ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 24 June 2022Ultimele Stiri

Începe prima etapă de înscriere în Programul Rabla pentru Electrocasnice. Ce trebuie să știe românii

24 June 2022 at 06:07
image

Vineri începe prima etapă de înscriere în Programul Rabla pentru Electrocasnice. Românii vor putea cumpăra maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi frigidere/congelatoare.

Bugetul alocat acestei etape este în valoare de 25 de milioane de lei, iar selecţia voucherelor se face în perioada 24 iunie 2022, ora 10:00 – 30 iunie 2022, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului.

„Persoanele fizice se mai pot înscrie în program prin crearea contului de utilizator până joi, 23 iunie, ora 23:59, în aplicaţia informatică disponibilă pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu – www.afm.ro”, a transmis AFM.

Ce valoare au vocuherele pentru electrocasnice

În prima etapă, se acordă vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, după cum urmează:

400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător, având cel puţin noua clasă energetică C;

400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puţin noua clasă energetică D;

400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E.

Perioada de derulare a unei etape de selecţie a voucherelor este de 7 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective.

După publicarea listei persoanelor fizice aprobate pe site-ul AFM, solicitanţii se vor prezenta la unul dintre comercianţii validaţi, de unde vor achiziţiona echipamentul dorit.

articolul original.
Ieri — 23 June 2022Ultimele Stiri

Ministrul Cadariu amintește că voucherele de vacanță emise în 2019 și 2020 mai sunt valabile doar până la data de 30 iunie

23 June 2022 at 18:07
image

Angajații din sectorul public mai au la dispoziție doar o săptâmână pentru a utiliza voucherele de vacanță emise în anii precedenți, inclusiv pentru rezervări cu plata în avans, a anunțat ministrul antreprenoriatului și turismului, Daniel Constantin Cadariu.

Voucherele de vacanță emise în 2019 și 2020 mai sunt valabile doar până la data de 30 iunie, așa cum prevede Ordonanța de Urgență nr. 131/2021 privind modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene. Măsura de prelungire a termenelor a fost adoptată pentru a contribui la refacerea forței de muncă, precum și pentru a diminua efectele pandemiei asupra acestui sector.

Astfel, persoanele care nu au utilizat încă voucherele de vacanță eliberate în anii anteriori pot achiziţiona servicii de cazare și pachete turistice în destinațiile locale, fie achitând la recepțiile unităților clasificate, fie apelând la agențiile de turism licențiate din țară.

În ceea ce privește pachetele turistice, acestea trebuie să conțină în mod obligatoriu cazare și, suplimentar, servicii de alimentație publică, transport, alimentaţie publică, tratament balnear sau agrement.

Amintim că sumele acordate sub forma voucherelor de vacanță pot fi utilizate doar pe teritoriul României. Totodată, nu este permisa achitarea cu vouchere de vacanță a serviciilor facturate altui beneficiar, ci doar posesorului acestora.

articolul original.

Expiră voucherele de vacanță

23 June 2022 at 06:56

Expiră voucherele de vacanță.

Voucherele de vacanţă emise în anii precedenţi mai pot fi utilizate pentru rezervări doar până la 30 iunie, a informat ANAT, cerând Guvernului să aplice cota zero de impozitare pentru voucherele de vacanţă sau o formulă modernă de credit fiscal.

OUG 131/2021, apărută la sfârşitul anului trecut, prevede că ”perioada de valabilitate a voucherelor de vacanţă emise în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2020, indiferent de suport, se prelungeşte până la data de 30 iunie 2022”. În paralel, angajaţii pot utiliza voucherele de vacanţă emise în acest an, în cazul în care sumele au fost deja virate pe card.

Reamintim că voucherele de vacanţă pot fi utilizate exclusiv pentru vacanţe în România iar serviciile trebuie să conţină minim o noapte de cazare. Nu este permis să se achite cu vouchere de vacanţă servicii facturate altui beneficiar ci doar posesorului acestora.

