ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Medicul Mihai Craiu: ‘Numărul de cazuri de gripă și viroze la copii este într-o semnificativă scădere’

2 February 2023 at 16:46
image

Medicul pediatru Mihai Craiu de la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu” Bucureşti, a declarat că numărul de copii cu cazuri de gripă şi viroze respiratorii care se prezintă la spital este într-o semnificativă scădere faţă de săptămânile anterioare.

Numărul de cazuri este într-o semnificativă scădere faţă de săptămânile anterioare. Mă refer la copii, ceea ce se prezintă la spital. Din punct de vedere epidemiologic, este un declin faţă de momentul la care s-au declarat de către autorităţi măsurile acelea speciale de precauţie. Schimbarea de vreme şi scăderea temperaturii a redus încărcătura ambientală de agenţi patogeni şi persoanele care se simţeau un vulnerabile nu au mai fost aşa de uşor tentate să plece în comunitate, să folosească spaţiile publice ca atunci când erau 18 grade afară în urmă cu câteva săptămâni„, a afirmat medicul.

El a spus că zilnic la unitatea de primiri urgenţe se prezintă 150 de copii, faţă de 250 cât se prezentau în perioada dintre Crăciun şi Anul Nou.

Numărul total zilnic a scăzut la valorile dinainte de valul epidemic. Noi în mod normal vedem la unitatea de primiri urgenţe 150 de copii pe zi. Aceasta este cifra noastră zilnică. În vârful epidemic în urmă cu nişte săptămâni, adică undeva între Crăciun şi Anul Nou, aveam 250 pe zi„, a spus doctorul pediatru.

Potrivit acestuia, la finalul sezonului epidemic la spital se prezintă cazuri cu severitate mai mare.

Din punct de vedere al severităţii, în principiu la sfârşitul sezonului epidemic şi aşa se întâmplă înainte de pandemie, nu este o particularitate, aparent vin cazuri ca severitate mai mare. (…) De ce se întâmplă aşa? Pentru că la sfârşitul sezonului epidemiologic se îmbolnăvesc fie cei foarte fragili care până la momentul respectiv s-au protejat şi atunci când scade senzaţia de pericol nu mai sunt atât de atenţi sau pentru că deja au făcut una sau două afecţiuni virale anterioare şi statusul lor imun este ca o armată obosită, nu mai funcţionează foarte bine. Întotdeauna cele mai grave forme de boală ale copilului vin la sfârşitul sezonului rece şi de obicei sunt suprainfecţii bacteriene ale bolilor virale”, a arătat Craiu.

El a afirmat că părinţii trebuie să se prezinte la spital cu copiii atunci când aceştia prezintă semne de deshidratare, când au respiraţia dificilă şi însoţită de schimbarea culorii, dar şi când au febră care nu scade cu antitermicele obişnuite.

„În principiu, cele trei mari semne de gravitate sunt deshidratarea, adică acel copil în care intrările de lichide sunt mai mici decât ieşirile. Că nu vrea să mănânce şi are diaree, varsă, acesta este un semn mare şi trebuie să vină neapărat la spital. Al doilea, când respiraţia este dificilă şi însoţită de schimbarea culorii, acei copii care se fac cianotici. Acum o mulţime de părinţi au şi pulsoximetru. Al treilea, când copilul are febră care nu scade la antitermicele obişnuite. Toţi părinţii au acasă Panadol, Nurofen, ce au şi ei. Dacă administrează o dată sau de două ori şi nu scade deloc febra trebuie să vină la medic„, a susţinut Mihai Craiu.

Întrebat dacă se mai recomandă imunizarea antigripală la copii, medicul a spus că din punct de vedere al cronologiei este târziu pentru cei care nu au fost niciodată vaccinaţi, întrucât aceştia necesită două administrări de vaccin la interval de 28 de zile una de cealaltă.

„Din punct de vedere al cronologiei, este târziu pentru copilul care nu a fost niciodată vaccinat antigripal, trebuie să facă în primul an două administrări la 28 de zile interval. Sperăm ca peste 28 de zile, la sfârşit de februarie, să nu mai avem gripă decât numai cazuri sporadice legate de circulaţie, mers prin exterior, altfel să nu mai fie decât foarte, foarte rar. Este târziu pentru copiii care nu au mai fost vaccinaţi niciodată„, a arătat medicul.

Potrivit acestuia, copiii care sunt febrili, tuşesc şi strănută nu trebuie să meargă la cursuri în primele zile.

Evident că un preşcolar care are trei ani şi jumătate şi nu ştie să poarte mască, nu ştie să acopere strănutul sau tusea, dacă are o boală febrilă cu tuse şi strănut primele câteva zile, două-trei, cât este febril, trebuie să stea acasă pentru că este şi contagios. Ceilalţi mari, dacă este elev de liceu şi poate să poarte o mască nu este aşa un mare pericol dacă poartă mască înăuntru. (…) Al treilea lucru, în principiu un pacient care are o boală virală este contagios numai la începutul perioadei febrile. Dacă tuşeşte de o săptămână, el nu mai este contagios. Poate să meargă să îşi dea tezele sau ce are de făcut la şcoală„, a explicat medicul, conform agerpres.ro.

articolul original.

Numărul cazurilor de gripă şi viroză, în scădere. Ministrul Sănătății: ”Epidemia de gripă se va sfârși în două săptămâni”

30 January 2023 at 08:47

Numărul cazurilor de gripă şi viroză, în scădere. Ministrul Sănătății: ”Epidemia de gripă se va sfârși în două săptămâni”

Alexandru Rafila a declarat, duminică seară, că numărul cazurilor de gripă şi viroză este în scădere. Potrivit ministrului, epidemia de gripă se va sfârși în două săptămâni.

Ministrul Sănătătții a precizat că în ultima săptămână, îmbolnăvirile au fost mai puține cu 25%. Astfel, în ultima săptămână au fost 100.000 de noi cazuri de viroze respiratorii şi cazuri de gripă, faţă de 140.000 câte erau cu o săptămână în urmă, scrie digi24.ro.

„Noi am prezentat cu acurateţe datele pe viroze şi aşa cum am estimat, numărul acestora a început să scadă. În ultima săptămână a scăzut cu 25 la sută, o scădere importantă, de la aproape 140.000 la 100.000. Aşteptăm ca acest trend descresccător să continue şi odată cu aceasta să se termine şi problemele inclusiv cazurile grave sau decesele să se reducă. Mai suntem în epidemie, dar scăderea aceasta care este destul de rapidă este clar că reprezintă un trend descrescător care va duce în două-trei săptămâni la eliminarea situaţiei de epidemie cu care ne confruntăm. Cred că în două săptămâni putem să discutăm de finalul epidemiei de gripă”, a declarat Rafila, la Prima News, duminică seară.

Rafila a mai subliniat că nu sunt probleme cu stocurile de medicamente folosite în viroze respiratorii, chiar dacă a crescut consumul mai mult decât de obicei.

„Este un consum mai mare decât de obicei, de medicamente. Dacă ne referim la medicamentele pentru viroze respiratorii, am reuşit să obţinem acordul Comisiei Europene pentru limitarea exporturilor unor molecule anti inflamatorii şi antibiotice pentru o perioadă de 3 luni. Nu am în momentul de faţă semne că ar mai exista vreo problemă legată de aprovizionarea cu medicamente”, a adăugat Alexandru Rafila.

articolul original.

Numărul bolnavilor de gripă, în continuă creştere la Botoşani

26 January 2023 at 14:30

Numărul botoşănenilor bolnavi de gripă este în continuă creştere în judeţ. Astfel, în ultima săptămână 114 persoane au fost diagnosticate cu gripă.

