ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Lipsa zăpezii a dus la demontarea telescaunului dintr-un sat din Alpii francezi

24 November 2022 at 00:00
image

În jur de 100 de persoane s-au adunat în satul Saint-Firmin din Alpii francezi pentru a-i spune adio telescaunului ce cândva domina pantele muntoase, pe măsură ce o echipă demonta ultimele componente. Motivul? Lipsa zăpezii!

a făcut ca telescaunul să stea neutilizat timp de mai mulți ani.

„S-a produs încălzirea globală și asta ne-a schimbat viziunea asupra acestui sit”, a declarat pentru CNN Didier Beauzon, în vârstă de 63 de ani, care a trăit toată viața în Saint Firmin și este un oficial ales care deservește satul.

„Ei bine, acum trebuie să i-l redăm naturii”, a adăugat el.

Lipsa zăpezii a făcut ca un telescaun să stea nefolosit timp de 15 ani

Zona de schi a fost construită inițial în 1964 pentru a-i ajuta pe copiii din sat să învețe cum să schieze undeva aproape de casă înainte de a aborda traseele mai dificile din jurul Alpilor.

Deși cândva se bucura de zăpadă în fiecare iarnă, lucrurile s-au deteriorat în ultimele decenii. Este o situație cu care se confruntă în prezent și alte stațiuni de schi franceze și europene, deoarece criza climatică a cauzat scurtarea sezonului de schi și a redus acoperirea cu zăpezi montane și a ghețari.

„Lipsa zăpezii a făcut ca ultima dată când a funcționat telescaunul a fost acum aproximativ 15 ani și doar pentru un weekend. De atunci, nu a mai fost folosit”, a spus Beauzon.

Cum arăta satul înainte să se confrunte cu lipsa zăpezii?

Dar lucrurile nu au stat întotdeauna așa, își amintește Beauzon de tinerețe, când în sat se organizau activități pe timp de iarnă pentru copii la locul de schi.

organiza competiții la sfârșit de săptămână, iar miercurea deschidea evenimente distractive pentru toată lumea, urmate de ceremonii de premiere în piața centrală a satului.

„Toată lumea putea câștiga un premiu, tot ce trebuia să faci era să ajungi la bază, indiferent cum”, a spus Beauzon.

Premiile erau de obicei modeste (o pereche de șosete, un baton de ciocolată), dar aduceau bucurie, a spus el. La sfârșitul fiecărui sezon de schi, trofee erau acordate celor mai puternici schiori ai satului.

„Eu nu am câștigat niciodată un trofeu. Dar a fost întotdeauna o sursă de bună dispoziție pentru toată lumea, pentru că a existat întotdeauna o atmosferă plăcută”, a spus Beauzon.

Cât a costat demontarea telescaunului?

Din păcate, astfel de tradiții s-au topit odată cu zăpezile. Și deoarece telescaunul ruginea în tăcere ca o amintire tristă a vremurilor trecute, satul a decis să scape de el, o provocare care s-a dovedit a fi destul de dificilă.

„În interiorul stâlpului, am constatat că era mult mai întărit decât ne așteptam”, a declarat Olivier Bustillo, managerul grupului de mediu Mountain Wilderness, însărcinat cu demontarea telescaunului.

„Am petrecut cu o jumătate de oră sau poate aproape cu o oră mai mult la fiecare stâlp”, a adăugat Bustillo.

Echipa de aproximativ 20 de muncitori a avut nevoie de două zile pentru a termina dezmembrarea întregului sistem de telescaun; grupul a demontat deja aproximativ 10 sisteme similare în Franța, potrivit lui Bustillo.

Costul dezmembrării întregului sistem de telescaun din Saint-Firmin este de aproximativ 20.000 de euro, finanțat în principal de administrația locală cu ajutorul organizațiilor caritabile. Metalul recuperat a fost colectat de o companie specializată în fier vechi și va fi reciclat, a spus Bustillo.

Recorduri de temperatură

Este puțin probabil ca acesta să fie ultimul telescaun demontat. Anul acesta a avut loc un val de căldură record în Franța și cea mai mare parte a Europei de Vest, împingând temperaturile aproape de sau peste 40°C pentru o perioadă susținută în timpul verii. Incendiile au afectat partea de sud și de vest a țării.