Pachetul turistic cel mai complet se găseşte în agenţiile de turism licenţiate şi poate conţine, pe lângă cazare minim o noapte, şi servicii de masă, balneare, transport, programe turistice opţionale.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Tichete de vacanță: Până la ce dată pot fi folosite voucherele din anii precedenți

22 June 2022 at 18:01

Tichete de vacanță: Până la ce dată pot fi folosite voucherele din anii precedenți

Având în vedere situația generată de pandemie, guvernanții luau decizia de a majora termenele de valabilitate pentru tichtele de vacanță. Printr-o ordonanță s-a stabilit ca „perioada de valabilitate a voucherelor de vacanţă emise în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2020, indiferent de suport”, să fie exstinsă.

Cu alte cuvinte le vom putea folosi și în acest an. În cele ce urmează vă vom spune până la ce data pot fi folosite tichetele de vacanță din anii precedenți.

Guvernul anunță până la ce dată pot fi folosite tichetele de vacanță din anii precedenți

Ultimii doi ani au fost sub efectele pandemiei și a restricțiilor derivate din această cauză. Întreaga industrie a turismului local a avut de suferit, ca urmare a deciziei de a restricționa accesul turiștilor.

Multă lume și-a pus o întrebre firească în aceste zile. „Până la ce dată pot fi folosite tichetele de vacanță din anii precedenți?”

Răspunsul a fost dat de ordonanța guvernului emisă anul trecut, prin care se precizează clar până la ce dată pot fi folosite tichetele de vacanță din anii precedenți.

Conform OUG 131/2021, „perioada de valabilitate a voucherelor de vacanţă emise în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2020, indiferent de suport, se prelungeşte până la data de 30 iunie 2022”.
Termenul limită pentru tichetele de vacanță

După data de 30 iunie tichetele de vacanță emise între 2019 și 2021 își vor pierde valabilitatea. Pentru tichetele de anul acesta nu s-au mai făcut precizări despre când și care va fi valoarea acestora.

În schimb, tot la finalul anului trecut, Ministerul Turismului anunța că din acest an și angajații privați vor putea beneficia de tichetele de vacanță.

„Am început în decembrie cu Ordonanța pentru vouchere (n.r. de vacanță). Toți salariații din domeniul public pot beneficia de tichete de vacanță în valoare de 1450 lei.

Mai mult, orice salariat din sectorul privat, dacă patronul dorește, poate beneficia de tichet de vacanță. Nnu e limitat la o sumă, la 1450 lei, ci suma poate merge până la de șase ori salariul minim pe economie.

Vor fi și niște beneficii pentru patron, în sensul că toată suma o poate deduce, o poate pune pe cheltuieli, iar pentru respectiva sumă nu plătește contribuții” declara ministrul Turismului, Constantin Daniel Cadariu.

În cazul angajaților de la privat, tichetele de vacanță sunt scutite de la plata contribuţiilor sociale datorate de angajat. Deocamdată nu s-a anunțat data la care se vor emite, dar o presupunere ar fi că după expirarea termenelor pentru tichetele de vacanță emise între 2019 și 2021.

articolul original.

Voucherele de vacanţă emise în anii precedenţi pot fi utilizate pentru rezervări doar până în 30 iunie

22 June 2022 at 09:57
By: M.Ex.

Voucherele de vacanţă emise în anii precedenţi mai pot fi utilizate pentru rezervări până la 30 iunie 2022, a anunţat miercuri Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), relatează Agerpres.

Conform sursei citate, OUG 131/2021, apărută la sfârşitul anului trecut, prevede că „perioada de valabilitate a voucherelor de vacanţă emise în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2020, indiferent de suport, se prelungeşte până la data de 30 iunie 2022”.

În paralel, angajaţii pot utiliza voucherele de vacanţă emise în acest an, în cazul în care sumele au fost deja virate pe card.

„Reamintim că voucherele de vacanţă pot fi utilizate exclusiv pentru vacanţe în România, iar serviciile trebuie să conţină minim o noapte de cazare. Nu este permis să se achite cu vouchere de vacanţă servicii facturate altui beneficiar, ci doar posesorului acestora”, se mai precizează în comunicat.

Pachetul turistic cel mai complet se găseşte în agenţiile de turism licenţiate şi poate conţine, pe lângă cazare minim o noapte, şi servicii de masă, balneare, transport, programe turistice opţionale.
În perioada ianuarie – mai 2022 au fost emise 19.768.895 de vouchere de vacanţă, în valoare de 943,831 milioane de lei (190 de milioane de euro). Estimativ, pentru tot anul vor fi emise vouchere în valoare de 350 de milioane de euro.

