ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 December 2022Ultimele Stiri

Bill Clinton, testat pozitiv pentru COVID-19. Fostul președinte al SUA îi îndeamnă pe americani să se vaccineze

30 November 2022 at 21:50
image

Fostul președinte american Bill Clinton a anunțat, miercuri, că a fost testat pozitiv pentru COVID-19 și are simptome ușoare, transmite CNN.

Bill Clinton a fost testat pozitiv pentru COVID-19

Fostul lider american s-a arătat „recunoscător” că a fost vaccinat, inclusiv cu doza booster, și susține că tocmai de aceea simptomele sale sunt ușoare.

„Și îndemn pe toată lumea să facă același lucru, mai ales pe măsură ce intrăm în lunile de iarnă”, a declarat Bill Clinton, pe Twitter.

Bill Clinton (76 de ani) a precizat că starea sa generală este una bună și este izolat la domiciliu.

„Îmi fac de lucru prin casă”, a spus el.

Anul trecut, Clinton a fost internat pentru o infecție de tract urinar care s-a răspândit în sânge. De asemenea, a suferit o operție de bypass cvadruplu în 2004 și i-au fost introduse două stenturi pentru a-i fi deschisă o arteră în 2010.

Cazul celui de-al 42-lea președinte al Statelor Unite nu este unul singular. Actualul lider de la Casa Albă, Joe Biden, a contractat virusul în această vară, iar predecesorul său, Donald Trump, a fost la rândul său testat pozitiv în octombrie 2020, în plină campanie electorală. În acest an a fost bolnav de COVID-19 și Barack Obama.

În SUA, peste 300 de persoane mor și 3.400 sunt internate în fiecare zi cu COVID-19, arată datele furnizate de instituția americană de resort.

Recent, prim-ministrul francez Elisabeth Borne a declarat că „epidemia lovește din nou”, făcând referire la cazul Franței, acolo unde sunt depistate în medie peste 40.000 de cazuri pe zi.

articolul original.
Ieri — 30 November 2022Ultimele Stiri

Protestatarii Covid din China au intrat în conflict cu polițiștii din Guangzhou – VIDEO

30 November 2022 at 10:23
image

Marți seară, 29 noiembrie, protestatarii Covid din Guangzhou, centrul de producție al Chinei, au intrat în conflict cu polițiștii, după cum arată înregistrările video ce au apărut pe rețelele de socializare. Se pare că frustrarea față de regulile stricte privind Covid-19 a ajuns la punctul culminant, după cei trei ani de pandemie.

Conform surselor Reuters, ciocnirile din orașul din sudul țării au marcat o escaladare a protestelor din weekend care au avut loc în centrul comercial Shanghai, capitala Beijing și alte orașe, acesta fiind cel mai mare val de nesupunere civilă din China de când președintele Xi Jinping a preluat puterea în urmă cu un deceniu.

Resentimentul populației crește pe măsură ce economia chineză, afectată de virusul Covid, se poticnește după zeci de ani de creștere vertiginoasă, care a stat la baza unui contract social nescris între Partidul Comunist aflat la putere și o populație ale cărei libertăți au fost drastic reduse sub conducerea lui Xi.

Într-un videoclip postat pe rețelele de socializare, zeci de polițiști antirevoltă în echipament pandemic complet alb avansează în formație peste ceea ce păreau a fi bariere de izolare dărâmate, în timp ce obiecte zboară spre ei. De asemenea,Poliția a fost văzută mai târziu escortând persoane încătușate către un loc necunoscut.

Situația protestatarilor Covid din China escaladează de la o zi la alta

Un alt clip video a arătat protestatari Covid aruncând cu obiecte în poliția din China, în timp ce un al treilea a arătat o butelie de gaz lacrimogen aterizând în mijlocul unei mici mulțimi pe o stradă îngustă, oamenii fugind apoi pentru a scăpa de gaze.

Reuters a verificat că videoclipurile au fost filmate în districtul Haizhu din Guangzhou, scena principală a tulburărilor legate de Covid în urmă cu două săptămâni, dar nu a putut stabili când au fost realizate clipurile sau desfășurarea exactă a evenimentelor și ce a declanșat ciocnirile.

Postările apărute pe rețelele de socializare au declarat că ciocnirile au avut loc marți seara, 29 noiembrie, și au fost cauzate de o dispută privind restricțiile.

Cu toate acestea, Guvernul din Guangzhou, un oraș grav afectat de ultimul val de infecții, nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

China Dissent Monitor, gestionat de Freedom House, organizație finanțată de guvernul american, a estimat că cel puțin 27 de demonstrații au avut loc în China de sâmbătă până luni, 28 noiembrie. De altfel, grupul ASPI din Australia a estimat 43 de proteste în 22 de orașe.

În Zhengzhou, unde se află o mare fabrică Foxconn care produce iPhone și care a fost scena unor proteste ale muncitorilor din cauza COVID, oficialii au anunțat reluarea „ordonată” a activităților comerciale, inclusiv a supermarketurilor, a sălilor de sport și a restaurantelor.

Cu toate acestea, ei au publicat, de asemenea, o listă lungă de clădiri care vor rămâne în izolare.

Cu câteva ore înainte de aceste anunțuri, oficialii naționali din domeniul sănătății au declarat marți că China va răspunde „preocupărilor urgente” exprimate de public și că regulile Covid ar trebui să fie puse în aplicare mai flexibil, în funcție de condițiile din fiecare regiune.

Dar, în timp ce relaxarea unor măsuri, care vine în contextul în care China înregistrează zilnic un număr record de cazuri de COVID, pare a fi o încercare de a liniști publicul, autoritățile au început, de asemenea, să îi caute pe cei care au participat la protestele recente.

Până în acest moment, și Statele Unite ale Americii au venit cu o reacţie la protestele din China, care au izbucnit după un incendiu care a avut loc pe 24 noiembrie 2022 într-un bloc de apartamente din Urumqi.

Virusul Covid s-a răspândit în ciuda restricțiilor impuse

În cadrul unei declarații care nu a făcut nici o referire la proteste, organul de vârf al Partidului Comunist responsabil cu agențiile de aplicare a legii a declarat marți seara târziu, 29 noiembrie, că China va reprima cu hotărâre „activitățile de infiltrare și sabotaj ale forțelor ostile”. Totodată Comisia Centrală pentru Afaceri Politice și Juridice a declarat, de asemenea, că „actele ilegale și criminale care perturbă ordinea socială” nu vor fi tolerate.