În prezent, 62% din populația Franței este expusă fie la riscuri climatice „semnificative”, fie „foarte semnificative”, potrivit datelor Ministerului francez al Mediului.

În plus, Franța s-ar putea confrunta cu un viitor mult mai provocator, deoarece temperaturile sunt așteptate să crească cu 3,8 grade până în 2100 și chiar cu 6,7 grade în cel mai rău scenariu, potrivit unui studiu publicat de cercetătorii de la serviciul național de meteorologie francez Météo France în octombrie.

La începutul lunii noiembrie, stațiunea de schi franceză Val Thorens, aflată la cea mai mare altitudine din Europa, a anunțat că amână deschiderea sezonului său de schi cu o săptămână, până pe 26 noiembrie, din cauza „vremii calde de toamnă”.

Sfârșitul unei ere

În Saint-Firmin, localnicii au decis să construiască ceva pe vechiul loc al telescaunului, pentru a le aminti copiilor de această bucată de istorie. Mulți s-au bucurat că satul poate în sfârșit să meargă mai departe și să facă din nou util locul. Cu toate acestea, a rămas și sentimentul de pierdere.

„Cred că oamenii devin conștienți de evoluția climei. Într-adevăr, totul este despre asta. Când vorbim despre telescaun, ”, a spus Beauzon.

„M-am simțit puțin nostalgic. Suntem în doliu după o întreagă epocă ce nu se va mai întoarce niciodată”, a concluzionat el.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Trei mașini distruse în Suceava de un arbore căzut sub greutatea zăpezii

22 November 2022 at 06:33
Un arbore a căzut peste trei autoturism în municipiul Suceava (zona Metro), informează ISU Suceava.
Intervin pompierii militari ai Detașamentului Suceava cu o autospecială dotată cu echipamente specifice.
Din fericire, nu s-au înregistrat victime, autoturismele fiind parcate.
articolul original.

Copaci doborâţi de zăpadă. Pompierii voluntari au intervenit în mai multe zone

21 November 2022 at 20:20

Prima ninsoare produce deja pagube în județ. Astfel, în ultimele două zile reprezentanții Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) au intervenit pentru a înlătura copacii rupți din cauza zăpezii. S-a intervenit pe strada Victoriei, pe Săvenilor lângă secția de psihiatrie, Parcul Tineretului, Împărat Traian și în fața Școlii nr. 11.

Intervenția s-a făcut cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență și muncitorii de la spații verzi, de la fosta DSPSA.

„Deocamdată nu sunt artere rutiere blocate. Nu au fost înregistrate pagube materiale. Copacii care au căzut ca și ieri pe mașini s-au lăsat ușor. Nu a fost brusc, să spargă, să strice mașina. A fost secetă, copacii atrag apa, zăpada asta e foarte grea, în cantități mari când se acumulează este grea”, a declarat Sorin Curcă, șeful SVSU Botoșani.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Ce riscă şoferii care nu şi-au schimbat anvelopele

20 November 2022 at 13:37

Conform Codului Rutier, cauciucurile de iarnă sunt obligatorii în cazul în care se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Pe scurt, legea spune că trebuie să ai maşina dotată cu anvelopele potrivite indiferent de sezon, astfel că poţi fi amendat dacă eşti prins cu cauciucuri de vară pe o porţiune de drum acoperită cu zăpadă sau polei.

Şoferii riscă amenzi uriaşe

Nerespectarea prevederilor privind cauciucurile de iarnă constituie contravenție şi se sancţionează cu o amendă prevazută în clasa a IV-a de sancţiuni.

”Conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau fără a avea montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate”, se arată în codul rutier.

Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când începe să ningă, indiferent de perioadă, cât timp este carosabilul acoperit de zăpadă. Amenda pentru şoferii care circulă pe drumurile acoperite de zăpadă, gheaţă sau polei cu anvelope neadecvate se sancţionează cu o amendaă din clasa a IV-a de sancţiuni cuprinsă înte 9 şi 20 de puncte de amendă, acestea fiind echivalente cu o sumă cuprinsă între 1.305 şi 2.900 de lei.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Carosabil umed, cu porțiuni cu zăpadă frământată, pe majoritatea șoselelor din județ (VIDEO)

20 November 2022 at 06:36
image
Conform informărilor DRDP Iași, duminică, în jurul orei 07.30, carosabilul era în cea mai mare parte umed, cu sectoare de zăpadă frământată (tratată cu antiderapant) în strat de 0-2 cm pe unele sectoare din județele Suceava (Câmpulung și zona joasă), Botoșani, Iași și Neamț.