„La ora actuală, voucherele de vacanţă reprezintă un vector esenţial pentru circulaţia turistică internă. Atât instituţiile şi companiile de stat, cât şi firmele private pot acorda aceste vouchere angajaţilor, care sunt aprobate pentru emitere anuală timp de 5 ani (2022-2026). ANAT doreşte ca voucherele de vacanţă să prezinte o atractivitate sporită pentru angajaţii şi angajatorii privaţi”, se menţionează în comunicat.

Angajaţilor din mediul privat li se pot acorda legal vouchere în valoare de până la 6 salarii minime, spre deosebire de stat, unde voucherele de vacanţă sunt limitate la 1.450 lei de persoană pe an.

„O variantă a sporirii atractivităţii voucherelor de vacanţă este reducerea la zero a impozitului pe venit, ceea ce ar implica revenirea la reglementarea iniţială din 2009. Însă o măsură şi mai eficientă ar implica o formulă mai modernă de credit fiscal. ANAT împreună cu partenerii sociali pune această formulă la dispoziţia guvernului pentru îmbunătăţirea sistemului, cu obiectivul ca minim 1 milion de angajaţi din mediul privat (circa 25%) să beneficieze de aceste vouchere. Această măsură ar fi cel mai uşor şi rapid posibilă de generat ca măsură de stimulare a turismului intern, cu efectul său economic multiplicator. Pe de altă parte, este nevoie de voucherele de vacanţă mai ales în condiţiile lipsei de personal din toate domeniile”, susţin reprezentanţii ANAT.
În 2021 au fost acordate vouchere de vacanţă doar pentru angajaţii din mediul privat, în valoare de circa 50 de milioane de euro.
ANAT reaminteşte că voucherele de vacanţă au determinat, de-a lungul timpului: reducerea evaziunii fiscale în turism, dublarea numărului de unităţi de cazare clasificate în ultimii 10 ani, refacerea forţei de muncă, consolidarea familiei, reducerea consumului de medicamente, reducerea concediilor medicale şi relansarea turismului intern, o condiţie şi pentru creşterea calităţii serviciilor în turismul de incoming.

articolul original.

Cu cât se vând voucherele de vacanţă, în Cluj? Ardelenii fac bani frumoşi, deşi e total interzis

21 June 2022 at 14:21
image

O femeie din Cluj a fost surprinsă în centrul orașului când împărțea bilețele. Prin această metodă, tânăra încerca să cumpere vouchere de vacanță. După ce a distribuit sute de astfel de fluturași, s-a aflat care este motivul real pentru care face acest gest. 

Tânăra din Cluj distribuia fluturași cu textul „Cumpăr vouchere de vacanță- 07xx.xxx.xxx”. Potrivit publicației Știri de Cluj, când tânăra a fost întrebată care este motivul pentru care împărțea fluturașii, a spus că nu ea dorea să le achiziționeze. Motivul este că o rudă de-a ei cumpără astfel de vouchere de la bugetari. După ce un reporter a sunat la numărul inscripționat, a aflat că domnul respectiv are o unitate de cazare și face o ilegalitate. 

Vânzarea voucherelor de vacanță, interzisă prin lege! Cât de mare este amenda

Cei care vând voucherele de vacanță riscă amenzi de până la 26.600 de lei. De asemenea, agențiile de turism care primesc vouchere de la persoanele care le-au cumpărat de la altcineva, vor primi amenzi de până la 13.300 de lei. 

articolul original.

Peste 12.000 de români au primit prima tranşă din ajutorul de 250 de lei

21 June 2022 at 08:28
By: Regie
image

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a început luni, 20 iunie, alimentarea cu prima tranșă în valoare de 250 de lei a voucherelor sociale oferite prin programul guvernamental „Sprijin pentru România” cu care se pot achiziționa produse alimentare și mese calde. Listele cu beneficiari sunt stabilite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, iar împlicuirea și livrarea cardurilor se realizează de către angajații Poștei Române, fără să fie nevoie ca beneficiarii să depună vreo cerere în acest sens.