Ministerul de Externe a precizat de altfel că drepturile și libertățile trebuie să fie exercitate în limitele legii.

Virusul Covid s-a răspândit în ciuda faptului că China s-a izolat în mare măsură de lume și a cerut sacrificii semnificative de la sute de milioane de oameni pentru a se conforma testelor și izolării prelungite.

Restricțiile impuse de autoritățile chineze au afectat economia, perturbând lanțurile de aprovizionare globale și agitând piețele financiare.

Datele furnizate miercuri, 30 noiembrie, au arătat că activitatea din industria prelucrătoare și servicii din China a înregistrat în noiembrie cele mai scăzute valori de la blocarea de două luni a Shanghaiului, care a început în aprilie. În acest context, și șefa Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a semnalat o posibilă scădere a previziunilor de creștere economică a Chinei.

Așadar, amintim că situația a escaladat și protestatarii Covid din China au intrat în conflict cu polițiștii din Guangzhou.

Migrant workers in urban villages are forced to move out of Guangzhou https://t.co/Mcx7QpFaJq

— Colleen Chiu-Shee (@Colleen67882849) November 30, 2022

Riots reported in city of Guangzhou, China against Xi’s Covid Dicktat of forced Isolation.

Video: Few hours ago.

Dr Gaurav Pradhan pic.twitter.com/1sL1iIjr20

— अरविन्द रामकुमार बंसल (@arvindrbansal) November 30, 2022

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Medicul Virgil Musta, devenit celebru pentru recomandările pe care le-a făcut în pandemie, trimis în judecată de DNA pentru testarea COVID. Este acuzat de instigare la abuz în serviciu 

29 November 2022 at 11:23
image

Medicul Virgil Musta, directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara, care a devenit celebru în timpul pandemiei, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, fiind acuzat de instigare la abuz în serviciu în legătură cu testarea COVID-19.

În același dosar au fost trimise în judecată și Luminița Diana Manolescu, director medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara, și Maria Diana Albu, asistent medical coordonator al Ambulatoriului de boli infecțioase în același spital, fiecare pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul,

În fața judecătorilor va ajunge și Dana Mihaela Paica, medic la o societate comercială cu profil medical, unde era asociat și Musta. Ea este acuzată de instigare la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Acuzațiile procurorilor DNA

Procurorii DNA spun că, în perioada 21 iulie – 09 noiembrie 2020, Virgil Musta, cu intenție, ar fi determinat trei asistente medicale să presteze servicii medicale în beneficiul societății la care el era asociat, în timp ce acestea erau de serviciu la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara.

„Folosindu-se de influența pe care o avea în calitatea sa de medic șef de secție, inculpatul le-ar fi determinat pe cele trei asistente, în mod direct sau prin intermediul inculpatei Paica Dana Mihaela, să preleveze probe biologice în vederea depistării infecției cu virusul SARS CoV-2, să încaseze contravaloarea testelor RT-PCR și să elibereze bonuri fiscale în beneficiul societății comerciale private la care acesta era asociat (utilizând o casă de marcat mobilă).

Deși zilnic, în intervalul orar 07:00-10:00, ar fi prestat servicii medicale pentru societatea comercială menționată, cele trei asistente ar fi încasat integral drepturile salariale plătite de spital”, spun anchetatorii, într-un comunicat de presă.

Oamenii legii afirmă că Manolescu și Albu și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că nu au făcut niciun demers pentru constatarea abaterilor disciplinare și aplicarea sancțiunilor corespunzătoare sau, după caz, sesizarea Comisiei de cercetare disciplinară în vederea sancționării celor trei asistente medicale.

„Mai mult, inculpata Albu Maria Diana ar fi întocmit iar inculpata Manolescu Diana Luminița ar fi aprobat foile colective de prezență în conținutul cărora au fost evidențiate formal orele lucrate de cele trei asistente.

Astfel, inculpatul Musta Virgil Filaret le-ar fi determinat pe cele trei asistente să își încalce atribuțiile de serviciu reglementate de dispozițiile din Codul Muncii, Regulamentul intern al spitalului și fișa postului”, afirmă DNA.

În urma acestor fapte, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr.Victor Babeș Timișoara” a fost prejudiciat cu 12.173 de lei.

„Pe de altă parte, societatea privată, la care asociat este inculpatul Musta Virgil Filaret, ar fi obținut foloase necuvenite în valoare totală de 172.508 de lei”, potrivit sursei citate.

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr.Victor Babeș Timișoara a transmis Direcției Naționale Anticorupție că nu se constituie parte civilă în acest dosar.

Procurorii au pus sechestru pe suma de 12.173 de lei, bani pe care Virgil Musta îi avea într-un cont bancar.

Dosarul se va judeca la Tribunalul Timiș.

Medicul timișorean a devenit celebru în pandemie, atunci când a făcut mai multe recomandări referitoare la COVID-19, pe diverse canale media.

El recomanda, pentru a evita contaminarea cu virusul prin haine, ca atunci când ajungeți acasă să vă spălați pe mâini, să vă dezbrăcați de hainele de stradă și să le puneți pe balcon sau într-un loc prestabilit, care să poată fi dezinfectat.

„Apoi, poți face un duş sau după ce te speli din nou pe mâini, te îmbraci în hainele de casă. Hainele de stradă este bine să le laşi 24-48 de ore, dacă nu le poţi dezinfecta sau călca la temperatură mare”, afirma el, în pandemie.

„Pentru a evita contaminarea prin talpa pantofului. S-a constatat mai nou ca acest virus este rezistent pe sol, iar în zonele unde sunt multe persoane contaminate sau unde se scuipă pe jos, pe sol se găsesc o cantitate mare de viruşi. Este unul din motivele pentru care apar noi şi noi cazuri, deoarece talpa pantofului este contaminată. Din acest motiv recomand ca la intrarea în casă să aveţi două preşuri, unul în exterior şi altul în interior. Cel din exterior să fie îmbibat în soluţie de clor. De pe primul preş treci pe al doilea, te descalţi şi îţi pui pantoful în acelaşi loc zilnic, undeva lângă intrare, pe o suprafaţă ce poate fi dezinfectată cu clor. Nu umbla în aceeași pantofi afară și în casă”, spunea el în martie 2020.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

Cum luptă sistemul nostru imunitar cu expunerea la virusuri?

