ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

2023 le aduce angajaților din sectorul public șase minivanțe de patru zile! Când vor avea loc

1 January 2023 at 08:45
image

Angajaţii din sectorul public vor beneficia în anul 2023 de șase ”minivacanţe” de câte patru zile. În total, aceștia vor beneficia de 15 zile libere.

Conform Codului Muncii, zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
– 1 si 2 ianuarie – 2 ianuarie pică luni, în 2023
– 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române – marţi
– Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paştelui – 14 aprilie

– prima şi a doua zi de Paşti – anul acesta, 16,17 aprilie pentru Paştele Ortodox -17 aprilie pică luni
– 1 mai – luni
– 1 iunie – joi
– prima şi a doua zi de Rusalii, care în 2023 pică în 4 şi 5 iunie – 5 iunie pică într-o zi de luni în 2023
– Adormirea Maicii Domnului – 15 august – marţi
– 30 noiembrie – Sfantul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României; – joi
– 1 decembrie; – vineri
– prima şi a doua zi de Crăciun – luni şi marţi
Guvernul a decis în ultima şedinţă din 2022 ca zilele de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august 2023 să fie zile libere pentru salariaţii din sectorul public. Pentru recuperarea acestor zile, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 28 februarie, 30 iunie, respectiv 31 august 2023, a mai stabilit Executivul.

Zilele de 2 ianuarie, 24 ianuarie, 14 şi 17 aprilie, 1 mai, 1 iunie, 5 iunie, 15 august, 30 noiembrie, 1 decembrie, 25, 26 decembrie pică în cursul săptămânii şi lise vor adăuga şi cele trei zile punte decise de Guvern, care sunt tot în timpul săptămânii.

Astfel, rezultă următoarele minivacanţe în care două zile lucrătoare sunt libere si sunt precedate, urmate sau intercalate de zile de weekend – de Ziua Unirii Principatelor – 24 ianuarie, de Paşte, de 1 iunie, de Adormirea Maicii Domnului – 15 august, de Ziua Naţională şi de Crăciun.

Minivacanţe în care o zi liberă aste ataşată weekendului vor fi de 1 mai şi de Rusalii, scrie news.ro

articolul original.

Retragerea cu făclii la Câmpulung Moldovenesc de Ziua Națională (foto)

2 December 2022 at 17:17

Ziua Națională a României a fost sărbătorită într-un mod aparte la Câmpulung Moldovenesc. Pe lângă ceremonialul militar –religios și depunerile de coroane de flori care au avut loc la Cimitirul Eroilor s-a desfășurat și acțiunea ”retragerea omagială cu torțe”. Garda de Onoare formată din elevi ai Colegiului Militar ”Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc au parcurs cu făcliile aprinse  intonând cântece patriotice traseul Platoul Central-str. I.Hălăcuceanu, str.Pictor Grigorescu-Calea Bucovinei-str. Dimitrie Cantemir-rondoul de la monumentul deținuților politici și retur.

articolul original.

VIDEO| Ziua Națională a României, sărbătorită la Havana. Ambasadorul Theodora Magdalena Mircea: ”Evenimentul s-a bucurat de un real succes”

2 December 2022 at 09:28

Ziua Națională a României a fost marcată, în Cuba, printr-un eveniment-spectacol organizat de Ambasada României la Havana. Theodora Magdalena Mircea – ambasadorul României la Havana – a transmis că s-a dorit ca ”elementul central al Zilei Naționale în Cuba să fie reprezentat de sectorul Educației”.

În anul 2022 au fost semnate 113 acorduri de cooperare între universitățile din România și Cuba, educația fiind un segment care unește cele două țări în dorința comună ”de a asigura un viitor mai bun noilor generații și de a construi o cultura a Păcii în beneficiul umanității”.

Evenimentul dedicat marcării Zilei Naționale a României la Havana s-a bucurat de un real succes! Cu sprijinul Universității Transilvania din Brașov și al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, Ambasada României la Havana a marcat Ziua Naționala a României printr-un eveniment-spectacol, care a cuprins muzică, dans popular, ateliere de creație, degustare de vinuri și produse specifice românești, organizat în cadrul unei locații de prestigiu, Muzeul de Belle-Arte din Havana.

Un moment muzical unic a fost oferit de orchestra mixtă româno-cubanză, compusa din profesori și studenți ai Universității Transilvania din Brașov, membri ai Orchestrei Filarmonice a Universității de Arte din Havana, ai Orchestrei Simfonice Naționale din Cuba și ai corul Institutului Superior de Arte din Havana.

Aceștia au interpretat Rapsodia Română de George Enescu și «The lonely Shepherd» scrisă de James Last, dar cunoscută în lume prin intermediul maestrului Gheorghe Zamfir”, s-a precizat pe pagina de socializare a Ambasadei României la Havana.

Ziua Națională a României, sărbătorită la Havana

”Ne bucuram, prin urmare, să avem alături de noi, în această zi de mare sărbătoare, un număr important de studenți români și cubanezi”

La finalul concertului, ansamblurile de dansuri ale celor două universități prezente au încântat audiența formată din membri ai corpului diplomatic, autorități cubaneze, romani din Cuba, oameni de afaceri și de cultură, reprezentanți ai mass-media, cu frumusețea jocului românesc și a costumelor populare specifice.

Am dorit ca în acest an, elementul central al Zilei Naționale in Cuba să fie reprezentat de sectorul Educației, nu doar pentru că în 2022 au fost semnate 113 acorduri de cooperare între universitățile celor două țări, ci și pentru că acesta este un sector care ne unește, în dezideratul comun de a asigura un viitor mai bun noilor generații și de a construi o cultura a Păcii în beneficiul umanității.

Ne bucuram, prin urmare, să avem alături de noi, în această zi de mare sărbătoare, un număr important de studenți români și cubanezi”, a transmis, în discursul său, Theodora Magdalena Mircea, ambasadorul României în Cuba.

”Mulțumim rectorului Universității Transilvania din Brasov, rectorului și vice-rectorului USAMV București și Cramelor Recaș, pentru toată susținerea și implicarea în promovarea imaginii României în străinătate! La mulți ani România! La mulți ani tuturor românilor!”

Theodora Magdalena Mircea, ambasadorul României la Havana

Ambasada României la Havana a marcat Ziua Naționala a României printr-un eveniment-spectacol

Mesajul ambasadorului României, Theodora Magdalena Mircea, cu ocazia Zilei Naționale

Cu ocazia Zilei Naționale a României, Theodora Magdalena Mircea – ambasadorul României la Havana – a punctat că implicarea României în proiectele auro-atlantice a demonstrat că țara noastră este un ”partener de încredere la nivel internațional”, iar România împărtășește, în Uniunea Europeană, ”un patrimoniu spiritual și moral bogat, întemeiat pe valorile indivizibile și universale ale demnității umane”.

