ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 9 December 2022Ultimele Stiri

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski amenință Federația Rusă: Teroarea minelor va fi unul dintre capetele de acuzare pentru care Rusia va fi judecată pentru agresiunea din Ucraina

9 December 2022 at 07:15
image

Preşedintele Volodimir Zelenski a transmis joi seară, în alocuțiunea către ucraineni, că teroarea minelor va fi unul dintre capetele de acuzare pentru care Rusia va fi judecată pentru agresiunea din Ucraina.

„Sunt sigur. Acest lucru se va număra printre acuzaţiile aduse Rusiei pentru agresiune – teroarea minelor, care este chiar mai crudă şi mai meschină decât cea cu rachete, pentru că nu există un sistem anti-mină care să distrugă cel puţin o parte din ameninţare, aşa cum face apărarea noastră aeriană”, a arătat Zelenski în mesajul său video transmis ca în fiecare seară ucrainenilor.

El a spus că a semnat decretele pentru decorarea post-mortem a patru poliţişti ale căror vieţi au fost curmate de minele ruseşti, miercuri, în regiunea Herson. „Au făcut totul pentru siguranţa ucrainenilor. Se întorceau după îndeplinirea uneia dintre sarcinile lor – au scos arme şi muniţii dintr-o ascunzătoare a ocupanţilor, multe dintre ele fiind lăsate în regiunea Herson – când poliţiştii au dat peste mine-capcană”, a relatat preşedintele.

El a arătat că aceasta este forma de teroare rusă cu care ucrainenii se vor confrunta în anii ce vor urma şi a arătat că sunt peste 170 de mii de kilometri pătraţi de teritoriu periculos. „Teroriştii încearcă în mod deliberat să lase în urmă cât mai multe capcane mortale. Mine terestre îngropate, mine-capacană cu fir, clădiri, maşini şi infrastructură minate”, a enumerat Zelenski.

El a spus că Marea Britanie, Canada, Japonia, Slovacia se numără printre ţările care ajută Ucraina în operaţiunile de deminare. „Ambasadorii şi donatorii United24 şi mulţi alţii înţeleg cât de important este ca Ucraina să nu fie lăsată singură cu problema teritoriului minat de ocupanţi”, a menţionat Volodimir Zelenski

El a spus că împreună cu partenerii europeni şi americani lucrează la un nou set de sancţiuni împotriva Rusiei. „Aşteptăm şi alte decizii, în special în ceea ce priveşte schemele de eludare a sancţiunilor anti-război, inclusiv cele financiare şi energetice”, a subliniat Zelenski.

Preşedintele a anunţat că Ucraina pregăteşte pentru zilele următoare „mai multe evenimente importante”, având ca priorităţi protejarea şi restabilirea drepturilor ucrainenilor şi reconstrucţia ţării. „Săptămâna viitoare va fi destul de importantă pentru Ucraina în ceea ce priveşte aceste două sarcini”, a spus Volodimir Zelenski, conform news.ro

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Zelenski a fost desemnat „omul anului” de Time. Jurnaliștii americani îi aduc un mare omagiu (Video)

7 December 2022 at 20:45
By: -
image

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a ajuns să întruchipeze rezistenţa ţării sale în faţa invaziei militare a Rusiei, a fost desemnat miercuri „Persoana Anului 2022″ de revista americană Time, care a omagiat, de asemenea, „spiritul Ucrainei”.

Refuzând să părăsească Kievul la începutul războiului, într-o perioadă marcată de bombardamente puternice ale Rusiei, fostul actor Volodimir Zelenski a reuşit să îşi unească compatrioţii prin intermediul unor transmisiuni televizate din capitala ucraineană şi prin călătorii întreprinse în întreaga ţară cuprinsă de război, notează publicaţia americană după anunţarea câştigătorului acestui premiu anual.

„Indiferent dacă bătălia pentru Ucraina suscită speranţă sau teamă, Volodimir Zelenski a electrizat lumea întreagă într-o manieră pe care nu am mai văzut-o de decenii”, a scris redactorul-şef al revistei Time, Edward Felsenthal, care consideră că alegerea din acest an „nu a fost niciodată mai clară".

„Pentru că a dovedit că şi curajul poate fi la fel de contagios ca frica, pentru că i-a incitat pe oameni şi pe ţări să se unească în apărarea libertăţii, pentru că a reamintit lumii fragilitatea democraţiei - şi a păcii -, Volodimir Zelenski şi spiritul Ucrainei sunt personalităţile anului 2022 alese de revista Time", a adăugat redactorul-şef al acestei publicaţii cu sediul la New York.

„În săptămânile care au urmat primelor bombardamente ruseşti de pe 24 februarie, decizia lui de a nu fugi din Kiev, ci de a rămâne şi de a obţine sprijinul populaţiei a fost crucială. De la primul său mesaj de 40 de secunde pe Instagram, pe 25 februarie - arătând că guvernul său şi societatea civilă erau intacte - şi până la discursurile lui zilnice rostite, de la distanţă, în faţa unor instituţii precum parlamente, Banca Mondială şi la gala Grammy Awards, preşedintele Ucrainei era prezent peste tot", a adăugat Edward Felsenthal.

Miliardarul Elon Musk - CEO-ul companiilor Tesla şi SpaceX, devenit recent şi patronul Twitter - a fost desemnat "Persoana Anului 2021", într-un an în care compania sa producătoare de vehicule electrice a devenit cel mai valoros producător de automobile din lume.

Revista Time a început tradiţia atribuirii acestui titlu anual în 1927.

articolul original.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski: Semnarea unui document cu Rusia nu va însemna automat instaurarea păcii

6 December 2022 at 06:45
image

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a transmis în alocuțiunea sa zilnică către cetățeni, că semnarea unui document cu Federația Rusă, nu va însemna automat instaurarea păcii.

Zelenski a afirmat, în mesajul transmis luni seară, că principalul rezultat al zilei este că, din cele 70 de rachete ruseşti lansate, majoritatea au fost doborâte, arătând că este recunoscător luptătorilor, partenerilor pentru sistemele de apărare anti-aeriană pe care ucrainenii le folosesc şi menţionând că ”fiecare rachetă rusească doborâtă este o dovadă solidă că teroarea poate fi învinsă”.

El a adăugat că, totuşi, nu poate fi asigurată protecţie completă, astfel că au existat lovituri şi patru oameni au murit în atacurile de luni.

Preşedintele ucrainean a menţionat că se lucrează la restabilirea alimentării cu electricitate, eforturile fiind concentrate în regiunile centrale ale Ucrainei, Odesa, Zaporojie şi Harkov. El a arătat că în alte regiuni – de la Transcarpatia la Kiev, de la Kirovohrad la Sumî şi Harkov – a fost întreruptă alimentarea pentru stabilizare. Luni seară, cele mai multe pene de curent sunt în regiunile Viniţia, Kiev, Jitomir, Dnipropetrovsk, Odesa, Hmelniţîi şi Cerkasî.

”Din nou, teroarea rusească afectează ţările învecinate. Sunt din nou întreruperi în alimentarea cu electricitate din Moldova. Şi acest lucru demonstrează din nou că abilitatea Rusiei de a desfăşura astfel de atacuri teroriste masive este o ameninţare nu doar pentru Ucraina, ci pentru întreaga noastră regiune. Cel puţin. Când un terorist destabilizează viaţa tuturor, oprirea terorii este o misiune comună”, a declarat Zelenski.

