ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Gala Voluntarilor ASCOR Suceava 2022

1 December 2022 at 17:12

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, luni, 28 noiembrie, Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români, filiala Suceava, a organizat Gala Voluntarilor ASCOR, ediția 2022. Mult așteptatul eveniment a fost structurat pe două momente principale, anume slujba de binecuvântare a membrilor asociației și festivitatea de premiere a celor mai implicați voluntari, demonstrând faptul că activitatea pe care tinerii suceveni o întreprind cu atâta drag se fundamentează pe două mari deziderate: credința în Dumnezeu și dorința de a fi OM între oameni.

Așadar, seara a debutat cu slujba de Tedeum oficiată de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, la Biserica Înălțarea Sfintei Cruci, locul de suflet al tinerilor ascoreni. La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Damaschin a transmis urările de binecuvântare și prețuire din partea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Calinic și le-a adresat tinerilor câteva sfaturi părintești referitoare la viața de student și mai cu seamă de membru în cadrul unei asociații care promovează valorile creștine autentice. Evidențiind pericopa evanghelică rânduită pentru rugăciunea de mulțumire, Preasfințitul Părinte Damaschin a amintit de virtuțile pe care un tânăr trebuie să și le însușească, pentru a împlini menirea pentru care a fost ales: credința, sinceritatea, bunătatea și respectul.

Despre cea de-a doua parte a evenimentului, domnișoara Denisa-Nicoleta Cristinaru, coordonator la Departamentul Relații Publice, a menționat:

După slujba de Te Deum, oficiată de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcor-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, alături de Preacucernicul părinte Marius Ungureanu și de Preacucernicul părinte Mihai Ciornovalic, îndrumătorul tinerilor din ASCOR, a urmat o prezentare a departamentelor asociației.

Astfel, fiecărui voluntar care a fost prezent activ în activitățile asociației în anul universitar 2021-2022, i-a fost înmânată o diplomă în semn de recunoștință și mulțumire, de către Preacucernicul părinte îndrumător al ASCOR Suceava, Mihai Ciornovalic, după care gala s-a încheiat cum se cuvine, cântând rugăciunea Cuvine-se cu adevărat, iar la final, câteva fotografii de grup și puțină socializare.

De asemenea, domnișoara Diana-Maria Biciușcă, coordonator al Departamentului Credință și Cultură în cadrul ASCOR Suceava, ne-a relatat următoarele gânduri, în legătură cu desfășurarea evenimentului:

Gala propriu-zisă, a avut loc în Aula Magna a Universității Ștefan cel Mare și a fost împărțită în mai multe momente, punctând următoarele finalități: prezentarea Comitetului de Conducere și a Consiliului de Coordonare, prezentarea activităților din cadrul departamentelor, integrarea noilor membrii și premierea voluntarilor activi în anul universitar 2021-2022. Printre altele, după difuzarea filmului de promovare ASCOR Suceava, domnul Octavian Vlăduț Simionescu, președintele asociației, i-a invitat pe membrii coordonatori de departamente să le împărtășească tinerilor câteva gânduri referitor la profilul de voluntar ASCOR.

Se cuvine să mulțumim în primul rând Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, Domnului Rector Valentin Popa și reprezentanților Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, responsabili pe Sectorul Catehizare, Tineret și Educație pentru Viață, în special domnului consilier eparhial Cristi-Gabriel Hurjui. De asemenea, alese mulțumiri se îndreaptă către părintele îndrumător Mihai Ciornovalic și către dragii noștri profesori, îndrumători și colaboratori.

Nu în ultimul rând, le mulțumim voluntarilor vechi și noi! Fără spirijinul dumneavoastră, al tuturor, scopul ASCOR-ului nu ar fi putut fi atins niciodată, întrucât jertfa oamenilor adunați împreună, Îl poate aduce pe Hristos în mijlocul nostru, binecuvântând tot gândul bun!

Cu ajutorul Bunului Dumnezeu și a Sfinților Ștefan cel Mare și Ioan cel Nou, ocrotitorii noștri spirituali, nădăjduim să realizăm ceea ce ne-am propus în continuare, să ne trăim tinerețea în Hristos și să oferim un sens duhovnicesc studenției noastre prin activități cu roadă prinsă de Cer!

Cu acest prilej, îi invităm pe toți tinerii studenți din cadrul Universității Ștefan cel Mare Suceava, să se alăture acestor oameni frumoși din ASCOR, care promovează cu mult devotament, valorile neamului nostru românesc și ale credinței ortodoxe strămoșești.

Gabriel Ilișoi,

referent la Sectorul Catehizare, Tineret și Educație pentru Viață

articolul original.