29 November 2022 at 12:00
image

Se spune adesea că sistemul imunitar are memorie, ceea ce înseamnă că, dacă un individ a fost expus anterior la un virus, celulele imune specializate vor continua să circule în sânge și în fluidele din corp, gata să declanșeze un răspuns imun rapid în cazul în care vor întâlni același virus din nou.

Pe măsură ce temperaturile scad și cad ploile de toamnă, tusea sezonieră, durerile de gât și răceala pot părea inevitabile. Dar oare expunerea zilnică la infecții precum răceala și gripa ne storc de energie sau ne fac mai puternici?

În mod esențial, acest „braț atacator” al sistemului nostru imunitar este specific patogenului întâlnit, potrivit The Guardian.

Întărirea sistemului imunitar nu asigură protecție în cazul unor infecții viitoare

„Încercarea la o mulțime de infecții este contraproductivă – dezvoltăm o infecție urâtă, dar aceasta nu ne protejează împotriva altora”, a declarat profesorul Sally Bloomfield, președintele Forumului științific internațional privind igiena la domiciliu.

În același mod, o răceală nu te protejează de alta, câteva săptămâni mai târziu.

„O numim răceală obișnuită, dar nu este vorba despre un singur agent care îți dă răceala comună – există mulți agenți diferiți”, a spus prof. Deborah Dunn-Walters, președintele British Society for Immunology’s Covid Taskforce.

Pe de altă parte, nici lipsa expunerii la agenți patogeni cauzatori de boli nu este benefică pentru oameni.

Expunerea, puțină și frecventă, poate ajuta la reîmprospătarea memoriei cu privire la microbii care circulă în mod obișnuit, precum și la actualizarea acesteia cu informații despre noi variante. Totuși, nu este necesar să inhalăm sau să ingerăm acești microbi ca să declanșăm efectul dorit.

Răceala, o infecție a cărei dezvoltări depinde de vârstă și de agenții patogeni

De asemenea, nu toată lumea va avea o formă ușoară de răceală.

„Cât de grav ești afectat de o infecție depinde de vârsta ta și de cantitatea [de agent patogen] la care ai fost expus. Toți cei care au depășit o anumită vârstă și care fac aceste răceli și alte lucruri își dau seama că te afectează foarte mult. Persoanele mai tinere ar putea fi capabile să treacă peste, dar persoanele mai în vârstă ar trebui să evite  infecții repetate”, a declarat Dunn-Walters, profesor de imunologie la Universitatea din Surrey.

Este, de asemenea, imposibil ca oamenii să fie selectivi în ceea ce privește – respirarea rinovirusurilor care cauzează răceala comună sau ridicarea lor de pe suprafețe îi expune pe oameni la riscul de a contracta alte boli, inclusiv COVID-19.

articolul original.

Mihai Craiu, medic pediatru: Sistemul imun al copiilor, mai puțin performant decât înainte de pandemie. Trebuie să avem un pic de răbdare și să nu apelăm la soluții miraculoase (VIDEO)

28 November 2022 at 19:48
image

Sistemul imun al copiilor este mai puțin performant decât era înainte de pandemie, a declarat dr. Mihai Craiu, medic pediatru, luni, pe B1 TV, la „Sub semnul întrebării” cu Robert Turcescu.

Medicul pediatru Mihai Craiu, pe B1 TV: Suntem branșați emoțional la copiii noștri

„Trebuie spus că în momentul acesta cel mai bun cadou pe care îl putem face părinților care ne ascultă este să îi încurajăm, pentru că, din păcate, emoțiile le simt copiii noștri. Suntem branșați emoțional la ei și toată această rumoare din capul nostru, chiar dacă nu spunem nimic cu voce tare, cei mici simt, când zicem, `aoleu, tată, iar tușești, iar febră, iar trebuie să ne ducem la spital`, nu îi ajută să treacă mai repede peste boală. Al doilea, trebuie spus că stresul acesta negativ pe care copiii îl trăiesc în fața unor aparente neîmpliniri a așteptărilor parentale, în vremea asta de mare fragilitate, pentru că SARS-CoV-2 și-a lăsat zestrea de emoții uriașe, nu face decât deservicii”, a explicat medicul.

„Cred că trebuie să le spunem celor care ne ascultă că primul lucru, chiar dacă e greu, este ca în fața celui mic să nu rezoneze, să nu dea pe dinafară. Astăzi am avut mai multe astfel de episoade, în care a trebuit să tratăm mai mult mama decât copilul”, a continuat el.

„Oamenii sunt depășiți de emoții, pentru că lucrul care te sperie cel mai tare este când nu știi la ce să te aștepți, iar în fața acestui virus care își cere drepturile înapoi, trei ani de zile în care am purtat măști, am ținut distanță, ne-am spălat pe mâini, s-a creat o cohortă foarte mare de susceptibili. O să vă dau un exemplu plastic, dacă ne luăm vacanță trei ani de zile și după aia în prima săptămâna ne ducem la școală și ni se dă lucrare, evident că picăm cu toții la testul acesta”, a adăugat Mihai Craiu.

„Copiii noștri, din punct de vedere al performanțelor lor imunologice, sunt un pic mai puțini grozavi decât erau anterior pandemiei. Nu s-a întâmplat nimic rău cu ei, ci pur și simplu sistemul lor imun, la fel ca și învățatul de la școală, e mai puțin performant. De aceea, cred că în primul rând trebuie să avem un pic de răbdare, doi, să nu apelăm la soluții miraculoase, și trei, dacă pare rău (…), să nu apeleze la auto-medicație. Noi, românii, suntem foarte creativi și căutăm soluții”, a mai spus Mihai Craiu.

articolul original.

OMS a elaborat o nouă listă de agenți patogeni care ar putea declanșa epidemii sau pandemii

27 November 2022 at 12:00
image

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a dat publicității o nouă listă cu agenți patogeni prioritari, care riscă să declanșeze pandemii sau epidemii și care ar trebui să fie monitorizați îndeaproape.

OMS a transmis că scopul a fost să actualizeze o listă folosită drept ghid pentru cercetarea, dezvoltarea și investițiile la nivel global, mai ales în vaccinuri, teste și tratamente.

Ca parte a procesului, agenția de sănătate a Organizației Națiunilor Unite (ONU) reunește peste 300 de oameni de știință pentru a analiza dovezi privind peste 25 de familii de virusuri și bacterii.