22 dintre acestea au avut nevoie de internare în spital. 19 cazuri de gripă au fost înregistrate în rândul unor copii cu vârste cuprinse între 0 şi un an. 23 de bolnavi au între 2 şi 4 ani. 38 de cazuri au fost înregistrate în rândul celor cu vârste între 5 şi 14 ani, 25 în cazul celor cu vârste cuprinse între 15 şi 49 de ani. Alte nouă cazuri de gripă au fost diagnosticate în rândul botoşănenilor cu vârste peste 65 de ani.

Şi virozele, nu doar gripa, fac ravagii

Peste 1500 de botoşăneni, majoritatea copii, au fost diagnosticaţi în ultima săptămână cu viroze şi pneumonii. Majoritatea bolnavilor au până în 14 ani.

1100 de persoane au fost diagnosticate cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare, iar 7 dintre acestea au avut nevoie de internare. Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani majoritatea celor diagnosticaţi sunt copii. Astfel, 82 de pacienţi au între 0 şi un an, 139 au între 2 şi 4 an, 429 au între 5 şi 14 ani, 305 au între 15 şi 49 de ani, 85 au între 50 şi 64 de ani şi 60 au peste 65 de ani.

Alte 467 de persoane au fost diagnosticate cu pneumonie. Dintre acestea 110 au avut nevoie de internare. Şi în acest caz cele mai multe cazuri au fost înregistrate în cazul copiilor. Astfel, 47 de pacienţi au între 0 şi un an, iar 28 au fost internaţi, 63 au între 2 şi 4 an, iar 18 au fost internaţi, 74 au între 5 şi 14 ani, iar 10 au fost internaţi, 117 au între 15 şi 49 de ani (15 internaţi), 71 au între 50 şi 64 de ani (15 internaţi) şi 95 au peste 65 de ani (40 internaţi).

Centre de permanență disponibile pentru cei cu viroze respiratorii

Medicii le recomandă oamenilor ca mai ales în această perioadă de iarnă să aibă mare grijă la alimentație, la igienă. De asemenea oamenii trebuie să se îmbrace corespunzător temperaturilor de afară și să evite aglomerările.

Pentru ca pacienții să nu aștepte ore în șir la camerele de gardă, pentru a fi consultați, Direcția de Sănătate Publică Botoșani recomandă populației să se adreseze medicilor de familie și centrelor de permanență din județ.

În afara programului medicului de familie, se poate solicita o consultație la centrele de permanență fixe LCD-MED – BOTOȘANI strada Independenței nr. 7, PRUTMED – AVRĂMENI, TRUȘEȘTI, DOR-MED – DOROHOI strada Poștei nr. 7, NORD-EST – HAVÎRNA, DARABANI strada Tudor Vladimirescu nr. 12, CEMED – CRISTEȘTI, BUCECEA strada Nicolae Iorga nr. 19.

image
Articolul precedent
articolul original.

Alexandru Rafila: Am ajuns la aproape 140.000 de viroze respiratorii, doar în ultima săptămână / Va mai exista o săptămână de creştere

21 January 2023 at 06:38
image

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că România este pe un trend crescător în ce privește numărul virozelor și al cazurilor de gripă. „Am ajuns la aproape 140.000 de viroze respiratorii, doar în ultima săptămână”, spune el, adăugând că „va mai exista o săptămână de creştere”.

„Am avut ieri raportarea săptămânală, a fost realizată de Institutul Naţional de Sănătate Publică. Numărul de cazuri de infecţii a crescut substanţial, a ajuns la aproape 140.000 de viroze respiratorii, doar în ultima săptămână. Este o creştere substanţială, totuşi, nu am atins recordul din urmă cu 3-4 ani, deci sezonul 2019- 2020 acolo am avut o săptămână cu peste 170.000 de cazuri de viroze.

Nu e neapărat un record. Recordul e mai degrabă legat de numărul mare de cazuri de gripă, fie că sunt cazuri de gripă clinică, fie confirmată în urma testelor de laborator”, a declarat Alexandru Rafila, la Digi 24.

 Va urma o săptămână de creştere

 Ministrul Sănătății a explicat motivul pentru care circulaţia virusurilor gripale în acest an are o particularitate deosebită.

„În primul rând, sezonul virozelor, dar şi gripal a început cu vreo 3-4 săptămâni mai repede decât începea de obicei. Numărul de cazuri este mare şi am înregistrat deja şi primele decese. Raportarea de ieri a indicat  25 de decese. Între momentul colectării datelor şi momentul în care ne găsim acuma s-au mai înregistrat, din păcate, încă cinci decese. Toate au fost la persoane care nu fuseseră vaccinate. Iar cazul cel mai dramatic, nu pot să nu îl spun, pentru că m-a impresionat cel mai tare, a fost al unui copil de 7 luni care din nefericire a făcut o formă de boală care a generat pierderea vieţii”, a mai spus ministrul.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
articolul original.

Ce recomandă ministrul Rafila părinţilor ai căror copii au simptome uşoare de viroză

15 January 2023 at 13:03
image

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, le recomandă părinţilor ai căror copii au simptomele unor viroze să încerce să evite deplasările la camerele de gardă dacă copilul nu este deshidratat, subliniind că, în cazul copiilor care au simptome „relativ uşoare”, trebuie avut în vedere raportul dintre beneficiile prezentării la camera de gardă a unui spital şi riscul contractării altor virusuri.

Ministrul Sănătăţii cataloghează drept „preocupantă” situaţia privind virozele respiratorii, el recomandând părinţilor ai căror copii au simptomele unor viroze respiratorii să încerce să se adreseze mai întâi medicului de familie sau, dacă merg la spital, să caute să evite să facă acest lucru în zilele de weekend, scrie News.ro.

„E o situaţie preocupantă, nu putem nega evidenţa şi nici nu avem de ce să facem acest lucru. În general, atunci când este un sezon gripal – la fel a fost şi în 2018-2019 – există o perioadă critică în ceea ce priveşte acordarea asistenţei medicale. Rugămintea şi sfatul meu este ca dacă infecţia durează de câteva zile sau evoluează necorespunzător din punctul de vedere al părinţilor, după ce s-au adresat la medicul de familie, să încerce să acceseze serviciile medicale mai degrabă în timpul săptămânii decât în weekend pentru că, într-adevăr, în weekend sunt mai limitate din punct de vedere al accesabilităţii”, a afirmat duminică Alexandru Rafila, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Rafila: O simptomatologie relativ uşoară, chiar dacă copilul face febră 38, dar are o stare generală bună, nu impune în niciun fel deplasarea la unităţile de primiri urgenţe

Acesta a subliniat că o simptomatologie relativ uşoară nu impune deplasarea la camerele de gardă şi la unităţile de primiri urgenţe, pentru că „beneficiul real este foarte limitat şi, pe de altă parte, există şi riscul contractării altor viroze”.

„O simptomatologie relativ uşoară, chiar dacă copilul face febră 38 dar are o stare generală bună, nu e deshidratat, nu impune în niciun fel deplasarea la unităţile de primiri urgenţe, la camerele de gardă ale spitalelor, nu numai pentru că aşteaptă foarte mult acolo, dar beneficiul real este foarte limitat şi, pe de altă parte, există şi riscul contractării altor viroze, pentru că ştiţi bine că acum circulă mai multe în paralel, circulă infecţia cu noul coronavirus, cu virusul gripal sau alte viroze sezoniere. Eu nu mă refer la situaţiile care impun deplasarea la camera de gardă pentru că evoluţia copilului e necorespunzătoare şi îngrijorează părinţii. Dar, acolo unde este posibil, să facă acest lucru la medicul de familie. Marea majoritate a cazurilor de viroză la copii evoluează banal, nu e vorba de infecţii care să necesite spitalizarea”, a adăugat Rafila.

