ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Referendumurile privind anexarea Luganskului, Donețkului, Zaporojie și Hersonului la Rusia încep azi | AUDIO

23 September 2022 at 06:12
image

Separatiștii din estul Ucrainei dau startul, astăzi, unor așa-zise referendumuri pentru alipirea regiunilor din Donbas la Rusia. Considerat un simulacru, demersul a devenit pretext pentru președintele Vladimir Putin să ordone mobilizarea militară, din dorința de a masca eșecurile de pe front ca urmare a contraofensivei ucrainene.

Prin această mișcare Rusia vrea să justifice o escaladare a conflictului, spune Taras, un soldat ucrainean aflat pe frontul de est, chiar în prima linie unde a fost intervievat de jurnalistul român Mircea Barbu.

Comunitatea internațională a anunțat că nu va recunoaște rezultatele consultărilor populare. Kievul susține că pe listele de vot ar urma să fie incluși chiar și minori. Alianța Nord-Atlantică a condamnat planurile Moscovei și susține că referendumurile reprezintă „o încălcare flagrantă a Cartei Națiunilor Unite”.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/23sept-07-SNDW-Raul-referendumuri.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

NATO cer tuturor statelor să respingă „încercările flagrante de cucerire teritorială ale Rusiei”, așa cum acestea au fost numite de oficialii Alianței.

Aliații nu vor recunoaște anexarea ilegală și nelegitimă, se arată în poziția NATO. Alianța Nord-Atlantică a condamnat planurile Moscovei privind organizarea referendumurilor în regiunile Donețk, Lughansk, Zaporojie și Herson din Estul Ucrainei.

Referendumurile în regiunile din Donbas încep astăzi și ar urmă să se încheie marți, scopul principal fiind acela de alipire la Rusia, mai ales în contextul în care Kremlinul a început să piardă, grație contraofensivei ucrainene, din controlul în zona respectivă.

De altfel, soldații ucraineni sunt optimiști și cu moralul ridicat, chiar după anunțul lui Vladimir Putin de mobilizare a rezerviștilor. Taras, un militar din prima linie, a fost intervievat de jurnalistul român Mircea Barbu, aflat de asemenea pe frontul de este din Ucraina. Voluntar în armata Ucrainei, acesta spune că referdumurile sunt un joc politic.

„Este foarte greu de prezis care va fi efectul acesto referendumuri organizate în regiunile separatiste. Este un joc politic. Rusia încearcă, probabil, să-și consolideze prezența în regiunile Lughansk și Donețk. Poate în acest fel vor încerca să-și justifice eventuale acțiuni viitoare cum ar fi escaladarea conflictului”, a spus Taras.

Tot în contextul mobilizării parțiale din Rusia, președintele Ucrainei, Volodimir Zelesnki, i-a îndemnat pe ruși să protesteze.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Volodimir Zelenski: Faceți tot ce e posibil pentru salvarea celor capturați de Rusia | FOTO

articolul original.

Polonia distribuie pastile de iod pe măsură ce cresc temerile legate de centrala nucleară Zaporojie

22 September 2022 at 19:04
By: -

Polonia, îngrijorată de luptele din jurul centralei nucleare ucrainene Zaporojie, a distribuit pastile de iod pompierilor pentru a le da apoi oamenilor în caz de expunere radioactivă, a declarat joi un ministru adjunct.

citizencitizen

"După ce presa a relatat despre luptele din apropierea centralei nucleare din Zaporojie, am decis să luăm măsuri din timp, să distribuim iod", a declarat ministrul adjunct de interne Blazej Pobozy pentru postul privat de radio Radio Zet, citat de Reuters.

"Aș dori să-i asigur pe toți cetățenii că sunt acțiuni de rutină, preventive, care au rolul de a ne proteja în cazul unei situații care... sper că nu se va întâmpla", a adăugat el.

Se consideră că iodul protejează organismul împotriva unor afecțiuni precum cancerul tiroidian în caz de expunere radioactivă.

citizencitizen

Bombardamentele de la Zaporojie - cea mai mare centrală nucleară din Europa - au avariat clădirile din apropierea celor șase reactoare ale sale și au retezat cablurile de alimentare, existând riscul unei catastrofe nucleare care ar afecta țările vecine.

Rusia și Ucraina se acuză reciproc pentru bombardamentele din jurul centralei.

Șeful agenției atomice a Națiunilor Unite a declarat miercuri că nu va renunța la planul de creare a unei zone de protecție în jurul centralei Zaporojie, în ciuda anunțului Rusiei de a mobiliza noi trupe și de a organiza un referendum în regiune.

articolul original.