Peste 12.000 de români au primit pe cardurile sociale prima din cele patru tranşe ale ajutorului în valoare de 250 de lei, iar până la 1 iulie, 500.000 de persoane vor putea folosi banii europeni pentru achiziţionarea alimentelor sau meselor calde din reţeaua de peste 24.400 de magazine afiliate, a anunţat luni Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

„Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a început luni, 20 iunie, alimentarea cu prima tranşă în valoare de 250 de lei a voucherelor sociale oferite prin programul guvernamental «Sprijin pentru România» cu care se pot achiziţiona produse alimentare şi mese calde. Voucherele sociale sunt încărcate o dată la două luni cu câte 250 de lei, în patru tranşe până la finalul anului. Mecanismul de distribuire a cardurilor prevede trei etape: 1) producţia cardurilor de către unităţile emitente (imprimarea datelor beneficiarilor şi inserarea CIP-ului), 2) împlicuirea şi distribuirea la nivel naţional de către Poşta Română şi 3) încărcarea valorică a cardurilor pe măsură ce acestea intră în posesia beneficiarilor (pentru tranşele 2, 3 şi 4 încărcarea se face automat, procesul decurgând cursiv)”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, până la sfârşitul acestei săptămâni, aproximativ 350.000 de români vor primi cardurile sociale, care se încarcă pe măsură ce sunt distribuite. Dacă, din motive obiective ce ţin de mecanismul etapizat de producţie şi distribuire, apar mici decalaje, MIPE asigură că nu există riscul ca vreunul dintre potenţialii beneficiari să nu primească ajutorul, susţin reprezentanţii ministerului.

„Dată fiind complexitatea logistică a unui asemenea demers derulat la nivel naţional, pus în practică în numai câteva săptămâni, şi având în vedere că peste 2,5 milioane de persoane se bazează pe acest sprijin financiar pentru asigurarea alimentelor de bază, vreau să subliniez din nou mobilizarea exemplară a emitenţilor de carduri şi a angajaţilor Poştei Române, împreună cu celelalte autorităţi implicate în validarea şi actualizarea permanentă a listelor cu beneficiari. Mobilizare care face parte din seria demersurilor destinate îmbunătăţirii siguranţei alimentare”, a explicat ministrul de resort, Marcel Boloş.

Potrivit procedurii, listele cu beneficiari sunt stabilite de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), iar livrarea cardurilor se realizează de către angajaţii Poştei Române, fără să fie nevoie ca beneficiarii să depună vreo cerere în acest sens.

Încărcarea săptămânală a cardurilor se face conform după următoarea procedură: luni – poşta confirmă numărul de carduri distribuit în săptămâna precedentă; marţi – emitenţii trimit facturile pentru numărul de beneficiari pentru care urmează să se încarce ajutorul; miercuri – are loc transferul de sume între conturile de trezorerie; joi şi vineri – se efectuează încărcarea către fiecare beneficiar.

Astfel, pentru tranşa I, încărcarea cu ajutorul de 250 de lei se face într-un interval de aproximativ 7-10 zile de la momentul primirii cardurilor. Ulterior, procedura de virare se simplifică, astfel că toţi cei peste 2,5 milioane de beneficiari vor primi ajutorul în decurs de 3-5 zile.

Ministerul Muncii va actualiza lunar, înainte de fiecare alimentare a tichetului social, listele cu beneficiari, pentru a verifica eventuale modificări intervenite faţă de listele anterioare.

La jumătatea lunii iulie, după evaluarea implementării primei etape, calendarul următoarelor tranşe va putea fi adaptat, în vederea urgentării acestei proceduri.

Listele cu operatorii economici vor fi verificate şi actualizate săptămânal, iar dacă vor exista modificări, acestea vor fi publicate pe site-ul MIPE, subliniază reprezentanţii instituţiei.

Potrivit sursei, beneficiază de vouchere următoarele categorii de persoane: pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei; persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.

De asemenea, voucherele se dau şi familiilor cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

articolul original.