El a mai explicat că viroza evoluează în timp, că nu există „o reţetă minune” şi că la unii pacienţi tratamentul are eficacitate mai bună, în timp ce la alţii eficacitatea este limitată.

articolul original.

Antibioticele, nerecomandate de medici în virozele ușoare / Schemele de tratament, diferite în funcție de caz

13 January 2023 at 18:09
image

Asociația Societatea Națională de Medicina Familiei/Medicină Generală atenționează că schemele de tratament diferă de la un pacient la altul. Aceasta trebuie prescrisă în funcție de vârstă, tipul injecției, comorbidități, nefiind „universal valabile”.

Românilor le sunt recomandate vizitele la medicii de familie și să evite automedicația. Eliberarea unei medicații bune se va face în urma unei vizite la doctor, iar „tratamentul unei afecţiuni se bazează pe substanţele active şi dozajul pe care le conţine un medicament şi nu pe denumirea comercială a acestuia”.

Medicii nu recomandă antibioticele. Fiecare schemă de tratament diferă de la o persoană la alta

„Această perioadă, marcată printr-un număr mare de cazuri de viroze respiratorii (viroze banale sezoniere, gripă, infecţii cu virusul SARS-CoV-2), este dublată de îngrijorarea legată de accesul la medicamentele necesare tratamentului acestor viroze”, se arată într-un comunicat al asociaţiei medicilor de familie şi de medicină generală.

Doctorii precizează că prevenirea este mai ușoară, decât tratarea bolii, potrivit observatornews.ro.

„Reamintim că, pentru acest lucru, putem beneficia de profilaxia primară prin diversele tipuri de vaccinări care pot fi efectuate la medicul de familie şi de un stil de viaţă sănătos legat de alimentaţie, activitate fizică şi odihnă necesară pentru avea un sistem imunitar eficient. De asemenea, respectarea regulilor de protecţie personală nespecifice prin evitarea locurilor aglomerate, purtarea măştilor în spaţii închise şi etichetarea tusei şi a strănutului, igiena corporală şi a mâinilor rămân în continuare recomandări foarte utile”, au mai transmis medicii.

articolul original.

Câteva sfaturi despre viroze de la specialiști

13 January 2023 at 16:18
By: (G.Z.)

Asociaţia Societatea Naţională de Medicina Familiei/Medicină Generală atenționează, în contextul situaţiei epidemiologice actuale, că schemele de tratament trebuie adaptate fiecărui pacient în parte, în funcţie de vârstă, tipul de viroză, comorbidităţi şi nu sunt „universal valabile”, arătând că în niciun caz nu se recomandă folosirea de antibiotice în virozele necomplicate.

De asemenea, medicii recomandă populaţiei generale ca, în caz de îmbolnăvire, să solicite consult medical, să evite automedicaţia, menţionând că eliberarea medicaţiei antivirale se face în baza unei prescripţii medicale şi că „tratamentul unei afecţiuni se bazează pe substanţele active şi dozajul pe care le conţine un medicament şi nu pe denumirea comercială a acestuia”.

„Această perioadă, marcată printr-un număr mare de cazuri de viroze respiratorii (viroze banale sezoniere, gripă, infecţii cu virusul SARS-CoV-2), este dublată de îngrijorarea legată de accesul la medicamentele necesare tratamentului acestor viroze”, se arată într-un comunicat al asociaţiei medicilor de familie şi de medicină generală.

Aceştia precizează că este mai uşoară prevenirea, decât tratarea unei boli.

„Reamintim că, pentru acest lucru, putem beneficia de profilaxia primară prin diversele tipuri de vaccinări care pot fi efectuate la medicul de familie şi de un stil de viaţă sănătos legat de alimentaţie, activitate fizică şi odihnă necesară pentru avea un sistem imunitar eficient. De asemenea, respectarea regulilor de protecţie personală nespecifice prin evitarea locurilor aglomerate, purtarea măştilor în spaţii închise şi etichetarea tusei şi a strănutului, igiena corporală şi a mâinilor rămân în continuare recomandări foarte utile”, mai transmit medicii.

Medicii de familie şi de medicină generală arată că „este important ca populaţia generală să cunoască faptul că tratamentul unei afecţiuni se bazează pe substanţele active şi dozajul pe care le conţine un medicament şi nu pe denumirea comercială a acestuia”.

„Deciziile terapeutice au la bază principiile active necesare tratării unei afecţiuni şi adaptarea schemei în funcţie de particularităţile pacientului. Schemele de tratament trebuie adaptate fiecărui pacient în parte, în funcţie de vârstă, tipul de viroză, comorbidităţile pe care le are pacientul. Nu există scheme de tratament universal valabile şi în niciun caz nu se recomandă folosirea de antibiotice în virozele necomplicate. Prin urmare, recomandăm populaţiei generale să solicite consult medical, să evite automedicaţia, să conştientizeze faptul că în cazul virozelor nu este necesară administrarea de antibiotic, iar eliberarea medicaţiei antivirale se face în baza unei prescripţii medicale. Nu în ultimul rând, este important ca abordarea terapeutică să cuprindă substanţele active necesare în doza corectă, indiferent de denumirea unui produs sau a altuia. Respectarea acestor principii va avea ca rezultat vindecarea şi recuperarea rapidă, cu evitarea complicaţiilor virozelor din acest sezon”, mai arată medicii.

articolul original.

Peste 100.000 de infecții respiratorii și 13 decese cauzate de gripă, în ultima săptămână

13 January 2023 at 05:00

Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) a raportat în ultima săptămână 13 din cele 15 decese cauzate de gripă în acest sezon, cele mai multe vieți fiind răpuse în Sibiu și în Capitală. 

Gripa a ucis 13 români în ultima săptămână, majoritatea celor care și-au pierdut viața fiind cunoscuți cu afecțiuni cronice preexistente și nevaccinați antigripal. S-a ajuns astfel la 15 decese în acest sezon, iar una dintre victime, o femeie în vârstă de 74 de ani, din Iași, a fost răpusă de „Flurona” – coinfecție simultană cu virusul gripal și coronavirus. Cele mai multe dintre victimele gripei au fost la Sibiu, unde s-au raportat 6 decese, și la București, unde 5 români au pierdut lupta cu virusul sezonier. Celelalte decese au fost raportate în Cluj (2), Brașov și Timiș – câte unul.

Până în prezent au fost comunicate 15 decese confirmate cu virus gripal, dintre care 8 cu virus gripal tip A, subtip H1, 5 cu virus gripal tip A, subtip H3 (din care 1 cu co-infecție cu SARS-CoV-2) și 2 cu virus gripal tip A, nesubtipat”, informează INSP, în ultimul raport săptămânal privind evoluția infecțiilor respiratorii, a gripei și a infecțiilor respiratorii acute severe (SARI).

Decesele confirmate cu virus gripal au fost comunicate pentru grupele de vârstă 15-49 de ani (2 decese), 50-64 de ani (4 decese) și peste 65 de ani (9 decese).

15 co-infecții cu virus gripal și SARS-CoV2

Raportul INSP arată că în ultima săptămână au fost diagnosticate, la nivel național, 102.884 de cazuri de infecţie respiratorie acută – gripă clinică, IACRS (infecții acute ale căilor respiratorii superioare) şi pneumonii. În perioada 2-8 ianuarie au fost cu 37,9% mai multe cazuri faţă de săptămâna precedentă, când au fost 74.567 de cazuri. În aceeaşi perioadă a anului trecut se înregistrau 45.869 de cazuri.

