ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Kali, zeița-mamă care aduce moarte și distrugere pentru cei vinovați

8 August 2022 at 10:00
image

Kali este zeița-mamă care aduce moarte și distrugere pentru toți cei care merită.

Cu limba ei ieșită în afară, ghirlanda de capete decapitate și brâul de membre tăiate, ținând o sabie însângerată într-unul dintre cele patru brațe, în timp ce dansează sălbatic pe corpul prosternat al consoartei ei Shiva, zeița hindusă Kali nu este o imagine tipică a maternității, indică History Today.

Cu toate acestea, ea este venerată pe scară largă pe tot subcontinentul indian. Kali este o zeiță războinică, care ucide răul și îi salvează pe cei nevinovați, fiind manifestarea Mamei Divine și a „shakti”, energia creatoare cosmică universală.

Zeița maternității care arată ca un aprig războinic

Cu toate acestea, tradiția occidentală a avut tendința de a sublinia aspectele negative ale , văzând-o ca pe o combatantă aprigă, care devine înnebunită de sângele victimelor ei.

A fost asemănată cu furiile mitologiei greco-romane, zeițele răzbunării din Lumea de Jos, mai reprezentative pentru moarte și distrugere decât pentru promovarea protecției.

Psihologul Carl Jung a descris-o pe Kali ca fiind „terifiantă și inevitabilă, ca soarta”, probabil reluând numele ei care, etimologic, este forma feminină a lui „kala” sau timp, „devoratorul necruțător”.

Zeița care îi pedepsește pe cei vinovați

„Figura maternă pe care o de a fi domestică. Kali este așadar un paradox: ea este Mama Primară care aduce toată viața, chiar dacă ea semnifică moartea. Frica de moarte, împreună cu credința hindusă în karma și renaștere, servesc ca un impuls pentru a fi moral”, spune filosoful Vrinda Dalmiya despre această zeitate.

Imaginile prototip ale lui Kali se întorc cu cel puțin 3.000 de ani în perioada Vedică din India, a cărei literatură a contribuit la modelarea hinduismului așa cum îl cunoaștem astăzi. Kali apare pentru prima dată ca o zeiță în textul sanscrit „Devi Mahatmyam” („Lauda zeiței”), care, în cea mai cunoscută formă a sa, a fost scris probabil în secolul al VI-lea. Ea are diverse , iar sanctuarele și statuile ei abundă în toată India, nu doar în temple.

Imaginea apărea în multe taxiuri indiene de odinioară, iar numeleprezent pe siglele farmaciilor, restaurantelor și supermarketurilor. Ea a apărut chiar și în postere pentru o marcă omonimă de țigări indiene, când fumatul era încă promovat ca fiind benefic pentru sănătatea cuiva. Influența ei nu se limitează la India; limba ei proeminentă a fost combinată cu gura lui Mick Jagger de către designerul John Pasche pentru a crea logo-ul „Hot Lips” folosit de trupa rock engleză Rolling Stones.

articolul original.
  • There are no more articles
❌