Ziua V, programul de voluntariat al BRD, sărbătorește 5 ani printr-o nouă acțiune la care participă un număr record de voluntari înscriși

17 November 2022 at 14:36
  • BRD Groupe Société Générale aniversează anul acesta cinci ani de ZiuaV, inițiativa de responsabilitate socială care le oferă angajaților băncii și celor din filiale beneficii și oportunități diverse de voluntariat, pentru a se implica în comunitate.
  • Programul este complementar cu Lumea9, platforma de sustenabilitate a BRD ce reunește temele pe care banca le consideră esențiale pentru construirea unui viitor mai bun, de la economie sustenabilă la educație, cultură, societate, știință, tehnologie și mediu.
  • Mai multe informații despre ZiuaV sunt disponibile pe site-ul programului – ro.

Comunicat de presă

București, 17 noiembrie 2022

Voluntari din cadrul BRD Groupe Société Générale se vor reuni vineri să contribuie la unul dintre cele mai de succes proiecte desfășurate până acum în cadrul programului ZiuaV, inițiativa de implicare socială a băncii. ZiuaV este programul dezvoltat de BRD pentru angajații săi și cei din filiale (ALD Automotive, EBS, BRD Asset Management, BRD Asigurări de Viață, BRD Finance, BRD Pensii, BRD Sogelease), pentru a le oferi beneficii interne și oportunități de implicare în proiecte conduse de ONG-uri cu activitate valoroasă sau recunoscută în domeniul non-profit.

Sub umbrela Zilei V sunt reunite sute de proiecte aliniate la prioritățile care definesc cultura organizațională a BRD, ai căror piloni principali au în comun investiția în noua generație, fie că vorbim de cultură, educație sau tehnologie, inovație sau sport. Pe parcursul ultimilor cinci ani, mii de voluntari BRD și-au dedicat cel puțin o zi unei cauze dragi lor. De la plantări în zone vulnerabile, programe de mentorat, maratoane sau curse caritabile și până la campanii pentru donarea de sânge, rechizite sau alimente, sprijin pentru spitale, ajutor pentru refugiați, inițiative de încurajare a incluziunii sociale sau de încurajare a performanțelor academice, de toate acestea au beneficiat comunități diverse.

„ZiuaV este cu siguranță unul dintre cele mai frumoase proiecte ale noastre – mă fascinează modul în care voluntarii noștri reușesc, an de an și lună de lună să scoată la suprafață caracterul uman ce definește BRD ca angajator și actor în comunitate. Indiferent că vorbim de colegii care au pregătit zeci de ore de meditații la diferite materii pentru copiii devaforizați din rețeaua Asociației The Social Incubator sau de cei care le-au oferit costume de supereroi copiilor care și-au petrecut ziua de 1 iunie în tratament la Spitalul Marie Curie sau la Institutul Oncologic București, cred cu tărie în puterea noastră, a tuturor, de a modela o generație cum nu s-a mai văzut. Am dezvoltat în ultimii ani relații puternice cu ONG-uri mici și mari din România, iar anul acesta numărul colegilor care s-au implicat în proiectele din cadrul ZiuaV a crescut exponențial. Am început să ne implicăm tot mai mult în acțiuni desfășurate în natură și activități sportive, fără a renunța la campaniile noastre dragi, în beneficiul copiilor și persoanelor vulnerabile. Acum,  când ne uităm că o simplă acțiune de împădurire ca cea organizată de Asociația «Se Poate» în Comuna Lipănești a reușit să adune aproape 170 de doritori din rândurile noastre, suntem încrezători că acesta este doar începutul.”, a declarat Flavia Popa, Secretar General, BRD Groupe Société Générale.

 

Acțiunea de împădurire din Comuna Lipănești, Județul Prahova

Asociația „Se Poate”, în parteneriat cu administrația comunei Lipănești și cu sprijinul partenerilor, își propune să încurajeze cetățenii să se implice în proiecte locale care vizează îmbunătățirea sănătății și a calității vieții. Asociaţia are ca obiectiv până în 2027, ca prin acțiuni de împădurire desfășurate în Județul Prahova,  să planteze peste 100.000 de puieţi într-o zonă situată la 15 km depărtare de Ploieşti (pe DN1A Ploieşti – Vălenii de Munte – Cheia – Braşov), pe o suprafaţă de 17,6 de hectare. Malul râului Teleajen are nevoie de consolidare, și, în afara comunităţii locale, cei mai importanţi beneficiari sunt apicultorii din zonă.

Asociaţia „Se Poate” se va ocupa de lucrările de pregătire a solului şi a materialului de plantat, voluntarii BRD având apoi misiunea de a planta puieţii, de a acoperi cu pământ gropile şi de a tasa solul, acompaniaţi de membrii Asociaţiei şi de personalul Ocolului Silvic. Echipa „Se Poate” a desfășurat în trecut și alte proiecte în Comuna Lipănești, fiind o zonă neproductivă pe care asociația și-a asumat misiunea de a o transforma, alături de BRD, după dezvoltarea unui studiu de fezabilitate din care a reieșit că potențialul există. O altă concluzie a fost faptul că salcâmul este poate singurul pom care poate popula acea zonă, motiv pentru care numai din această specie vor fi plantați între 3000 și 5000 de puieți de salcâm în cadrul acțiunilor viitoare.