Vineri începe referendumul pentru alipirea regiunilor din Donbas la Rusia. Kremlinul vrea astfel să justifice noi acțiuni viitoare, spune un soldat ucrainean | AUDIO

22 September 2022 at 08:29
image

Scrutinul care începe vineri, anunțat de separatiștii pro-ruși din Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie, zone ce țin de Ucraina dar ocupate de ruși, a fost catalogat de Statele Unite drept un simulacru.

Poate prin această mișcare Rusia vrea să justifice o escaladare a conflictului. Este opinia lui Taras, un soldat aflat pe frontul de Est al Ucrainei, chiar în prima linie.

Militarul, inginer de meserie și voluntar în armata Ucrainei, a fost intervievat de jurnalistul român Mircea Barbu.

Soldatul ucrainean spune că nu se poate cunoalte în acest moment deznodămîntul referendurilor, însă este un semn că Rusia vrea să se folosească de chemarea la vot pentru a justifica viitoare acțiuni militare în regiune:

„E foarte greu de prezis care va fi efectul acest referendumuri organizate în regiunile separatiste. Este un joc politic. Rusia încearcă probabil să-și consolideze prezența în regiunile Lugansk și Donețk.

Poate în acest fel vor încerca să își justifice eventuale acțiuni viitoare, cum ar fi escaladarea conflictului”.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/22sept-11-Taras-M.-Barbu-despre-referendumuri-TRADUS.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Cum au reacționat soldații ucraineni după discursul lui Putin. „Nu contează câte trupe va trimite, noi ne vom apăra teritoriile” | AUDIO

Autor: Mircea Barbu

Foto: Shutterstock

articolul original.

Şeful AIEA: La Zaporojie, „riscurile sunt enorme”

22 September 2022 at 07:39
By: (R.C.)

Situaţia de la centrala nucleară din Zaporojie (sudul Ucrainei) – cea mai mare din Europa – „continuă să se deterioreze”, a avertizat directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, atenţionând că „nu ne putem permite luxul să aşteptăm să se întâmple ceva catastrofal”, potrivit France Presse.

Grossi s-a exprimat într-o reuniune desfăşurată la Reprezentanţa permanentă a Franţei pe lângă ONU, în deschiderea căreia a vorbit preşedintele francez Emmanuel Macron.

Directorul AIEA a afirmat că a abordat problema siguranţei centralei din Zaporojie cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, cu care s-a întâlnit miercuri în marja Adunării Generale a ONU.

„Atât timp cât bombardamentele continuă, riscurile sunt enorme”, a adăugat el.

Grossi a avut o întâlnire şi cu şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba, a spus el ulterior într-o conferinţă de presă, exprimându-şi speranţa „să poată să se deplaseze în curând la Kiev şi poate mai târziu în Rusia”.

Nu s-a ajuns deocamdată la niciun acord privind instituirea unei zone de protecţie în jurul centralei, a recunoscut şeful AIEA, adăugând totuşi că „adevăratele negocieri privind parametrii” acestei zone se află abia „la început”.

Autorităţile ucrainene au acuzat miercuri Rusia că a bombardat, din nou, zona centralei, asigurând totodată că nivelul de radiaţie nu l-a depăşit pe cel normal.

„Chiar şi în cele mai rele condiţii, diplomaţia nu trebuie să se oprească. Ţine de responsabilitatea noastră să facem acest lucru cu propuneri pragmatice şi realiste şi asta este ceea ce încercăm să facem”, a mai spus Rafael Grossi.

La reuniunea amintită, mai multe ţări participante au denunţat „militarizarea” de către Rusia a centralei nucleare din Zaporojie (sudul Ucrainei), care ameninţă securitatea nucleară.

Într-o declaraţie comună adoptată în finalul acesteia, miniştrii de externe ai Germaniei, Canadei, Franţei, Italiei, Regatului Unit şi Ucrainei, precum şi reprezentanţi ai Coreei de Sud, SUA şi Elveţiei au subliniat „cu tărie că militarizarea şi capturarea de către Rusia a centralei nucleare din Zaporojie sunt cauze fundamentale ale ameninţărilor actuale pe planul securităţii şi siguranţei nucleare”.

„Atragem atenţia că riscul crescut al unui accident nuclear va rămâne la nivelul periculos de ridicat atât timp cât Rusia va fi prezentă la uzina din Zaporojie”, afirmă aceştia.

La rândul său, şefa diplomaţiei franceze Catherine Colonna a precizat că obiectivul este „o demilitarizare a centralei în cadrul suveranităţii Ucrainei”.

Operatorul public al centralelor nucleare ucrainene, Energoatom, a evocat noi bombardamente miercuri în zona uzinei de la Zaporojie şi a cerut AIEA „acţiuni mai ferme” împotriva Moscovei.