El a menţionat că va vorbi despre asta în discursul adresat experţilor de la Institutul American pentru Studiul Războiului.

Volodimir Zelenski a punctat că, prin atacul cu rachete de luni, Rusia a marcat aniversarea Memorandumului de la Budapesta.

”Soarta acestui document oferă răspunsuri la multe întrebări actuale despre Rusia. A semna doar ceva cu aceşti terorişti nu va aduce pacea. Ei vor încălca cu siguranţă orice acord la care se ajunge cu ei. Renunţarea la orice element al securităţii cuiva în favoarea Rusiei înseamnă un nou război. De aceea, este necesară o continuare de principiu a politicii existente a statelor cinstite: doar dezmembrarea capacităţilor teroriste ruseşti, eliberarea tuturor teritoriilor noastre şi tragerea la răspundere a criminalilor vor aduce pacea. Cred că se va ajunge acolo”, a subliniat el.

Preşedintele Ucrainei a adăugat că luni a fost semnată a treia declaraţie de sprijin a parcursului Euro-atlantic al Ucrainei, cu Muntenegru, după Cehia şi Belgia.

”Vom parcurge acest drum pas cu pas – vom convinge majoritatea euro-atlantică în favoarea Ucrainei. Şi nu doar prin cuvinte, ci şi prin decizii. Prin decizii care să sprijine accederea noastră la sistemul de securitate colectivă”, a afirmat Zelenski, conform news.ro

articolul original.

Zelenski, desemnat personalitatea anului 2022 de Financial Times, care îl compară cu Winston Churchill

5 December 2022 at 17:51
By: -

Financial Times l-a desemnat pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, drept personalitatea anului 2022.

„Și-a câștigat un loc în istorie pentru extraordinara sa demonstrație de leadership și tărie de caracter”, se arată pe contul de Twitter al Financial Times.

Argumentul Financial Times pentru această alegere a fost că președintele Ucrainei întruchipează „rezistența poporului său și a devenit un etalon al democrației liberale”.

De asemenea, Financial Times l-a numit pe președintele ucrainean la antipodul dictatorului rus Vladimir Putin, care are „ambiții imperiale” care au costat viața a zeci sau chiar sute de mii de oameni.

„Mulți ucraineni înainte de invazia din februarie îl considerau un comediant și un amator, incapabil să accepte provocarea înaltelor funcții, dar Zelenski, în vârstă de 44 de ani, a reușit să-și ocupe locul cuvenit în istorie datorită leadershipului și rezistenței sale incredibile”, scrie Financial Times.

Ziarul l-a comparat pe Zelenski cu prim-ministrul britanic din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Winston Churchill, care a oferit poporului britanic discursuri regulate la radio.

Financial Times consideră că utilizarea de către Zelenski a rețelelor sociale reflectă acțiunile lui Churchill și permite Ucrainei să obțină asistență militară și financiară din partea Occidentului.

„Așa cum Winston Churchill a vorbit la radio pentru a-și aduna țara (...), Zelenski a folosit rețelele sociale pentru a solicita fără încetare sprijin militar și financiar din partea Occidentului”, scrie Financial Times.

Într-un interviu acordat Financial Times, Zelenski a rememorat primele zile ale invaziei rusești și decizia sa de a rămâne în Kiev: „Sunt mai mult responsabil decât curajos. Urăsc să dezamăgesc oamenii...”.

Financial Times a subliniat că decizia președintelui de a rămâne, în loc să accepte propunerea americană de a fi evacuat, a devenit unul dintre cele mai importante puncte ale războiului, motivând armata și poporul ucrainean să reziste.

Ucraina a surprins întreaga lume respingând asaltul asupra Kievului și efectuând o contraofensivă în Donbas, notează ziarul. A recucerit jumătate din teritoriul capturat de trupele ruse, iar acum, odată cu debutul iernii, armata ucraineană se deplasează spre sud și est pentru a elibera întregul teritoriu ocupat, inclusiv Donbasul și Crimeea.

„Zelenski a devenit, de asemenea, personificarea curajului și rezistenței poporului ucrainean în lupta sa împotriva agresiunii ruse. Din aceste motive Financial Times l-a recunoscut pe Zelenski drept Omul anului", conchide publicația.

La 30 octombrie, Zelenski a primit premiul Oxi Courage Award pentru conducerea sa în apărarea Ucrainei, care contribuie la promovarea și păstrarea libertății și democrației.

articolul original.

Personalitatea anului. Zelenski, mai mult responsabil decât curajos

5 December 2022 at 12:52
image

Ziarul britanic Financial Times l-a declarat personalitatea anului pe Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.

În interviul pe care l-a acordat cotidianului britanic, Zelenski se descrie ca fiind o persoană „mai degrabă responsabilă, decât curajoasă” căreia nu-i place „să dezamăgească oamenii”.

Zelenski recunoaște că ar prefera să fie cu fiul său „la pescuit de crap în fluviul Nipru” decât să se bată cu forțele Kremlinului.

Financial Times subliniază că „acest mesaj din inimă” este tipic unui lider care continuă să se prezinte drept „o persoană normală cu gusturi simple”, calităţi care i-au atras „admiraţia ucrainenilor şi a susţinătorilor săi din străinătate”.

Înainte de izbucnirea conflictului, la 24 februarie, „mulţi” dintre compatrioţii săi îl considerau „o glumă”, îl vedeau ca pe un fost actor transformat în om politic „amator” cu dificultăţi în „îndeplinirea provocărilor” pe care le presupunea preşedinţia ţării, aminteşte cotidianul britanic.

Zelenski era „omul de pe stradă” devenit preşedinte, un rol pe care l-a interpretat deja într-un serial satiric de televiziune care l-a făcut foarte cunoscut în Ucraina.

„Este şi antiteza preşedintelui rus, Vladimir Putin, care se ascunde la Kremlin, a cărui obsesie de a reconstrui un imperiu a costat zeci, poate sute de mii de vieţi”, mai notează FT.

Zelenski a ajuns să întruchipeze „curajul şi rezistenţa” poporului ucrainean în „lupta sa împotriva agresiunii ruse”, motive pentru care Financial Times „l-a ales Personalitatea Anului”.

Potrivit Financial Times, liderul de la Kiev şi-a câştigat un loc în istorie pentru „extraordinara sa demonstraţie de leadership şi tărie”. 

articolul original.

Zelenski: „Noi avem ceva ce ocupantul nu are”

5 December 2022 at 04:12
By: (D.N.)

Preşedintele Volodimir Zelenski a făcut apel, duminică seara, la perseverenţa şi rezistenţa poporului ucrainean pentru a face faţă sezonului rece..