Dragi români, Ziua Națională a României este mereu un prilej de a sărbători împreună și, totodată, de a reflecta la semnificaţia Marii Uniri: forța unui crez comun care a schimbat destinul unui popor!

Astăzi, contribuţia şi expertiza românească sunt apreciate peste tot în lume. Implicarea noastră activă în proiectele euro-atlantice face din ţara noastră un partener de încredere la nivel internaţional, iar rolul pe care ni-l asumăm în cadrul UE şi al NATO este tot mai vizibil şi mai semnificativ. Împărtășim în cadrul Uniunii Europene un patrimoniu spiritual și moral bogat, întemeiat pe valorile indivizibile și universale ale demnității umane, ale toleranței, libertății, egalității și solidarității, pe principiile democrației și statului de drept, pe respectul diversității culturilor și tradițiilor”, a transmis Theodora Magdalena Mircea.

”Vom continua să apărăm aceste valori comune, amenințate astăzi la granițele noastre de războiul injust și neprovocat lansat de Federația Rusă împotriva țării vecine și prietene, Ucraina. La mulți ani România ! La mulți ani tuturor românilor!

Theodora Magdalena Mircea, ambasadorul României la Havana

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
articolul original.

Spectacol folcloric de Ziua Națională a României

1 December 2022 at 21:06
image

Ziua Naţională a României s-a dovedit a fi şi în acest an un bun prilej de a petrece, a cânta şi dansa în aer liber, chiar dacă termometrele indicau temperaturi neprietenoase.

Astfel, vasluienii mai tineri și vârstnici prezenți în centrul civic au trăit cu intensitate ziua de 1 decembrie.

Tonul a fost dat de Cimpoierii de la Perieni, după care „Rândurile” de la Muntenii de Sus au oferit un dans unic în România.

Pe scenă au urcat apoi Ansamblul „Ștefan Vodă” și artistul emerit al R. Moldova, Tudor Ungureanu, care au combinat folclorul autentic cu muzica patriotică.

Spectacolul dedicat Zilei de 1 Decembrie a continuat cu un alt artist cunoscut, Igor Cuciuc, în centrul municipiului Vaslui formându-se adevărate hore. Ioana Căpraru a continuat în același ton, pentru ca Ion Paladi să ridice vasluienii la joc, prin piesele sale, precum „Dorul Basarabiei”, „Bine-i șade mesei mele”, „La fântâna lui Gheorghiță” sau „Măicuța-i cântec și iubire”.

La final, Rapsodia Vasluiului a promovat ideea de patriotism, prin piesele interpretate, încheind o seară de neuitat.

La mulți ani, Vaslui! La mulți ani, România!

articolul original.

Ziua Națională a României a fost marcată la Vaslui printr-un ceremonial militar și religios

1 December 2022 at 21:02

Manifestările dedicate Zilei Naționale a României au debutat cu un ceremonial militar și religios în centrul civic al municipiului Vaslui.

Vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui, Ciprian Trifan, a vorbit despre sacrificiile făcute de înaintașii noștri pentru împlinirea unității politico-statale la 1 decembrie 1918.

„Marea Unire de la 1 decembrie 1918 a marcat împlinirea crezului de peste veacuri al poporului român, acela de a-și vedea patria întregită, de a-și demonstra unicitatea, astfel încât visul unei Românii Mari să devină realitate. Îndeplinirea acestui ideal național nu putea fi posibil fără jertfa supremă a celor ce și-au dat viața pe câmpul de luptă în timpul Primului Război Mondial. Actul Marii Uniri a reușit astfel să prindă contur din dorința asiduă a românilor de a-și făuri statul național unitar, înscriind în filele istoriei convingerea conform căreia unitatea, credința, tradiția și sacrificiul au fost cele care au condus la o Românie întregită. Astăzi, mai mult ca oricând, să ne reamintim că indiferent de locul în care ne aflăm, de etnie, de statutul social sau de convingerile politice, cu toții facem parte din România, iar România este parte din ceea ce suntem astăzi, căci am fost și vom fi uniți prin neam și credință. La mulți ani, România! La mulți ani, românilor de pretutindeni!”, a spus vicepreședintele CJ Vaslui, Ciprian Trifan.

La rândul său, Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, prin mesajul transmis, a amintit de faptul că în această perioadă e nevoie de mai mult respect între români, pentru ca actul de la 1 decembrie 1918 să-și dovedească valențele sale.

„În fiecare an, la 1 decembrie marcăm Ziua Națională a României, prilej pentru a dovedi atașamentul față de valorile naționale. Poate cel mai important lucru, care ne-a făcut să rezistăm la toate vitregiile vremii, este apartenența la națiunea română. De aceea, avem nevoie de mai multă stimă unii față de alții, pentru ca actul pe care l-au săvârșit înaintașii noștri la 1 decembrie 1918 să-și dovedească toate valențele sale. Un pios omagiu și recunoștință celor care s-au jertfit pentru împlinirea unui vis, unitatea politico-statală! La mulți ani, Vaslui! La mulți ani, România!”, a transmis Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Evenimentul a debutat cu intonarea imnului național, după care un sobor de preoți, în frunte cu părintele protopop Adrian Chirvasă, a oficiat o slujbă de omagiere a celor care s-au jertfit pentru înfăptuirea idealului de unitate statală la 1 decembrie 1918.

Despre momentul 1 decembrie 1918 a vorbit profesorul universitar ieșean Ionuț Nistor, invitatul manifestării.

Manifestarea a continuat cu depuneri de coroane și o paradă militară.

articolul original.

Loghin: ”Îmi exprim recunoștința față de înaintașii noștri care au trecut prin boală, frig, foamete, foc și sabie, pentru ca noi astăzi să fim locuitorii unui stat suveran” (FOTO)

1 December 2022 at 16:50

Rădăuțenii au sărbătorit Ziua Națională a României la Monumentul Eroilor de pe bulevardul Bogdan Vodă din municipiu aflat în vecinătatea Mănăstirii Bogdana. Aici un sobor de preoți a oficiat o slujbă de pomenire și au fost depuse coroane de flori. Despre însemnătatea momentului au rostit alocuțiuni primarul municipiului, Bogdan Andrei Loghin, generalul de poliție (r) dr. Vasile Moțoc și profesorul de istorie Ionel Mitrofan.