Centrala nucleară din Zaporojie, ocupată de trupele ruse din primele săptămâni ale invaziei lor în Ucraina, lansată la 24 februarie, a fost vizată de mai multe bombardamente în ultimele luni, pentru care Kievul şi Moscova pasează responsabilitatea de la una la alta, acuzându-se reciproc de şantaj nuclear

articolul original.

Bombardamentele rusești avariază cablurile care furnizează energie esențială unui reactor nuclear de la Zaporojie

21 September 2022 at 21:01
image

Cablurile care furnizau energie electrică esențială unuia dintre reactoarele centralei nucleare Zaporijje au fost avariate recent din cauza bombardamentelor de azi, forțând temporar unitatea să funcționeze pe generatoare diesel de urgență înainte ca energia externă să fie restabilită, a declarat un reprezentant al ONU.

Celelalte cinci reactoare ale centralei nu au fost afectate, a declarat Agenția Internațională pentru Energie Atomică într-un comunicat.

Noi bombardamente înregistrate azi la Zaporojie

Situația de la centrala nucleară de la Zaporojie continuă să fie îngrijorătoare. Autoritățile ucrainiene au raportat azi noi atacuri ale trupelor ruse, precizând că echipamentul de comunicații de la centrala Zaporojie a fost afectat.

„Pe 21 septembrie 2022, la ora 01:13, ca urmare a unui nou bombardament asupra Centralei Nucleare Zaporijjia, lansat de către teroriștii ruși, echipamentul de comunicații al unității energetice nr. 6 a fost avariat” s-a precizat într-un comunicat al autorităților zonale.

Autoritățile ucrainene precizează că au fost oprite atât transformatorul unităţii energetice afectate, cât și cele care asigură nevoile proprii ale unității.

S-a intervenit cu generatoare diesel

Din cauza pierderilor de energie, a avut loc o pornire de urgență a două generatoare diesel ale sistemelor de siguranță pentru a asigura funcționarea pompelor de răcire a combustibilului.

La ora 02:00, personalul centralei a restabilit alimentarea cu energie electrică pentru nevoile proprii ale unității nr. 6, astfel că generatoarele diesel au fost oprite.

Autoritățile pro-ruse de ocupație din așa-zisele ”republici populare” Lugansk și Donețk, dar și din Herson și Zaporojie au anunțat că vor organiza referendum de alipire la Rusia în perioada 23 – 27 septembrie, informează agenția rusă Tass.

Ce semnificație are anunțul separatiștilor pro-ruși

Dacă aceste regiuni vor deveni parte a Rusiei, indiferent că acest fapt va fi recunoscut sau nu de comunitatea internațională, Vladimir Putin va avea scuză pentru intensificarea luptelor pe principiul apărării propriului teritoriu. De precizat că liderul de la Kremlin nici acum nu a decretat mobilizarea generală, unii specialiști argumentând că acesta se teme să nu stârnească furia propriului popor, care nu vrea să lupte. Până acum au fost mobilizați pe front mai mult bărbați de la periferiile Federației Ruse, din comunitățile sărace.

Anunțurile vin la câteva zile după ce Deniș Pușilin, liderul așa-zisei ”republici populare” Donețk, i-a transmis omologului său din Lugansk, Leonid Pasechnik, că ar trebui să-și unească eforturile pentru a organiza referendumuri sincronizate de alipire la Rusia.

articolul original.

Centrala nucleară Zaporojie a fost reconectată la rețeaua electrică

18 September 2022 at 05:59
image

Centrala nucleară Zaporojie a fost reconectată la reţeaua electrică naţională a Ucrainei, sâmbătă. Operațiunea a fost posibilă după ce una dintre liniile externe de electricitate avariate în timpul operațiunilor militare a fost reparată, a transmis Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, potrivit iaea.org.

Linia de înaltă tensiune de 750 kv alimentează acum cea mai mare centrală nucleară a Europei cu energia necesară pentru menţinerea la rece a reactoarelor şi pentru alte funcţii de siguranţă.

Centrala este oprită complet de aproape o săptămână, după scoaterea din funcțiune a reactorului  şase, ultimul funcțional. După ce furnizarea energiei s-a întrerupt, a fost folosită electricitatea produsă de centrală, iar apoi s-a făcut alimentarea pe liniile electrice de rezervă prin intermediul unei centrale termice din apropiere.

În acest moment, toate reactoarele sunt scoase din producție, dar au nevoie de electricitate pentru menținerea funcțiilor de siguranță.

Din 5 septembrie, centrala nu mai furnizează energie electrică gospodăriilor, fabricilor sau altor facilități.

articolul original.