Voluntarii BRD vor planta numai pe 18 noiembrie un număr de 5000 de puieți în comuna Lipănești, un nou pas în construirea unui ecosistem de peste 100.000 de arbori plantați pe parcursul următorilor 5 ani, cu obiectivul de a transforma perimetrul într-o zonă de promenadă în mijlocul naturii. În urma acțiunilor asociației, în zonă au fost deja puse fundațiile unui habitat prielnic faunei, urmând ca, prin contribuția BRD, acesta să recapete bogăția vegetației din regiune și să ofere un prilej de relaxare pentru localnici și turiști.

„Acțiunea din Lipănești este o continuare firească a ceea ce întreprindem de ceva vreme prin programul Fondul BRD pentru Păduri, în cadrul căruia ne-am propus să finanțăm proiecte care ocrotesc pădurile din România. Totodată, este o dovadă a succesului programului nostru de voluntariat, Ziua V, prin care care am reușit să mobilizăm aproape 200 de angajați BRD în cadrul acestei acțiuni de plantare, voluntari cărora doresc să le mulțumesc pentru implicarea lor entuziastă”, a declarat François Bloch, CEO, BRD Groupe Société Générale.

Plantarea desfășurată vineri, pe 18 noiembrie, este prima dintr-o serie de acțiuni susținute, prin care BRD și Asociația „Se Poate” vor activa comunitatea, cât și alte companii în acțiunile de plantare. În continuare, un obiectiv este ca, începând din 2024, la sfârșitul lunii mai, Asociația „Se Poate” să organizeze Festivalul Florii de Salcâm, în jurul stupilor nou-amplasați în proaspătul ecosistem în care vizitatorii se vor putea bucura de zone special-amenajate pentru recreere în noua pădure Lipănești, precum piste de bicicletă sau locuri de joacă.

Anul acesta, platforma ZiuaV.ro a devenit mai intuitivă și mai descriptivă, ajutând astfel la creșterea numărului de voluntari cu peste 1500 de membri și depășind în total peste 3500, cel mai mare număr de persoane mobilizate post-pandemie din cadrul BRD. Voluntarii și-au dedicat timpul unui număr de 22 de proiecte dezvoltate în opt regiuni ale țării, pentru cauze din domenii variate, promovate de zeci de ONG-uri partenere.

 

Despre Lumea9, platforma de sustenabilitate a BRD Groupe Société Générale

Lumea9 este platforma de sustenabilitate care reunește toate temele pe care BRD le consideră a fi importante pentru construirea unui viitor mai bun, de la economie sustenabilă, produse și servicii bancare cu impact pozitiv, la educație, cultură, societate, știință, tehnologie și mediu și biodiversitate. Ca parte a Grupului Société Générale, semnatar al Pactului Global al Națiunilor Unite (ONU) din 2003, Grupul BRD integrează principiile referitoare la drepturile omului, condițiile de muncă și lupta împotriva corupției în toate activitățile sale și participă în mod activ la promovarea principiilor din lanțul valoric. În plus, Grupul BRD sprijină și contribuie la îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale ONU, recunoscând importanța acestora în abordarea celor mai mari provocări societale ale lumii. Platforma Lumea9 se sprijină și pe proiectele fondate și finanțate de BRD – Groupe Société Générale ce țin de dezvoltarea societății românești. În ultimii 10 ani, investițiile BRD în aceste programe au fost de peste 20 de milioane de euro.

Pentru mediu și biodiversitate, a fost lansat în 2019 Fondul BRD pentru Păduri. Companiile din Grupul BRD s-au implicat într-un program de monitorizare și protejare a unei păduri valoroase în zona Sibiului, împreună cu Fundația WWF România și o inițiativă de reîmpădurire în Deleni, județul Iași, pe o suprafață de 60 hectare, parte dintr-o asociere cu mai multe entități din Franța și România.

Despre BRD Groupe Société Générale

BRD Groupe Société Générale este unul dintre liderii pieței bancare din România. Banca operează o rețea de 470 de unități și are active totale în valoare de 69 mld. lei (la 30 septembrie 2022). BRD deține o poziție de lider pe piața de retail, este un jucător de top pe piața de corporate banking și liderul pieței românești de factoring.

BRD face parte din Grupul Société Générale, unul dintre cele mai importante grupuri europene de servicii financiare. Société Générale are peste 117.000 de angajați în 66 de țări și sprijină zilnic 25 de milioane de clienți persoane fizice, companii și investitori instituționali din întreaga lume, oferind o gamă largă de servicii de consultanță și soluții financiare personalizate.