“A patra zi a acestei ierni se apropie de sfârşit. Iarna, care evident va fi grea. Dar totuşi, merită privită această iarnă nu ca un test, ci ca timp – timp care ne aduce mai aproape de ce este important – de victorie. Fiecare dintre aceste 90 de zile de iarnă. Inamicul chiar speră să folosească iarna împotriva noastră: să facă frigul şi greutăţile iernii parte a terorii sale. Trebuie să facem totul pentru a rezista în această iarnă, indiferent cât de greu va fi. Şi vom rezista. A îndura iarna aceasta înseamnă a apăra totul. Rusia are încă rachete şi un avantaj în artilerie. Da, dar noi avem ceva ce ocupanţii nu au şi nu vor avea. Ne apărăm casa şi asta este cea mai puternică motivaţie posibilă. Luptăm pentru libertate, iar acest lucru măreşte orice forţă. Apărăm adevărul, iar acest lucru uneşte întreaga lume din jurul Ucrainei. Vedem oameni fericiţi când întâlnesc steagul ucrainean în oraşele eliberate. Şi asta înseamnă că ne aşteaptă oriunde există încă ocupaţie. Ei aşteaptă şi cred că Ucraina se va întoarce. Aşteaptă şi ştiu foarte bine: dacă Rusia invadează, nu va fi pentru totdeauna”, a spus Zelenski.

“Pentru a trece peste această iarnă, trebuie să ne ajutăm unii pe alţii mai mult ca niciodată şi să avem grijă unul de celălalt şi chiar mai mult. Şi vă rog să nu întrebaţi dacă puteţi ajuta şi cum. Pur şi simplu ajutaţi când vedeţi că puteţi. Pentru a trece peste iarnă, trebuie să fim şi mai rezistenţi şi chiar mai uniţi ca niciodată. Nu pot exista conflicte interne şi ceartă, care ne pot slăbi pe toţi, chiar dacă cineva de acolo crede că îl va întări personal. Avem nevoie de mai multă interacţiune ca niciodată. Toată Ucraina trebuie să devină un mare Punct de Invincibilitate şi să muncească în fiecare zi, să muncească în fiecare noapte. Statul, firmele, oamenii – noi toţi, ucrainenii, toţi împreună”, a mai afirmat liderul ucrainean.

“În această toamnă s-au făcut multe pentru întărirea poziţiei statului şi pentru a-l face pe ocupant să piardă. Trebuie să facem totul pentru ca la fel să se poată spune şi după această iarnă. Ucrainenii au muncit non-stop pentru a restabili viaţa normală după atacurile ruseşti. Şi oricât de mare a fost teroarea ocupanţilor, dorinţa noastră de a reface totul a fost întotdeauna şi mai mare. Ar trebui să fie în continuare la fel. Forţele noastre de apărare îşi menţin ferm poziţiile. De câte ori au plănuit ocupanţii să captureze tot Donbasul, să fie în Bahmut… De câte ori au anunţat deja noi termene limită pentru înaintarea lor, victoriile lor… Băieţii noştri sunt adevăraţi eroi. Şi aceasta este principala noastră misiune – atât pentru stat, cât şi pentru oameni – să facem totul pentru a susţine forţele noastre de apărare, pentru a întări forţele de apărare, pentru a găsi tot ce este necesar forţelor noastre de apărare”, a adăugat preşedintele ucrainean, încheindu-şi discursul cu un mesaj de susţinere şi cu mulţumiri: “Ştiu cât de greu este în Bahmut, în Donbas. Băieţi, rezistaţi! Sunt alături de voi. Oamenii sunt alături de voi. Pentru a îndeplini cu succes această misiune trebuie să ne susţinem mereu unii pe alţii, tocmai în acest scop. Şi le mulţumesc tuturor celor care ajută la întărirea Ucrainei şi care după această iarnă vor putea spune cu siguranţă că apropierea victoriei noastre este şi rezultatul său personal, o realizare personală”.

articolul original.

Ziua 284: Rusia nu mai poate folosi drone kamikaze, demolări masive în Mariupol, Zelenski critică UE

4 December 2022 at 21:33
image

Ziua 284 de război a început cu un mesaj critic al lui Volodimir Zelenski la adresa Uniunii Europene, care a decis ca prețul petrolului rusesc să fie plafonat la 60 de dolari pe baril. Președintele ucrainean spune că liderii europeni au dat dovadă de slăbiciune și finanțează nu doar războiul, dar și propria destabilizare.

Experții americani în domeniul informațiilor susțin că în următoarele luni va exista un ritm redus al luptelor din Ucraina, focusul ambelor tabere fiind să se reaprovizioneze. Ei subliniază însă că nu există dovezi ale unei voințe ucrainene reduse de a rezista, în ciuda atacurilor asupra rețelei electrice și a altor infrastructuri critice pentru iarnă.

Nu același lucru se poate spune despre Rusia, unde tot mai puțini cetățeni susțin războiul și tot mai mulți se declară pentru inițierea negocierilor de pace.

Situația pe front

 • Bombardamente în Harkov - Liderul administrației regionale din Harkov a anunțat că rușii au bombardat districtul Kupianski. Au fost avariate mai multe case și drumuri, dar nu au fost raportate victime.
 • Drone kamikaze cu probleme - Rusia nu mai atacă cu drone kamikaze iraniene în ultima perioadă din cauză că sunt făcute din plastic și nu funcționează la temperaturi negative, însă mai are stocuri considerabile, pentru când condițiile meteo se vor îmblânzi, avertizează ucrainenii.
 • Rușii nu mai vor război - Serviciile britanice scriu despre faptul că sondajele din Rusia arată că tot mai puțini cetățeni se declară pro-război. Mai exact, 55% dintre ruși vor negocieri de pace și doar 25% sprijină în continuare războiul.
 • Războiul încetinește - Directorul National Intelligence, Avril Haines, a declarat că atât armata ucraineană, cât și cea rusă, vor încerca să se reaprovizioneze și să se realimenteze, astfel că luptele zilnice vor încetini în următoarele luni.
 • Zelenski critică UE - Președintele Volodimir Zelenski a criticat decizia UE de a limita la 60 de dolari pe baril prețul petrolului rusesc: „Este un buget chiar confortabil pentru un stat terorist. Este o poziție de slăbiciune și e doar o chestiune de timp până când vor trebui impuse mecanisme mai dure. Dar e păcat că tot acest timp va fi pierdut. Cu 60 de dolari/baril, Rusia va primi în jur de 100 de miliarde de dolari pe an. Acești bani nu vor fi folosiți doar pentru război, ci pentru a destabiliza exact acele țări care acum evită deciziile serioase”.
 • Mariupolul e dărâmat - Imaginile din satelit arată că în Mariupol au loc demolări masive. Până acum peste 2.200 de blocuri au fost puse la pământ. Orașul a fost bombardat masiv, până când regimenul Azov s-a predat. Majoritatea clădirilor nu mai puteau fi locuite în condiții de siguranță.
 • 500 de localități fără energie - 507 localităţi din opt regiuni ale Ucrainei sunt întrerupte de la alimentarea cu energie electrică, duminică, după săptămâni de atacuri aeriene ruse asupra reţelei electrice, a declarat un oficial al Ministerului de Interne. Regiunea Harkov este cea mai afectată, cu 112 sate izolate. Alte 90 de sate au rămas fără electricitate în regiunile Doneţk şi Herson, împreună cu altele din regiunile Nikolaev, Zaporojie şi Lugansk.

Alte informații relevante

 • Ucraina livrează speranță - Prima navă încărcată cu 25 de tone de cereale ucrainene a ajuns în Etiopia. „Trimitem mâncare. Trimitem speranță”, a scris pe Twitter Zelenski.
 • Sancțiuni pentru preoți - Ucraina aplică sancţiuni împotriva a 10 clerici de rang înalt care ar avea legături cu o biserică pro-Moscova pe motiv că au fost de acord să colaboreze cu autorităţile de ocupaţie ruse sau au justificat invadarea de către Moscova.
articolul original.