Franța dă detalii din convorbirea lui Macron cu Vladimir Putin: Să retragă armele grele și ușoare

11 September 2022 at 19:15
image

Administrația prezidențială franceză a susținut că preşedintele francez Emmanuel Macron i-a declarat omologului său rus Vladimir Putin, în convorbirea telefonică, că ocupaţia rusă se află la originea riscurilor la care este expusă centrala nucleară ucraineană Zaporojie, cerându-i să retragă armele grele şi uşoare.

Macron „va rămâne în contact” cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, precum şi cu directorul general al AIEA, Rafael Grossi, „şi va rediscuta” cu Putin „în zilele următoare pentru găsirea unui acord care să garanteze securitatea centralei”, a adăugat preşedinţia franceză într-un comunicat.

El a condamnat de asemenea „continuare operaţiunilor militare ruse din Ucraina şi a reamintit cerinţa ca acestea să înceteze cât mai curând, să se lanseze negocieri şi să fie restabilite suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei”, conform aceluiaşi comunicat, transmite AGERPRES

articolul original.

O nouă convorbire telefonică între Vladimir Putin și Emmanuel Macron! Kremlinul anunță că au discutat despre situația de securitate de la centrala nucleară Zaporojie

11 September 2022 at 15:45
image

Situaţia de securitate de la centrala nucleară Zaporojie l-a făcut pe preşedintele rus Vladimir Putin să ia legătura cu președintele francez Emmanuel Macron. Kremlinul a anunțat că în urma discuției s-au declarat pregătiţi pentru o „interacţiune nepolitizată” în această problema, scrie agerpres.ro

Cei doi lideri, care au avut o convorbire telefonică, s-au declarat pregătiţi pentru o „interacţiune nepolitizată” în această problemă, cu participarea Agenţiei internaţionale pentru energia atomică (AIEA), conform unui comunicat postat pe site-ul Kremlinului.

Energoatom, operatorul ucrainean al centralei (ZNPP), a anunţat duminică, într-un comunicat de presă, că operaţiunile la centrală au fost oprite complet ca măsură de siguranţă.

Centrala „este oprită complet”, după ce Energoatom a deconectat unitatea şase de la reţeaua de alimentare cu energie electrică la ora 3:41 (00:41 GMT). „Se fac pregătiri pentru răcirea sa şi transferul în starea de răcire”, a adăugat Energoatom.

Compania a menţionat că sâmbătă a readus la capacitate operaţională conexiunea la sistemul electric, despre care a spus că a fost afectată de bombardamentele ruse, permiţând centralei să fie alimentată de la sistemul energetic ucrainean, transmite AGERPRES

articolul original.

Putin a discutat cu Macron pe tema centralei nucleare de la Zaporojie

11 September 2022 at 15:50

Vladimir Putin a avut o convorbire telefonică cu omologul său Emmanuel Macron în care a atras atenția că „atacurile constante ale ucrainenilor asupra sitului centralei Zaporojie ar ar putea duce la consecințe catastrofale”, potrivit unui comunicat al Kremlinului, citat de AFP.

El a cerut ca Occidentul să facă presiuni asupra Kievului astfel încat „atacurile să inceteze imediat”.

Cei doi lideri s-au declarat pregătiţi pentru o „interacţiune nepolitizată” în această problemă, cu participarea Agenţiei internaţionale pentru energia atomică (AIEA), conform comunicatului Kremlinului.

Discuția a avut loc la inițiativa Kremlinului.

Energoatom, operatorul ucrainean al centralei (ZNPP), a anunţat duminică, într-un comunicat de presă, că operaţiunile la centrală au fost oprite complet ca măsură de siguranţă.

Centrala “este oprită complet”, după ce Energoatom a deconectat unitatea şase de la reţeaua de alimentare cu energie electrică la ora 3:41 (00:41 GMT). “Se fac pregătiri pentru răcirea sa şi transferul în starea de răcire”, a adăugat Energoatom.

Compania a menţionat că sâmbătă a readus la capacitate operaţională conexiunea la sistemul electric, despre care a spus că a fost afectată de bombardamentele ruse, permiţând centralei să fie alimentată de la sistemul energetic ucrainean.

articolul original.

Putin i s-a plâns lui Macron

11 September 2022 at 16:24
By: (G.Z.)

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său francez Emmanuel Macron au discutat despre situaţia de securitate de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, a anunţat duminică Kremlinul, transmit Reuters şi AFP.

Cei doi lideri, care au avut o convorbire telefonică, s-au declarat pregătiţi pentru o „interacţiune nepolitizată” în această problemă, cu participarea Agenţiei internaţionale pentru energia atomică (AIEA), conform unui comunicat postat pe site-ul Kremlinului.