Mii de persoane au primit voucherele sociale de 250 de lei. Cei care nu respectă regulile de utilizare riscă amenzi uriaşe

20 June 2022 at 18:39

Peste 12.000 de români au primit pe cardurile sociale prima dintre cele patru tranşe ale ajutorului în valoare de 250 de lei. Până la 1 iulie, 500.000 de persoane vor putea folosi banii europeni pentru achiziţionarea alimentelor sau meselor calde din reţeaua de peste 24.400 de magazine afiliate.

Potrivit Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), până la sfârşitul acestei săptămâni, aproximativ 350.000 de români vor primi cardurile sociale, care se încarcă pe măsură ce sunt distribuite. Dacă, din motive obiective ce ţin de mecanismul etapizat de producţie şi distribuire, apar mici decalaje, MIPE asigură că nu există riscul ca vreunul dintre potenţialii beneficiari să nu primească ajutorul, susţin reprezentanţii ministerului.

„Dată fiind complexitatea logistică a unui asemenea demers derulat la nivel naţional, pus în practică în numai câteva săptămâni, şi având în vedere că peste 2,5 milioane de persoane se bazează pe acest sprijin financiar pentru asigurarea alimentelor de bază, vreau să subliniez din nou mobilizarea exemplară a emitenţilor de carduri şi a angajaţilor Poştei Române, împreună cu celelalte autorităţi implicate în validarea şi actualizarea permanentă a listelor cu beneficiari. Mobilizare care face parte din seria demersurilor destinate îmbunătăţirii siguranţei alimentare”, a explicat ministrul de resort, Marcel Boloş.

Beneficiari stabiliţi de Ministerul Muncii 

Potrivit procedurii, listele cu beneficiari sunt stabilite de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), iar livrarea cardurilor se realizează de către angajaţii Poştei Române, fără să fie nevoie ca beneficiarii să depună vreo cerere în acest sens.

Încărcarea săptămânală a cardurilor se face conform după următoarea procedură: luni – poşta confirmă numărul de carduri distribuit în săptămâna precedentă; marţi – emitenţii trimit facturile pentru numărul de beneficiari pentru care urmează să se încarce ajutorul; miercuri – are loc transferul de sume între conturile de trezorerie; joi şi vineri – se efectuează încărcarea către fiecare beneficiar.

Astfel, pentru tranşa I, încărcarea cu ajutorul de 250 de lei se face într-un interval de aproximativ 7-10 zile de la momentul primirii cardurilor. Ulterior, procedura de virare se simplifică, astfel că toţi cei peste 2,5 milioane de beneficiari vor primi ajutorul în decurs de 3-5 zile.

Liste actualizate lunar 

Ministerul Muncii va actualiza lunar, înainte de fiecare alimentare a tichetului social, listele cu beneficiari, pentru a verifica eventuale modificări intervenite faţă de listele anterioare.

La jumătatea lunii iulie, după evaluarea implementării primei etape, calendarul următoarelor tranşe va putea fi adaptat, în vederea urgentării acestei proceduri.

Listele cu operatorii economici vor fi verificate şi actualizate săptămânal, iar dacă vor exista modificări, acestea vor fi publicate pe site-ul MIPE, subliniază reprezentanţii instituţiei.

Sancţiuni pentru cei ce nu respectă regulile de utilizare 

Guvernul a stabilit și sancțiuni pentru persoanele care nu folosesc în mod corespunzător aceste tichete. Banii de pe carduri vor putea fi cheltuiți de către beneficiari numai pentru alimente de bază sau hrană caldă. Dacă suma de 250 de lei primită va fi folosită în alt scop, sunt prevăzute amenzi uriașe. Astfel, pentru vânzarea voucherelor în schimbul unei sume de bani, românii pot primi o amendă cuprinsă între  7.650 lei și 10.200 lei.

De asemenea, sunt prevăzute amenzi și pentru firmele sau cantinele care vor oferi bani în schimbul voucherelor, iar amenzile vor fi cuprinse tor între 7.650 lei și 10.200 lei.

Unitățile care vând produse persoanelor ale căror vouchere nu le aparțin pot fi sancționate cu amenzi între 10.200 și 17.650 lei. Firmele emitente care nu alimentează la timp cardurile riscă și ele amenzi de până la 35.700 de lei.

De acest sprijin vor beneficia:
  • Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.
  •  Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.
  • Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei.
  • Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei.
  • Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.
  • Persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.
articolul original.
  • There are no more articles
❌