”Preasfinția voastră, părinte stareț al Sfintei mănăstiri Bogdana, preacucernici părinți, onorați reprezentanți ai tuturor instituțiilor fundamentale ale statului român, stimați rădăuțeni, dragi români de pretutindeni:

Am tot cugetat la cum mă voi prezenta astăzi în fața dumneavoastră, aflat în mijlocul atâtor provocări pe care le parcurgem împreună și am hotărât să vin cu un discurs adaptat acestor vremuri tulburi, un discurs sincer, scris cu sufletul, la o oră târzie din noapte. Astfel, nu pot începe decât prin a mulțumi tuturor românilor indiferent unde s-ar afla, pentru sacrificiul și implicarea lor pe toate planurile, contribuind astfel la dezvoltarea României, ca un adevărat stat european!

Aș continua prin a-mi exprima recunoștința față de înaintașii noștri care au trecut prin boală, frig, foamete, foc și sabie, pentru ca noi astăzi să fim locuitorii unui stat suveran cu protecție în fața oricărei amenințări armate, acest lucru fiind astăzi parcă mai important ca niciodată!

Cu siguranță, mulți din cei ce ascultă acest discurs, se gândesc la faptul că există după atâta timp și neajunsuri, care parcă ne năpădesc din toate părțile și recunosc că sunt îndreptățiți să gândească astfel, dar în același timp, trebuie să fim cu toții conștienți că traversăm una din cele mai grele perioade din istorie!

Am trăit o perioadă a morții datorată perfidului Covid, trăim parcă într-un coșmar: cu război la graniță, simțind greutatea efectelor acestor plăgi contemporane, aducătoare de scumpiri apăsătoare asupra noastră și mai grav, trăim într-o societate schimbată în care adevăratele valori sunt parcă obligate să facă un pas în spate pentru a face loc celor care promovează superficialitatea, ura și dezbinarea!

Uităm prea ușor, că pentru a putea face față tuturor provocărilor, eroii despre care vorbim cu toții și îi omagiem cu atâta Fast, au înfrânt întocmai aceste blesteme, primând pentru ei unitatea, dragostea nemărginită față de țară și cel mai important față de oameni!

Să nu uităm, că omul doar prin om se desăvârșește!

Uităm, dragii mei frați, extrem de ușor despre cum au clădit înaintașii noștri acest tărâm binecuvântat, uităm că aceștia au zidit totul doar cu credință în Dumnezeu!

Apoteotic, îmi vine să repet cum am făcut-o de atâtea ori în discursuri: „doar uniți în cuget și simțiri putem trece peste toate aceste încercări, dar este oare îndeajuns?”

România, patria noastră mamă, nu așteaptă doar urări de ziua ei, ea plânge și se roagă pentru ca noi, să înțelegem aceste valori, să ni le însușim și să le transmitem generațiilor viitoare!

Aflându-mă astăzi în fața Sfintei mănăstiri Bogdana, cea mai veche mănăstire de zid din Moldova, necropolă a Mușatinilor, cu credință în fața lui Dumnezeu, mă înclin în fața dumneavoastră, mulțumindu-vă pentru maturitatea și înțelegerea de a ne fi alături tuturor celor ce suntem vremelnic în funcții de decizie, pentru a putea depăși ÎMPREUNĂ aceste momente complicate!

La mulți ani, țară minunată!

La mulți ani, România!

Cu recunoștință, al tău fiu, Bogdan Andrei Loghin, primarul Municipiului Rădăuți.

articolul original.

EXCLUSIV | Decizie neașteptată a procurorilor militari în cazul jandarmului care a căzut de pe cal de Ziua Națională. O probă importantă ar fi lipsit din dosar

1 December 2022 at 15:43
image

Procurorii militari bucureșteni care i-au anchetat pe cei doi jandarmi care, anul trecut, de Ziua Națională, s-ar fi îmbătat înainte de parada militară, iar unul dintre ei a căzut de pe cal, au luat o decizie neașteptată. Anchetatorii spun că soluția a fost stabilită în funcție de probele pe care șefii Jandarmeriei București le-au depus la dosar.

Cu toate că reprezintă cea mai disciplinată armă a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Jandarmeria a suferit, anul trecut, cu ocazia evenimentelor organizate de Ziua Națională, tocmai la capitolul disciplină.

Astfel, au fost deschise două anchete interne după ce, la parada de la Cluj, jandarmii nu s-au sincronizat, iar, la București, un subofițer a fost filmat de un trecător în timp ce se chinuia să se urce pe cal. Ajuns în șa, acesta a continuat să se clatine, iar, după ce a ajuns cu capul în jos, a căzut de pe cal și s-a lovit de asfalt. Nici atunci plutonierul nu s-a lăsat păgubaș și, din cauza mișcărilor nesigure, a reușit să răstoarne și calul.

Ancheta a durat jumătate de an

Ajunsă pe site-urile de socializare, filmarea a făcut de râs Jandarmeria, motiv pentru care atât actorul principal, cât și colegul său, tot de la jandarmeria călare, au fost reclamați la Parchetul Militar.

Plângerea ar fi fost făcută pentru fals în declarații, după ce militarii ar fi negat că au consumat alcool în timpul serviciului, deși conducerea Jandarmeriei ar fi avut probe că cei doi ar fi cumpărat o sticlă cu whisky de la o benzinărie.

Dosarul a așteptat luni la rând pe rafturile Parchetului Militar București, în condițiile în care anchetatorii nu au considerat că acesta constituie o prioritate și au preferat să lucreze pentru rezolvarea altor cazuri.

Potrivit unor surse judiciare, după jumătate de an, procurorii militari au clasat dosarul, după ce s-a stabilit că, deși șefii Jandarmeriei îi acuzau pe cei doi de faptul că au băut, nu au adus, în acest sens, nicio dovadă științifică din care să rezulte că erau băuți.

Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor din sfera justiției, cofondator al site- ului luju.ro, citeste mai mult
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția Capitalei și Inspectoratul General al Poliției citeste mai mult
articolul original.

Antony Blinken, mesaj pentru România de 1 Decembrie

1 December 2022 at 12:42
image

Mariana Butnariu (gds.ro)

Secretarul de stat american Antony Blinken, afirmă, în mesajul transmis de Ziua Naţională a României, că relaţia dintre România și SUA e puternică, deoarece se bazează pe valori comune şi pe un angajament reciproc pentru pace.

„În numele Statelor Unite ale Americii, felicit poporul român la sărbătorirea Zilei Marii Uniri şi comemorarea unirii ţării dumneavoastră în urmă cu peste 100 de ani. 

Acest an este unul special, când marcăm 25 de ani de parteneriat strategic între Statele Unite şi România. Relaţia noastră este puternică fiindcă este construită pe valori împărtăşite şi pe un angajament comun faţă de pacea şi prosperitatea cetăţenilor noştri şi a oamenilor din întreaga lume. Vizita mea la Bucureşti la începutul acestei săptămâni ilustrează forţa cooperării noastre strânse şi continue în multe aspecte, inclusiv al securităţii, în timp ce rămânem uniţi cu Aliaţii şi cu partenerii noştri ca răspuns la războiul brutal şi neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei. 