Emmanuel Macron anunță că va avea o nouă convorbire cu Vladimir Putin: Pe aceste baze voi putea avea în curând o discuție pe tema energiei nucleare civile

4 December 2022 at 07:45
image

Președintele francez Emmanuel Macron a transmis sâmbătă, că va avea în curând o discuție cu liderul rus Vladimir Putin, pe probleme de securitate din jurul sectorului nuclear civil din Ucraina.

Reamintind că a discutat despre războiul din Ucraina şi implicaţiile acestuia timp de „multe ore” cu preşedintele american Joe Biden săptămâna aceasta, în timpul vizitei sale în Statele Unite, „pentru a avea un mandat colectiv”, Emmanuel Macron a indicat că va va vorbi, duminică, cu Rafael Grossi, şeful AIEA.

„Pe aceste baze voi putea avea în curând o discuţie specifică cu preşedintele Putin pe tema energiei nucleare civile”, a adăugat el, precizând că va vorbi în prealabil cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Ultima discuţie oficială dintre Emmanuel Macron şi Vladimir Putin datează din 11 septembrie, scrie news.ro

articolul original.

Lui Volodimir Zelenski nu îi convine nivelul de plafonare a prețului la petrolul rusesc: Nu este serios

3 December 2022 at 21:43
image

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis sâmbătă că plafonarea prețului la 60 de dolari pentru petrolul rusesc transportat pe cale maritimă, convenită de G7 și Australia, nu este serioasă și nu va face mare lucru pentru a descuraja Rusia.

Uniunea Europeană urmează să aprobe plafonul după ce G7 și Australia au ajuns vineri la un acord. Măsura are ca scop reducerea veniturilor Rusiei din vânzarea de petrol, prevenind în același timp o creștere bruscă a prețurilor globale, potrivit Reuters, scrie Mediafax.

„Nu ați putea numi o decizie serioasă stabilirea unei astfel de limite pentru prețurile rusești, care este destul de confortabilă pentru bugetul unui stat terorist”, a declarat Zelenski într-o adresă video.

„Este doar o chestiune de timp până când oricum va trebui să fie folosite instrumente mai puternice. Este păcat că acest timp va fi pierdut”.

Andriy Yermak, șeful administrației lui Zelenski, a declarat anterior că plafonul ar trebui să fie stabilit la 30 de dolari „pentru a distruge mai repede economia inamicului”.

Zelenski s-a plâns că lumea a dat dovadă de slăbiciune prin stabilirea plafonului la 60 de dolari, care, potrivit lui, ar umfla bugetul Rusiei cu 100 de miliarde de dolari pe an.

„Acești bani … vor merge spre destabilizarea în continuare tocmai a acelor țări care încearcă acum să evite deciziile serioase”, a spus el, conform stiripesurse.ro

articolul original.

Cu rachetele lui Vladimir Putin la ușă, Volodimir Zelenski a mers la expoziție: În ciuda dificultăților, continuăm să ne ocupăm de ucraineni

3 December 2022 at 19:15
image

Volodimir Zelenski a participat, sâmbătă, împreună cu soţia sa, Olena Zelenska, la o expoziţie dedicată aniversării a 300 de ani de la naşterea marelui gânditor şi scriitor ucrainean Hryhorii Skovoroda, el transmiţând faptul că în ciuda dificultăţilor, continuă să ne ocupe de ucraineni.

Preşedintele Ucrainei afirmă că astăzi a participat la deschiderea expoziţiei „Lumea lui Skovoroda”, dedicată aniversării a 300 de ani de la naşterea marelui gânditor şi scriitor ucrainean Hryhorii Skovoroda, un filozof şi poet care i-a învăţat pe oameni care este adevărata atitudine faţă de viaţă şi cum o persoană se poate cunoaşte pe sine”.

”Această expoziţie este un exemplu al faptului că, în ciuda dificultăţilor, continuăm să ne ocupăm de ucraineni. Pentru că victoria noastră este obţinută tocmai prin forţa unităţii noastre – capacitatea noastră de a lucra împreună pentru interesele ucrainene şi capacitatea de a ne sprijini reciproc”, a scris Zelenski pe Facebook, conform news.ro

articolul original.

Rachete Patriot în Ucraina? Zelenski: ”Pregătim o ripostă”

1 December 2022 at 08:07
image

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat, miercuri seară, că Germania a decis să transfere sistemul antiaerian Patriot în Ucraina.

Despre această măsură, Volodimir Zelenski spune că a fost luată pentru generațiile următoare de ucraineni care îi vor mulţumi cancelarului Scholz.

Totodată, Statul Major ucrainean face o analiză a intenţiilor ocupanţilor ruşi pregătind o ripostă mai puternică decât în prezent.

„Astăzi am avut o nouă şedinţă a Statului Major. Principalele probleme sunt regiunea Doneţk, regiunea Luhansk, regiunea Harkov, regiunea Zaporojie, regiunea Herson, Crimeea, teritoriile de pe linia frontului şi frontiera noastră de stat. Analizăm intenţiile ocupanţilor şi pregătim o contramăsură – o contramăsură chiar mai puternică decât acum”, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski în mesajul video pe care îl transmite ucrainenilor în fiecare seară.

Se ia în calcul o nouă aprovizionare a militarilor ucraineni

Totodată, șeful statului ucrainean a precizat că se pregăteşte o nouă aprovizionare a militarilor şi este luată în calcul furnizarea de noi echipamente şi muniţii.

„Am organizat separat o reuniune pe probleme de energie şi comunicaţii. Înregistrăm rezultatele a ceea ce s-a făcut deja pentru a ne proteja sistemele. Pregătim noi soluţii. De asemenea, pregătim noi soluţii pentru a preveni orice ocazie pentru Rusia de a manipula viaţa internă a Ucrainei. Vom oferi detalii în timp util”, a mai spus Zelenski.

Totodată, Zelenski spune că are „două ştiri internaţionale foarte importante” pentru ucraineni. „Am dori să lăudăm încă o decizie a Germaniei, care va deveni cu siguranţă istorică, – de a transfera sistemul Patriot în Ucraina. Toate generaţiile de ucraineni îi vor mulţumi cancelarului Scholz, precum şi unei întregi generaţii de politicieni germani moderni”, a adăugat Zelenski, în încheierea mesajului său, fără a da alte detalii, potrivit news.ro.

articolul original.

Lovitură pentru Vladimir Putin! Cancelarul german Olaf Scholz îi oferă un nou sprijin lui Volodimir Zelenski

30 November 2022 at 18:56
image

Purtătorul de cuvânt al guvernului german a declarat că Germania va furniza „peste 350 de generatoare” Ucrainei, ale cărei infrastructuri energetice au fost parţial distruse de atacuri ruse.

Cancelarul Olaf Scholz a avut o convorbire cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi „l-a asigurat pe acesta de un sprijin suplimentar pe termen scurt„, a anunţat Steffen Hebestreit într-un comunicat, precizând că ajutorul german pentru energie a ajuns până în prezent la 56 de milioane de euro, relatează AFP.