De la începutul sezonului au fost raportate 15 co-infecții de virus gripal cu SARS-CoV-2, precum și 19 co-infecții de virus gripal cu VRS.

În săptămâna 2-8 ianuarie 2023, au fost raportate 411 cazuri de gripă confirmate de laborator, din care 32 cu virus AH3, 59 cu virus AH1, 317 cu virus gripal A nesubtipat și 3 cu virus gripal B.

De la începutul sezonului au fost raportate 773 cazuri de gripă confirmate de laborator: 521 cazuri cu virus gripal A nesubtipat; 101 cazuri cu virus gripal AH3; 140 cazuri cu virus gripal AH1; 11 cazuri cu virus gripal B.

Cele mai multe cazuri de gripă, în Capitală

Sezonul gripal din acest an a debutat mai devreme, cu un decalaj de circa 3 săptămâni față de perioada 2015-2019, iar în a doua jumătate a acestei luni se așteaptă „vârful” curbei de manifestare a virusurilor gripale (în acest sezon circulă 4 virusuri) și cele mai multe cazuri de îmbolnăvire.

În ultima săptămână au fost raportate 4.629 de cazuri de gripă clinică la nivel național.

Conform raportului INSP, răspandirea geografică a cazurilor de gripă este extinsă, cele mai multe cazuri de gripă clinică fiind raportate în municipiul București  – 1.343 de cazuri și în județele Brașov (378), Iași (269), Cluj (249), Sibiu (242), Prahova (236) și Dâmbovița (211).

De asemenea, au fost raportate 56 de cazuri de infecții respiratorii acute severe (SARI), cu 18 mai multe față de săptămâna precedentă și cu 49 mai multe față de aceeași perioadă a sezonului precedent.

În județul Buzău, puține gripe și niciun deces

Dr Carmen Scantei

În județul Buzău, sezonul gripal pare să fie, deocamdată, mai calm decât în alte zone din țară, deși numărul virozelor respiratorii crește de la o zi la alta, iar la ușile medicilor de familie și la camerele de gardă ale spitalelor se prezintă, zilnic, sute de pacienți.

Deși în acest sezon avem peste 23.000 de cazuri de infecţie respiratorie acută – gripă clinică, IACRS şi pneumonii, cu 14.000 mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut, cele mai multe cazuri au fost, până acum, ușoare și nu au necesitat internare, astfel că nu avem probleme deosebite în spitale. Cei mai mulți pacienți cu gripă sunt copii, dar este vorba despre cazuri izolate, nu avem niciun focar de infecție în școli – de altfel, nu avem niciun focar de gripă la nivelul județului. În ultima săptămână au fost diagnosticate clinic, la nivelul județului, 178 de cazuri de gripă, iar două au fost confrmte în laboratorul de referință (un caz cu virus AH1 subtipat și un caz cu virus AH3 subtipat). În tot sezonul, în județul Buzău au fost 333 de cazuri de gripă clinică și, din fericire, nu avem niciun deces și niciun caz de coinfecție cu SARS-CoV2”, a precizat dr. Carmen Scântei, epidemiologul șef al DSP Buzău.

Rolul medicilor de familie în menținerea gripei sub control 

Epidemiologul șef al județului consideră că la menținerea situației sub control, un rol important îl au medicii de familie, care se dovedesc și în această perioadă, adevărați „eroi”, acordând consultații și recomandând terapia potrivită și conduita potrivită tuturor celor care li se adresează, deși numărul pacienților consultați îl depășește cu mult pe cel care este recomandat. „Chiar și ieri am avut o nouă videoconferință cu medicii de familie și am constatat că deși nu le este deloc ușor, nu lasă pe nimeni neconsultat și fac tot ce le stă în putință ca oamenii să aibă acces la evaluare și tratament. În plus, trebuie apreciat că în urma repetatelor informări privind prevenția și vaccinarea antigripală pe care le facem încă de la jumătatea lunii septembrie, oamenii au înțeles că este în beneficiul lor să respecte recomandările medicilor și să se protejeze. De asemenea, restricțiile impuse la nivelul spitalelor încă de la jumătatea lunii decembrie au limitat răspândirea virusurilor și complicațiile în unitățile medicale”, a mai spus medicul Carmen Scântei, care recomandă în continuare vaccinarea, protecția cu mască în locurile publice aglomerate (mai ales a copiilor și bolnavilor cronici), igiena personală, izolarea persoanelor cu viroză sau gripă și consultarea medicului de familie în cazul în care apar simptome de boală.

Recomandările Ministerului Sănătății, în contextul stării de alertă epidemică

Ministerul Sănătății reamintește populației că în această perioadă este important:

• să se consulte medicul de familie la apariția primelor simptome respiratorii, pentru a stabili indicațiile terapeutice, izolarea și eventuale investigații suplimentare;

• să se adreseze centrelor de evaluare/centrelor de permanență organizate la nivelul județului;

• să se respecte eticheta tusei și strănutului – utilizarea de batiste de unică folosință;

• menținerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;

• evitarea aglomerațiilor, aerisirea spațiilor închise și purtarea măștii de protecție;

• continuarea vaccinării antigripale, în special pentru populația expusă la risc crescut de îmbolnăvire sau complicații ale gripei — persoane cu vârsta peste 65 de ani, gravide, persoane imunodeprimate, persoane cu afecțiuni cronice respiratorii sau cardiace.


articolul original.

Primul pacient cu triplă infecție virală: Covid, gripă și virus sincițial

11 January 2023 at 14:16

Un bărbat cu multiple comorbidităţi a fost internat în stare gravă la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, după ce a fost confirmat cu o triplă infecţie virală – SARS-CoV2, virus gripal şi virus respirator sinciţial.

Temerile medicilor că se vor manifesta, simultan, mai multe infecții virale, la pacienții vulnerabili, s-au adeverit. Cabinetele medicilor de familie sunt extrem de solicitate, iar spitalele și secțiile de Boli infecțioase au început să devină supraaglomerate. Gripa a făcut deja mai multe victime la Sibiu, mai multe cazuri de dublă infecție, cu coronavirus și virus gripal – Flurona, s-au manifestat în mai multe județe din țară. În Iași, unde a fost declarat și primul deces al unui pacient infectat cu varianta Omicron a noului coronavirus, un bărbat în vârstă de 58 de ani, care suferea și de hipertensiune arterială, cardiopatie hipertensivă, diabet zaharat de tip 2 şi pancitopenie severă, a fost internat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, cu cu o triplă infecţie virală – SARS-CoV2, virus gripal şi virus respirator sinciţial.

La internare, pacientul prezenta o disfuncţie respiratorie importantă, ceea ce a impus internarea acestuia la Terapie Intensivă. În momentul de faţă, pacientul este conştient, ventilat non-invaziv, stabil din punct de vedere hemodinamic”, a declarat dr. Florin Roşu, managerul unității medicale, care a subliniat că din cauza comorbidităților, în acest caz vorbim și despre o scădere severă a imunității organismului, iar prognosticul rămâne unul rezervat.

Medicii infecționiști atrag atenția că este extrem de important să evităm persoanele bolnave, care tușesc sau strănută, și recomandă purtarea măștii de protecție în locuri aglomerate și mai ales dacă suntem răciți și mergem la medic sau la spital, pentru a preveni infectarea cu alte virusuri și chiar infecțiile bacteriene (cum ar fi pneumococul) care sunt destul de agresive și periculoase individual, iar combinate pot duce la forme severe de boală, care în cazurile în care imunitatea organismului este scăzută pot deveni fatale.