Experții în sănătate iau măsuri anticipate

Oamenii de știință vor lua în considerare, în cadrul analizei lor, de asemenea, așa-numita „boală X”, necunoscut care ar putea provoca o epidemie internațională gravă.

„Urmărirea agenților patogeni prioritari și a familiilor de virusuri pentru cercetarea și dezvoltarea măsurilor de combatere este esențială pentru un răspuns rapid și eficient la o eventuală epidemie sau pandemie. Fără investițiile în cercetare și dezvoltare înainte de pandemia COVID-19, nu ar fi fost posibile vaccinurile dezvoltate într-un timp record”, a declarat directorul pentru situații de urgență al OMS, Michael Ryan.

Ce boli include lista elaborată de OMS?

Lista, care a fost publicată pentru prima dată în 2017, include în prezent, COVID-19, Ebola și Marburg, febra Lassa, sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și sindromul respirator acut sever (SARS), Nipah, Zika și boala X.

Pentru fiecare agent patogen identificat ca fiind prioritar, experții vor cerceta care date lipsesc și care sunt prioritățile de cercetare. Apoi, pot fi elaborate specificațiile pentru vaccinuri, tratamente și teste de diagnosticare.

revizuită ar trebui să fie publicată înainte de aprilie 2023.

OMS pregătește un acord internațional privind pregătirea și răspunsul la pandemii

Un organism interguvernamental de negociere pregătește terenul pentru un acord global care ar putea reglementa în cele din urmă modul în care națiunile se pregătesc și răspund la viitoarele amenințări pandemice.

Experții vor participa la o reuniune, între 5 și 7 decembrie 2022, la Geneva, în vederea elaborării și negocierii unei convenții OMS sau a unui alt tip de acord internațional privind pregătirea și .

Un raport de progres va fi prezentat statelor membre ale OMS anul viitor, urmând ca rezultatul final să fie prezentat spre examinare în 2024.

„Odată ce o epidemie este detectată, există câteva ore critice”

„Odată ce o epidemie este detectată, există câteva ore critice pentru a raporta, evalua și acționa pentru a opri răspândirea unei boli înainte ca aceasta să devină practic de neoprit”, a afirmat coaliția independentă The Panel for a Global Public Health Convention, formată din oameni de stat și lideri din domeniul sănătății.

Coaliția a afirmat că pandemia COVID-19 a avut repercusiuni puternice din cauza lipsei de acțiune a multor state, care nu se așteptau la o asemenea amploare și răspândire a virusului, potrivit Science Alert.

„Din decembrie 2019, atunci când informația despre COVID-19 a fost suprimată, mai multe țări au adoptat o abordare de tipul așteaptă și vezi ce se întâmplă atunci când au fost raportate pentru prima dată cazurile de COVID-19… am văzut consecințele ale lipsei de acțiune încă de la început”, a adăugat grupul de experți.

articolul original.

Trei milioane de doze de vaccin anti-Covid, pegătite pentru români: „Şi virusul e altul”

27 November 2022 at 08:24
image

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, este de părere că nu vom mai avea o problemă de sănătate publică aşa cum s-a întâmplat în anul 2021, deoarece acum majoritatea a trecut prin boală sau s-a vaccinat împotriva coronavirusului.

Rafila a precizat că a semnat o comandă de 3 milioane de doze de vaccin anti-COVID pentru cei care doresc să se protejeze împotriva noii tulpini.

Întrebat, sâmbătă seară, la TVR Info, dacă va reveni numărul mare de cazuri de COVID-19, Alexandru Rafila a precizat că şi virusul e altul acum.

Nu cred că vom mai avea o problemă de sănătate publică similară ca şi magnitudine cu ceea ce s-a întâmplat în 2021, nici măcar cu ceea ce s-a întâmplat în valul 5, în 2022. Dar e un virus cu o mare variabilitate genetică, aşa sunt toate virusurile ARN, nu e numai coronavirusul şi virusul HIV şi virusul hepatic tip C, toate sunt virusuri cu variabilitate mare. Noi, cu toţii, am trecut prin boală, ne-am şi vaccinat şi am trecut prin boală. Nu mai suntem, în faţa acestui virus, descoperiţi, cum eram în urmă cu doi ani, nu mai suntem la fel. Noi suntem alţii. Şi virusul e altul că vedeţi, el se modifică”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a mai spus că a semnat o comandă de 3 milioane de doze de vaccin.

Mai rămăseseră de achitat în acest an 11,2 milioane de doze şi am avut o negociere intensă cu Comisia şi producătorii, pentru că dacă nu făceam o comandă nu primeam formula nouă a vaccinului. Şi ne găseam într-un paradox, eram obligaţi să cumpărăm 11 milioane de doze dintr-un vaccin care nu se mai foloseşte, din care avem deja câteva milioane pe care le aruncăm. Am avut perseverenţă şi am semnat o comandă de 3 milioane de doze care dau posibilitatea persoanelor care au făcut 2 sau 3 doze cu vaccinul vechi să îşi facă un rapel. Avem 8 milioane, 8 milioane şi jumătate de persoane care s-au vaccinat cu două doze şi aproape 3 care s-au vaccinat cu 3 doze”, a mai subliniat Rafila

articolul original.

Statele Unite au creat o variantă a coronavirusului cu o mortalitate de 80%, afirmă Ministerul rus al Apărării

26 November 2022 at 15:03
By: FLUX 24
image

„În octombrie, la Universitatea din Boston a fost creat un agent patogen artificial al infecției cu coronavirus pe baza tulpinii Omicron și a variantei originale Wuhan. Virusul modificat obținut de americani a provocat moartea a 80% dintre animalele bolnave cu dezvoltarea unor simptome neurologice atipice. și leziuni pulmonare severe”, a spus el.

Potrivit acestuia, proprietățile protectoare ale anticorpilor sunt reduse de 11 ori atunci când interacționează cu un nou agent patogen, iar vaccinurile existente împotriva acestuia sunt ineficiente.

articolul original.

Dr. Tudor Ciuhodaru atrage atenția: ‘La nivel european, pașaportul digital este încă în funcțiune și oricând poate să reapară. A face bine cu de-a sila este imposibil, inumat și nu este etic’

26 November 2022 at 11:49
image

Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență, Spitalul de Neurochirurgie „N. Oblu” Iași, a vorbit despre posibilitatea introducerii de noi restricţii anti-Covid-19.

