Imaginea 1/6: Natalia Guberna păstrează autograful Mihaelei Runceanu
Mihaela Runceanu, artista cu voce unică în România, ar fi împlinit 70 de ani, pe 4 mai 2025. A fost ucisă, în 1989, cu sânge rece, de un bărbat cunoscut, pe care-l primise în garsonieră. Sfârșitul ei tragic a îngrozit România. Exclusiv pentru Click!, Natalia Guberna face dezvăluiri despre cântăreața care, cu puțin timp înainte de a părăsi această lume, îi oferise un autograf și o fotografie.
Imaginea 1/6: Natalia Guberna păstrează autograful Mihaelei Runceanu
Solista Natalia Guberna a apreciat-o enorm pe Mihaela Runceanu, pe care, de altfel, a și cunoscut-o personal. Își amintește cu drag de artista cu suflet mare, care a ajutat numeroși tineri talentați să răzbată în lumea muzicii, șlefuindu-le vocile, în calitate de profesoară de canto:
„Mihaela era foarte comunicativă, prietenoasă, a ajutat mulți tineri talentați, avea școală de muzică, era și profesoară. Iubea oamenii, mi-a dat și un autograf, pe care și acum îl păstrez. Avea o voce incredibilă, ca ea nu cânta nimeni în România.
Mihaela avea acel ceva, care a evidențiat-o în lumea artistică, transmitea emoție, prin cântecele sale, era pătimașă, în interpretare. Îmi amintesc că un compozitor ne-a oferit aceeași piesă, și mie și ei, am înregistrat-o amândouă, dar interpretarea Mihaelei a fost cea care a făcut celebru cântecul „Haide, spune!”.
Era foarte riguroasă, perfecționistă, la concerte, totul trebuia să iasă impecabil. Iar româncele o copiau, în anii 80, la coafură și la rochiile superbe, era un model pentru ele. Din păcate, a avut un sfârșit tragic. S-a încrezut în oameni și poate că această calitate i-a atras și moartea”, a povestit Natalia Guberna, exclusiv pentru Click!
Mihaela Runceanu a încetat din viață pe 1 noiembrie 1989, la vârsta de doar 34 de ani. Apropiații artistei susțin că ea și-ar fi presimțit moartea:
„Eu am să mor la 35 de ani. Dar nu vreau să mor în chinuri!”, ar fi spus ea.
Tatăl Mihaelei, Nicolae Runceanu, vorbise cu ea, cu numai câteva ore înainte de tragedie:
„Marţi seară, am vorbit cu ea la telefon. Plângea de bucurie că i-a ieşit albumul. Cum spunea ea, dădea «apă la şoricei»... La un moment dat, ne-a spus că sună cineva la uşă şi a închis telefonul. Asta a fost ultima convorbire", povestea părintele îndurerat.
În garsoniera în care artista a fost găsită fără suflare, din zona Mihai Bravu, Bucureşti, nu a putut locui însă nimeni. Vecinii se tem să treacă prin fața ușii:
„Nu a mai dormit nimeni, în casa asta, mai ales că părinţii Mihaelei nu au chemat măcar un preot, ca să slujească aici după ce fost ucisă. Deci, vă daţi seama că spiritul ei este rătăcit acum. Toţi cei care au trecut pe aici au fost persoane juridice, chiriaşi, care n-au stat foarte mult!”, mărturisea, la acea vreme, Tamara Sandu, una dintre vecine.
Aici au fost numeroase sedii de firme, dar, adesea, patronii închideau ușa și dispăreau:
„Au închis aşa, brusc, şi au plecat”, mai menționa această doamnă.
Părinții Mihaelei povesteau, în urmă cu câțiva ani, despre tragedia care le-a distrus viața:
„Ce s-a întâmplat, după moartea ei, considerăm că este mâna ei. Noi simţim ajutorul ei. Adică sunt lucruri care s-au întâmplat şi la care nu mă aşteptam să se întâmple. Chiar faptul că s-a construit o biserică în curtea familiei. Pentru noi este o mângâiere. Noi simţim protecţia ei”, mărturiseau părinţii Mihaelei Runceanu, în cadrul emisiunii „Dincolo de Aparențe”.