Ca actor social, BRD investește în cultură, educație, tehnologie și sport, sprijinind proiecte care construiesc, dezvoltă, cresc o nouă generație și aduc valoare pe termen lung. Sub această viziune a fost creată Fundația9, care coordonează platforma de jurnalism cultural Scena9, dar și centrul cultural Rezidenta9 din București. În educație, BRD a creat Școala9, o platformă de jurnalism specializat, și sprijină programe care susțin demersul profesorilor din sistemul formal, dar și planuri, idei și proiecte în sfera inovării și a tehnologiei. Cea mai nouă platformă de jurnalism lansată de BRD este Mindcraft Stories, care își propune să deschidă o conversație despre descoperiri din România și din lume, despre modul în care tehnologia ne atinge viețile, despre inteligența artificială, robotică, medicină și multe altele.

articolul original.

În România, în perioada 24 octombrie- 11 noinmbrie, va începe o nouă campanie de recrutare

18 October 2022 at 08:07
Foto: capital.ro

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat că va începe o nouă campanie de recrutare. Aceasta se va desfășura în intervalul 24 octombrie – 11 noiembrie.

Astfel, în perioada 24 octombrie – 11 noiembrie se va desfăşura o nouă campanie de recrutare și selecție pentru cetățenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă.

De altfel, ultima campanie de recrutare a fost organizată în luna august 2022. De atunci au rămas disponibile 417 locuri de rezervişti voluntari (ofițeri, maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați), în unităţi militare din București și 19 judeţe –  Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brăila, Brașov, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Hunedoara, Iași, Maramureș, Neamț, Olt, Vaslui și Vrancea.

La categoria rezerviștii voluntari sunt cetățeni români, bărbați și femei, cu domiciliul în România, care îndeplinesc condițiile pentru recrutare și selecție și au încheiat un contract cu Ministerul Apărării Naţionale (MApN)

Se pot înscrie cetăţeni cu sau fără pregătire militară.

Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații?

Toţi cetățenii români care urmează să devină rezerviști voluntari trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiții:

a) să îndeplinească criteriile generale și specifice de recrutare și selecție a rezerviștilor voluntari, stabilite prin ordin al ministrului apărării naționale, potrivit baremelor corespunzătoare categoriei de personal din care fac parte;
b) să nu fi fost condamnați penal printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, cu excepția situației în care cei condamnați au fost reabilitați sau amnistiați;
c) să nu facă parte din organizații interzise de legislația română și să nu fie membri ai unor organizații incompatibile cu regulile, activitățile și atribuțiile specifice profesiei militare;
d) să nu aparțină unor culte, asociații religioase sau grupări religioase care, potrivit legii, contravin normelor de păstrare a ordinii publice, precum și celor care încalcă bunele moravuri sau afectează desfășurarea profesiei militare;
e) să cunoască limba română, scris și vorbit;
f) să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani, pentru cei care optează pentru cadre militare rezerviști voluntari, respectiv între 18 și 50 de ani, pentru cei care optează pentru soldați și gradați rezerviști voluntari.

De ce documente este nevoie la înscriere?

În contextul cererilor de înscriere, cetățenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă în calitate de rezervist voluntar în Armata României vor completa o cerere de înscriere.

În plus, vor avea asupra lor următoarele documente, astfel:

a) actul de identitate, în original și fotocopie;
b) certificatul de naștere, în original și fotocopie;
c) certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maxim 6 luni înainte de data depunerii;
d) acte de studii și/sau alte documente care atestă alte competențe dobândite în viața civilă, în original și fotocopie;
e) permisul de conducere (categoriile B, C, E – eliberat de autoritățile române), în original și fotocopie, pentru candidații fără pregătire militară, dacă îndeplinirea atribuțiilor postului pentru care candidează presupune conducerea autovehiculelor/tehnicii militare specifice;
f) livretul militar, în original și fotocopie, dacă este cazul, numai pentru cei care dețin calitatea de rezervist.

articolul original.

„Let’s Do It, Romania!”: Amplă acţiune de ecologizare la Mioveni

17 September 2022 at 12:26

În ciuda ploii de sâmbătă dimineața, voluntarii au răspuns pozitiv solicitării Primăriei orașului Mioveni, demonstrând încă o dată că, atunci când există voință, totul devine posibil.

Reușita acestei ample acțiuni se datorează elevilor din unitățile de învățământ de pe raza orașului Mioveni care alături de cadrele didactice și de voluntarii din cadrul Primăriei Mioveni și serviciile subordonate acesteia au arătat că faptele generează schimbarea, o schimbare în bine.

Participanții au avut la dispoziţie mănuşi de protecție, saci de plastic  și dulciuri din partea Primăriei și a echipei Let’s Do It, România!, iar S.C. Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni SRL a asigurat suportul logistic și transportul deşeurilor colectate.