Acționare în baterie a utilajelor ce deservesc Secția Drumuri Naționale Suceava pe DN 17, Stroiești – Șcheia:

Pe timpul nopții, la nivelul DRDP Iași s-a acționat în permanență pe sectoarele afectate cu aproximativ 100 de utilaje și s-au raspandit peste 300 t de material antiderapant.
Curățare carosabil și acționare împotriva poleiului pe DN 29A, Adâncata, județul Suceava:
Până la ora 10:00, jumătatea nordică a regiunii rămâne sub atenționare Cod galben de precipitații mixte, cu depuneri locale de zăpadă si cu risc de formare a poleiului în zona deluroasă și montană.
 Acționare cu antiderapant pe DN 17, Pasul Tihuța (limită jud. Suceava – Bistrița Năsăud). Carosabilul este curat, umed, însă cu temperaturi la limita de îngheț, ceea ce favorizează formarea poleiului:

DRDP Iași le atrage din nou atenția șoferilor să circule cu atenție și să-și echipeze corespunzător mașinile. (O.S.)

articolul original.

(VIDEO) A nins abundent la Rânca

20 November 2022 at 05:30
image

A nins abundent sâmbătă seară în stațiunea montană Rânca, din județul Gorj. Secția de Drumuri Naţionale Târgu Jiu a intervenit cu două utilaje de deszăpezire și material antiderapant între kilometri 25 și 34.

Drumul Național 67, între Novaci și Rânca, este monitorizat în permanență de către drumari, având în vedere că zona montană a județului Gorj a intrat sub Cod galben de ninsori de la miezul nopții și până duminică dimineață, la ora 10.00.

articolul original.

VIDEO. Fenomen rar în statul New York: Furtună de zăpadă însoțită de fulgere și tunete

19 November 2022 at 08:00
image

O furtună de zăpadă cu tunete şi fulgere, un fenomen meteorologic rar pe timp de iarnă, s-a înregistrat joi seară la Buffalo, în vestul statului New York, care se află sub avertizarea unui episod extraordinar de iarnă, zpăezile anunțate urmând să atingă 1,5 metri relatează CNN.

Aproximativ 6 milioane de persoane din cinci state din zona Marilor Lacuri – de la Wisconsin la New York – se aflau vineri sub alertă de ninsoare.

Potrivit Serviciului Naţional de Meteorologie, în Buffalo, al doilea oraş ca mărime din statul New York, sunt prognozate căderi de zăpadă „istorice” de peste 1,5 metri, însoţite de temperaturi foarte scăzute.

În zonele din jurul oraşului Buffalo, s-ar putea depune 5 cm de zăpadă pe oră, ceea ce ar însemna că regiunea va avea parte în doar câteva ore de zăpada pe care o are în mod obişnuit într-o lună. Este o prognoză nemaiîntâlnită în ultimii 20 de ani.

Vineri, un utilizator Twitter a auzit în Buffalo sunetul unui tunet.

Zăpada cu tunete este un fenomen rar, care se întâlneşte doar în cele mai puternice furtuni de iarnă, cum ar fi nor’easter (furtuni specifice coastei Atlanticului de Nord), viscole intense şi aşa-zisele „cicloane bombă”. Fenomenul rar de furtună cu fulgere şi tunete pe timp de iarnă este explicabil prin instabilitatea atmosferică accentuată, care necesită aer cald. Acest lucru se întâlneşte des primăvara şi vara, dar nu la fel de mult în timpul furtunilor de zăpadă din timpul iernii. Mecanismele care stau la baza ninsorii torenţiale sunt aceleaşi ca în cazul furtunilor obişnuite – e nevoie de o combinaţie de umiditate deasupra suprafeţei Pământului, instabilitate în aer şi un mecanism de curenţi ascendenţi.