Medicul a comentat imaginile revoltătoare din China, unde oamenii au smuls garduri și s-au bătut cu polițiștii pe străzi.

„Este absolut revoltător ce se vede acolo. Oamenii s-au săturat de măsuri inepte, ineficiente, să moară de frig, de foame, și de alte măsuri care au fost consecința unor restricții fără legătură cu realitatea epidemiologică.” a declarat medicul Tudor Ciuhodaru.

Și la nivel european, pașaportul digital este încă în funcțiune și oricând poate să reapară, pentru că tot niște decizii fără niciun fel de justificare medicală au dus multe discriminări și situații imposibile.

A face bine cu de-a sila este imposibil, inumat și nu este etic, iar acest lucru nu are nicio legătură cu dreptul fiecăruia de a decide apropo de ceea ce este bine pentru sănătatea fiecăruia dintre noi.”, a mai declarat medicul, la Antena 3 CNN.

articolul original.

Medicul Tudor Ciuhodaru: „La nivel european, pașaportul digital COVID-19 este încă în funcțiune și oricând poate să reapară”

26 November 2022 at 05:24
By: Geo
image

Medicul Tudor Ciuhodaru a comentat imaginile revoltătoare din China, unde oamenii au smuls garduri și s-au bătut cu polițiștii pe străzi.

„Este absolut revoltător ce se vede acolo. Oamenii s-au săturat de măsuri inepte, ineficiente, să moară de frig, de foame, și de alte măsuri care au fost consecința unor restricții fără legătură cu realitatea epidemiologică”, spune medicul Tudor Ciuhodaru.

„Și la nivel european, pașaportul digital este încă în funcțiune și oricând poate să reapară, pentru că tot niște decizii fără niciun fel de justificare medicală au dus multe discriminări și situații imposibile.

A face bine cu de-a sila este imposibil, inumat și nu este etic, iar acest lucru nu are nicio legătură cu dreptul fiecăruia de a decide apropo de ceea ce este bine pentru sănătatea fiecăruia dintre noi.”, a mai spus medicul, la Antena 3 CNN.

articolul original.

Infecția cu HIV lasă în urmă o „memorie imunologică” în celule

25 November 2022 at 18:00
image

Deși HIV a devenit o boală controlabilă datorită terapiei antiretrovirale, persoanele care trăiesc cu această boală suferă adesea de inflamații cronice. Acest lucru le poate expune unui risc crescut de a dezvolta comorbidități, cum ar fi bolile cardiovasculare și disfuncțiile neurocognitive. Un nou studiu publicat în Cell Reports explică de ce ar putea apărea inflamația cronică și cum suprimarea sau chiar eliminarea HIV din organism nu ar rezolva această problemă.

În cadrul studiului, cercetătorii de la Universitatea George Washington din SUA arată cum o proteină HIV modifică permanent celulele imunitare într-un mod care le determină să reacționeze excesiv la alți agenți patogeni. Atunci când proteina este introdusă în celulele imunitare, genele din aceste celule, asociate cu inflamația, se activează, arată studiul.

Aceste gene proinflamatorii rămân exprimate chiar și atunci când proteina HIV nu mai este în celule. Potrivit cercetătorilor, această a infecției inițiale cu HIV este motivul pentru care persoanele care trăiesc cu HIV sunt susceptibile la inflamații prelungite. Acestea le expun unui risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare și alte comorbidități.

Cum modifică proteina Nef a HIV celulele imunitare ale organismului?

Pentru studiu, echipa de cercetare a izolat celule imune umane in vitro și le-a expus la proteina Nef a HIV. Cantitatea de Nef introdusă în celule este similară cu cea găsită la aproximativ jumătate dintre persoanele infectate cu HIV care iau antiretrovirale și a căror încărcătură HIV este nedetectabilă, conform Science Daily.

După o perioadă, cercetătorii au introdus o toxină bacteriană pentru a genera un răspuns imunitar din partea celulelor expuse la Nef. Comparativ cu celulele care nu au fost expuse la proteina HIV, celulele expuse au produs un nivel ridicat de proteine inflamatorii, numite citokine. Atunci când echipa a comparat genele celulelor expuse la Nef cu genele celulelor neexpuse, a identificat genele proinflamatorii care se aflau într-o stare gata să fie exprimate, ca urmare a expunerii la această proteină.

„Această cercetare evidențiază importanța ca medicii și pacienții să recunoască faptul că suprimarea sau chiar eliminarea HIV nu elimină riscul acestor comorbidități periculoase. Pacienții și medicii lor ar trebui să discute în continuare despre modalitățile de reducere a inflamației, iar cercetătorii ar trebui să continue să urmărească potențiale ținte terapeutice care pot reduce inflamația și comorbiditățile cu HIV”, a declarat Michael Bukrinsky, profesor de microbiologie, imunologie și medicină tropicală la Școala de Medicină și Științe ale Sănătății de la Universitatea George Washington, SUA și autorul principal al studiului.

Concluziile ar putea explica de ce persistă unele comorbidități, după alte infecții virale

Potrivit lui Bukrinsky, constatările din acest studiu ar putea ajuta la explicarea motivelor pentru care anumite comorbidități persistă după alte infecții virale, inclusiv COVID-19.

„Am văzut această memorie imunologică proinflamatorie raportată cu alți agenți patogeni și adesea menționată ca imunitate antrenată. În timp ce această imunitate antrenată a evoluat ca un proces imunitar benefic pentru a proteja împotriva noilor infecții, în anumite cazuri poate duce la rezultate patologice. Efectul final depinde de durata acestei memorii, iar memoria extinsă poate sta la baza unor stări inflamatorii de lungă durată, așa cum vedem în sau COVID-19”, a explicat Bukrinsky.

articolul original.

„Este Cupa Mondială pe altă planetă?”. Chinezii sunt iritați de imaginile de sărbătoare din Qatar și pun la îndoială politica zero-Covid

25 November 2022 at 06:41
image

Presa chineză de stat a acordat o atenție uriașă Cupei Mondiale în această săptămână, însă meciurile alimentează frustrarea oamenilor din țară. Nu numai că selecționata chineză nu s-a calificat la turneu, dar telespectatorii sunt iritați și de imaginile cu cei care se adună în număr mare în Qatar și sărbătoresc fără mască, potrivit BBC.