Vladimir Putin a denunţat din nou cu această ocazie livrările de arme occidentale către regimul de la Kiev, utilizate, potrivit lui, la „bombardamente masive asupra unor infrastructuri civile din oraşele din Donbas”, a consemnat AFP.

Putin şi Macron au mai discutat la telefon pe 19 august în legătură cu acest subiect.

Discuţia de duminică a avut loc la iniţiativa preşedintelui francez, conform Kremlinului.

Emmanuel Macron i-a declarat lui Putin că „ocupaţia rusă se află la originea riscurilor” la care este expusă centrala nucleară ucraineană Zaporojie şi i-a cerut să retragă „armele grele şi uşoare”, a anunţat palatul Elysee.

Macron „va rămâne în contact” cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, precum şi cu directorul general al AIEA, Rafael Grossi, „şi va rediscuta” cu Putin „în zilele următoare pentru găsirea unui acord care să garanteze securitatea centralei”, a adăugat preşedinţia franceză într-un comunicat.

El a condamnat de asemenea „continuare operaţiunilor militare ruse din Ucraina şi a reamintit cerinţa ca acestea să înceteze cât mai curând, să se lanseze negocieri şi să fie restabilite suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei”, conform aceluiaşi comunicat

Energoatom, operatorul ucrainean al centralei (ZNPP), a anunţat duminică, într-un comunicat de presă, că operaţiunile la centrală au fost oprite complet ca măsură de siguranţă.

Centrala „este oprită complet”, după ce Energoatom a deconectat unitatea şase de la reţeaua de alimentare cu energie electrică la ora 3:41 (00:41 GMT). „Se fac pregătiri pentru răcirea sa şi transferul în starea de răcire”, a adăugat Energoatom.

Compania a menţionat că sâmbătă a readus la capacitate operaţională conexiunea la sistemul electric, despre care a spus că a fost afectată de bombardamentele ruse, permiţând centralei să fie alimentată de la sistemul energetic ucrainean.

Pe de alt[ parte, a circulat și o altă infotmație. O linie electrică de rezervă a centralei nucleare Zaporjie a fost restabilită, se arăta într-un mesaj postat duminică pe Twitter de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).

Linia de rezervă va furniza centralei „energia electrică externă de care are nevoie pentru răcirea reactoarelor și alte funcții de siguranță”.

articolul original.

Emmanuel Macron, o nouă discuție cu Vladimir Putin. Președintele Rusiei susține că Ucraina atacă „regulat” centrala Zaporojia și că ar putea exista „consecințe catastrofale”

11 September 2022 at 15:33
image

Președintele rus Vladimir Putin l-a avertizat duminică pe omologul său francez, Emmanuel Macron, cu privire la posibilele „consecințe catastrofice”, spune el, ale atacurilor ucrainene asupra centralei nucleare Zaporojia, aflată într-o zonă ucraineană sub control rusesc, transmite AFP preluată de NDTV.

O nouă discuție între Emmanuel Macron și Vladimir Putin. Pe agendă, situația de la centrala Zaporojia

Liderii Franței și Rusiei au avut o nouă convorbire telefonică, iar Vladimir Putin „a atras atenția asupra atacurilor regulate” care ar viza instalațiile centralei, „inclusiv o facilitate de depozitare a deșeurilor radioactive”, și susține că situația poate avea „consecințe catastrofale”.

Cea mai mare centrală nucleară din Europa a devenit un punct focal al războiului în ultimele săptămâni, stârnind îngrijorări legate de posibilitatea unui incident nuclear.

Specialiștii ruși de la centrală, susține Vladimir Putin, iau măsuri pentru a asigura siguranța locației, iar Moscova este pregătită să colaboreze în continuare cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică astfel încât să fie convenite soluții „nepolitizate” la problemele de acolo.

Ultimul reactor de la Zaporojia a fost închis ca măsură de siguranță, susține instituția ucraineană pentru energia nucleară.

În timpul convorbirii cu Macron, Putin acuzat forțele ucrainene și că utilizează armament furnizat de către Occident pentru a lovi infrastructura civilă din Donbas, regiune aflată în estul Ucrainei.

Trupele ucrainene au lansat o contraofensivă majoră pentru a recupera din teritoriul cucerit de ruși, iar forțele invadatoare au abandonat principalul bastion din nord-estul Ucrainei. La rândul lor, separatiștii susținuți de Moscova au raportat lupte „dificile” în regiunea Donețk din Donbas.

articolul original.

Ucraina: Centrala nucleară de la Zaporojie, oprită

11 September 2022 at 07:44
image

Autoritățile de la Kiev au decis oprirea centralei nucleare de la Zaporojie, aflată sub controlul trupelor invadatoare ruse.

Din rațiuni de securitate, inginerii ucrainieni ai unității atomice au sistat operațiunile.