O atenție sporită este necesar în cazul copiilor, al persoanelor vârstnice, al pacienților cu afecțiuni cronice și al femeilor gravide, care sunt mult mai vulnerabile în cazul infecțiilor virale și bacteriene. Medici atrag atenția că virusurile se pot transmite, prin aer, chiar la o distanță de 3 metri, iar pe suprafețele contaminate (telefon, tastatură, bancă, jucăriile copiilor) rezistă 24-48 de ore, iar odată ajuns pe mâini, el poate pătrunde ușor în organism, prin atingerea ochiilor, nasului sau gurii. Tocmai de aceea, medicii recomandă atât igiena socială (distanțarea față de persoanele care prezintă simptome), cât mai ales igiena personală (dezinfectare, curățarea mâinilor).

Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, susține că nu există probleme în spitale în contextul creșterii numărului cazurilor de gripă şi alte infecţii virale respiratorii, precizând că secţiile destinate pacienţilor cu această patologie sunt ocupate în proporţie de doar câteva procente și, în plus, „există medicamente antipiretice, există medicamente antiinflamatorii”.

Ministrul a mai precizat că în România nu vor fi introduse niciun fel de restricții în contextul noului val de COVID-19 din China și că autorităţile române nu au declarat epidemie de gripă în această iarnă, pentru că acest demers ar duce la impunerea unor restricţii, ca urmare a prevederilor legale adoptate în 2020, cum ar fi izolarea obligatorie și carantina, măsuri pe care nu le consideră „potrivite pentru perioada în care ne găsim. Nu sunt justificate nici din punct de vedere medical şi nu sunt justificate nici din punct economic şi social”, a afirmat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a menționat că „singurele restricţii, cu ghilimele, sunt legate de activitatea din spitale în care personalul trebuie să fie echipat corespunzător, să poarte mască şi oricine vine în contact cu pacientul trebuie să facă acelaşi lucru ca să reducă riscurile pentru pacient. La fel, limitarea pentru o perioadă scurtă a vizitelor, poate două – trei săptămâni, în funcţie de situaţia locală, şi lucrul acesta, decizia managerului este generată de consultarea cu Direcţia de sănătate publică locală. Este o măsură obişnuită care se ia întotdeauna în timpul unei epidemii de gripă, a explicat Rafila, la postul public de televiziune.

Medicii recomandă în continuare vaccinarea, testarea, spălarea mâinilor cu apă și săpun cât mai des, igienizarea frecventă a suprafețelor cu care intră în contact mai multe persoane, evitarea aglomerațiilor și purtarea măștii de protecție în locurile publice aglomerate, iar în cazul în care apar primele simptome de gripă, oamenii să se prezinte la medicul de familie în cel mult 24 de ore, iar dacă simptomatologia persistă mai mult de trei zile, atunci să se adreseze unui medic specialist.


articolul original.

Valul de infecţii respiratorii, explicat de pediatrul Radu Diaconu: „Anul acesta plătim nişte datorii”

12 January 2023 at 03:17
image

Camerele de gardă şi unităţile de primiri urgenţe continuă să fie supraaglomerate de copii cu infecţii respiratorii, iar medicii spun că valul de gripă de viroze va mai dura, cel mai probabil, până la mijlocul lunii februarie. În următoarele săptămâni, unităţile medicale vor funcţiona la capacitate maximă, iar pediatrii le recomandă părinţilor să ia legătura cu medicul de familie înainte de a se îndrepta către spitale, pentru a nu crea blocaje. Dr. Radu Diaconu, medic pediatru la Spitalul „Filantropia” din Craiova, explică de ce s-a ajuns la această avalanşă de infecţii, care afectează nu doar spitalele craiovene sau din România, ci toate zonele de pe glob unde este sezon rece.

Ca atunci când nu faci upgrade la programul antivirus

Lockdown-ul a lăsat copiii cu garda jos, iar infecţiile obişnuite din sezoanele reci au lipsit în ultimii doi ani, ca urmare a măsurilor de protecţie. Iar în acest sezon asistăm la un efect de bumerang.

„Din luna noiembrie, avem o creştere foarte mare a cazurilor de boli respiratorii, cazuri pe care nu le-am avut în ultimii doi ani, pentru că am avut pandemie, lockdown, am recurs la mijloace de protecţie care au redus transmisibilitatea. Iar anul acesta trebuie să „plătim nişte datorii”. Copiii răcesc mai mult, este ca programul antivirus instalat pe calculator, pe care trebuie să îl actualizezi, trebuie să îi faci periodic un upgrade ca să fii protejat. Aşa şi cu copiii, dacă nu ai „update” la antivirus, orice fel de nouă infecţie o faci. Şi avem copii care nu au răcit acum doi ani, nu au răcit anul trecut şi, dintr-o dată, au început să facă răceli”, explică dr. Radu Diaconu.

„Avem în continuare Covid care este, însă, uşor la copii. A fost uşor de la început, iar acum este şi mai uşor. Dar s-au întors virusurile obişnuite, s-a întors gripa, care este severă la copii, iar sugarii sunt cea mai mare grupă de risc. La sugari, gripa are efect sever şi avem foarte multe cazuri de copii cu boală respiratorie severă. Şi al doilea virus care ne afectează cu precădere copiii, mai ales pe cei de vârstă mică, este virusul sinciţial respirator. Pe lângă acestea, avem şi virusurile comune şi repet, coronavirusul acum face parte dintre acestea. Cele care ne dau bătăi de cap sunt gripa şi virusul sinciţial”, adaugă medicul.

Pediatria de la Filantropia este plină

Saloanele de copii de la Filantropia sunt pline, la fel cum se întâmplă şi la celelalte spitale craiovene. Dar situaţia nu este locală, ci globală.

„Ca număr de prezentări şi internări, suntem undeva spre maxim, dar la fel se întâmplă şi la nivelul Uniunii Europene, unde sunt raportate cele mai multe cazuri de infecţii respiratorii din ultimii ani. La fel şi în Statele Unite ale Americii, în unele state de pe coasta de est fiind declarată inclusiv stare de urgenţă medicală din cauza faptului că secţiile de pediatrie au fost supraîncărcate. Situaţia nu este doar în România, ci în toată emisfera nordică, în zonele unde este sezonul rece.”

Foarte mulţi copii cu boli respiratorii se prezintă în camera de gardă. Dintre ei, medicii triază copiii cu boli respiratorii joase – laringite, bronşite, pneumonii. „O parte dintre aceştia trebuie internaţi, iar unii au nevoie chiar de suport de tip reanimare, situaţia fiind similară şi la colegii de la pediatrie de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Spitalul Judeţean”, transmite medicul pediatru.

„Recuperăm” virozele absente în anii trecuţi

Este un sezon neobişnuit, în care „recuperăm” virozele pe care nu le-am făcut acum un an sau acum doi ani, explică dr. Diaconu, astfel că nu putem spune precis când se va opri acest val: „Probabil că va mai dura câteva săptămâni, o estimare precaută ar fi ca spre mijlocul lunii februarie să simţim o ameliorare şi asta pentru că acest tsunami de infecţii va trece prin populaţie şi va imuniza majoritatea oamenilor. Iar în momentul în care majoritatea oamenilor sunt imunizaţi, gripa şi virusul sinciţial vor dispărea. Aşadar, mai avem câteva săptămâni în care vom fi, probabil, suprasolicitaţi”.