Cancelarul german „a condamnat continuarea bombardamentelor şi a asigurat Ucraina de un sprijin suplimentar pe termen scurt„, a continuat purtătorul de cuvânt.

Scholz „a reafirmat sprijinul continuu al Germaniei pentru Ucraina, inclusiv în domeniul apărării aeriene şi al reconstrucţiei pe termen lung„, a conchis el.

Rusia a lansat la începutul lunii octombrie o campanie de atacuri masive cu rachete care vizează infrastructura energetică a Ucrainei. Potrivit cifrelor citate de guvernul ucrainean, între 25 şi 30% din această infrastructură a fost avariată, conform agerpres.ro.

articolul original.

Situație politică tensionată în Ucraina! Primarul Kievului, Vitali Klitschko, replică pentru Volodimir Zelenski: ‘Este fără sens. Am lucruri de făcut în oraș’

27 November 2022 at 20:45
image

Tensiuni politice în Ucraina! Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a respins ferm criticile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Primarul Kievului, fostul boxer profesionist Vitali Klitschko, a răspuns duminică la criticile președintelui Ucrainei cu privire la măsurile de ajutor pentru locuitorii capitalei astfel încât aceștia să reziste întreruperilor de curent. Primarul a calificat disputa drept un „nonsens” pe fondul campaniei militare a Rusiei.

Klitschko a spus că 430 de „centre de încălzire” îi ajută pe rezidenți să facă față efectelor atacurilor Rusiei asupra centralelor electrice și mai mult de 100 au fost planificate în caz de condiții extreme. Președintele Zelenski a remarcat săptămâna trecută că au existat o mulțime de plângeri cu privire la măsurile adoptate în capitală.

Nu vreau să mă implic în bătălii politice, în special în situația actuală”, a declarat Vitali Klitschko într-un videoclip postat pe Telegram.

Este fără sens. Am lucruri de făcut în oraș.”, a mai declarat primarul Kievului, potrivit Al Jazeera.

articolul original.

Ziua 277: Vești bune la Kiev. Semne că rușii ar putea pleca de la centrala nucleară din Zaporojie

27 November 2022 at 16:43
image

Iarna vine în forță în Ucraina, unde milioane de oameni încă nu au curent, ca urmare a bombardamentelor ruseşti. Ninsori abundente sunt aşteptate începând de duminică la Kiev, cu temperaturi sub pragul de îngheţ atât ziua, cât şi noaptea. Autoritățile au anunțat în jurul prânzului că în Kiev a fost restabilită aproape integral alimentarea cu curent a populației.

Atât rușii, cât și ucrainenii și-au concentrat forțele în regiunea Donețk, unde se dau lupte grele, însă nicio parte nu a reușit să avanseze. Iar Ministerul britanic al Apărării susține, în ultima analiză, că luptele continuă, dar „este puțin probabil ca Rusia să concentreze suficiente forțe pentru a realiza o breșă operațională”.

Tot astăzi, șeful companiei ucrainene de energie nucleară a declarat că există semne că forțele rusești s-ar pregăti să părăsească centrala nucleară Zaporojie, pe care au ocupat-o în martie.

În ziua anterioară, am avut un moment extrem de rar, în care preşedintele Zelenski și-a manifestat nemulţumirea faţă de alt lider cu puternică susţinere în Ucraina, primarul Kievului, fosta legendă a boxului Vitali Kliciko. Iar partenerii Ucrainei au continuat să trimită ajutor militar, dar şi haine groase. Și premierul Belgiei şi ministrul de Externe au mers la Kiev, într-o o vizită neanunţată.

Evoluții pe front

 • 32 de persoane ucise în Herson - cel puţin 32 de persoane din regiunea Herson au fost ucise în bombardamentele care au avut loc după retragerea forţelor ruse în urmă cu două săptămâni, conform informaţiilor furnizate de poliţia ucraineană, transmite Reuters. Forţele ruse şi-au încheiat retragerea din oraşul Herson pe 11 noiembrie, după o ocupaţie de aproape nouă luni. Ele sunt poziţionate în prezent pe malul estic al Niprului, de unde bombardează în mod regulat oraşul.
 • Atac cu rachete în Dnipro - Cel puţin 13 persoane au fost rănite sâmbătă în urma reluării atacurilor cu rachete asupra oraşului industrial ucrainean Dnipro de către forţele ruse, informează dpa. "Patru dintre ei sunt în spital, inclusiv un tânăr de 17 ani", a declarat guvernatorul militar al regiunii Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko. Există suspiciuni că mai multe victime se află sub dărâmăturile clădirilor rezidenţiale. Potrivit autorităţilor, un total de şapte clădiri rezidenţiale au fost avariate în urma atacului, iar un depozit a fost distrus.
 • Atac în Ciasiv Yar - Sâmbătă a mai fost atacat orăşelul Ciasiv Yar din regiunea Doneţk, aflat sub control ucrainean. Trei persoane au fost rănite după ce un bloc de apartamente a fost lovit, potrivit guvernatorului militar al regiunii, Pavlo Kirilenko.
 • Contraofensivă improbabilă - În evaluarea zilnică a evoluției războiului din Ucraina, Ministerul Apărării din Marea Britanie susține că este improbabilă o contraofensivă a armatei ruse în regiunea Donețk, având în vedere pierderile grele suferite de Marina Militară.
 • Nicio tabără nu a reușit să câștige teritoriu - În orașele Pavlivka și Vuhledar din estul regiunii Donețk au fost „lupte intense" în ultimele două săptămâni, dar nicio tabără nu a reușit să câștige teritoriu, potrivit Ministerului britanic al Apărării, citat de Sky News. Deși luptele continuă, „este puțin probabil ca Rusia să concentreze suficiente forțe pentru a realiza o breșă operațională".
 • Bilanț Herson 24 de ore - O persoană a murit și alte două au fost rănite în atacurile aeriene efectuate asupra orașului ucrainean Herson în ultimele 24 de ore. Printre cei răniți este un copil, anunță autoritățile ucrainene. Guvernatorul regiunii Herson, Iaroslav Yanushevych, a spus că au fost 54 de tiruri de obuze în zonă, potrivit Sky News.

Situația alimentării cu electricitate

 • Ninsori abundente sunt aşteptate începând de duminică la Kiev, cu temperaturi sub pragul de îngheţ atât ziua, cât şi noaptea, relatează Reuters.
 • Kievul are curent - Electricitatea a fost restabilită în aproape tot Kievul, a informat administraţia militară din capitala Ucrainei, citată de dpa. "În capitală, curentul, apa, încălzirea şi comunicaţiile au fost restabilite aproape în totalitate", a informat instituţia pe contul său Telegram. Majoritatea locuitorilor nu numai că au electricitate, dar nu suferă de întreruperi temporare de curent, conform acesteia.
 • În Herson doar 5% din populație are curent - O mare parte din oraşul Herson este fără curent electric, în timp ce autorităţile depun eforturi ca reţeaua să funcţioneze din nou. Doar un spital are din nou curent electric şi numai 5% din populaţie a fost conectată la reţea.
 • Restricții și întreruperi - Operatorul reţelei naţionale de electricitate, Ukrenergo, a anunţat că producţia de electricitate ar putea acoperi doar trei sferturi din nevoile de consum şi că sunt necesare restricţii şi întreruperi de curent în întreaga ţară.
 • 14 din 27 de regiuni sunt afectate - Potrivit președintelui Zelenski, există restricţii privind utilizarea energiei electrice în 14 din cele 27 de regiuni ale Ucrainei şi în Kiev, pentru "mai mult de 100.000" de consumatori în fiecare dintre regiuni. "Dacă consumul creşte seara, numărul de întreruperi ar putea să crească de asemenea", a explicat Zelenski.