Chinezii pun la îndoială politica zero-Covid, în contextul Cupei Mondiale

Mulți au folosit Cupa Mondială pentru a se plânge în online de actualele strategii ale Chinei. Țara menține politica zero-Covid, care prevede plasarea sub lockdown a unor comunități în care cazurile de îmbolnăvire sunt singulare.

China se confruntă în prezent cu cel mai mare focar din ultimele luni, iar lockdown-urile localizate s-au înmulțit în ultimele două săptămâni. În 24 de ore, autoritățile chineze au depistat peste 28.000 de cazuri noi.

Fotbalul este foarte popular în China, iar președintele Xi Jinping este microbist și spunea în trecut că visează că țara sa va câștiga Cupa Mondială.

În aceste condiții, meciurile sunt transmise de televiziunea națională CCTV, iar presa de stat caută să amplifice „prezența” Chinei. Spre exemplu, The Global Times vorbește despre produsele chineze de la eveniment.

Cu toate acestea, este evident că sărbătoarea e marcată de COVID-19. În marile orașe, focarele au dus la închiderea afacerilor neesențiale, iar oamenii sunt îndemnați să își limiteze deplasările.

Mulți urmăresc Cupa Mondială și se simt izolați. Astfel, pe aplicația WeChat s-a răspândit rapid o scrisoare deschisă în care este pusă la îndoială politica zero-Covid și este ridicată întrebarea dacă sunt China și Qatar „pe aceeași planetă”. În cele din urmă, scrisoarea a fost cenzurată.

Comentarii similare se regăsesc pe rețeaua socială Weibo, acolo unde diverși utilizatori chinezi spun că este „ciudat” să vezi sute de mii de oameni adunându-se laolaltă, fără să poarte măști sau să fie nevoie să arate dovada testării.

„Într-o parte a lumii, este carnavalul care e Cupa Mondială, iar în cealaltă sunt reguli să nu vizitezi locuri publice timp de cinci zile”, spune unul dintre ei.

articolul original.

COVID-19 declanșează anomalii ale creierului, chiar și la 6 luni după recuperare

24 November 2022 at 23:00
image

Coronavirusul provoacă complicații grave pe termen lung, chiar și la câteva luni după vindecare. Cercetătorii au găsit anomalii la creier la 6 luni de la recuperare.

Simptomele neurologice asociate includ dificultăți de gândire sau de concentrare, dureri de cap, probleme de somn, amețeli, senzație de înțepături, alterarea simțului olfactiv sau gustativ, depresie sau anxietate.

Cercetătorii au folosit un tip special de imagistică prin rezonanță magnetică pe 46 de pacienți vindecați de virus și 30 de pacienți sănătoși, notează agenția ANSA.

Care au fost cele mai întâlnite simptome?

RMN-urile au fost efectuate în termen de 6 luni de la recuperare.

În rândul pacienților cu sindromul COVID lung, cele mai des raportate simptome au fost oboseala, dificultățile de somn, lipsa de atenție și problemele de memorie. Rezultatele RMN au arătat că pacienții vindecați prezentau anomalii la nivelul lobului frontal și al trunchiului cerebral în comparație cu cei sănătoși.

„Aceste sunt legate de oboseală, insomnie, anxietate, depresie, dureri de cap și probleme cognitive”, au spus cercetătorii.

Complicațiile grave pe termen lung, provocate de coronavirus

Lobul frontal este, de asemenea, legat de înțelegerea și producerea limbajului, de atenție, de inhibiția motorie și de imaginație, precum și de procesele cognitive sociale.

Cercetătorii au constatat, de asemenea, o diferență semnificativă în regiunea diencefalică a trunchiului cerebral. Această regiune este asociată cu multe funcții corporale esențiale, inclusiv coordonarea cu sistemul endocrin pentru eliberarea de hormoni, transmiterea semnalelor senzoriale și motorii către cortexul cerebral și reglarea ritmurilor circadiene (ciclul somn-veghe).

„Studiul evidențiază complicațiile grave pe termen lung care pot fi, chiar și la câteva luni după recuperarea după infecție”, au spus aceiași cercetători.

articolul original.

VIDEO/Reportaj exploziv Deutsche Welle despre legătura între vaccinuri și efectele adverse

24 November 2022 at 17:24
By: FLUX 24
image

Deşi OMS a recunoscut oficial această afecţiune, unii medici nu-i iau în serios pe cei care acuză simptome ciudate după vaccin. „Spuneau că sunt nebun”, povesteşte un pacient.

Reportajul a fost transmis joi seară în emisiunea Culisele Statului Paralel realizat de Anca Alexandrescu la Realitatea Plus.

articolul original.

Au sosit primele vaccinuri anti-Covid adaptate împotriva noilor variante de coronavirus, anunță ministrul Sănătății | AUDIO

24 November 2022 at 12:43
image

Primele vaccinuri adaptate noilor variante de Covid-19 au ajuns în țara noastră, anunță ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila spune, într-o conferință organizată de site-ul DcNews, că dozele vor fi accesibile în cabinetele medicilor de familie, dar și în centrele de vaccinare deschise în principalele spitale din țară.

„Au sosit deja în această săptămână primele cantități de vaccin cu noua formulă împotriva infecției cu noul coronavirus. Va fi în curând accesibil la cabinetele medicilor de familie, în centrele de vaccinare din principalele spitale din România. Toți cei care au făcut deja cel puțin două doze de vaccin în formula veche se pot vaccina doza a treia sau, după caz, doza a patra cu acest vaccin care protejează împotriva variantei de BA4 B5 Omicron. Cred că este o bună oportunitate să îl administrăm în această perioadă,”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/24nov-14-Rafila-a-venit-vaccinul.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Unsplash / Mufid Majnun

Citește și: Pfizer și BioNTech anunță că lucrează la un vaccin care combină protecţia contra gripei şi a Covid-19

articolul original.

China a depășit recordul: cel mai mare număr de cazuri Covid-19 de la începutul pandemiei

24 November 2022 at 13:15
image

China a depășit recordul de cazuri zilnice cu infectări Covid-19 de la începutul pandemiei, în urmă cu aproape trei ani. Lăsând deoparte cazurile importate, numărul de noi cazuri locale a fost de 31.444 la 23 noiembrie, dintre care 3.927 au fost simptomatice și 27.517 asimptomatice, au declarat joi, 24 noiembrie, autoritățile sanitare citate de Reuters.