Sfatul medicului pentru părinţi este să ţină, în primul rând, legătura cu medicul de familie. „Dacă un copil are stare generală modificată, dacă face febră mare, dacă nu mai primeşte lichide şi există riscul să se deshidrateze, dacă tuşeşte chinuitor sau respiră greu, primul pas este să ia legătura cu medicul de familie. Pentru că dacă ar aglomera toţi camerele de gardă, zona de primiri urgenţe, s-ar crea blocaje. Aşadar, să ţină legătura cu medicul de familie şi să fie bine informaţi, să caute informaţiile acreditate, nu pe cele de pe forumuri sau diverse grupuri”, transmite dr. Radu Diaconu.

articolul original.

La Vaslui funcționează Centre de evaluare care asigură asistenţă medicală pediatrică în cazul virozelor respiratorii

11 January 2023 at 16:13

[unable to retrieve full-text content]

Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică Vaslui a înfiinţat Centre de evaluare care asigură asistenţă medicală pediatrică în cazul virozelor respiratorii, în contextul creşterii numărului de îmbolnăviri şi pentru evitarea supraaglomerării camerelor de gardă. Acestea funcţionează în cadrul spitalelor din Vaslui, Bârlad şi Huşi. Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui, însă, le recomandă părinţilor să se …

Articolul La Vaslui funcționează Centre de evaluare care asigură asistenţă medicală pediatrică în cazul virozelor respiratorii apare prima dată în Actual Vaslui.

articolul original.

DSP Iaşi anunţă o explozie a cazurilor de infecţii respiratorii. Atenţie – un caz din cinci are nevoie de internare !

11 January 2023 at 04:47
By: Geo

DSP Iaşi anunţă o explozie a cazurilor de infecţii respiratorii. Atenţie – un caz din cinci are nevoie de internare !

Explozie a numărului de infecţii respiratorii acute în ultima săptămână pentru care există date în judeţul Iaşi: 2 – 8 ianuarie, după perioada de sărbători în care s-au făcut mai puţine teste. Astfel, în perioada menţionată anterior au fost depistate 9.354 de cazuri de infecţii respiratorii acute, cu aproape 60% mai multe faţă de săptămâna anterioară.

Dintre acestea, 7.404 sunt infecţii virale ale căilor respiratorii superioare, 1.681 sunt pneumonii şi 269 sunt cazuri de gripă la aproape toate grupele de vârstă, scrie ziaruldeiasi.ro.

„Din totalul cazurilor de gripă, sunt internate 146 persoane, restul persoanelor efectuând tratament la domiciliu. Din analiza stratificată pe grupe de vârstă reiese că incidenţa cea mai mare pentru gripă, IACRS şi pneumonii este la grupa de vârstă 15 – 49 ani. În intervalul de timp menţionat, au fost raportate 3 decese, toate prin pneumonie şi toate la grupa de vârstă peste 65 de ani”, au specificat reprezentanţii DSP Iaşi.

Aceştia au mai specificat şi faptul că, în săptămâna 2 – 8 ianuarie, au fost raportate 417 de internări (cu 102 mai multe faţă de săptămâna anterioară)

Practic, una din cinci persoane diagnosticată a avut nevoie şi de internare în spital. Ca raport al numărului de cazuri depistate şi internări, cele mai multe s-au raportat la gripă, unde din 269 de cazuri, 146 au avut nevoie de spitalizare.

„Referitor la campania de vaccinare antigripală, conform ultimelor date centralizate, de la începutul lunii octombrie şi până pe 10 ianuarie 2023, s-au vaccinat 73.900 de persoane din judeţul Iaşi, cu 746 mai multe faţă de săptămâna anterioară. Pentru sezonul rece 2022-2023, D.S.P. Iaşi a catagrafiat 87.573 persoane, considerate cu risc ridicat de îmbolnăvire şi care doresc să se vaccineze antigripal. Reamintim că 77.645 doze de vaccin antigripal au fost repartizate până în prezent Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi”, au mai precizat cei de la DSP Iaşi.

articolul original.

Alertă epidemiologică: S-a dublat numărul de cazuri de gripă. S-au înregistrat primele decese

5 January 2023 at 10:57

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că România se află în stare de alertă epidemiologică, dar nu declară epidemie, pentru a nu se reveni la „anumite restricţii”, ca în perioada pandemiei cu noul coronavirus, și nici nu consideră necesară suspendarea cursurilor din școli și grădinițe.

S-a confirmat, numărul de cazuri de de infecţii respiratorii şi de gripă confirmată clinic a crescut pentru a treia săptămână consecutiv. Chiar dacă din cauza sărbătorilor, cazurile de viroze și gripă au fost subraportate, tot s-a ajuns la cifre îngrijorătoare, care l-au determinat pe ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, să declare, astăzi, că România se află în stare de alertă epidemiologică, precizând că deși sunt îndeplinite condțiile, nu declară epidemie, întrucât ar presupune revenirea la „anumite restricţii”, la fel ca în perioada pandemiei de coronavirus.

Ministrul a spus că săptămâna 26 decembrie 2022 – 1 ianuarie 2023 este a treia săptămână „epidemică”, iar ca să oficializeze „această situaţie”, o să emită o „instrucţiune” prin care să se instituie „stare de alertă epidemică, pentru că declararea epidemiei pe baza unui ordin de ministru” ar genera, automat, și anumite restricţii. „Abordarea noastră a fost una care să vină în sprijinul desfăşurării normale a activităţii economice şi sociale, să menţinem şcolile deschise, nu să introducem iar chestiuni legate de carantină, de izolare, pentru că emiterea unui ordin de ministru ar fi generat o astfel de situaţie”, a explicat Rafila, într-o conferință de presă.

Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății a ținut să sublinieze că el este „un om echilibrat”, care încearcă să găseascăcele mai bune soluţii pentru protejarea sănătăţii publice, dar nu vreau să ne reîntoarcem în niciun fel la alte discuţii legate de carantină şi izolare pe care ar trebui să le ia autorităţile în cazul în care Ministerul Sănătăţii emite un astfel de ordin. Prefer recomandări decât restricţii”.

În același context, dr. Alexandru Rafila a recomandat evitarea aglomeraţiilor şi, eventual, purtarea măştii de protecţie în spaţiile închise aglomerate, menţinerea igienei adecvate, cu grijă atunci când strănutăm, consultarea medicului de familie la apariţia simptomelor respiratorii pentru a stabili indicaţiile terapeutice, izolarea la domiciliu şi eventualele investigaţii suplimentare, consultarea centrelor de evaluare care sunt funcţionale sau a centrelor de permanenţă unde funcţionează medici de familie, organizate la nivelul fiecărui judeţ, şi continuarea vaccinării antigripale.

Chiar dacă nu consideră necesară „închiderea școlilor”, Rafila recomandă efectuarea triajului în şcoli, utilizarea măştii de protecţie, informarea părinţilor şi aparţinătorilor legali cu privire la semnele şi simptomele infecţiilor respiratorii, asigurarea materialelor de dezinfecţie a mâinilor şi suprafeţelor, aerisirea periodică.

La nivelul angajatorilor, recomandări asemănătoare: evitarea aglomerărilor în spaţiile de lucru, utilizarea măştii de protecţie dacă aglomeraţia nu poate fi evitată, încurajarea vaccinării antigripale şi, de asemenea, realizarea unui triaj epidemiologic”, a completat Alexandru Rafla.

În cazul unităților sanitare, măsurile sunt „plasate” pe umerii managerilor, care după consultarea cu Direcţiile de sănătate publică, pot impune: realizarea triajului epidemiologic zilnic pentru personal şi izolarea voluntară la domiciliu, purtarea echipamentului de protecţie pentru personalul medical sau pentru orice alte persoane care vin în contact cu pacienţii, adaptarea programului de vizită al aparţinătorilor pentru pacienţii internaţi, pe baza analizei de risc efectuate de DSP, care înseamnă limitarea programului de vizite sau chiar sistarea pentru anumite secţii unde există pacienţi cu risc înalt, în cazul în care sunt infectaţi.