Potrivit Energoatom, ultimul reactor al centralei a fost deconectat de la rețeaua națională de energie în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Liniile de alimentare cu energie electrică a centralei au fost afectate de bombardamente.

În jurul centralei, în ultimele săptămâni au fost raportate confruntări între cele două tabere beligerante, ceea ce a stârnit preocupare internațională.

SUA au insistat pe varianta opririi centralei pentru evitarea unui dezastru.

articolul original.

Operaţiunile de la centrala nucleară Zaporojie au fost oprite complet

11 September 2022 at 09:12

Operaţiunile la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul forţelor ruse, au fost oprite complet, a anunţat duminică Energoatom, operatorul ucrainean al centralei.

Energoatom a informat că unitatea şase a fost deconectată de la reţeaua de alimentare cu energie electrică, relatează Reuters, citată de Agerpres. Ucraina a declarat miercuri că ar putea să fie nevoită să închidă centrala nucleară Zaporojie şi le-a cerut locuitorilor din zonele adiacente să se evacueze pentru propria lor siguranţă. Iar vineri, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a informat în legătură cu o „întrerupere totală a energiei electrice” în oraşul ucrainean Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, situaţie care „pune în pericol siguranţa operaţiunilor” centralei.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de bombardarea centralei, riscând un dezastru nuclear. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut demilitarizarea zonei din jurul centralei.

articolul original.

Centrala nucleară Zaporojie, aflată sub controlul armatei lui Vladimir Putin, a fost oprită complet! A fost deconectată de la rețeaua de alimentare cu energie electrică

11 September 2022 at 06:19
image

Centrala nucleară Zaporojie, aflată sub controlul armatei lui Vladimir Putin, a fost oprită complet, a anunța operatorul ucrainean al centralei (ZNPP), Energoatom.

Operaţiunile la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul forţelor ruse, au fost oprite complet, a anunţat duminică Energoatom, operatorul ucrainean al centralei (ZNPP), transmite Reuters, citată de Agerpres.

Potrivit Energoatom, unitatea şase a fost deconectată de la reţeaua de alimentare cu energie electrică.

Miercuri, Ucraina a anunțt că ar putea să fie nevoită să închidă centrala nucleară Zaporojie şi le-a cerut locuitorilor din zonele adiacente să se evacueze pentru propria lor siguranţă.

Iar vineri, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a informat în legătură cu o „întrerupere totală a energiei electrice” în oraşul ucrainean Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, situaţie care „pune în pericol siguranţa operaţiunilor” centralei.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de bombardarea centralei, riscând un dezastru nuclear. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut demilitarizarea zonei din jurul centralei.

articolul original.

Expertul militar Hari Bucur-Marcu, despre pericolul de la Zaporojie: ‘Vladimir Putin are responsabilitatea strategică că și-a trimis soldații acolo, dar mai departe chiar și un căpitan sau un colonel poate să provoace un incident fără să prime

10 September 2022 at 05:45
image

Fostul coordonator academic al Centrului de Studii NATO din București, Hari Bucur-Marcu, a vorbit despre situația actuală de pe frontul din Ucraina.

Activitatea care se desfășoară în momentul actual la centrala de la Zaporojie nu este controlată la nivel strategic, iar potrivit expertului Hari Bucur, reprezintă o dezorganizare puternică, deoarece „chiar și un căpitan sau un colonel poate să provoace un incident fără să primească ordine mai de sus și fără să fie responsabil în fața cuiva.”

”Riscul este, o impresie de partea mea, partea activă pe Zaporojie, din partea rușilor, nu este controlată de la nivel strategic, adică nu este Putin cel care controlează fiecare mișcare a fiecărui soldat din zonă, cum ar trebui să fie. El are responsabilitatea strategică că și-a trimis soldații acolo, dar mai departe chiar și un căpitan sau un colonel poate să provoace un incident fără să primească ordine mai de sus și fără să fie responsabil în fața cuiva”, a declarat Hari Bucur Marcu.

Hari Bucur a catalogat comunicarea în situație de criză în România ca fiind „un dezastru” și este de părere că România nu a acționat în conformitate cu subiectul, încă de la începutul conflictului dintre Rusia și Ucraina. Acesta blamează modul în care se desfășoară comunicarea la noi în țară și dă vina pe conducerea României pentru lipsa de inters care se manifestă la nivel național.

„Dacă e să folosesc un singur cuvânt cum apreciez comunicarea de criză și de dezastru în România e: dezastru. E un dezastru. În momentrul în care a început asta, pe 24 februarie, în România ar fi trebuit să se activeze un centru de comunicare de criză, în care orice cetățean, orice reporter, oricine are o întrebare de pus, o poate pune, la orice oră din zi și din noapte. Nu există întrebări proaste, dar dacă n-ai cui să pui întrebări.