Această cifră a depășit recordul anterior, stabilit la 13 aprilie, când cazurile locale au atins 29.317. S-a înregistrat un deces, față de nici un deces în ziua precedentă, ceea ce a dus numărul deceselor la 5.232.

Până miercuri, 23 noiembrie, China continentală a confirmat 297.516 cazuri de C0vid-19 cu simptome.

Cel mai mare număr de cazuri Covid-19 din China

Capitala Chinei, Beijing, a raportat 509 noi cazuri simptomatice de infecții cu COVID-19 transmise la nivel local și 1.139 de cazuri asimptomatice pentru data de 23 noiembrie, potrivit datelor guvernului local, comparativ cu 388 de cazuri simptomatice și 1.098 de cazuri asimptomatice în ziua precedentă.

Shanghai a raportat 9 cazuri simptomatice și 58 de cazuri asimptomatice, comparativ cu 15 cazuri simptomatice și 53 de cazuri asimptomatice cu o zi înainte, a raportat autoritatea locală de sănătate.

Guangzhou, un oraș din sud cu aproape 19 milioane de locuitori, a raportat 428 de noi cazuri simptomatice transmise local și 7.192 de cazuri asimptomatice, comparativ cu 235 de cazuri simptomatice și 7.735 de cazuri asimptomatice cu o zi înainte, au precizat autoritățile locale.

Chongqing a raportat 409 noi infecții simptomatice cu COVID-19 transmise local și 7.437 de cazuri asimptomatice, comparativ cu 215 cazuri simptomatice și 6.728 de cazuri asimptomatice în ziua precedentă, au declarat autoritățile guvernamentale locale.

Motivul pentru care s-a organizat un protest în China

În cadrul aceluiași context, amintim că angajaţii de la pricipala fabrică de Iphone din China au organizat proteste violente zilele acestea, după ce timp de câteva săptămâni oamenii au fost închişi şi separaţi de familii din cauza restricţiilor Covid-19. O mare mulţime de oameni au ieşit pe străzile din provincia centrală Henan, din Zhengzhou, unde restricţiile au fost printre cele mai dure.

Imaginile care au apărut pe rețelele de socializare arată cum mai multe persoane în costume albe lovesc o persoană întinsă la pământ în timp ce manifestanţii încearcă să se strecoare printre baricade. Protestatarii au înconjurat o maşină de poliţie şi au legănat vehiculul cu agenţii de pază care se aflau înăuntru, iar zeci de muncitori au scandat că vor să îşi apere drepturile.

Bineînțeles, multe din imaginile apărute pe reţelele de socializare au fost cenzurate de Foxconn. Precizăm că Foxconn este un grup care se ocupa cu asamblarea produselor electronice pentru mai multe mărci internaţionale. În ultimele luni, compania taiwaneză s-a confruntat cu o creştere a cazurilor de COVID-19 la marele sit din Zhengzhou. Compania are peste 200.000 de angajaţi.

Presa spune că Chengdu a devenit cel mai recent oraș chinez care a intrat în lockdown din cauza Covid-19, în timp ce Beijingul continuă să-și urmeze politica controversată „zero-Covid”. În acest context, oamenii nu au voie să iasă din casă. Totuși, doar un membru al familiei, care prezintă un test negativ, are nevoie să cumpere cele necesare supraviețuirii.

Cu toate acestea, precizăm cum China a depășit recordul de cazuri zilnice cu infectări Covid-19 de la începutul pandemiei.

articolul original.

Primele cantităţi de vaccin cu noua formulă împotriva COVID-19 au ajuns în România

24 November 2022 at 12:15
image

Joi, 24 noiembrie 2022, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că au sosit în ţara primele cantități de vaccin cu noua formulă împotriva Covid-19. În acest sens, ministrul Sănătății a subliniat că nu este exclusă o vaccinare sezonieră pentru COVID-19.

Ministrul Sănătăţii a precizat că vaccinul va fi accesibil în centrele de vaccinare din spitalele din România, dar şi în cabinetele medicilor de familie.

Primele cantităţi de vaccin cu noua formulă împotriva COVID-19 au ajuns în România

Vaccinul anti-COVID-19 adaptat la noile variante Omicron a ajuns la sfârşitul lunii noiembrie 2022.

„Au sosit deja în această săptămână primele cantităţi de vaccin cu noua formulă împotriva infecţiei cu coronavirus. Acest vaccin va fi în curând accesibil la cabinetele medicilor de familie, în centrele de vaccinare din principalele spitale din România.
Toţi cei care au făcut deja două doze de vaccin în formula veche se pot vaccina doza a treia sau, după caz, doza a patra cu acest vaccin care protejează împotriva celei mai noi variante BA4, BA5 Omicron.
Cred că este o bună oportunitate să îl administrăm în această perioadă în care se face şi vaccinarea antigripală”, a declarat Alexandru Rafila la dezbaterea online „Industria inovatoare de medicamente, partener strategic pentru societate, economie şi sănătatea românilor”, organizată de DC Media Group.

Anterior, el a precizat că este pentru prima dată când se va utiliza „un vaccin adaptat” şi nu este exclus ca imunizarea anti-COVID-19 să devină sezonieră.

„Eu personal, de exemplu, o să mă vaccinez cu cea de-a patra doză. Mi se pare protectiv, aşa cum m-am vaccinat şi împotriva gripei. Nu este exclus ca în viitor să avem o vaccinare sezonieră şi pentru COVID-19, aşa cum este şi pentru gripă, fără ca acest lucru să aibă acelaşi impact sau vreo legătură cu situaţia dramatică care a existat în cursul anului 2021, când în al patrulea val pandemic am avut peste 26.000 de decese”, a adăugat Rafila.

Vaccinarea anticoronavirus se va face la medicii de familie şi în centrele de vaccinare deschise în mai multe unități sanitare din România. În ultimele 24 de ore, în România au fost înregistrate 167 cazuri noi de COVID și niciun deces. În ultima zi, au fost făcute puțin peste 5.000 de teste PCR și antigenice.