Ministrul a menționat că a discutat cu a menţionat că a discutat cu reprezentanţii Direcţiilor de sănătate publică și le-a cerut ca spitalele din jurisdicţie să asigure, acolo unde se tratează pacienţi cu viroze respiratorii, stocurile de medicamente antivirale.

De asemenea, instituirea terapiei antivirale specifice după internare la pacienţii care prezintă simptome specifice gripei, continuarea vaccinării antigripale şi, bineînţeles, refacerea stocurilor de echipamente de protecţie şi antiseptice sau dezinfectante din spitale. Trebuie toate să existe în cantităţi suficiente, iar managementul cazului de gripă, al contacţilor şi al focarelor beneficiază de un protocol pe care îl readucem în atenţia cadrelor medicale care lucrează în aceste unităţi”, a mai spus Rafila, care a avertizat că vârful sezonului gripal ar putea fi în perioada 15 ianuarie – 10 februarie, după care va urma o scădere a numărului cazurilor de viroză respiratorie, inclusiv de gripă.

Ligia Deca

Prezentă la conferința de presă, ministra Educației, Ligia Deca, a afirmat la rândul său că nu încurajează întreruperea cursurilor în școli, considerând că „după doi ani pandemici, este foarte important să păstrăm ritmul şi să avem un procent mare de participare la cursuri. Considerăm că accentul, aşa cum am discutat și cu domnul ministru al Sănătăţii, trebuie să fie pe prevenţie”, a punctat aceasta, menționând că un triaj „observaţional” trebuie făcut zilnic, atât de către familii, cât şi la intrarea la şcoală sau la grădiniţă și „orice cadru didactic, la începutul orelor de curs, poate observa dacă există simptome specifice virozelor respiratorii şi Direcţiile de Sănătate Publică vor ajuta prin informări atât inspectoratele, cât şi şcolile cu toate informaţiile necesare, în aşa fel încât acest triaj să fie unul eficient”.

Ligia Deca a subliniat că „este responsabilitatea noastră, a tuturor – atât părinţi, cât şi profesori şi management şcolar -, să prevenim răspândirea virusului gripal” și a promis că va avea, vineri, o întâlnire cu inspectorii şcolari, pentru a discuta despre măsurile de prevenție necesare.

Potrivit datelor centralizate și transmise astăzi de Institutul Național de Sănătate Publică, în săptămâna S 52 (26.12.2022-01.01.2023) numărul total de cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 74.567 de cazuri. „Deși în această săptămână au existat subraportări datorate sărbătorilor de iarnă, variația în plus față de media calculată de 48.489 cazuri din aceleași săptămâni din 5 sezoane prepandemice (2015-2019) a fost de 53.8%, fiind a 3-a săptamână consecutivă în care au fost depășite ratele istorice. Având în vedere succesiunea a 3 săptămâni epidemice, care au evoluat cu o intensitatea înaltă a activității gripale, putem vorbi de o situație de alertă epidemiologică”, se menționează în informarea INSP.

Au fost raportate, de asemenea, 38 de cazuri de infecții respiratorii acute severe (SARI), cu 22 mai multe față de săptămâna precedentă și cu 36 mai multe față de aceeași perioadă a sezonului precedent.

În aceeași perioadă au fost raportate, la nivel național, 4.961 cazuri de gripă clinică, comparativ cu 2.685 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă, număr de cazuri mult crescut față de media calculată de 315 cazuri din aceleași săptămâni din 5 sezoane prepandemice (2015-2019).Cazurile de gripă clinică au fost raportate de 34 județe, cele mai multe fiind în municipiul București (2624) și în județele Brașov (441), Cluj (243) și Prahova (236). „Comparativ cu sezonul prepandemic 2019-2020, în sezonul actual, se înregistrează o creștere a numărului de cazuri clinice cu 5 săptămâni mai devreme”, menționează INSP.

Ministrul Sănătății a menționat că  rata de pozitivare pentru infecţia gripală înregistrată în săptămână 26 decembrie – 1 ianuarie este de 37%, în timp ce în săptămâna anterioară s-a situat la a fost de 32%.

Au fost confirmate și primele două decese cauzate de virusul gripal din acest sezon: o femeie în vârstă de 25 de ani, din municipiul București, fără condiții medicale pre-existente și nevaccinată antigripal, confirmată cu virus gripal tip A, subtip H3; și o femeie în vârstă de 50 de ani, tot din București, care avea condiții medicale preexistente, dar nevaccinată antigripal, confirmată cu virus gripal tip A, subtip H1.

În săptămâna 26.12.2022-01.01.2023 au fost raportate 154 cazuri confirmate de gripă (24 cu virus AH3, 35 cu virus AH1, 92 cu virus gripal A nesubtipat și 3 cu virus gripal B). De la începutul sezonului au fost raportate 362 cazuri de gripă confirmate cu laboratorul: 204 cazuri cu virus gripal A nesubtipat;  69 cazuri cu virus gripal AH3; 81 cazuri cu virus gripal AH1 și 8 cazuri cu virus gripal B.

Până la data de 01.01.2023 au fost vaccinate antigripal 1.428.483 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.


articolul original.

Alexandru Rafila, despre valul de gripă sezonieră: ‘Dacă am declara epidemie, ar impune anumite măsuri obligatorii cum ar putea să fie carantina sau izolarea’

8 January 2023 at 09:15
image

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat că în urma unei modificări legislative generate de pandemia de COVID-19, dacă s-ar declara stare de epidemie, ar fi impuse măsuri precum izolarea sau carantina.

Ştiţi care e problema? Noi am schimbat legislaţia, în 2020, datorită pandemiei. Până în 2020, în sezonul 2018-2019 am declarat epidemie, nu eram eu ministrul care era în perioada respectivă. Acest lucru nu ar fi nici astăzi niciun fel de problemă, dar situaţia aceasta de alertă epidemiologică datorată gripei este similară cu declararea epidemiei în urmă cu patru ani, nu e niciun fel de diferenţă. 

Avem măsuri clare pentru spitale, iar managerii spitalelor trebuie să aplice acele măsuri în ceea ce priveşte utilizarea echipamentului de protecţie, inclusiv mască atât pentru personalul medical, cât şi pentru cei care vin în contact cu pacienţii, (…) să asigure stocuri de materiale sanitare, de dezinfectanţi, de medicaţie antivirală. Dar în rest, pentru populaţie, pentru angajatori, pentru unităţile de învăţământ, sunt recomandări. Totdeauna a fost exact aceeaşi situaţie. Problema a fost că în 2020 a apărut o lege generată de pandemie, legea 136/2020, care, dacă am declara epidemie, ar impune anumite măsuri obligatorii cum ar putea să fie carantina sau izolarea”, a afirmat Alexandru Rafila sâmbătă seară, la B1 Tv.

Rafila mai spune că România a avut epidemie de gripă „de multe ori şi că în acest sezon nu este vorba despre un virus mutant care să provoace forme ale bolii mult mai grave decât în alte sezoane”. El explică, în schimb, că după pandemia de COVID-19 „statusul imun este mult diminuat” şi subliniază faptul că în România rata de vaccinare antigripală este una scăzută”.

În contextul în care luni se reiau cursurile şcolare, ministrul susţine importanţa rolului părinţilor, cărora le recomandă să nu îşi trimită copiii la şcoală dac aceştia sunt bolnavi.