Iar acolo unde există tunet, există şi fulgere, numai că dincolo de privelişetea seducătoare, există şi un grad de pericol, aşa că oamenii ar trebui să rămână la adăpost. Totuşi, fulgerele asociate cu furtunile de zăpadă sunt mult mai puţin frecvente decât în timpul furtunilor de vară şi sunt, în general, descărcări de la nor la nor, spre deosebire de trăsnete, când descărcarea are loc cu solul.

Thunder snow from the #Buffalo snowstorm#weather #LakeEffectSnow #thundersnow @JimCantore #WNY #GoBills pic.twitter.com/PW006XpVLx

— buffcleb (@buffcleb) November 18, 2022

Very rare thundersnow in Buffalo, NY: pic.twitter.com/Ps4fZEe8iV

— philip lewis (@Phil_Lewis_) November 18, 2022

articolul original.

Primarul Achiriloaei: „Flota de utilaje pentru intervenția pe timpul iernii este pregătită”

18 November 2022 at 11:42

Joi, 17 noiembrie, oficialii Primăriei Roman au verificat, împreună cu reprezentanții companiei de salubritate Rossal, cea care asigură deszăpezirea pe raza municipiului Roman, flota de utilaje și stocurile de material antiderapant pentru sezonul rece. Meteorologii prognozează primele ninsori pentru zona Moldovei încă din acest weekend.

La acest moment, toate cele 22 de utilaje – lame, utilaje pentru împrăştierea materialului antiderapant pe străzi și trotuare, autogredere, sărăriţe, basculante – sunt pregătite să intervină. În depozite există la această oră 340 de tone de sare și zece tone de clorură de calciu granulată. Angajații operatorului sunt pregătiți ca, în cazul în care se înregistrează căderi de zăpadă, să degajeze intrările în şcoli, grădiniţe, spitale şi instituţii de interes public, iar dacă este necesar, să aplice tratamente cu materiale antiderapante pe toate arterele principale şi secundare, cu prioritate în rampe, pante şi poduri”, a precizat primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei.

În cazul în care condițiile o vor impune, în oraș vor interveni și membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgenţă din cadrul Primăriei Municipiului Roman, pregătiți de asemenea să facă față condițiilor de iarnă. „Este important să adoptăm o conduită preventivă în trafic și să avem montate anvelopele pentru sezonul rece. Vom depune toate eforturile pentru ca activitățile în municipiul nostru să se desfășoare în condiții normale și în această iarnă”, a mai transmis primarul Leonard Achiriloaei.

articolul original.

Ploi, lapoviță și ninsori în România, din acest weekend. La munte se depune zăpada

16 November 2022 at 12:58

În acest weekend, primele semne de iarnă vor fi în nord, nord-est, depresiuni și la munte. Revin ploile pe arii extinse, lapovița și ninsoarea, iar frigul va fi accentuat de rafalele de vânt. La munte se va depune strat de zăpadă, iar viscolul va fi intens.

Strat de zăpadă la munte, risc de polei

Începând cu ziua de joi o masă de aer mai rece din Câmpia Rusiei ne va influența pentru următoarea perioadă.

Astfel, vremea va deveni friguroasă în nordul Moldovei, Maramureș, estul Transilvaniei și în regiunile montane.

Cerul va avea înnorãri şi mai ales din a doua parte a zilei dinspre sud-vest aria precipitaţiilor va fi în extindere şi va cuprinde treptat cea mai mare parte a ţãrii.

Vor fi ploi, însã în zona de munte, în special la altitudini mari va ninge, iar în Moldova şi în depresiunile din estul Transilvaniei precipitaţiile vor fi precipitaţii sub formă de lapoviță și ninsoare. În aceste regiuni existând riscul pentru depuneri de polei.

În Moldova şi în depresiunile din estul Transilvaniei precipitaţiile vor fi precipitaţii sub formă de lapoviță și ninsoare. În aceste regiuni existând riscul pentru depuneri de polei, sursă foto: captură YT

Pe alocuri, în sud-vest se vor înregistra cantitãţi de apã însemnate.

Cel mai frig va fi în nordul Moldovei și estul Transilvaniei

Vântul va prezenta intensificãri la munte, în special pe creste, unde rafalele vor depãşi 80…90 km/h, iar noaptea local şi temporar şi în zonele joase de relief, în general cu viteze de peste 45…55 km/h.