„Pandemia de COVID-19 este o problemă la nivel global, dar manifestările din fiecare ţară sunt particulare. Noi avem între 200 şi 400 de cazuri pe zi, câteva decese. Au fost şi zile fără niciun deces. Este clar că, în acest moment, COVID-19 nu mai reprezintă o problemă de sănătate publică în ţara noastră. Dar, ca orice viroză imprevizibilă din punct de vedere al evoluţiei, face să existe corecomandarea vaccinării, mai ales că vine până la sfârşitul lunii vaccinul adaptat BA4, BA5, pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani sau pentru persoanele cu diverse boli cronice”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Memorandum semnat de Alexandru Rafila și ministrul Sănătății din Spania

În altă ordine de idei, Alexandru Rafila, în cadrul şedinţei comune a Guvernelor României şi Regatului Spaniei, şi ministrul Sănătăţii din Spania au semnat Memorandumul de înţelegeri între Ministerele Sănătăţii din România şi, respectiv, Spania. Scopul documentului semnat este de a dezvoltat şi a intensifica colaborarea în domeniul sănătăţii dintre cele două state.

Alexandru Rafila a făcut parte din delegația României, condusă de Nicolae Ciucă, la Madrid.  Tot în cadrul acestei vizite s-a discutat despre obţinerea dublei cetăţenii pentru românii din Spania.

Așadar, primele cantităţi de vaccin cu noua formulă împotriva COVID-19 au ajuns în România.

articolul original.

Instituțiile publice din România care continuă să utilizeze antivirus rusesc riscă amenzi între 50.000 și 200.000 de lei | AUDIO

23 November 2022 at 14:35
image

Instituțiile publice din România nu mai au voie să folosească softuri antivirus rusești. Parlamentul a adoptat o lege în acest sens, care merge la promulgare. Măsura vine în contextul războiului din Ucraina, dar și după ce, în ultima perioadă, instituțiile publice au fost ținta mai multor atacuri cibernetice.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/23nov-16-LILI-SANDW-Fara-softuri-rusesti-in-institutii.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Legea vizează toate instituțiile care lucrează cu informații clasificate.

„În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a Legii, aceste servicii și produse vor trebui dezinstalate de la rețelele și sistemele informatice ale autorităților și instituțiilor publice de nivel central și local”, a explicat ministrul Cercetării și Digitalizării, Sebastian Burduja.

Primăria Capitalei a anunțat deja că renunță la serviciile informatice furnizate de compania Kaspersky. Această firmă rusească a fost introdusă de autoritățile americane pe lista companiilor ce amenință securitatea națională.

De-altfel, parlamentarii au spus că, prin adoptarea acestei legi, recunosc că, până acum, softurile folosite nu au fost sigure. Și a dat exemplu, printre altele, recentul incident de la o conferință cibernetică, în timpul căreia au fost proiectate imagini pornografice.

„Ori nu au ales o aplicație care avea facilitățile necesare, ori pur și simplu nu au știut să le folosească astfel încât să restricționeze accesul sau drepturile participanților”, a spus deputatul USR Alin Coleșa.

Urmează, însă, și alte reglementări în domeniu. Printre altele, vor fi majorate salariile celor care lucrează în securitate cibernetică.

Instituțiile care vor continua să folosească produsele și serviciile antivirus rusești riscă amenzi între 50 de mii și 200 de mii de lei.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Pană de curent în Republica Moldova și Kiev după bombardamentele Rusiei care au țintit infrastructura energetică a Ucrainei

articolul original.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a tras un semnal de alarmă cu privire la prezența unui virus care provoacă un val de îmbolnăviri

23 November 2022 at 09:10

În România, în această perioadă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a tras un semnal de alarmă cu privire la prezența unui virus care provoacă un val de îmbolnăviri. El a precizat ce măsuri vor fi luate pentru ca românii care ajung la spital să nu aștepte ore întregi în unităţile de primiri urgenţe.

Concret, un anumit virus provoacă un val de îmbolnăviri în România, copiii fiind în mod special cei afectați. În acest sens, Alexandru Rafila a avertizat cu privire la situația existentă și a menționat ce măsuri se vor lua la nivelul Ministerului Sănătății.

Este vorba de numărul mai mare de viroze respiratorii care afectează copiii. Rafila a făcut referire la valul de îmbolnăviri în rândul copiilor care acuză simptome specifice virozelor respiratorii. El a menționat că nu se înregistrează foarte multe cazuri grave. Cu toate acestea, părinții aleg să se îndrepte imediat la Urgență. Din cauza numărului mare de români care aleg să se ducă la spital, ministerul Sănătății ia în calcul redeschiderea unor centre ambulatorii unde copiii cu simptome să fie primiți și văzuți de medici.

Simptomele care îi determină pe români să meargă la Urgențe

În precizările sale, ”Este, într-adevăr, un număr mai mare de viroze respiratorii care afectează copiii, e un val de îmbolnăviri cu un virus care provoacă îmbolnăviri anual, se numește virusul sinciţial respirator, sunt foarte multe cazuri, în momentul de față, în Statele Unite, dar și în unele țări europene”, a spus Rafila.

El a menționat că ceea ce au copiii, de foarte multe ori, este o bronşiolită, deci o inflamație a bronhiilor care determină dificultăți în respirație, în principiu, și un sindrom febril.

În explicaţiile sale, „Nu este niciun fel de nenorocire, că nu sunt foarte multe cazuri grave, dar atunci când manifestările clinice sunt medii sau copilul se sufocă, vă dați seama că toți părinții sunt alertați, se îndreaptă spre camerele de primiri urgențe care sunt supraaglomerate”, a afirmat ministrul Sănătății, marți seară, la tv.

Rafila vrea să redeschidă centre ambulatorii

În sprijinul afirmațiilor sale, Rafila a dat exemplul Spitalului pentru Copii ”Grigore Alexandrescu” din Capitală, unde se înregistrează, zilnic, 400 de prezentări, însă fără ca în toate aceste cazuri să fie vorba despre viroze respiratorii.

El a arătat că se gândește în mod serios să se redeschidă centre ambulatorii, pentru copii de data aceasta, în care părinții să poată să meargă şi să nu aștepte ore întregi pentru că unitățile de primiri urgențe sunt foarte limitate.

În opinia lui Rafila, aceste centre ambulatorii ar urma să fie deschise pe lângă spitale și să primească pacienți care nu sunt în stare gravă. Referitor la cine ar urma să asigure serviciile medicale în aceste centre, ministrul Sănătății a precizat că se vor găsi soluții și că a discutat deja cu Casa de Asigurări de Sănătate pe acest subiect.

articolul original.
❌