Ajutoare și diplomație

 • Stoltenberg laudă Germania - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a apreciat sprijinul Germaniei pentru Ucraina în rezistenţa acesteia în faţa invaziei ruse, în remarci făcute în ediţia de duminică a cotidianului naţional Die Welt, potrivit DPA. "Sprijinul puternic al Germaniei face o diferenţă decisivă, armele trimise au salvat vieți în Ucraina", a afirmat Stoltenberg. Printre armele livrate de Germania figurează un sistem antiaerian modern Iris-T, destinat contracarării rachetelor ruseşti şi a atacurilor cu drone. Anul viitor vor urma încă trei.
 • Putin nu va reuși - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că preşedintele Vladimir Putin reacţionează la eşecurile armatei ruse cu o "brutalitate crescândă", având în vedere că atacurile Moscovei vizează infrastructura energetică ucraineană înainte de venirea iernii. "Putin încearcă să folosească iarna ca pe o armă, dar nu va reuşi", a spus secretarul general al NATO.
 • Ucraineni în România - 4.391 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România de la începerea conflictului din Ucraina, informează MAI. De asemenea, au fost emise 90.309 de permise de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare. În ultimele 24 de ore, în România, au intrat 9.165 cetăţeni ucraineni.

Alte informații relevante

 • Peste 1.000 de persoane au fost puse oficial sub acuzare pentru săvârşirea de crime de război pe teritoriul Ucrainei, a declarat primul adjunct al şefului Departamentului de investigaţie a Poliţiei Naţionale din Ucraina, Serhii Panteleev, pentru Agerpres. Din totalul militarilor acuzaţi de crime de război, peste 100 se afla deja în custodia autorităţilor ucrainene. Persoanele puse oficial sub acuzare nu vor face obiectul unor schimburi de prizonieri cu Federaţia Rusă.
 • Rușii s-ar pregăti să părăsească centrala de la Zaporojie - Șeful companiei ucrainene de energie nucleară a declarat că există semne că forțele rusești s-ar pregăti să părăsească centrala nucleară Zaporojie, pe care au ocupat-o în martie, transmite Ruuters. „În ultimele săptămâni primim efectiv informații că au apărut semne că este posibil să se pregătească să părăsească (centrala)”, a declarat Petro Kotin, șeful Energoatom, la televiziunea națională, adăugând că este totuși prea devreme să se vorbească despre plecarea acum a trupelor rusești.
articolul original.

Volodimir Zelenski: Astăzi facem tot posibilul şi imposibilul pentru a opri noua politică de genocid a Rusiei. Niciodată foametea nu trebuie folosită ca armă

27 November 2022 at 06:45
image

Sâmbătă, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis un mesaj privitor la noua politică de genocid dusă de Rusia lui Vladimir Putin.

Zelenski a declarat că niciodată foametea nu trebuie folosită ca armă, așa cum face Federația Rusă în aceste zile.

Ucrainenii au trecut prin genocid. Şi astăzi facem tot posibilul şi imposibilul pentru a opri noua politică de genocid a Rusiei. Una nouă – dar similară cu cea care a ucis milioane de oameni în secolul al XX-lea. Şi nu luptăm doar împotriva agresiunii. Pas cu pas, creăm un sistem care va opri agresiunea, va demonta consecinţele acesteia şi va garanta securitatea pe termen lung – securitatea Ucrainei, a întregii Europe şi a lumii.

(…) Cu toţii nu trimitem doar produse alimentare ucrainene în acele ţări care suferă cel mai mult de pe urma crizei alimentare. Niciodată foametea nu trebuie folosită ca armă. Dacă nu ar fi fost alimentele ucrainene, dacă nu ar fi fost colaborarea cu partenerii noştri, nu s-ar fi menţinut stabilitatea socială în regiuni ca Africa de Nord sau Orientul Mijlociu. Este exact ce şi-a dorit Rusia. Trebuie – şi putem! – să nu permitem asta”, a spus Zelenski, conform News.ro.

articolul original.

Vești bune pentru Volodimir Zelenski! Ursula von der Leyen anunță că va intensifica acțiunile pentru facilitarea reluării alimentării cu electricitate și căldură

26 November 2022 at 06:45
image

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, atransmis vineri seara după convorbirea purtată cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, că Uniunea Europeană menţine solidaritatea cu Ucraina şi va intensifica acţiunile pentru facilitarea reluării alimentării cu electricitate şi căldură.

„În cursul convorbirii de astăzi cu preşedintele Zelenski, am exprimat solidaritatea Uniunii Europene cu Ucraina în contextul atacurilor criminale ale Rusiei asupra infrastructurii civile. Comisia Europeană intensifică susţinerea, inclusiv împreună cu partenerii, pentru restabilirea alimentării cu electricitate şi căldură în Ucraina”, a declarat Ursula von der Leyen, într-un mesaj postat pe Twitter.

„I-am exprimat preşedintelui Zelenski solidaritatea totală a UE cu Ucraina în contextul în care suferă din cauza atacurilor deliberate şi barbare ale lui Vladimir Putin (preşedintele Rusiei – n.red.) asupra infrastructurii civile a ţării. Condamn vehement aceste atacuri. Rusia trebuie trasă la răspundere pentru ceea ce reprezintă crime de război. Intensificăm eforturile şi colaborăm cu partenerii pentru a furniza Ucrainei susţinerea de care are nevoie pentru restabilirea şi menţinerea în funcţiune a alimentării cu electricitate şi a încălzirii pentru populaţia civilă.

Prin intermediul Centrului UE de coordonare a reacţiilor la situaţii de urgenţă, Comisia pregăteşte furnizarea în Ucraina cât mai rapid a următoarelor donaţii din partea statelor membre şi direct din rezervele proprii: 200 de transformatoare de capacitate medie şi un transformator mare din Lituania; un transformator mediu din Lituania, 40 de generatoare de mare capacitate din rezervele UE localizate în România. Toate aceste generatoare pot alimenta fără întrerupere cu electricitate un spital mic sau mediu”, a transmis Ursula von der Leyen într-o declaraţie postată pe site-ul Comisiei Europene şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

Preşedintele Comisiei Europene a subliniat că există eforturi pentru crearea unui centru de distribuire în Polonia, care va permite donaţii din state terţe şi va ajuta Ucraina în coordonare cu partenerii din Grupul G7, anunță stiripesurse.ro

articolul original.

Volodimir Zelenski arată cifrele ‘dezastrului’ după bombardamentele rusești: Peste șase milioane de locuințe au fost afectate de întreruperile de curent

25 November 2022 at 21:45
image

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a transmis că peste şase milioane de locuinţe erau afectate de întreruperile de curent în Ucraina vineri, la două zile după lovituri masive ale Rusiei.

„Vineri seara, întreruperile de curent continuă în majoritatea regiunilor şi la Kiev. Peste şase milioane de gospodării în total”, faţă de aproape 12 milioane de miercuri, ziua în care au avut loc bombardamentele masive, a spus Volodimir Zelenski în mesajul său zilnic.