De asemenea, salutăm prezența voluntarilor de la ATVROM  și de la Penitenciarul Mioveni care au pus umărul la buna desfășurare a acestei acțiuni.

Conducerea Primăriei Mioveni le mulţumeşte tuturor celor care au participat la această activitate.

articolul original.

Voluntarii coordonați de „Ofensiva Tinerilor” vor învăța elevii despre valorile UE: democrație, toleranță și incluziune

17 September 2022 at 09:04

[unable to retrieve full-text content]Asociația Ofensiva Tinerilor din Arad desfășoară în această perioadă un nou proiect european care are la bază promovarea valorilor Uniunii. Proiectul aduce laolaltă, la Arad,...

articolul original.

LET`S DO IT ROMANIA! – 2022: Albaiulienii, așteptați în număr cât mai mare pentru a ajuta la curățenie. Punctele de întâlnire în Alba Iulia

16 September 2022 at 09:20

LET`S DO IT ROMANIA! – 2022: Albaiulienii, așteptați în număr cât mai mare pentru a ajuta la curățenie. Punctele de întâlnire în Alba Iulia

Let’s Do It, Romania! organizează anul acesta Ziua de Curățenie Națională pe 17 septembrie, împreună cu alte 190 de țări, unite într-o misiune comună: o lume cu mai puține deșeuri.

Din 2010 până în prezent, peste 2 milioane de voluntari au participat la acțiunile și proiectele asociației Let’s Do It, Romania!, oameni care și-au adus contribuția la a avea o natură mai curată.

Voluntarii din Alba, Argeș, București/Ilfov, Bihor, Bistrița Năsăud, Botoșani, Brașov, Cluj, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Giurgiu, Hunedoara, Harghita, Ialomița, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu-Mare, Suceava, Timiș, Tulcea, Teleorman, Vâlcea, Vaslui, Vrancea sunt așteptați pe 17 septembrie să strângă deșeurile din natură și să petreacă o zi alături de oameni dornici să facă fapte bune. Doritorii se pot înscrie pe https://membership.letsdoitromania.ro/access/login/. Pentru informații suplimentare, pot contacta coordonatorii județeni https://letsdoitromania.ro/contacte/.

Pentru mai multe informații, doritorii o pot contacta pe Laura Brădilă – coordonator Lets do it, România! – județul Alba. [email protected]

CLICK AICI PENTRU A VIZUALIZA PUNCTELE DE ÎNTÂLNIRE, ORA ȘI PERSOANE DE CONTACT PENTRU LOCALITĂȚILE DE INTERES

Partenerii instituționali care se alătură Zilei de Curățenie Națională sunt: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerul Educației, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naţionale, Apele Române, Romsilva.

La nivelul județului Alba, următoarele puncte de întâlnire au fost anunțate:

Abrud Pepiniera Bucium Cerbu  –ora 10:00   10:00
Aiud Primăriei Municipiului Aiud, str. Cuza Vodă, nr. 1,  ora 9:00   9:00
Aiud Padurea Sloboda , ora 8:00   8:00-10:00
Alba Iulia strada Alexandru Ioan Cuza, pe partea stângă a podului de peste râul Ampoi, ora  8:00-100   8:00-10:00
Alba Iulia Inspectoratul de Jandarmi Județean Alba, adresă: str. Alexandru Ioan Cuza nr. 18, Alba Iulia ora 8:00   8:00-10:00
Alba Iulia Pe strada Gheorghe Șincai – în dreptul magazinului Dedeman,  ora 8:00-10.00   8:00-10:00
Baia de Arieș Primaria Oraș Baia de Arieș, piața Băii, nr.1, ora 9:00   9:00-10:00
Blaj Baraj Acumulare Oasa , Gurile Prigoanei 9:00   9:00-10:00
Blaj Padurea Bucerdea Granoasa, ora 9:00   9:00
Cugir Cugir, Victoriei, nr. 9 :00   9:00
Cugir Baraj Râul Mare ora 9:00   9:00-10:00
Cugir Baraj Rândunica ora 9:00   9:00
CÂMPENI PRIMĂRIA ORAȘ CÂMPENI str. Avram Iancu, 5 , ora 9:00   9:00-10:00
Câmpeni Gară Mocănița Câmpeni  , ora 10:00   10:00
Daia Română Primăria Daia Româna -Str. Principala, nr. 326, ora 9:00   9:00-10:00
Glogoveț Glogoveț, ora  9:00-10:00   9:00-10:00
Gârda Gârda de Sus centru, ora   9:00-10:00   9:00-10:00
Gârda Drum forestier Vârciorog, ora  9:00   9:00
Ighiu Ighiu -centru,  ora 10:00   10:00
Izvorul Ampoiului Canton Silvic Rosioara , ora 10:00   10:00
Livezile Cheile Valișorii, ora  9:00-10:00   9:00-11:00
Lodroman Lodroman – Stația de pod , ora 9:00-10:00   9:00-10:00
Lunca Școala Lunca, ora  9:00-10:00   9:00-10:00
Ocna Mures Padurea Banta , ora 9:00-10:00   9:00-10:00
Ocna Mures Casa de Cultura „Ion Sângerean” Ocna Mures , ora 10:00   10:00
Pianu de jos Lacul de lângă terenul de Golf, ora  16:00   16:00
Sălciua Gară Mocanita Sălciua, ora 8:00-10:00   8:00-10:00
Teiuș Primăria Teiuș- str. Clujului 80, ora 9:00   9:00
Tăuni -Valea Lungă În fata Bisericii Greco Catolice, ora  8:00-10:00   8:00-10:00
Unirea Unirea – str. Mureșului, nr. 597, ora 9:00-10:00   9:00-10:00
Valea Lunga Școala Gimnaziala ” ion Bianu” Valea Lunga, ora  9:00   9:00
Vinț Valea Vintului, Pod Vurpar, ora 10:00   10:00
zona Barajului Mihoesti DN 75 in zona Barajului Mihoesti, ora 10:00   10:00