Le doresc românilor o zi naţională foarte fericită şi aştept cu interes să facem parteneriatul nostru şi mai puternic în anul care urmează“, a transmis Blinken. 

articolul original.

Mesajul premierului Nicolae Ciucă, de Ziua Națională

1 December 2022 at 12:36
image

Primul ministru al României, Nicolae Ciucă, a punctat, în mesajul său cu prilejul Zilei Naționale a României, contextul istoric delicat care trasează obiectivele autohtone în această perioadă.

„La 104 de ani de la Marea Unire, ne găsim, din nou, într-un moment marcant al istoriei noastre: un război în desfășurare la granița de Est și un obiectiv național către care ne canalizăm toată energia, aderarea la Spațiul Schengen. Și acum, ca și la încheierea Primului Război Mondial, principalele subiecte pe agenda națională sunt siguranța, stabilitatea și modernizarea României. Față de 1918, acum avem de partea noastră fonduri europene pentru reforme și dezvoltare, precum și protecția oferită de NATO, cea mai puternică alianță militară din istorie”, a scris Ciucă pe pagina sa oficială.

„Avem astăzi datoria de a depăși orice diferențe de suprafață și a ne concentra eforturile pe atingerea obiectivelor de interes național, pe bunăstarea oamenilor, pe ziua de mâine. Să arătăm că 1 decembrie este, cu adevărat, ziua unității noastre, o zi a tuturor celor a căror inimă tresaltă în fața tricolorului!”, a adăugat premierul României.

articolul original.

CADOU de Ziua Națională a României: Cămaşa cu altiţă a fost inclusă în Patrimoniul Imaterial Cultural al Umanităţii

1 December 2022 at 12:15

CADOU de Ziua Națională a României: Cămaşa cu altiţă a fost inclusă în Patrimoniul Imaterial Cultural al Umanităţii

Una dintre cele mai reprezentantive obiecte de îmbrăcăminte ale românilor, cămașa cu altiță, a fost inclusă în Lista Patrimoniului Imaterial al Umanităţii.

Comitetul Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, reunit la Rabat, Maroc, a decis includerea dosarului „Arta cămăşii cu altiţă – element de identitate culturală în România şi Republica Moldova” în Lista Patrimoniului Imaterial al Umanităţii.

Anunţul a fost făcut joi de deputatul Ana-Maria Cătăuţă, preşedinte al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO.

„Decizia comitetului luată astăzi când sărbătorim Ziua Naţională a României reprezintă recunoaşterea universală a frumoasei poveşti despre una dintre tradiţiile izvorâte din aceeaşi rădăcină comună a României şi Republicii Moldova. Cămaşa cu altiţă, ia românească aşa cum este cunoscută de toţi, reprezintă o moştenire transmisă, din dragoste şi cu dragoste, din generaţie în generaţie. Purtată de fete şi femei, pictată şi cântată în versuri, promovată asiduu, cu mândrie, inclusiv de Regină Maria şi Familia regală a României, cămaşa cu altiţă este unul dintre elementele identitare care ne dau forţă şi putere”, arată aceasta într-un comunicat transmis Agerpres.

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a salutat decizia UNESCO, afirmând, într-o postare pe Facebook:

„Nu se putea cadou mai frumos chiar de Ziua Națională! Acum să ne bucurăm și să ne păstrăm ia la loc de cinste în case și în suflet! Felicitări tuturor celor care au trudit pentru acest succes, români din stânga și din dreapta Prutului, cu toții iubitori de țară!”.

articolul original.

Mesajul Președintelui Curții Constituționale cu prilejul Zilei Naționale a României – 1 Decembrie 2022

1 December 2022 at 11:56

Preşedintele Curţii Constituţionale, Marian Enache, afirmă că Ziua Naţională a României înseamnă nu doar unitatea întregului popor, dar şi o moştenire şi o datorie a noastră de a continua, şi cu mai multă fermitate, dezvoltarea şi modernizarea societăţii

”De 1 Decembrie, începând cu anul 1990, poporul român şi fiecare cetăţean al său, oriunde s-ar afla în lume, sărbătoreşte Ziua Naţională a României. Unirea tuturor celor de o limbă şi de o lege, într-un singur şi nedespărţit stat românesc” a fost îndemnul lui Gheorghe Pop de Băseşti, cel care a prezidat Adunarea Naţională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. Aceste cuvinte, rostite în urmă cu 104 ani, au dat forţă, încredere şi mai ales au inspirat şi au unit oamenii, iar astăzi, semnificaţia lor este la fel de puternică, prin menţinerea speranţei de unitate a întregului popor.  

Valoarea unificatoare a zilei de 1 Decembrie ne oferă tuturor prilejul de a celebra împreună un moment crucial din istoria noastră, de a fi parte a unui pact de fidelitate față de Națiune și față de istorie, față de Constituție, față de lege și de consolidare a statului de drept și de glorificare a făuritorilor Marii Uniri.

Ziua Națională a României înseamnă nu doar unitatea întregului popor, dar și o moștenire și o datorie a noastră, a tuturor, de a continua, și cu mai multă fermitate, dezvoltarea și modernizarea societății românești și de a cultiva valorile universale în care românii au crezut dintotdeauna, precum și identitatea națională, independența, libertatea și demnitatea.

În același timp, cinstim spiritul celor care au făcut posibilă această zi și care au deschis drumul democratic pe care suntem astăzi, eroii noștri, cei care au luptat pentru un ideal: unitatea indestructibilă a poporului român. Nu le putem aduce un alt omagiu decât angajamentul nostru față de protejarea intereselor naționale, apărarea valorilor fundamentale și continuarea parcursului european ireversibil spre democrație și progres al României.

Cu bucurie și emoție, doresc să transmit poporului român cele mai calde urări ale mele și ale colegilor mei din Curtea Constituțională de prosperitate, bunăstare, sănătate și bucurii.

La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români de pretutindeni!– se arată în mesajul Președintelui Curții Constituționale.

articolul original.

Elevii de la „Zinca” au marcat Ziua Națională la Muzeul Judeţean Argeş

1 December 2022 at 10:17

Elevii de la „Zinca” au marcat Ziua Națională la Muzeul Judeţean Argeş

Seria de activități organizate de instituțiile de cultură din subordinea Consiliului Județean Argeș prin care este celebrată Ziua Națională a debutat, marți, 29 noiembrie, la Muzeul Județean Argeș cu un simpozion dedicat semnificației zilei de 1 Decembrie. În fața unui public numeros, elevi și corul Colegiului Național „Zinca Golescu”, însoțiți de profesorii Dragoș Cornel, Marius Cîrjan și EugeniaZgreabăn, au prezentat lucrări despre această zi istorică a existenței românismului și au interpretat mai multe melodii patriotice.