La noi se merge pe declarații de presă, la noi nu se merge pe purtător de cuvânt care să aibă briefing zilnic. La noi vine câte unul d-ăsta care vrea să iasă şi el în față să-l vadă lumea că este ditamai ministru, sau char mai sus decât ministru și spune ceva și după fuge, cum a fost Ministrul Sănătății. Nu se face așa ceva, este ridicol. Sunt soluții de toate felurile, obișnuiești omul să recunoască un anumit semnal. Nu poți să lași să se întâmple evenimentul și de abia atunci să iei măsuri, când aceste măsuri presupun implicarea publicului.”, a mai declarat Hari Bucur Marcu, conform observatornews.ro.

articolul original.

AIEA avertizează: S-a întrerupt total energia în Energodar, pericol la centrala nucleară de la Zaporojie

9 September 2022 at 17:39
By: -
image

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a informat vineri în legătură cu o „întrerupere totală a energiei electrice” în oraşul ucrainean Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, situaţie care „pune în pericol siguranţa operaţiunilor” centralei, relatează AFP.

Publicitate

"Este complet inacceptabil. Această situaţie nu poate continua", a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, într-un comunicat, cerând "încetarea imediată a bombardamentelor în zonă".

De câteva săptămâni, domneşte confuzia în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa, ocupată de ruşi, care a fost ţinta mai multor bombardamente de care Kievul şi Moscova se acuză reciproc.

"Infrastructura electrică care alimentează oraşul a fost distrusă de loviturile la nivelul termocentralei, provocând o întrerupere totală a furnizării apei şi energiei electrice", a explicat Grossi, informat de cei doi experţi ai AIEA prezenţi la faţa locului.

Publicitate

"Având în vedere intensificarea bombardamentelor care continuă, este puţin probabil că va fi posibilă restabilirea alimentării cu energie electrică necesară centralei", a adăugat şeful AIEA, care s-a deplasat la centrala Zaporojie la începutul lunii septembrie.

În aceste condiţii, operatorul ucrainean Energoatom "plănuieşte să închidă singurul reactor aflat în funcţiune", care produce în prezent energia electrică necesară pentru răcirea combustibilului nuclear şi siguranţa centralei.

Publicitate

Dacă este necesar, toate sistemele centralei vor trebui să se bazeze pe generatoare de urgenţă care funcţionează pe motorină, avertizează AIEA.

Mai mult, din cauza acestor circumstanţe "dramatice cu care se confruntă locuitorii din Energodar", personalul necesar pentru menţinerea securităţii centralei nucleare ar putea să nu mai fie disponibil.

Rafael Grossi a cerut din nou, în comunicat, instituirea unei zone de securitate în jurul centralei.

articolul original.

O parte din personalul de la centrala din Zaporojie, de negăsit. Ucrainenii spun că angajații au fost răpiți și maltratați de trupele ruse

8 September 2022 at 05:33
image

Noi acuzații îndreptate către militarii ruși. Aceștia sunt bănuiți că au răpit și maltratat mai mulți angajați ai centralei nucleare de la Zaporojie, Ucraina. Agenția nucleară ucraineană transmite că o parte din personal este de negăsit.

Pe de altă parte, contraofensiva Ucrainei continuă progresele în nord-est, unde ar fi eliberat mai multe teritorii.

Aproximativ 200 de persoane, parte a personalului centralei de la Zaporojie, au fost reținute, iar multe dintre acestea lipsesc, spune președintele companiei Energoatom, Petro Kotin.

Șeful agenției nucleare ucrainene îi acuză pe militarii ruși că au răpit și torturat o parte din lucrătorii de la Zaporojie, care asigură în continuate funcționarea centralei, deși aceasta este sub ocupație rusă.

Kotin mai spune că este foarte dificil pentru angajații Energoatom să continue munca la centrală, mai ales în contextul atacurilor tot mai dese în zonă, puse pe seama Rusiei.

De altfel, și Agenția Internațională pentru Energie Atomică a avertizat asupra lipsei de personal de la Zaporojie și a nivelului ridicat de stres la care sunt supuși angajații aflați încă acolo.

Deși situația în jurul centralei este tensionată, contraofensiva Ucraineană continuă să recucerească teritorii. Steagul Ucrainean a fost arborat în mai multe localități din Harkov, a spus președintele Volodimir Zelensky.

Citește și: Reactoarele nucleare de la Zaporojie sunt în stare sigură, transmit experții internaționali, dar „situaţia actuală este nesustenabilă”

Foto: Shutterstock

articolul original.