Kievul – cu aproximativ 600.000 de locuinţe fără electricitate vineri seara – şi regiunea sa, precum şi provinciile Odesa (sud), Lvov, Viniţia (vest) şi Dnipro (centru-est), sunt cele mai afectate întreruperi, a adăugat el, făcând apel la ucraineni să economisească energia electrică în zonele în care curentul a fost restabilit.

Strategia Moscovei de a bombarda instalaţiile energetice ucrainene, urmată din octombrie pe fondul eşecurilor militare, reprezintă o „crimă de război” pentru aliaţii occidentali ai Ucrainei şi considerată „crimă împotriva umanităţii” de către preşedintele Zelenski care în cursul zilei a vizitat Vîşhorod, un oraş la circa 20 de kilometri nord de Kiev, unde loviturile au făcut şase morţi şi zeci de răniţi miercuri, transmite AGERPRES

articolul original.

Vești proaste pentru Volodimir Zelenski! Vladimir Putin: Rusia își va atinge obiectivele în Ucraina

25 November 2022 at 19:45
image

Preşedintele rus Vladimir Putin a transmis vineri că Federația Rusă îşi va atinge obiectivele în Ucraina. Anunțul a fost făcut într-o întâlnire organizată de către Kremlin cu mame ale militarilor şi bărbaţilor mobilizaţi.

Vladimir Putin a atacat, în această întâlnire, ”inamicii din câmpul informaţional”, care caută, în opinia sa, ”să devalorizeze, să discrediteze” ofensiva rusă în Ucraina.

”Noi trebuie să ne atingem obiectivele şi le vom atinge”, a dat asigurări liderul de la Kremlin.

Jumătate dintre locuitorii Kievului sunt privaţi de miercuri de lumină.

În pofida unor eforturi ale inginerilor ucraineni, aproape jumătate dintre locuitorii capitalei ucrainene nu aveau electricitate vineri, în condiţii de temperaturi de iarnă, la două zile atacuri ruse care au vizat încă o dată infrastructuri considerate esenţiale.

Această strategie a Moscovei – de bombardare a instalaţiilor energetice – adoptată începând din octombrie, în urma unor înfrângeri militare, constituie ”crime de război”, denunţă aliaţii din Occident ai Ucrainei.

Ea este denunţată drept o ”crimă împotriva umanităţii” de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

”Trebuie să îndurăm această iarnă, o iarnă de care-şi va aduce aminte toată lumea”, a înemnat vineri, într-o postare pe Facebok, şeful statului ucrainean.

Parisul şi Berlinul ”vor susţine Ucraina până la capătul acestui conflict”, a declarat vineri, la Berlin, premierul francez Élisabeth Borne, alături de omologul său german Olaf Scholz.

”Din prima zi a acestui război brutal, ţările noastre au oferit un ajutor de neclintit Ucrainei (…). Am acţionat în vederea unei reacţii europene puternice şi comune. Suntem, domnule cancelar, deplin aliniaţi: vom continua să o facem. Vom susţine Ucraina până la sfârşitul acestui conflict”, a declarat Borne în această conferinţă de presă comună cu Scholz, informează news.ro

articolul original.

Războiul fratricid, upercutul aplicat lui Putin și iluziile din Moldova de Est

24 November 2022 at 11:33

Conform generalului James C. McConville, al 40-lea șef de stat major al  Forțelor Terestre ale SUA, în luna noiembrie, Divizia 101 de Asalt Aerian  a organizat  – în cadrul brigăzii dislocate în România -, primul curs de asalt aerian, pe tărâm dobrogean. Încântarea cu care generalul american a comunicat asta celor interesați de dinamica internă a marii unități de elită a Forțelor Armate ale Statelor Unite are și o altă semnificație – perfecționarea profesională a celor care au optat pentru a servi sub drapelul american într-o structură aflată permament cu ochii pe litoralul nordic al Mării  Negre. Acolo unde rușii  continuă  devastarea militară a Ucrainei și – mai nou – au luat în vizor și Moldova de Est, cea dintre Prut și Nistru. 

FRONTUL DE EST S-A STABILIZAT

În Ucraina continuă războiul fratricid, dintre două armate slave. Mai țineți minte națiunile slave? Acestea sunt Rusia, Ucraina, Belarus, Polonia, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Serbia. Cu Kievul, Moscova este în conflict armat, cu Minskul nu are probleme, fiind perfectată o uniune statală, Praga și Bratislava sprijină, din cadrul NATO, lupta ucrainenilor, iar Belgradul rămâne captiv ideologic perioadei în care exista Iugoslavia. 

Război înseamnă nu doar ofensivă și defensivă, ci și intrarea multor localități din Ucraina – circa 50% – în situația de a nu avea curent electric și nici apă curentă. 

Generalul Serghei Vladimirovici Surovikin s-a ținut de cuvânt și, din dorința de a își proteja luptătorii, continuă bombardamentele menite a inocula teama cetățenilor ucraineni; a genera presiuni ale populației afectate asupra guvernului de la Kiev, pentru a a accepta negocierile de pace; a determina numeroși ucraineni să părăsească propria țară, pentru a se refugia în Europa liberă și democrată. 

Iarna duce războiul ruso-ucrainean într-o altă etapă Foto: Facebook Ministerul Apărării Ucraina

Trupelor invadatoare rusești li se adaugă Generalul Iarnă, care vine cu cinismul răsăritenilor imperiali, de a interzice ucrainenilor dreptul la  căldură, lumină și apă potabilă, blesteme imperiale pentru localnicii rămași la discreția rachetelor Moscovei, cu puține speranțe de remediere rapidă a dificultăților cu care se confruntă. Le-au mai rămas glumele, de voie, de nevoie, la adresa ocupanților și îndârjirea de a nu ceda, nici măcar în vise, vreun teritoriu din arealul inițial al Ucrainei. 

Există o formulă rusă a terorii? Președintele Volodimir Zelenski crede că da, după cum a afirmat în alocuțiunea sa – prin link video – adresată Consiliului de Securitate al ONU. El a criticat și structura consiliului, care dă Federației Ruse și altor patru state  membre, puterea de veto.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat Consiliului de Securitate al ONU

Problema este alta! Sigur că este bine ca șeful statului ucrainean, în efortul său de a menține vie conștiința altor națiuni, că Ucraina rămâne victima agresiunii militare ruse folosește orice prilej, orice reuniune internațională relevantă, pentru a se adresa participanților, cu scopul de a le semnala nu doar cum trebuie să decripteze situația de pe Frontul de Est, ci și să le ceară ajutorul – evident diferențiat, funcție de voința politică și capacitatea economică a fiecărui stat – de a ajuta, în continuare, pe apărătorii statalității ucrainene. 

Totuși, de aici, până la sugestiile, uneori nu tocmai inspirate, adresate unor forumuri de nivel mondial, privind ce anume trebuie schimbat în structura și funcționarea lor este un pas care nu atrage numai simpatii, un detaliu care nu este deloc folositor interesului național al ucrainenilor. 