„Mă bucur să mă aflu în mijlocul dumneavoastră și mă bucur mult să avem o serie de oaspeți în cadrul Muzeului Județean Argeș, o instituție reprezentativă pentru cultura argeșeană. Într-o eră a globalizării, identitatea națională este un bun din ce în ce mai de preț. Este un bun cu care să ne mândrim și pe care trebuie să îl amplificăm ori de câte ori avem ocazia. A fi român ar trebui să fie o mândrie pentru fiecare dintre noi. Ar trebui să luăm în serios lucrurile care ne definesc ca nație pentru că istoria este cea care ne-a făcut ceea ce suntem. Vă urez, dragi copii și invitați, La Mulți Ani de Ziua României și să dea Dumnezeu ca țara noastră să fie ferită de lucrurile rele” – Adrian Dumitru BUGHIU, vicepreședinte Consiliul Judetean Arges.

„Noi am căzut de acord ca elevii să vorbească mai mult decât noi, pentru că aceste eveniment sunt pentru ei. Eu vreau să le mulțumesc cadrelor didactice pentru faptul că împreună cu elevii pe care îi coordonează au răspuns pozitiv invitației noastre la toate evenimentele prin care am încercat să marcă zilele importante din istoria națiunii noastre și pentru faptul că, iată, elevii sunt crescuți în acest spirit frumos al românismului” – Cornel Popescu, manager Muzeul Județean Argeș.

articolul original.

Ce mesaj a transmis secretarul de stat american Antony Blinken, de Ziua Naţională a României

1 December 2022 at 08:00
image

Pe 1 decembrie 2022, secretarul de stat american Antony Blinken a transmis un mesaj de Ziua Naţională a României, în care a subliniat relaţia dintre România şi Statele Unite ale Americii. Acesta a plecat ieri, 30 noiembrie 2022, din România, unde a participat la reuniunea miniștrilor de Externe din NATO, care a avut loc la București.

Ziua Națională a României este sărbătorită pe 1 decembrie, iar această dată, stabilită printr-o lege promulgată în 1990, marchează un moment important din istoria românilor, cel în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, în 1918.

Ce mesaj a transmis secretarul de stat american Antony Blinken, de Ziua Naţională a României

Antony Blinken a felicitat poporul român în numele Statelor Unite ale Americii de Ziua Marii Uniri. Potrivit acestuia, este un an special, întrucât este şi cea de-a 25-a aniversare a parteneriatului strategic dintre Statele Unite şi România. Mai mult, secretarul de stat american a subliniat că relaţia dintre cele două state este una puternică, întrucât se axează pe valori comune şi pe un angajament reciproc pentru pace şi prosperitate pentru cetăţeni.

”În numele Statelor Unite ale Americii, felicit poporul român la sărbătorirea Zilei Marii Uniri. Acest an este unul special, când marcăm 25 de ani de Parteneriat strategic între Statele Unite şi România.
Relaţia noastră este puternică, deoarece se bazează pe valori comune şi pe un angajament reciproc pentru pace şi prosperitate pentru cetăţenii noştri şi pentru oamenii din întreaga lume. Vizita mea la Bucureşti la începutul acestei săptămâni ilustrează forţa cooperării noastre strânse şi continue în multe chestiuni, inclusiv securitate, în timp ce suntem uniţi cu aliaţii şi partenerii noştri ca răspuns la războiul brutal şi neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei. Urez poporului român o zi naţională foarte fericită şi aştept cu nerăbdare parteneriatul nostru să devină şi mai puternic în anul care urmează”, a afirmat Antony Blinken în mesajul postat pe site-ul Departamentului de stat.

Antony Blinken a plecat ieri, 20 noiembrie 2022, din România, după vizita de două zile în cadrul reuniunii miniştrilor de externe din NATO, care a avut loc la Bucureşti.

Reuniunea miniştrilor de Externe din NATO

România a fost pentru prima dată gazda unei reuniuni formale a miniştrilor de Externe din ţările membre NATO.
În perioada 29-30 noiembrie 2022, la București, Ministerul Afacerilor Externe a organizat reuniunea miniştrilor afacerilor externe NATO. Potrivit MAE, evenimentul a avut loc la Palatul Parlamentului și a fost găzduit de ministrul Bogdan Aurescu împreună cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

Pe lângă miniştrii de Externe din NATO, la reuniune au fost invitate și alte țări, precum Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Finlanda, Suedia și Bosnia şi Herţegovina.

Prima oprire a secretarului de stat american Antony Blinken a fost de la Palatul Controceni. Întâlnirea oficialului american cu președintele Iohannis a fost programată la ora 10:30. Antony Blinken a avut apoi consultări politice cu ministrul de Externe Bogdan Aurescu, iar printre subiectele abordate se numără și cel legat de programul Visa Waiver din care România nu face încă parte și care permite călătoria în Statele Unite pentru o anumită perioadă fără viză folosită în momentul de față.

Așadar, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken i-a felicitat pe români, de Ziua Națională a României

articolul original.

Ziua Națională a României sărbătorită cu un spectacol deosebit la Putna. Coroamă: ”Am aprins și luminițele în bradul de Crăciun intrând astfel în atmosfera magică a sărbătorilor” (FOTO)

1 December 2022 at 09:18

Ziua Națională a României a fost sărbătorită cu un spectacol deosebit în comuna Putna care a avut loc miercuri, 30 noiembrie, de la ora 17.00 pe scena Casei de Cultură ”Ștefan cel Mare” organizatori fiind Primăria și Consiliul Local. Mai întâi au urcat pe scenă elevii clasei a II-a conduși de învățătoarea Zubaș Daniela, fiind urmați de corul reunit al școlilor din Putna și Gura Putnei condus de profesoara Maloș Mariana, artista bucovineancă cunoscută și sub denumirea de „Fata cu ulciorul”. Elevii și-au făcut mândri părinții din sală cu recitalurile oferite.  Invitații speciali ai acestui eveniment au fost renumitul Ilie Caraș și artista putneancă Alexandra Dan, aceasta din urmă îndeplinind și rolul de prezentator. ”A fost o adevărată lecție de patriotism pe scena Casei de Cultură „Ștefan cel Mare” din Putna.  Interpreții au ridicat publicul în picioare prin prestațiile lor. Spectacolul a fost unul deosebit, apreciat la superlativ de toți cei prezenți. Seara s-a încheiat cu ceremonia aprinderii luminițelor de Crăciun și degustarea de delicioase bucate tradiționale intrând astfel în atmosfera magică a sărbătorilor. Felicitări tuturor participanților și celor care au pus umărul la succesul unei seri memorabile. La mulți ani, putneni! La mulți ani, români! La mulți ani, România”, a declarat primarul George Coroamă.

articolul original.