”Este o bucurie să ne reîntâlnim cu voluntarii cu ocazia Zilei de Curățenie Națională și să sărbătorim alături de 190 de țări din lume puterea lui împreună și doer spirit. Ne dorim cu toții să trăim într-o țară mai curată, cu ape, munți, plaje și câmpii fără deșeuri și le mulțumim tuturor celor care cred în noi și în misiunea noastră. Ne vedem pe 17 septembrie. Let’s Do It!”, a spus Anamaria Hâncu, co-fondator Let’s Do It, Romania!.

În continuare, Let’s Do It, Romania! îi invită pe cei care doresc să fie parte din schimbare să fie voluntari digitali, adică să marcheze în aplicația TrashOut deșeurile pe care le întâlnesc în natură. Echipa Let’s Do It, Romania! va trimite sesizări autorităților prin platforma 4B, iar în maximum 30 de zile, acestea revin cu un status în ceea ce privește zonele respective.

Companiile care susțin misiunea Let’s Do It, Romania! sunt Johnson&Johnson, Pragmatic Play, Neumarkt și Decathlon.

„Let’s Do It, Romania!” este cel mai mare proiect de implicare socială din România, care își propune curățarea deșeurilor din arealele naturale într-o singură zi. “Let`s Do It, Romania!” face parte din initiațiva globală “Let`s Do It World!”, alături de alte 190 de țări din întreaga lume, una dintre cele mai mari mișcări de voluntariat din lume.

articolul original.

Cetățenii Mioveniului sunt invitați la o nouă ediție a campaniei de ecologizare „Let’s Do It România!”

13 September 2022 at 18:33
image

Sâmbătă, 17 septembrie 2022, voluntarii sunt așteptați la Primăria oraşului Mioveni, în intervalul 08.30 – 09.00, la cea mai amplă acțiune de ecologizare „Let’s Do It România!”.

Sub coordonarea echipelor din cadrul Primăriei Mioveni se vor organiza acţiuni de ecologizare în mai multe zone verzi din oraș, accent punându-se pe malurile Râului Argeșel și zona Pădurii Făget.

Pentru ca rezultatul acțiunii să fie unul de impact, voluntarii sunt aşteptaţi să participe în număr cât mai mare.

Aceștia vor avea la dispoziţie mănuşi de protecție şi saci de plastic din partea organizatorilor, iar S.C. Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni SRL va asigura suportul logistic și transportul deşeurilor colectate.

Cei care doresc să se înscrie în această campanie pot obţine relaţii suplimentare de la reprezentanţii Biroului Protecţia Mediului din Primăria Mioveni sau la numărul de telefon 0348/455.444  (interior 111).

articolul original.

Tabără de voluntariat în cadrul proiectului cultural „Case Călătoare” în localitatea Valcău de Jos, județul Sălaj

11 August 2022 at 10:24
By: Regie

Centrul Județean Cultural și de Artă Sălaj în colaborare cu Asociația Sinaptica și Asociația Salvăm Casele Albastre din Valea Barcăului a organizat în perioada 1-10 august 2022 o tabără de voluntariat în cadrul proiectului cultural „Case Călătoare ” în localitatea Valcău de Jos, județul Sălaj.

Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, în parteneriat cu Asociația Sinaptica și Asociația Salvăm Casele Albastre pe Valea Barcăului, a organizat în perioada 1-10 august 2022 tabăra de voluntariat în cadrul proiectului cultural „Case Călătoare” în localitatea Valcău de Jos, județul Sălaj.