RAPORT DE FORȚE: 6 LA 1

În aceeași reuniune a Consiliului de Securitate al ONU s-a găsit vorbind cu pereții, ambasadorul Rusiei, Vasili A. Nebenzia, care, conform mandatului primit de la Kremlin a acuzat Ucraina (că rezistă!!!) și puterile NATO care au înarmat-o, consecința fiind, în încremenirea conceptuală a emisarului Moscovei, la Națiunile Unite, un război prin… procură, care este dus de occidentali cu forța expediționară rusă ce acționează pe tărâm ucrainean, efectul fiind – culmea ipocriziei imperiale – distrugerea orașelor ucrainene. Asupra cărora au căzut numai rachete rusești și niciuna venită din comunitatea democratică transatlantică. 

Același diplomat rus a mințit precum Ulrich Friedrich Wilhelm Joachim von Ribbentrop, politician și diplomat german, ministru al afacerilor externe al Germaniei naziste, între 1938 și 1945. Asta pentru că Nebenzia a susținut, fără să clipească, că pentru „a slăbi și a distruge potențialul militar al oponenților noștri, desfășurăm lovituri cu arme de precizie, împotriva energiei și a altor infrastructuri, care sunt folosite în scopul aprovizionării militare a unităților ucrainene”. Stă mintea în loc! 

Dacă privim spre armata ucraineană, aceasta are un efectiv aproape de 1.000.000 de luptători, la care se adaugă 900.000 de rezerviști, ceea ce înseamnă un raport de forțe, la nivelul trupelor combatante, de 6 la 1, în favoarea apărătorilor Ucrainei. Deși nu sunt componente ale Forțelor Armate ale Ucrainei, mai sunt instituții militarizate, care pot executa ordinele Statului Major al armatei ucrainene, precum Garda Națională a Ucrainei, cu 60.000 de purtători de uniforme militare; formațiuni de operațiuni speciale ale Ministerului Afacerilor Interne, precum Omega, Scorpion – pentru securitatea centralelor nucleare -, Titan;  trupele de grăniceri cu 50.000 de  militari și civili; unități ale SBU, cu un efectiv de 30.000 de ucraineni apți pentru luptă;  Forțele de Apărare Civilă, cu peste 10.000 de încadrați bine antrenați. 

Că asemenea date sunt ignorate de ministerele rusești care gestionează pe diplomații, respectiv pe militarii Rusiei este greu de crezut. Dar cum ordinul lui Putin se execută, nu se discută, ambasadorii folosesc gramofoane din veacul trecut, vorba vine, pentru a minți opinia publică internațională cu argumente tipice dictaturii lui Stalin, iar militarii, precum generalul Surovikin, vorbesc puțin și caută, în fel și chip, menținerea actualului aliniament al Frontului de Est, deși, la 60 de kilometri în spate, în oblasturile Herson, Donețk și Lugansk, mobilizații sapă din greu tranșeele unor noi poziții defensive, în timp ce în oblastul Zaporojie, militarii ucraineni nu mai înaintează, după cum adversarii lor ruși nu se mai retrag, cel puțin nu acum.

RUSIA – STAT SPONSOR AL TERORISMULUI

Parlamentul European a votat miercuri, cu o majoritate covârșitoare, etichetarea Rusiei drept stat sponsor al terorismului.

Coincidența, mai degrabă deloc întâmplătoare, a făcut ca votarea să fi avut loc taman când președintele rus  a sosit la Erevan, Armenia, pentru o întâlnire a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, alianța militară colectivă a Rusiei. În traducere liberă – un upercut aplicat de la Bruxelles imaginii de țar, cam bătrânel,  a lui Vladimir Vladimirovici Putin. 

Vladimir Putin a participat la reuniunea din Armenia Foto: Kremlin.ru

Crimele de război săvârșite de unii militari ruși în Ucraina, rod al unui complex de superioritate imperială bazat pe nemernicia geopolitică a celor de la Kremlin, au fost condamnate de parlamentarii europeni. În replică, ridicola purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a replicat miercuri că Parlamentul European ar trebui să fie desemnat „sponsor al idiotului”. Ceea ce confirmă prejudecata Moscovei, că fără ajutorul dempocrațiilor transatlantice, azi la Kiev era un guvern ca la Minsk, supus Moscovei, la propriu și la figurat. 

Și apropo, la reuniunea din Armenia, miercuri, președintele rus a fost întâmpinat de sute de demonstranți, purtând torțe aprinse, strigând „nu războiului”, agitând steaguri armene, ucrainene și americane și cerând conducătorilor armeni să se distanțeze de Rusia. Cu alte cuvinte continuă disoluția a ceea ce era cândva comunitatea statelor dependente de Moscova.

Pe lângă Parlamentul European, Letonia, Estonia, Lituania, Polonia și Republica Cehă au adoptat anterior rezoluții similare, de desemnare a federației putiniste ca un stat sponsor al terorii inițiate de la nivel înalt.

Din prudență, nici România, nici Statele Unite nu au desemnat, până acum, Rusia  drept un stat sponsor al terorii. Dacă la Washington D.C. s-ar lua o asemenea decizie, ditamai Federația Rusă ar apărea alături de Coreea de Nord, Cuba, Iran și Siria, în condițiile în care trupe rusești sunt menținute pe tărâm sirian, iar oficiali ai Moscovei au făcut demersuri la Phenian și Teheran, pentru a primi muniție și drone necesare armatei ruse, pentru operațiunea militară specială. 

MOLDOVA DE EST FULGERATĂ DE… ÎNTUNERIC

În județele din stânga Prutului, autoritățile au preferat să afirme, în cazurile repetate de întrerupere a curentului electric, că a fost vorba de o deconectare automată a a sistemului energetic. 

Până la urmă, președinta Maia Sandu a transmis un mesaj pe Facebook, în care recunoștea că Rusia a lăsat (Republica) Moldova pe întuneric. 

Maia Sandu pare a nu înțelege că politica trece prin stomac Foto: Facebook

Sigur că, în condițiile în care, deocamdată, entitatea care există în fosta Românie regală de est, nu este încă sub agresiune militară imperială, furnizarea energiei electrice poate fi restabilită, iar lumina va reveni în casele celor trăiesc între Ucraina și Patria Mamă, doar 90% din necesarul de curent electric este asigurat de România. 

Cu o determinare ce nu are nimic comun cu unionismul, Maia Sandu a reiterat convingerea sa că „Oricât de greu ar fi acum, singurul nostru drum, calea de viitor a Republicii Moldova, trebuie să rămână spre lumea liberă”.

Problema cu actuala conducere de la Chișinău este că nu înțelege faptul că politica trece prin stomac, că poporenii care mai trăiesc în Moldova de Est – aproximativ 2,5 milioane, dintr-un total oficial de 3,9 milioane de locuitori, adică populația orașului București, cu suburbii – nu au nevoie doar de stegulețe, cu Tricolorul pe care a fost imprimată o stemă ce-mi aduce aminte pe aceea a Republicii Democrate Germane, ci și de o prosperitate care lipsește din încăpățânarea unora mânați de iluzia că lumina se ia acum de la Berlin, nu de acolo de unde răsare soarele pentru toți românii. 

Și poate că viitorul președinte al României, o personalitate cu anvergură euro-atlantică, în prima sa viitoare vizită la Chișinău, va întreba pe interlocutorul de acolo, așa cum a făcut celebrul general Constantin Degeratu, când conducea Statul Major General, care i-a spus omologului său, venit la București: 

– În ce limbă vorbim, de stat sau română? 

articolul original.
❌