Ziua Națională a României

1 December 2022 at 04:05
image

În contextul deosebit de complex al vieții politice internaționale, al mutațiilor calitative radicale petrecute pe scena politicii europene și mondiale în primele decenii ale secolului XX, Unirea românilor de la 1918 nu a fost un fenomen politic izolat.

După „Unirea Mică” de la 1859, națiunea română și-a înzecit eforturile pentru înfăptuirea „Unirii celei Mari” (Dimitrie Gusti). 1 Decembrie 1918 a reprezentat un moment de răscruce, „o necesitate istorică ce încununa luptele pentru viață, civilizație și progres ale tuturor generațiilor trecute” (Dimitrie Onciul).

Către sfârșitul anului 1918, când forțele militare ale Antantei (Franța, Marea Britanie, Rusia) repurtau victorii în bătăliile cu cele ale Puterilor Centrale, în contextul dezagregării monarhiei dualiste austro-ungare, mișcarea de emancipare politică a națiunii române din Transilvania și din părțile ungurene crește în intensitate. În octombrie 1918 se constituie, la Budapesta, Consiliul Național Român Central, ca organ unic de organizare și conducere a mișcării de eliberare națională românești, ce unea personalități proeminente ale acestei mișcări, precum Vasile Goldiș, Aurel Lazăr, Teodor Mihali, Ștefan Cicio-Pop, Alexandru Vaida-Voevod, Aurel Vlad (membri ai Partidului Național Român) și Tiron Albani, Ioan Flueraș, Enea Grapini, Iosif Jumanca ș.a. (social-democrați). La 12 octombrie, în casa dr. Aurel Lazăr din Oradea, are loc consfătuirea politică națională în care s-a hotărât soarta românilor din Ungaria.

Având ca bază juridică și politică principiul autodeterminării naționale, participanții (V. Goldiș, Ștefan Cicio-Pop, Al.Vaida-Voevod și ceilalți lideri ai mișcării de eliberare) au elaborat textul politic intitulat „Declarația de autodeterminare națională”, document care urma să fie prezentat de Al. Vaida-Voevod, deputat, Parlamentului de la Budapesta. La sfârșitul lunii octombrie au loc la Arad, la inițiativa părții maghiare, tratative între Consiliul Național Român Central și cel ungar și guvernul premierului Károly, privind situația și viitorul Transilvaniei.

Partea maghiară propune, pentru Transilvania, o largă autonomie, de tip cantonal elvețian, în granițele Ungariei Mari, propunere respinsă de români, care cereau suveranitate deplină asupra întregului teritoriu locuit de ei. La 7/20 noiembrie, Ștefan Cicio-Pop, președintele Consiliului Român Central, și Gh. Crișan, secretar, lansează Convocarea pentru Marea Adunare Națională a românilor transilvăneni și din părțile ungurene, ce se va ține la 18 noiembrie/1 Decembrie la Alba Iulia.

„Istoria ne cheamă la fapte. Mersul irezistibil al civilizațiunii a scos neamul românesc din întunericul robiei la lumina conștiinței de sine” – se arată în documentul convocator. „Ne-am trezit din somnul de moarte și vrem să trăim alături de celelalte națiuni ale lumii, liberi și independenți. În numele dreptății eterne și al principiului liberei dispozițiuni a națiunilor, principiu consacrat acum prin evoluțiunea istoriei, națiunea română din Ungaria și Transilvania vrea să-și spună cuvântul său hotărâtor asupra sorții sale și acest cuvânt va fi respectat de lumea întreagă”, încheie Convocarea.

Conform programului stabilit de organizatori, în ziua de 18 noiembrie/1 Decembrie, la ora 7, s-a oficiat în cele două Biserici românești (ortodoxă și greco-catolică) din Transilvania un Te Deum solemn. La ora 10, în Sala de festivități a Cazinoului din cetate, s-au întâlnit oficial personalități politice, religioase, culturale și militare.

Președintele Consiliului Național Român Central, Al. Vaida-Voevod, deschide Adunarea. Președintele Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, bătrânul memorandist George Pop de Băsești, adresându-se asistenței, amintește că „națiunea română, la toate evenimentele mari istorice din trecut, și astfel și astăzi, s-a adunat pentru a decide asupra sorții sale… Astfel, onorată adunare, în locul acesta sfințit de sângele morților noștri martiri, v-ați adunat și dumneavoastră, ca să sfărâmați și cătușele robiei noastre spirituale, ale robiei noastre seculare și să decidem ca un popor liber asupra sorții noastre”.

După discursurile inaugurale, cei 1 228 de delegați (deputați) își prezintă documentele cu care au fost învestiți (credenționalele) de populația românească a Transilvaniei să susțină la Marea Adunare unirea cu România. Vasile Goldiș rostește cuvântarea solemnă în care arată că „Adunarea Națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți în ziua de 1 Decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România”.

După săvârșirea solemnului act al Unirii, cei peste 100 000 de participanți la Marea Adunare Națională adunați pe câmpul lui Horea aclamă cu urale unirea necondiționată și pentru totdeauna a Transilvaniei cu România. La 11/24 decembrie, regele Ferdinand emite Decretul-lege de unire a Transilvaniei cu vechea Românie.

La 27 iulie 1990, Parlamentul român hotărăște ca ziua de 1 Decembrie să devină Ziua Națională a României.

Tot la 1 decembrie:

1135: Henric I al Angliei moare din cauza îmbuibării cu mreană.

1455: Moare Lorenzo Ghiberti, sculptorul care a creat Porțile Paradisului, ușile de bronz ale Baptisteriului catedralei din Florența.

1521: Moare papa Leon al X-lea, din familia Medici.

Geo Alupoae, critic de teatru

articolul original.

Parada ignoraților și dihonia națională

1 December 2022 at 05:03

Ziua Națională a României nu este niciun moment de festivism și nici de ipocrizie, din perspectivă istorică, ci o clipă de luciditate publică, cu gândul la cei care, în 1918 au pornit la drum, în ianuarie cu o țară ciuntită, iar la 1 Decembrie au sărbătorit România dodoloață, cum a numit-o un copil din Lancrăm, satul natal al lui Lucian Blaga. 

Cei din tribuna oficială pot fi priviți în fel și chip, ca pe vremea lui Trahanache și Tipătescu, dar cei care defilează prin fața lor NU sunt actori de circ, ci români care au depus Jurământul Militar și și-au asumat integral greutățile și privațiunile serviciului efectuat sub Tricolor. 