Ca urmare a intensificãrilor de vânt și valorile resimțite de corpul uman vor fi mult mai scăzute comparativ cu temperaturile înregistrate în mod oficial în termometre.

Temperaturile maxime se vor încadra în general între 2 şi 15 grade Celsius, cu cele mai scăzute valori în nordul Moldovei și estul Transilvaniei. Nopțile vor fi din ce în ce mai reci cu minime cuprinse între -4…-3 grade în nordul Moldovei şi 12…13 grade pe litoral, potrivit Observatornews.

articolul original.

Cât antiderapant a fost folosit pentru curățarea Transfăgărășanului?

14 November 2022 at 12:30
image

Transfăgărășanul a fost curățat cu o tonă de antiderapant, informează Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Brașov.

„DN 7C Transfăgărășan – Bâlea Lac km 116+808…km122+000..drum negru umed”, transmite, sâmbătă dimineață, DRDP Brașov.

În zonă sunt 3 .

De ce s-a efectuat curățarea Transfăgărășanului?

Drumarii au intervenit preventiv cu o tonă de antiderapant.

În plus, prognozele arată că vremea se îndreaptă.

și ceață pe Transfăgărășan, iar drumarii continuau să intervină pe una dintre cele mai spectaculoase șosele din România, spunând că se străduiesc să mențină drumul deschis cât de mult posibil.

Transfăgărășanul leagă Transilvania de Muntenia, traversând Munţii Făgăraş, cel mai înalt lanţ muntos din România.

articolul original.

Zăpadă pe Ceahlău

11 November 2022 at 11:00
image

În această dimineaţă, 11 noiembrie, pe Vârful Toaca, în masivul Ceahlău, se aşternuse un strat de zăpadă de 1 cm. Este a doua ninsoare pe munte, prima fiind înregistrată  încă din septembrie.

La ora 12:00, era ceaţă, temperatura înregistrată era de -1,9 grade Celsius, cerul acoperit şi umezeală mare, 98%. Stratul de zăpadă depus încă de dimineaţă s-a menţinut şi la prânz.

În Piatra-Neamţ, spre comparaţie, la aceeaşi oră, se înregistrau 11 grade Celsius şi un nivel de umezeală de 69%. (A.C.)

articolul original.

Vom avea zăpadă de Crăciun?

29 October 2022 at 12:22
image

Vom avea zăpadă de Crăciun, în acest an? Mirela Polifronie, meteorolog al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a vorbit despre șansele de a avea zăpadă în luna decembrie, la DCNews.

„Nu va fi prea curând, pe de o parte din cauza faptului că nu vor fi precipitații în următoarea perioadă, iar dacă ar fi să fie precipitații, temperaturile sunt oricum foarte ridicate și nu va fi zăpadă“, a spus meteorologul Mirela Polifronie.

Meteorologul a mai adăugat că estimările nu aduc vești bune

„Poate în decembrie! Am observat, din experiența ultimilor ani, că la câmpie ninge mai degrabă în ianuarie și februarie, nu așa cum ne așteptăm, de Crăciun, ca să fie omul de zăpadă lângă pomul de iarnă“, a spus Val Vâlcu, jurnalist al DCNews,

„Estimările nu aduc vești foarte bune. Ar fi un regim pluviometric deficitar. Într-adevăr, s-au semnalat precipitații sub formă de ninsoare, dar, în ultimii 3-4 ani, undeva spre sfârșitul sezonului de iarnă. În anul 2017 am avut, în aprilie, viscol în București“, a mai spus meteorologul.

articolul original.

Tunuri de zapada de 36.000 de euro bucata, vandalizate pe partiile de pe Muntele Mic

24 October 2022 at 06:08
image

Paguba de mii de euro pe domeniul schiabil de la Muntele Mic, din Caras Severin. Mai multe tunuri de zapada au fost distruse, dupa ce hotii au taiat si au furat cablurile electrice si cele de date.

Este vorba despre tunurile de zapada de pe partiile de schi ale familiei lui Romeo Dunca, presedintele Consiliului Judetean Caras Severin.

