi mult prea mare. Cred că Interpolul va reuși să găsescă tezaurul nostru. Ar fi o gravă stare de spirit, să fie distrus aurul. A fost o lucrătură, cred că e vorba despre marii colecționari, le-ar putea pune în niște bănci, nu se pot vinde, iar mai apoi, după un timp, să le scoată la iveală, când nimeni nu se mai așteaptă”, a declarat el, exclusiv pentru Click!
Și interpreta Elena Merișoreanu și-a manifestat tristețea, la aflarea șocantei vești, care a făcut înconjurul lumii:
„Este o mare tragedie. Cum, tu, cel care ai făcut această tranzacție, să lași tezaurul fără pază? Treaba a fost aranjată. Orice tezaur se transportă numai cu avioane militare și cu pază militarizată. Le-au transportat cu avion de linie, în cutii de carton?
Cum le-au dus? Au fost amatori. La asemenea valori! Ce se întâmplă cu țara asta? Vin străinii și ne cumpără casele și pământurile din România. Nu pot să concep că aceste valori au fost fără pază militară. Este tezaurul, și așa nu mai avem nimic, vai de capul nostru! Pleacă alții cu avioane private, dar tezaurul, nu?”.
„Mă tot gândesc, când au explodat acolo peretele din spate al muzeului, chiar nimeni nu a văzut, nimeni nu știe? Nu cred că mai sunt șanse să le recuperăm. Nu se pot vinde, ori le-au topit, ori vor cere bani pe ele”, a mai adăugat artista de muzică populară.
Marele jaf a avut loc pe 25 ianuarie 2025, la ora 3.45, în urma unei explozii. Printre obiectele furate se aflau trei brățări de aur și piesa centrală a expoziției, Coiful de aur, de la Coțofenești, care, de altfel, fusese prezentat în toate materialele promoționale. Expoziția conținea peste 600 de obiecte, din aur și argint, din cel puțin 15 muzee din România.
„În cursul dimineţii de 25 ianuarie Muzeul Naţional de Istorie a României şi Ministerul Culturii din România au fost notificate că, la Muzeul din Drents, Regatul Ţărilor de Jos, în care are loc expoziţia “Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului şi argintului” organizată în cooperare cu Muzeul Naţional de Istorie a României a fost afectat de o explozie.
Ambasada României la Haga a fost la rândul ei notificată de MAE olandez. Din primele evaluări această explozie a avut ca scop intrarea prin efracţie în clădirea muzeului unde sunt expuse piese din tezaurul dacic al României. Autorităţile au informat că un număr de exponate din expoziţie au fost furate de făptuitori încă neidentificaţi. Investigaţia şi inventarul pieselor sunt în desfăşurare”, informa, în urmă cu câteva zile, Ministerul Afacerilor Externe.
Între timp, au fost reținute trei persoane:
„Sunt reținute trei persoane, de către poliția din Olanda, fiind bănuite de comiterea acestui furt, cu impact deosebit de grav asupra românilor. Niciunul dintre cei trei nu este român”, a declarat secretarul de stat Bogdan Despescu, din Ministerul Afacerilor Interne, într-o conferință de presă.