MAI SUNT PĂCĂLICI ÎN PIAȚA PUBLICĂ

România de azi este o țară a contrastelor, una în care cei cu venituri mari mai primesc o mână de arginți – a se vedea proiectul măririi lefurilor primilor demnitari ai țării și ai celor din legislativul românesc -, iar aceia care și-au pus viața drept chezășie, pentru meseria armelor, sunt duși cu zăhărelul procentelor de la 12,5 la 1%, așa cum nu s-a întâmplat în nicio țară membră a NATO, că tot ne-au vizitat miniștrii de externe ai aliaților noștri, poate mirați de liniștea cu care cetățenii simpli s-au adaptat unei realități triste, în care politicienii se scuză, dau vina unii pe alții, iau decizii de stă mintea în loc și servesc mai degrabă interesele unor terți, nu pe cel național. 

Cei care critică organizarea paradei militare uită, de pildă, că în Franța – țară latină membră a NATO și a UE – de Ziua Națională se organizează Parada Militară. 

Parada militară din 14 iulie 2022, la Paris Foto Facebook Emmanuel Macron

Cu ce detașamente vor defila structurile de forță? Cu cele finanțate de statul român, care cu un procent major s-a angajat la intrarea în NATO, apoi a tăiat bugetul apărării și acum îl mărește doar la presiunea venită de peste Ocean și a realităților văzute pe Frontul de Est, din Ucraina. 

Mai sunt Păcălici, în piața publică, frustrați de ziua a șaptea, care țin de biserica drobului de sare și cădelnițează absența parăzilor militare în SUA, Marea Britanie și Germania sau în arealurile ostile mioriticilor – Suedia, Olanda și Austria -, în contextul în care Biserica și Armata au constituit stâlpii existenței noastre pe aceste meleaguri. 

Aceeași frustrați de ziua a șaptea atacă prezența, pe micul ecran, a unor foști militari profesioniști. 

În primul rând că în Statele Unite ale Americii și în Marea Britanie a devenit un recurs normal invitarea unor generali și colonei în retragere, la diferite posturi private de televiziune, pentru explicarea situației din zone de confruntări militare. 

Prin urmare, aici este vorba de un procedeu folosit de presa din state cu o tradiție democratică indiscutabilă, care nu confundă datul cu părerea ale unor promotori de frici inventate, cu opiniile unor militari cu o experiență redutabilă, care au și consilierea adecvată și sprijinul Pentagonului, respectiv al Ministerului britanic al Apărării. 

Meritul – atâta cât a existat până acum – al acestor români, care au rămas marcați pe viață de evoluția în Armata României este că și-au păstrat cumpătul, nu au împroșcat cu noroi instituția militară și au informat opinia publică cu părerile lor, diferențiate în raport de funcțiile anterioare avute, experiența militară personală și studiile efectuate, de unii dintre ei, în state membre ale NATO. 

Contrar diversiunii de tip răsăritean, că acești seniori nu au susținut cauza militarilor români, mai toți au semnalat, în mod repetat, situația tragi-comică a pensiilor militare, parte a unui sistem în care un subofițer șofer, acum în retragere, are un venit lunar mai mare, decât aceea a comandantului la dispoziția căruia era cu autoturismul armatei. Și inechitatea aceasta persistă! 

Participanții la „Programul de instruire inițială a soldaților și gradaților profesioniști parașutiști comando” s-au antrenat desfășurând activități intense Foto Facebook MApN

O minciună gogonată, tipică lui Ghiță Pristanda, este că toți, fără excepție, speră ca notorietatea obținută în studiourile TV să le aducă un loc eligibil pe listele vreunui partid !!! 

În ce mă privește, dar și în ceea ce îi privește pe majoritatea absolută a celor chemați la diferite televiziuni, nu există o asemenea preocupare. Pentru liste sau avansări la apelul de seară. Dar cei care au lansat această infamie au o problemă. Ei… nu au fost chemați în redacția X sau Y. Este problema lor, nicidecum una de interes public. 

Ce fac ex-militari ajunși în Parlament este o altă chestiune insignifiantă, pentru că fiecare va fi judecat de votanții săi, la următoarele alegeri legislative. Ei sunt acolo pe cont propriu, nicidecum reprezentând organismul militar românesc. Deși, moral, ar trebui să acționeze ca atare. 

MODELUL DE LA PENTAGON

Dacă tot avem un Parteneriat Strategic cu SUA – unul de 25 de ani, marcat pe 29.11. 2022, în prezența lui Antony Blinken, secretarul Departamentului de Stat al SUA – ar fi timpul să luăm de la armata americană modelul de a fi specificate clar funcțiile de civili, din Ministerul Apărării Naționale, care vor fi ocupate doar la venirea unui nou ministru, cu precizarea obligatorie că toți vor pleca la demisia, demiterea sau încetarea activității acestuia în fruntea menestrelului, pardon, ministerului. 

Altfel va continua ping-pong-ul cu transformarea unor funcții de militari în posturi civile și cu rămânerea pe veci, a celor ajutați să fie la adăpostul seriozității instituției militare. 

Apropo! Nu ar strica să fie văzută și lista doctoratelor asumate, în domeniul securității naționale, de civili care se pricepeau, vorba vine, la apărarea națională, nici măcar precum bărbata Zoe Trahanache, care îl traducea, la modul figurat, pe venerabilul ei soț. Dar asta nu contează, nu este așa?… 

ATÂT ÎȘI POATE PERMITE ȚARA? 

Starea dotărilor discutabile ale Armatei României este rezultatul exclusiv al ochelarilor de cal purtați de clasa politică românească postdecembristă. 

Așa că faptul că avem acum aliați pe teritoriul României, cu miile și cu tehnica lor de luptă performantă, este rezultatul unei obtuzități generate de minciuna publică: Atât își poate permite țara! 

Dar România își permite să lase veniturile monstruoase ale multinaționalelor să plece, bine mersi, peste hotare, într-o așa numită normalitate, care ține mai degrabă de Spitalul nr.9. 

Știți cum trebuie să privim Parada Militară organizată de Ziua Națională a României?

Singurul militar român din Garda Regală rămas în viață, maior(ret) Irod Moisă a împlinit, la 30 noiembrie, un secol de viață. Foto Facebook MApN

Privind în ochi pe cei cu Caracter, din șirul detașamentelor de defilare. Sunt ușor de recunoscut, după modestie. 

Cât despre cei care consideră parada o manifestare grotescă și ridicolă, mă mir că nu au rostit și scris asta în limba celor care activează în mașina de propagandă a Kremlinului. Aferim! 

articolul original.

1 DECEMBRIE 2022 – ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI

1 December 2022 at 00:21

LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!

La mulți ani, români!

La 1 decembrie 1918, prin hotărârea Marii Adunări Naţionale de la Alba-Iulia, se înfăptuia statul naţional unitar român.

