ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

‘Ascultă’ Vladimir Putin și de această dată? Secretarul general al ONU: Acest principiu trebuie respectat deplin

19 August 2022 at 14:15
image

Aflat într-o vizită în portul Odesa, secretarul general al ONU Antonio Guterres, cere Federației Ruse să nu decupleze Centrala Nucleară Zaporijjea, asupra căreia deţine controlul, de la reţeaua ucraineană electrică, scrie news.ro

”Evident, electricitatea de la Zaporijiea este electricitate ucraineană (…). Acest principiu trebuie respectat deplin”, declară el într-o vizită în potul Odesa.

Operatorul ucrainean Energoatom a anunţat vineri că se teme că Moscova ar putea decupla de la reţeaua ucraineană Centrala Nucleară Zaporijiea, cea mai mare din Europa, asupra căreia deţine controlul din martie.

”Există informaţii potrivit cărora ocupantul prevede să oprească funcţionarea reactoarelor şi să taie liniile de aprovizionare ale sistemului de aprovizionare ucrainean cu energie”, a avertizat într-o postare pe Telegram Energoatom.

Potrivit operatorului ucrainean, militari ruşi sunt pe cale să caute aprovizionări pentru generatoare diesel, care ar urma să fie pornite după oprirea reactoarelor, şi au limitat accesul personalului în instalaţie.

Moscova şi Kievul se acuză reciproc, în ultimele săptămâni, de bombardamente care au ţintit centrala nucleară, în sudul Ucrainei, făcând să reapară spectrul unei catastrofe majore în Europa.

Antonio Guterres a subliniat joi că ”orice eventuală pagubă la Zaporijiea ar fi o sinucidere” şi a îndemnat la o demilitarizare a teritoriului centralei nucelare, scrie news.ro

articolul original.

Semne de pace? Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a purtat discuții cu secretarul general al ONU, despre securitatea Centralei Nucleare ucrainene Zaporijjea

15 August 2022 at 20:45
image

Ministerul rus al Apărării a transmis luni printr-un comunicat de presă că Ministrul Serghei Şoigu a discutat luni la telefon cu secretarul general al ONU Antonio Guterres despre securitatea Centralei Nucleare ucrainene Zaporijje, scrie news.ro

”Serghei Şoigu a purtat negocieri la telefon cu secretarul general al ONU Antonio Guterres cu privire la condiţiile unei funcţionări securizate a Centralei Nucleare Zaporijjea”, anunţă într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

Centrala Nucleară Zaporijjea – cea mai mare din Europa – a fost cucerită la începutul lui martie de către armata rusă, după lansarea ofensivei ruse la scară mare în Ucraina, la 24 februarie.

De la sfârşitul lui iulie, mai multe bombardamente – de care cele două părţi se acuză reciproc – au vizat instalaţia, alimentând temeri cu privire la o catastrofă nucleară şi conducând, joi, la organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, convocată de Rusia.

Kievul acuză Moscova de faptul că foloseşte centrala ca bază de atac şi depozit de material militar.

Ucraina, susţinută de către aliaţii săi din Occident, îndeamnă la o demilitarizare a zonei centralei şi la retragerea forţelor ruseşti.

Şoigu şi Guterres au discutat luni şi despre explozii care au avut loc, la sfârşitul lui iulie, la Închisoarea Olenivka, în regiunea separatsită ucraineană Doneţk, în estul Ucrainei, în care au fost ucişi zeci de deţinuţi ucraineni, scrie news.ro

articolul original.

Nivelul de radiații din Ucraina este normal

8 August 2022 at 15:27
image

Sistemul de monitorizare a radioactivității mediului de pe teritoriul Ucrainei funcționează normal și nu indică depășiri peste valorile normale, transmite CNCAN, după ce Kievul a anunțat că bombardamentele rusești de sâmbătă au avariat trei senzori de radiații și au rănit un muncitor la Zaporojia, potrivit Mediafax.

Luni, autoritățile de la Kiev au anunțat că trupele rusești au cablat cu explozibil unitățile energetice ale centralei nucleare. Centrul Stratcom al Ucrainei îl citează pe comandantul garnizoanei staționate la centrală, care ar fi spus că este gata să arunce clădirile în aer.

„Sistemul de monitorizare a radioactivității mediului de pe teritoriul Ucrainei funcționează normal și nu indică depășiri peste valorile normale. Totodată, menționăm că măsurătorile efectuate la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații. CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, urmărește în permanență evoluția situației din punct vedere al monitorizării radiologice”, potrivit unui comunicat al Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN).

Potrivit sursei citate, în România, nivelul radiațiilor este monitorizat permanent prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM).

Specialiștii din Laboratorul Național de Referință Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 și le transmit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naționali și internaționali, precum și a populației.

Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc pentru loviturile asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa, care au avut loc în weekend. Kievul a anunțat că bombardamentele rusești de sâmbătă au avariat trei senzori de radiații și au rănit un muncitor de la centrala din Zaporojie.

Într-o emisiune a postului de televiziune Antena 3, Silviu Gurlui, profesor de fizică Universitatea Al. Cuza Iaşi, a spus că deși înțelege că „există o serie de amenințări” și „un context dificil”, „scenarii de a provoca rău acelei centrale sunt hazardate, indiferent de unde vor fi ele.”

„Orice accident va produce un dezastru care va fi împărțit de noi toți la un loc, așa încât nu văd absolut nicio logică.

Pe de altă parte, confirm, în privința nivelului radiațiilor, nu numai în România, inclusiv în Iași, nu văd în momentul de față niciun pericol, dar este evident că trebuie să fim atenți cu tot ce se întâmplă acolo, să urmărim situația și de asemenea să punem presiune pe autoritatea internațională care trebuie să fie acolo, prezentă mult mai mult. Mai mult, din păcate, nu văd, așa cum s-a întâmplat și la Cernobîl, nu văd decât declarații de îngrijorare, ceea ce pe mine mă îngrijorează, că ei nu sunt acolo mai prezenți( n.r.-reprezentanții Agenției Internaționale Atomice.) Este o zonă de conflict.”

Forțele rusești au capturat centrala din sud-estul Ucrainei la începutul lunii martie, dar aceasta este în continuare condusă de tehnicieni ucraineni.

Anterior, secretarul general al ONU a cerut ca inspectorilor internaționali să li se permită accesul în interiorul centralei. „Orice atac la o centrală nucleară este un act sinucigaș”, a declarat Antonio Guterres într-o conferință de presă în Japonia.

articolul original.
  • There are no more articles
❌