Imaginea 1/5: Adrian Naidin a adoptat o altă tehnică de a cânta la violoncel, după accidentul suferit la mână
Artistul Adrian Naidin a fost la un pas de a pune punct carierei artistice, după ce, pe 28 septembrie 2016, a căzut de la etaj, speriat de mascații de la Antidrog, care au intrat, peste el, în urma unei percheziții în clădire. Exclusiv pentru Click!, celebrul instrumentist ne-a vorbit despre starea sa de sănătate, la 9 ani de la stupidul accident. Mai sunt impresionate, oare, femeile, de serenade? Sunt mai ușor de strunit decât violoncelul? Iată răspunsurile, amuzante și cu tâlc, oferite de Adrian Naidin.
Imaginea 1/5: Adrian Naidin a adoptat o altă tehnică de a cânta la violoncel, după accidentul suferit la mână
Adrian Naidin a avut de tras, pe plan medical, după ce s-a prăbușit, în gol, de la etaj, speriat de mascații care au intrat peste el, în cameră. S-a întâmplat în urmă cu 9 ani, urmare a unei percheziții în clădirea unde locuia cu chirie. Credea că sunt hoți. Era buimac, trezit din somn. A vrut să coboare, în curte, de la fereastră, pe suportul de aer condițional, dar a alunecat.
A suferit o fractură de metacarpiene, fractură de mandibulă și craniană. A avut și câteva coase fisurate. Iar pielea capului, scalpul, s-a desprins cu tot cu păr, în cădere pe scările de ciment. Mâna dreaptă, cu care mânuiește arcușul, i-a fost distrusă. Nimeni nu îi mai dădea vreo șansă de a reveni pe scenă:
„Niciun medic român nu credea că mă voi mai vindeca la mâna dreaptă. M-a salvat însă prof. dr. Zsolt Szabo, președintele Societății Mondiale de Chirurgia Mâinii și Andrei Ursache, medic primar ortopedie traumatologie. Ei au operat sute de instrumentiști, cu probleme medicale. Din păcate, încheietura mâinii drepte nu mai merge până jos.
Am șuruburi în mână pe viață. Prin urmare, a trebuit să schimb stilul de a mânui arcușul, m-am adaptat, acum pot cânta din nou. De fapt, încă de mic, de la cursurile de violoncel, am fost pregătiți de profesori să putem continua activitatea muzicală, în caz de accidente.
În urma acelei căzături am avut și timpanele sparte, iar scalpul era pe jos. A fost o minune să supraviețuiesc. Acum pot spune că sunt bine. N-am dat pe nimeni în judecată, nu pe mine mă căutau. Oricum, s-a prescris”, ne-a declarat Adrian Naidin, exclusiv pentru Click!
Iată răspunsul celebrului muzician. Și nici că a stat prea mult pe gânduri:
„Femeia e cel mai greu de strunit, e inteligentă, e mai profundă decât bărbații. Totul e numai dacă vrea ea, poți să stai și în cap. Trebuie să o rogi frumos și să îi săruți mâna. Femeia este clar mai puternică decât bărbatul”, mai spune Adrian Naidin, exclusiv pentru Click!
Adrian Naidin susține că, în ciuda vremurilor grele și dure, femeile încă și-au păstrat latura romantică:
„Și în urmă cu 30 de ani, prin serenade cuceream fetele. Dar și acum femeile sunt impresionate de muzică. Oricum, eu cânt pentru ele, publicul meu este majoritar feminin. Concertele mele sunt, aș putea spune, ca o serenadă”.
Adrian Naidin, care cântă și în Orchestra Simfonică Radio, ne-a vorbit și despre starea nației, despre recentele alegeri prezidențiale, încheiate, ieri, cu victoria lui Nicușor Dan:
„Noi nu am avut președinți care să iubească România, merităm să vină un conducător care să facă totul pentru țara asta. Să avem o politică externă, să ne putem afirma, ca odinioară, prin muzică și prin sport. Orice țară poate să aibă o prestanță și să stea demnă mai ales prin cultură. Cultura trebuie să devină o politică de stat”.
Adrian Naidin, unul dintre cei mai valoroși artiști din România, are un mare vis. Visul american. Speră ca, la un moment dat, dorința să i se împlinească și să susțină concerte pe Pământul Făgăduinței, de altfel, țelul oricărui artist:
„Încă nu am concerte în străinătate, dar aș vrea să cânt în America. Într-o zi, se va întâmpla. Pregătesc însă un mare concert, în București, în luna noiembrie, vor fi și colinde, în perioada Crăciunului”.
„Violoncelul se lucrează la Reghin, sunt câțiva lutieri buni în România. La Cluj este celebrul Nicolae Vadan, considerat tezaur uman viu. El făurește lemnul, el îi dă viața. Un violoncel poate ajunge la 3.000 de euro. Dar, în America, există însă și cu 400.000 de dolari”.
În încheiere, violoncelistul Adrian Naidin a dorit să le transmită un mesaj optimist tuturor românilor:
„Să nu-și piardă credința și să vină la concerte, ca să-și aline suferința. Muzica vindecă sufletul...”.