Dupa cum stiti, noi am am pregatit toate partiile si am facut toate verificarile pentru urmatorul sezon de iarna, dar surpriza…
Oamenii “de bine” au furat cablurile electrice si cele de date de la mai multe tunuri de zapadă. Cat respect fata de munca si cata rautate sa ai ca sa vandalizezi un echipament care costa 36.000 Euro bucata?„, spun cei de la weSKI -Muntele Mic.

image
image
articolul original.

Pârtia olimpică din stațiunea maramureșeană Borşa e pregătită pentru sezonul de schi

21 October 2022 at 13:11
Sursa foto: Borsa cazare

Lacul de acumulare care va asigura necesarul de apă pentru tunurile de zăpadă din staţiunea montană Borşa a fost finalizat şi din această iarnă va fi operaţional, a declarat vineri pentru AGERPRES primarul oraşului, Sorin Timiş.

„Lacul de acumulare a fost deja umplut cu apă iar de aici, în următoarele luni de iarnă apa va fi dirijată spre tunurile care produc zăpada pentru pârtiile de schi. Un plin de apă al lacului poate asigura un strat de zăpadă cu grosime de 40 cm şi alimentează 33 de tunuri de zăpadă. Pârtia olimpică are o lungime 2.860 metri şi o lăţime de 55 metri”, a spus Sorin Timiş.

Potrivit acestuia, pârtia olimpică a fost omologată iar în sezonul de iarnă 2022-2023 vor fi organizate primele competiţii sportive, pârtia având şi instalaţie nocturnă.

Situată în Munţii Rodnei, pârtia de schi din staţiunea Borşa a fost modernizată în ultimii ani, scrie G4media.ro.

Citește și: Bistrița se pregătește să economisească energie. Care este planul municipalității

articolul original.

Pescuitul crabilor de zăpadă, interzis pentru prima dată în istorie

17 October 2022 at 14:44
image

Pescuitul de crabi de zăpadă din Alaska a fost anulat pentru prima dată în istorie, după ce miliarde de crustacee au dispărut din apele reci ale Mării Bering în ultimii ani, informează News.ro.

Consiliul pentru pescuit din Alaska şi Consiliul de gestionare a pescuitului din Pacificul de Nord au anunţat că populaţia de crabi de zăpadă din Marea Bering a scăzut sub pragul de reglementare pentru a deschide pescuitul.

Specialiştii afirmă că cifrele reale din spatele acestei decizii sunt şocante. Populaţia de crabi de zăpadă s-a redus, de la aproximativ 8 miliarde în 2018, la 1 miliard în 2021.

„Crabul de zăpadă este de departe cea mai abundentă dintre toate speciile de crabi din Marea Bering care sunt capturate în scopuri comerciale”, a declarat Benjamin Daly, cercetător la Alaska Department of Fish and Game.

„Aşa că şocul şi uimirea că lipsesc multe miliarde din populaţie este demn de luat în seamă – şi asta include toate femelele şi puii”, a mai afirmat cercetătorul.

Recolta de crab roşu din Bristol Bay va fi, de asemenea, închisă pentru al doilea an consecutiv, au anunţat agenţiile.

Oficialii au invocat pescuitul excesiv ca motiv pentru anularea sezoanelor.

„Astfel, au existat mai multe eliminări din populaţie decât intrări”, au transmis oficialii.

Între sondajele efectuate în 2021 şi 2022, crabii de zăpadă masculi maturi au scăzut cu aproximativ 40%, cu o estimare de 45 de milioane de kilograme rămase în întreaga Mare Bering.

Specialiştii afirmă, însă, că nu pescuitul excesiv a fost cel care a cauzat prăbuşirea, ci schimbările climatice cauzate de om.

articolul original.

Meteorologii au făcut anunţul! Vom avea zăpezi și viscol în această iarnă în România?

15 October 2022 at 17:44
image

Florinela Georgescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a explicat prognoză meteo pentru iarna 2022-2023 în Europa, emisă de meteorologii AccuWeather. Experții spun că întregul context meteorologic din iarna aceasta va fi influențat de fenomenul de La Niña.

Potrivit explicațiilor oferite de Florinela Georgescu la Sinteza Zilei, există regiuni din Europa care vor avea condiții climatice foarte dure în această iarnă.