Reperele principalelor activități de astăzi sunt:

În Bucureşti, Parada Militară dedicată Zilei Naționale a României se desfăşoară de la ora 11.00 la Arcul de Triumf.

În garnizoana Alba Iulia, începând cu ora 13.40, la Monumentul „Marii Uniri” vor fi depuse coroane de flori, activitatea fiind urmată, de la ora 14.00, de ceremonia militară, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918.

Anul acesta, la parada din București participă peste 1.500 de militari și specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Administrația Națională a Penitenciarelor și Autoritatea Vamală Română, precum şi 120 de mijloace tehnice. Vor participa și 150 de militari străini cu 25 de mijloace tehnice, în semn de respect pentru România.

Totodată, în zona Arcului de Triumf vor fi amplasate standuri expoziționale cu tehnică militară. Acestea vor putea fi vizitate după încheierea ceremoniei oficiale.

Tot joi, 1 Decembrie, Centrul de Transfuzie Sanguină „Colonel Prof. Dr. Nicolae Nestorescu” al Ministerului Apărării Naționale organizează, în intervalul 08.00-12.00 , o campanie de donare de sânge, pentru a veni în întâmpinarea pacienților cu nevoi transfuzionale din spitalele militare și civile.

De la ora 19.00, militarii Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul vor desfășura retragerea cu torțe.
Evenimentul va începe din Piața Tricolorului, de pe esplanada Palatului Cercului Militar Național, militarii defilând pe traseul Palatul Cercului Militar Național – Calea Victoriei – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul brigăzii.

Vă așteptăm să sărbătorim împreună!

MApN

articolul original.

Reverență de Ziua Națională

30 November 2022 at 22:36
image

Ziua de 1 Decembrie, ziua națională a României, are, pe lângă importanța istorică (Unirea Transilvaniei cu România), o semnificație încă mai profundă.

De Ziua Națională, ne amintim tot ce a avut mai bun acest neam, ceea ce ne-a susținut de-a lungul istoriei și ceea ce ne este și acum pârghie pentru viitor.

În știință i-am avut pe Victor Babeș, Emil Racoviță, Henri Coandă…

În literatură, pe Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Mircea Eliade…

În muzică, pe George Enescu, Ciprian Porumbescu, Sergiu Celibidache…

În pictură, pe Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza…

Istoria a consemnat conducători iluștri precum Mircea cel Bătrân, Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul…

Desigur, exemple ar fi mult mai multe.

Ce înseamnă aceste personalități ilustre pentru noi?

Așa cum arătam și într-un articol anterior, trecutul trebuie să constituie un punct de plecare pentru construirea unui viitor mai bun, indiferent de obstacole.

Avem un suflu, un spirit, o identitate națională, iar a ni le cinsti cum se cuvine nu înseamnă naționalism exagerat, ci conștientizare a noțiunii de patriotism autentic.

Desigur, luând ce este mai bun și din afară, recunoscând valorile externe (însă doar acolo unde sunt cu adevărat, n.m.), însă știind să învățăm din lecțiile înaintașilor.

Este adevărat, folosesc acest prilej și pentru a rememora, cu o undă de tristețe, că personalități de marcă ale României și-au găsit, din diferite motive, recunoașterea și acceptarea deplină în afara granițelor (ex. Constantin Brâncuși, Emil Cioran, Eugen Ionescu). Dar trebuie să luăm din această lecție a istoriei din care ar fi bine să învățăm ceva și partea pozitivă: ne-au făcut cunoscuți și peste hotare, au dat greutate numelui de român.

Deși ar fi multe de spus despre trecut și aceste personalități, mă văd nevoit să mă opresc asupra prezentului pentru a releva un lucru care sunt convins că este cunoscut de mai multă lume, însă este trecut sub tăcere în mod ciudat, sper că nu deliberat.

România prezentă nu înseamnă doar corupție, crimă, viol, lene și decădere.

Adică înseamnă (din păcate!) toate aceste lucruri, care, însumate, alcătuiesc un tablou destul de sumbru, dar mai există o față nevăzută, pe care televiziunile, de exemplu, nu se înghesuie s-o redea.

Avem și oameni adevărați, elevi și studenți care iau premii naționale și internaționale, sportivi de excepție (să nu uităm că despre David Popovici nu se știa mai nimic până la performanțele care l-au făcut un star mondial), tineri care își dedică timpul liber artei (nu sunt enorm de mulți, dar sunt!), actori, scriitori sau poeți care promit sau care au confirmat deja, și chiar oameni obișnuiți care prin atitudinea lor, prin exemplul pe care îl oferă, în activități mai mici sau mai mari, în societate sau în familie, duc această țară înainte.

Nu trebuie să credem că doar ce este vizibil sau ce este scos în evidență există.

Pentru exemplul dat de toți aceștia, pentru memoria celor dinainte și pentru reușitele celor care vor veni, semnatarul acestor rânduri face o reverență.

De Ziua Națională.

articolul original.

Evenimente consistente de Ziua Națională în mai multe localități ale județului Suceava

30 November 2022 at 16:02
image

De Ziua Națională, în județul Suceava au loc mai multe evenimente la care pot participa sucevenii și numeroșii turiști aflați în Bucovina pentru minivacanța 30 noiembrie – 4 decembrie, a anunțat vicepreședintele Consiliului Județean, Niculai Barbă.

Astfel, la Suceava, ora 12:00, în Piața Tricolorului la Monumentul Eroilor – Bucovina Înaripată are loc ceremonialul militar organizat cu prilejul aniversării Zilei Naționale a României.  Imediat după ceremonial, în jurul orei 13:00, pe esplanada Casei de Cultură din Suceava, în Târgul de Crăciun, va începe un program artistic susținut de artiști de la Centrul Cultural Bucovina și invitați. Târgul de Crăciun este deschis și în această minivacanță.

Dintre evenimentele organizate în județ:

Câmpulung Moldovenesc, ora 17:00, retragere omagială cu torțe;

Rădăuți, ora 18:00, Casa de Cultură debutează Festivalul „Klavier Art Duo Festival”, singurul festival de pian la 4 mâini din România, care se desfășoară în perioada 1-4 decembrie;

Vatra Dornei, parti pe patine, ora 16-21;

Gura Humorului, Festivalul Internațional de Film, Diaporamă și Fotografie „Toamnă la Voroneț”, un festival competițional care se desfășoară la Casa de Cultură în perioada 1-3 decembrie și la care Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural Bucovina, este partener al Primăriei Gura Humorului;

Siret, ora 13:00, spectacol la Centrul Cultural Mihai Teliman;

Putna, ora 17:00, Casa de Cultură „Ștefan cel Mare”, aprinderea luminilor în bradul de Crăciun.

articolul original.
❌