Tabăra a avut scopuri practice, respectiv reconstrucția a două case mutate pe un nou amplasament, dar și educaționale, astfel încât participanții au avut ocazia să afle informații și să deprindă abilități ce țin de tehnicile de construcție specifice arhitecturii tradiționale din Sălaj.

Un număr de zece voluntari au participat la tabăra pentru reconstrucția caselor, aceștia fiind pasionați de cultura și arhitectura tradițională, de obiceiurile vechi sau de meșteșugurile tradiționale. Printre ei s-au numărat studenți ai Facultății de Arhitectură şi Urbanism, ai Facultății de Construcții sau arhitecți.

Pe durata taberei, voluntari au fost implicați în diferite operațiuni specifice reconstrucției caselor din lemn: așezarea bârnelor și prinderea acestora, realizarea acoperișului din stuf, respectiv din țiglă, realizarea de mortare din lut, fibre vegetale și nisip, zugrăveli cu var și pigmenți naturali. Îndrumarea voluntarilor a fost realizată de specialiștii Asociației Sinaptica și ai celorlalți parteneri, precum și de lucrători tradiționali locali, participanți la activități.

„Case Călătoare” este un proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și implementat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, în parteneriat cu Asociația Salvăm Casele Albastre pe Valea Barcăului și Asociația Sinaptica. Proiectul are ca scop salvarea și punerea în valoare a patrimoniului vernacular de pe teritoriul județului Sălaj.

Mai multe informaţii sunt disponibile pe pagina de Facebook a proiectului: www.facebook.com/casecalatoare.

Daniel Săuca,

Manager

articolul original.

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a lansat un proiect prin care vrea să modifice Legea privind pregătirea populaţiei pentru apărare

11 July 2022 at 06:06
image

În România, Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a lansat un proiect prin care vrea să modifice Legea privind pregătirea populaţiei pentru apărare. Iată cine va fi obligat să se prezinte dacă se declară starea de mobilizare generală sau de război.

Astfel, din datele proiectului, românii plecaţi în afara ţării vor avea doar 15 zile la dispoziţie pentru a se prezenta la încorporare, din momentul declarării stării de război.

De altfel și cei din Republica Moldova care şi-au redobândit cetăţenia română, vor fi obligaţi să îndeplinească serviciul militar.

Cine va trebui să se prezinte în caz de război

În contextul proiectului, rezerviştii vor putea fi mobilizaţi chiar şi fără declararea stării de război, pentru îndeplinirea unor misiuni pe o perioadă determinată, potrivit nevoilor instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale.

De asemenea, în cazul declarării stării de mobilizare generală sau de război, cetăţenii încorporabili (bărbaţii cu vârste între 20 de ani şi 35 de ani), rezerviştii voluntari şi rezerviştii vor avea obligaţia de a se prezenta la locul, data şi ora prevăzute în ordinul de chemare.

MApN modifică legea privind pregătirea populaţiei pentru apărare

Ministerul Apărării Naționale a postat marți, 5 iulie, în procedură de transparență legislativă, forma inițială a unui proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare.

Astfel, Una dintre cele mai importante prevederi este adăugarea unei noi categorii de personal, militar voluntar în termen, în structurile Ministerului Apărării Naționale, precum şi crearea cadrului legal privind participarea la programul de pregătire militară de bază a acestora.

În plus, pe timp de pace, cetăţenii români, bărbaţi şi femei, cu domiciliul stabil în România, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care nu au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă, vor putea solicita Ministerului Apărării Naţionale participarea, pe bază de voluntariat, la un program de pregătire militară de bază, cu durata de până la patru luni, în calitate de militar voluntar în termen.

Se caută militari voluntari

În contextul siguranţei,prin introducerea acestui concept se are în vedere creşterea cantităţii şi calităţii rezervei de mobilizare, care s-a diminuat progresiv ca urmare a suspendării, începând cu 1 ianuarie 2007, a serviciului militar obligatoriu pe timp de pace. Ca urmare, cetățenii români care vor executa, după adoptarea actului normativ, serviciul militar în calitate de militar voluntar în termen pot reprezenta o sursă importantă pentru completarea rezervei de mobilizare a Armatei României.

Din propunerile legislative, reiese că pe timpul derulării programului de pregătire militară de bază, militarii voluntari în termen vor beneficia gratuit de cazare, drepturi de echipare şi de hrană, asistență medicală și medicamente, precum și de indemnizație lunară, similare militarilor în termen cu gradul de soldat, şi se vor supune prevederilor legilor şi regulamentelor militare.

Mai mult, la finalizarea programului de pregătire, aceștia vor primi o indemnizație reprezentând trei câștiguri salariale medii brute utilizate la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferente anului pentru care se face plata, urmând ca centrele militare să îi ia evidență și să îi introducă în rezerva operațională, precizează MApN.

articolul original.