În ceea ce privește România, se anunță precipitații mai însemnate cantitativ, lucru pozitiv pentru refacerea deficitului de umiditate.

Pe de altă parte, potrivit Florinelei Georgescu, românii ar trebui să înțeleagă că dacă aceste date care anunță un excedent de precipitații pe durata iernii se confirmă, se poate vorbi de un strat foarte consistent de zăpadă sau de precipitații abundente sub formă de ploaie.

Florinela Georgescu a explicat cum va fi vremea în această iarnă

„Orice iarnă în România sau clima României ne spune că în orice iarnă putem avea episoade cu vreme severă și genul acesta de fenomene nu se pot estima într-o prognoză care vine cu 2 luni înainte și se referă la o iarnă întreagă.

Estimarea celor de la AccuWeather pleacă de la ideea că și în această iarnă la nivel global, vom fi influențați de fenomenul Aninia.

Este un anunț pe care l-a făcut Organizația Mondială de Meteorologie în urmă cu câteva săptămâni, reactivarea pentru al treilea an la rând a acestui fenomen din apele Pacificului tropical, care influențează estimările pe durată lungă la nivel global, dar trebuie totuși să fim puțin nuanțați.

Ei încearcă prin această hartă să facă o sinteză a semnalelor pe care le avem în prezent.

Dacă este într-adevăr la nivelul țării noastre un excedent de precipitații pe durata iernii, trebuie neapărat să corelăm acest semnal cu temperaturile, pentru că putem vorbi de un strat foarte consistent de zăpadă, sau de precipitații sub formă de ploaie foarte abundente.

Ambele semnale sunt oarecum îngrijorătoare. Trebuie să fim atenți pentru că știm ce înseamnă inundațiile iarna.

În niciun caz nu trebuie să o luăm chiar strict această hartă.

Este bine să ne uităm la toate estimările pe durată lungă, să facem o mediere dintre ele și să ne uităm dacă există un semnal foarte sever.

Precipitații, excedente în toată această parte înseamnă o activitate ciclonică mai intensă în Marea Mediterană. Acest lucru noi îl privim în România cu mare atenție dacă nu se combină cu pătrunderile reci dinspre Câmpia Rusă, pentru că atunci avem semnalul unui viscol.

Deci atunci putem gândi că acest excedent de precipitații e reprezentat de zăpadă. Culoarea gălbuie arată cantități sub normă, deci mai degrabă o iarnă uscată.

Repet, pentru noi da, îngrijorător este acest semnal de excedent. Depinde cum anume se va acumula acel excedent, dacă va fi prin precipitații mai bogate, dar așezat așa de-a lungul întregii ierni și atunci nu ar fi o mare problemă. Sau dacă vor fi episoade cu precipitații mai abundente, episoade mai scurte.

De aceea vă spuneam că spre a 2-a jumătate a lunii noiembrie putem vorbi de un semnal mai de încredere, despre ce va urma să fie”, a declarat meteorologul la Antena 3 CNN.

articolul original.

FOTO: Peisaj de poveste pe Transfăgărășan. Autoritățile avertizează turiștii, după ce stratul de zăpadă a ajuns și la 15 cm în unele zone

22 September 2022 at 06:38

Pe Transfăgărășan a căzut prima zăpadă serioasă din acest sezon. Pe alocuri, stratul de nea atinge 15 cm, iar autoritățile îi avertizează pe turiști să circule prudent.

GALERIE FOTO

fotografii realizate de Alin Vagner (Facebook)

„Ninge puternic în zona înaltă a Transfăgărășanului! În zona tunelului stratul de zăpadă măsoara deja 10 -15 cm! Drumarii districtului Piscu Negru acționează cu autoutilaje cu lamă și material antiderapant!

Conducătorii auto care vizitează zona turistică să circule prudent și să aibă mașinile echipate de iarnă!”, avertizează reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri.

articolul original.

Primele ninsori la munte în acest sezon. Temperaturile negative au adus și primii fulgi de nea | GALERIE FOTO

20 September 2022 at 09:15
image

Primele ninsori din această toamnă la munte, unde la altitudini de peste 2.000 metri s-a așternut deja un strat de zăpadă. Vremea este deosebit de rece în nord, centru și în vest. Luni noapte au fost și temperaturi negative la munte, mult sub normalul perioadei.