Locuitorii din jurul centralei nucleare de la Zaporojie sunt evacuați

8 September 2022 at 06:39
Foto: digi24.ro

În contextul siguranţei, locuitorilor din jurul centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, sunt la ora transmiterii acestei știri evacuați. Ucraina cere cetățenilor să prăsească zona respectivă pentru a limita riscul unei tragedii, în condițiile în care forțele ruse bombardează zona respectivă.

Astfel, Ucraina le-a cerut miercuri seară cetățenilor care locuiesc în teritoriile ocupate de Rusia din jurul centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa, să evacueze imediat zona pentru propria lor siguranță. Mesajul a fost transmis de la cel mai înalt nivel, de vicepremierul Ucrainei.

Locuitorii din jurul centralei nucleare de la Zaporojie, evacuați. Ucraina cere cetățenilor să părăsească zona

Concret, vicepremierul Ucrainei, Irina Vereșciuk, a cerut recent, printr-un mesaj pe Telegram, ca locuitorii din jurul centralei nucleare Zaporojie să evacueze zona de urgență.

Astfel, ”Fac apel la locuitorii districtelor adiacente centralei nucleare Zaporojie… evacuați! Găsiți o cale să ajungă în teritoriul controlat”, a transmis Irina Vereșciuk.

În același timp, primarul exilat din Energodar, oraș ce deservește centrala nucleară, a transmis, tot printr-un mesaj pe Telegram, că zona respectivă se află sub atacurile armate ale forțelor ruse și că orașul nu are în prezent electricitate. Totuși, Rusia neagă atacul asupra civililor și acuză Kievul de bombardarea centralei nucleare.

Situația se complică la centrala nucleară Zaporojie. Aceasta ar putea fi închisă

În plus, situaţia de la centrala nucleară Zaporojie se deteriorează pe zi ce trece, iar autorităţile ucrainene se gândesc foarte serios la închiderea completă a acesteia, având în vedere că folosirea generatoarelor diesel de rezervă nu este fezabilă pe termen îndelungat. O serie de detalii de ultimă oră cu privire la centrala nucleară Zaporojie, considerată, pe bună dreptate, cel mai fierbinte punct al Europei în acest moment, au frapat presa internațională.

De altfel, anunţul făcut miercuri, 7 septembrie, de către inspectorul șef pentru securitatea nucleară din Ucraina,  au afirmat că autoritățile de la Kiev analizează foarte serios posibilitatea închiderii centralei nucleare aflate în sudul ţării, scriu jurnaliştii americani de la CNN.

Concret, Oleh Korikov, inspectorul șef de stat pentru securitatea nucleară și radiologică din Ucraina, spune că ţara sa ia în considerare închiderea centralei nucleare Zaporojie din cauza deteriorării situației de securitate.

Aşadar, „Dacă apar condiții care necesită închiderea, centrala și unitatea de putere nr. 6 vor fi închise. Deteriorarea continuă a situației, lipsa prelungită a alimentării cu energie electrică de la o sursă externă de electricitate ne vor forța să desfășurăm generatoare diesel de rezervă, și este extrem de dificil de făcut aprovizionarea cu motorină în timpul războiului”, a precizat inspectorul şef de stat Oleh Korikov.

articolul original.

Președintele Energoatom acuză Rusia că a răpit și torturat sute de persoane care lucrau la centrala nucleară de la Zaporojie

8 September 2022 at 05:11
image

Agenţia ucraineană Energoatom a acuzat forţele ruse care ocupă centrala nucleară Zaporojie din sud-estul Ucrainei că i-au răpit şi maltratat din personal, informează joi dpa, citată de Agerpres.

Preşedintele Energoatom, Petro Kotin, a declarat pentru grupul media german Funke că aproximativ 200 de persoane au fost reţinute, iar compania nu ştie unde se află în prezent unele dintre acestea, adăugând că au existat cazuri în care angajaţii agenţiei au fost torturaţi şi ucişi.

Kotin a spus că este foarte dificil pentru personalul Energoatom să continue munca la centrală, adăugând că cei care au rămas au înţeles cât de vital este să se asigure că sunt menţinute standardele de siguranţă nucleară şi de protecţie împotriva incendiilor.

Potrivit lui Kotin, aproximativ 1.000 de angajaţi ucraineni menţin instalaţia în funcţiune. Prin comparaţie, aproximativ 11.000 de angajaţi lucrau la centrală înaintea războiului.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), în raportul său despre centrală publicat la începutul acestei săptămâni, a descris situaţia ca nesustenabilă. AIEA a avertizat cu privire la lipsa de personal şi a spus că experţii rămaşi sunt supuşi unui nivel de stres atât de ridicat încât s-ar putea produce greşeli operaţionale. A mai precizat că echipei sale nu i s-a permis accesul peste tot în centrală.

articolul original.
❌