Avalanșă de proiecte înscise la Gala Societății Civile din acest an

30 June 2022 at 07:18

110 proiecte, 15 programe și 21 campanii de comunicare pe teme sociale au intrat în cursa pentru Marele premiu care se va acorda în septembrie, odată cu aniversarea celor 20 de ani pe care Gala Societății Civile îi împlinește anul acesta. 

La cea de-a XX-a ediție a Galei Societății Civile au fost înscrise nu mai puțin de 146 inițiative civice, respectiv, 110 proiecte, 15 programe și 21 de campanii de comunicare implementate în perioada 2020-2021. Cele mai multe provin de la organizații din București – 90 proiecte, iar la distanță apreciabilă se află județele Dolj 9 proiecte, respectiv Cluj și Dâmbovița cu câte 5 proiecte, urmate de județul Ilfov 4 proiecte, Iași, Sibiu și Timiș cu câte 3 proiecte și Caraș-Severin și Suceava cu câte 2 proiecte. Județele Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Constanța, Ialomița, Satu Mare și Vrancea sunt reprezentate în competiție cu câte un proiect.

Dintre cele 146 proiecte, programe și campanii de comunicare depuse în competiția Gala Societății Civile 2022, 75 au avut acoperire națională23 locală9 județeană23 regională și 16 internațională.

Cele mai multe inițiative au fost înscrise în secțiunile: „Premiul Special pentru INOVAȚIE” 31 proiecte, „Educație, Învățământ, Cercetare” 28 proiecte, urmate de „Proiecte și campanii de Volutariat” 23 proiecte și „Campanii de comunicare pe teme sociale” 21 campanii, anunță organizatorii evenimentului.

Proiectele înscrise la cea de-a XX-a ediție a Galei Societății Civile vor fi evaluate de 55 de specialiști în implementarea și evaluarea proiectelor, cercetători, sociologi, jurnaliști, lideri și formatori de opinie ai societății civile și ai sectorului non-profit și reprezentanți ai sectorului privat.

Evaluarea proiectelor se va face în două etape:

• 21 iunie – 12 iulie 2022: evaluarea și notarea proiectelor din cadrul fiecărei secțiuni din categoriile competiției (A, B, C, D) și stabilirea ierarhiei și a câștigătorilor;

• 21 iulie – 4 august 2022: evaluarea și notarea proiectelor câștigătoare ale Premiului I de la secțiunile din cadrul Categoriilor A și B pentru stabilirea câștigătorului Marelui Premiu al Galei Societății Civile 2022, dar și stabilirea câștigătoriilor Premiilor pentru Impact Social, cu ajutorul unui juriu dedicat de Impact Social.

Anul trecut, în cursă au fost 24 de proiecte din domeniul Sănătății, iar unul dintre jurați a fost cunoscutul medic pediatru Mihai Craiu, specializat în bolile respiratorii ale copiilor, președinte al secției de Pneumologie Pediatrică în cadrul Societății Române de Pneumologie și este membru al Senatului Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, iar proiectul său educațional „Spitalul Virtual pentru Copii” a obținut mai multe premii internaționale.

Premiile pentru Impact Social sunt dezvoltate alături de Ashoka România și vor fi acordate de un juriu special, format din 5 membri ai comunității Ashoka România. Aceștia vor evalua top 5 proiecte cel mai bine notate în urma primei etape de jurizare GSC, înscrise în categoria A, pe baza următoarelor criterii: relevanță, rezultate, durabilitate și nou introdusul criteriu – Nivelul de impact și potențialul de impact.

Cei 5 membri ai Juriului pentru Impact Social sunt: Ovidiu Ana – Director Executiv Fundația Orange | Diana Berceanu – Director de Programe Filantropie și Implicare Civică în cadrul Fundației Româno-Americane (RAF) | Denise Matu – Fundraising Coordinator la A.R.T. Fusion | Ana Murray – Director Ashoka România | Eugen Vaida – Director Executiv pentru România al The Prince’s Foundation și Ashoka Fellow.

Festivitatea de anunțare a premiilor va avea loc la finalul lunii septembrie, când ceremonia va încheia ediția a XX-a a competiției anuale și va celebra cei 20 de ani pe care Gala Societății Civile îi împlinește anul acesta.

Gala Societății Civile, un proiect „The Institute”, a premiat, în cele 19 ediții de până acum, peste 840 de inițiative care au adus schimbări pozitive majore în societate, proiecte generate de sectorul neguvernamental, care investesc în România și în viitorul său.

La ediția din 2021, Marele Premiu al Galei Societății Civile a fost acordat inițiativei Code for Romania TaskForce, un proiect al organizației Code4Romania, înscris în secțiunea „Proiecte și campanii de Voluntariat”.

Mai multe detalii pe: www.galasocietatiicivile.ro.


articolul original.
  • There are no more articles
❌