Vremea se va răci și în sudul țării în următoarele zile, spune meteorologii.

Peisaj de iarnă în zonele montane înalte. A nins noaptea trecută pe Transfăgărășan, la Bâlea Lac. Temperaturile au ajuns aici la -3 grade Celsius, spun salvamontiștii din Argeș:

„În Munții Făgăraș, la altitudini mai mari de 1.700 de metri s-a depus un strat de zăpadă de aproximativ 4-5 centimetri.”

Ninge din nou și pe Transalpina, cea mai înaltă șosea din România. Cei de la drumuri au intervenit pentru curățarea șoselei:

„Se acționează cu un utilaj cu lamă și material anti-derapant, deja utilajul încarcă pentru a doua oară pentru că a fost destul de multă zăpadă în această dimineață. Se acționează pe aproape toată lungimea sectorului montan al Transalpinei.”

Zăpadă de câțiva centrimetri și în Masivul Postăvaru din Poiana Brașov. Vremea este deosebit de rece pentru data din calendar în nordul, vestul și centrul țării. Meteorolul ANM Mihai Timu:

„Am avut o noapte rece în mare parte din țară, cu 2-4 grade sub mediile climatologice. Cel mai rece a fost în zona subcarpatică din sud unde cerul a fost mai degajat decât în restul țării și am atins minime în jurul a 2 grade Celsius la Câmpulung, Curtea de Argeș dar temperaturi sub 10 grade și în restul teritoriului și bineînțeles la munte unde au fost și temperaturi negative.

image

Foto: Captură video Salvamont Argeș / Cabana Salvamont cota 2000 Transfagarasan

România este traversată de o masă de aer rece. Temperaturile vor scădea și în sudul țării spre finalul săptămânii:

„Această masă rece care a coborât din latitudini nordice se va menține peste centrul și estul Europei până spre finalul săptămânii iar răcirea va continua cel puțin la maxime și pe partea de sud a țării. Unde ieri am înregistrat undeva în jurul a 24 de grade, astăzi vor fi 22-23 de grade, dar până vineri inclusiv dacă nu și sâmbătă nu vor mai trece de 20 de grade nici în sudul teritoriului iar în regiunile din interiorul arcului carpatic dar și în nordul Moldovei vor fi maxime de 10, 14 poate 14 grade, deci destul de rece.”

Temperaturile maxime care vor fi în zilele următoare ar fi normale pentru începutul lunii noiembrie, spun meteorologii.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/20sept-11-Mihai-SNDW-SURPRIZA-a-nins.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: 9 milioane de japonezi, sfătuiți să evacueze mai multe regiuni ale țării din cauza taifunului Namnadol | AUDIO

articolul original.

Iarna și-a intrat în drepturi. Prima ninsoare pe Transfăgărășan și la Bâlea Lac

20 September 2022 at 09:00
Sursa foto: Facebook

Centrul Meteorologic Transilvania Sud de la Sibiu a anunțat că prima ninsoare din acest an, la peste 2.000 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, a adus un strad de zăpadă de patru centimetri pe Transfăgărăşan şi în zona turistică Bâlea Lac

Cei de la Cabana „Bâlea Lac” au postat pe pagina lor de socializare mesajul: „Toamnă în casă, iarnă afară”. Accesul la Bâlea Lac se poate face atât pe Transfăgărăşan, cât şi cu telecabina.

„Colegii noştri de la Districtul Bâlea au intervenit azi dimineaţă cu un utilaj cu lamă şi au răspândit o tonă şi jumătate de sare pentru curăţarea carosabilului de zăpada aşternută peste noapte. Stratul de zăpadă măsoară în jur de 3 cm iar temperaturile de azi dimineaţă au coborât sub minus 3 grade. Îi rugăm pe şoferii care doresc să viziteze zona Bâlea în această perioadă să fie pregătiţi pentru a conduce în condiţii de iarnă”, au anunţat reprezentanţii societăţii de drumuri care administrează Transfăgărăşanul.

Citește și: Tertip pentru o nouă analiză a sentinţei primei instanţe! Concubina lui Ani Cristian, condamnat pentru trafic de persoane și de minori, a depus contestație în anulare. CA Cluj i-a dat cu flit

articolul original.
❌