Acest val epidemic, după opinia noastră, va începe să scadă ca şi intensitate după data de 10 februarie, cel mai târziu. (…) Aşa sunt estimările colegilor de la Institutul Naţional de Sănătate Publică”, mai spune Rafila, conform news.ro.

Vezi și:

articolul original.

Rafila: „Antibioticele se eliberează numai pe bază de prescripție medicală. Nu știu de ce unii s-au enervat, că asta e legea!” / Cum explică ministrul „sincopele în aprovizionarea cu medicamente altfel banale” (VIDEO)

7 January 2023 at 19:18
image

Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, a declarat sâmbătă, pentru B1 TV, că am trecut în ultimele săptămâni printr-o perioadă „mai dificilă” deoarece cazurile de gripă s-au înmulțit chiar din luna decembrie când, în general, acest lucru se întâmpla în februarie. Asta s-a suprapus cu perioada sărbătorilor, fapt ce a dus la „sincope în aprovizionarea cu medicamente altfel banale”.

Rafila a ținut să explice și de ce antibioticele se iau numai pe bază de rețetă de la medici. Ministru a precizat că nu înțelege de ce unii s-au inflamat când a spus acest lucru, acum câteva zile, deoarece așa e legea și așa se întâmplă peste tot în Europa.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „News Pass”, moderată de Laura Chiriac, pe B1 TV.

Rafila, explicații despre multele cazuri de gripă și lipsa unor medicamente din farmacii

„A fost o perioadă mai dificilă pentru că am avut o creștere neașteptată a numărului de cazuri pentru această perioadă a anului. Ultima epidemie serioasă a fost în sezonul 2018 – 2019. Atunci am avut 200 de decese cu cauzalitate directă legată de virusul gripal. Toate aceste episoade epidemice apăreau în februarie sau cel ma devreme la finele lunii ianuarie.

Între timp, din cauza unor particularități legate de circulația virusurilor gripale, potențate de pandemie, această perioadă a fost devansată. Numărul mare de viroze care s-au înregistrat în Europa și SUA a început din decembrie. Noi am avut trei săptămâni consecutive de creștere față de un maxim așteptat pentru această perioadă – mereu comparăm cu o medie multianuală a perioadei – dar numărul total de viroze într-o săptămână e apropiat față de ce se întâmpla acum patru ani, dar în februarie.

Suprapunerea sărbătorilor cu această perioadă a dus la sincope în aprovizionarea cu medicamente altfel banale.
Tamiflu există, am verificat chiar alaltăieri, am avut o discuție cu firma producătoare și înțeleg că o cantitate foarte mare a fost preluată de distribuitori pentru distribuția în farmacii. Ne interesează acum să asigurăm cantitățile necesare și pentru spitale, că ele tratează formele grave de gripă”, a declarat ministrul Sănătății.

Acesta a dat apoi asigurări că în farmacii vor fi cantătăți suficiente de antiinflamatoare, antitermice și antivirale.

Rafila a mai spus că penuria de medicamente a afectat și alte țări, precum Franța și Germania, deoarece au fost multe cazuri de viroze și au fost și probleme cu producția de pastile.

Rafila insistă: Antibioticele se iau numai pe bază de rețetă de la medic!

Alexandru Rafila a ținut apoi să detalieze o declarație făcută acum câteva zile despre administrarea antibioticelor.

„Insist că antiviralele și antibioticele se eliberează numai pe bază de prescripție medicală.

Nu știu de ce (unii) s-au enervat, că asta e legea! Nu cred că trebuie să ne enervăm atunci când respectăm legea, mai ales că antibioticele și antiviralele nu sunt medicamente pe care să le iei pur și simplu.

Iei antibiotic când ai o infecție bacteriană. Toate acestea trebuie confirmate de medic. Așa e în toată Europa”, a mai spus ministrul Sănătății, pentru B1 TV.

articolul original.

Revin restricțiile din timpul pandemiei / Vizitatorii pacienților nu mai au acces în spitale

7 January 2023 at 07:00
image

În contextul în care pe teritoriul României se înregistrează tot mai multe cazuri de gripă, viroze respiratorii și confirmări cu Covid 19, mai multe spitale au luat decizia de a impune restricțiile din timpul pandemiei, hotărând să nu mai permită deloc accesul vizitatorilor în unitățile medicale.

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Fogolyan Kristoff” din Sf. Gheorghe a luat decizia de a interzice vizitarea pacienţilor internaţi în şase secţii, pe fondul creşterii numărului de infecţii respiratorii. Această hotărâre va intra în vigoare de luni, 9 ianuarie.

Spitalele se închid din nou pentru vizitatori

Spitalele sunt tot mai pline în această perioadă, după ce numărul infecțiilor respiratorii a crescut alarmant. În acest context, s-a hotărât ca accesul însoțitorilor să fie restricționat, în primă fază, ca acum să fie complet interzis.

Spitalul din Sf Gheorghe a făcut acest anunț pe pagina de Facebook a instituţiei, potrivit căruia vizitele se suspendă pe termen nelimitat pentru a se evita răspândirea gripei şi virozelor respiratorii, conform gândul.ro.

”Începând de luni, 9 ianuarie, vizitarea pacienţilor internaţi în secţiile Pediatrie, Neurologie Pediatrică, Psihiatrie Pediatrică, Boli Infecţioase Copii, Neonatologie şi Obstetrică se suspendă pe perioadă nedeterminată.

Decizia a fost luată pe fondul creşterii numărului de cazuri de infecţii respiratorii la nivelul judeţului Covasna”, precizează conducerea Spitalului Judeţean.

Spitalul din Sf. Gheorghe nu este singurul care a luat o astfel de decizie. Și conducerea Spitalului Municipal „dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara a decis să suspende programul de vizite pentru secţiile de risc, începând de sâmbătă, 7 ianuarie.

O situație similară este și la Iași, unde Spitalul de Boli Infecţioase a suspendat programul de vizitare al pacienților.

Secţiile în care se aplică această hotărâre sunt cele de Boli infecţioase, Pneumologie, Oncologie, Terapie Intensivă Coronariană, Pediatrie, Nou-Născuţi, Cronici şi ATI, potrivit G4media.ro.

articolul original.

Medicul Adrian Marinescu, despre creșterea numărului îmbolnăvirilor de gripă: ‘Vaccinarea anti-gripală care e foarte importantă. Populația trebuie să știe că nu există restricții, există recomandări’

6 January 2023 at 12:03
image

Medicul Adrian Marinescu, director medical al Institutul „Matei Balș” din București a vorbit despre creșterea numărului îmbolnăvirilor de gripă.

Nu aș spune că situația este gravă. Este o situație categoric mai complicată și nu mă refer doar la gripă. Vorbim de infecții respiratorii. Populația trebuie să știe că nu există restricții, există recomandări. Până la urmă sunt lucruri pe care le-am învățat în trei ani de pandemie și anume regulile de igienă, evitarea contactului cu o persoană care are simptomatologie acută, respiratorie sau digestivă. Eu dacă am simptome mă voi feri de colectivitate, mă voi feri dacă sunt adult să merg la locul de muncă, iar dacă e un copil nu va merge la grădiniță sau la școală.

Sunt lucruri care cred că erau bine știute și înainte de pandemie. Vaccinarea anti-gripală care e foarte importantă, e și vaccinarea pentru SARS-COV-2, mai ales la persoanele vulnerabile. Iar legat de mască, știu că ea a fost controversată, dar până la urmă e modalitatea prin care în spațiile închise, neaerisite cum sunt mijloacele de transport, mai ales persoanele care sunt vulnerabile ar trebui să se protejeze plecând de la ideea că nu vor să ajungă la spital. Riscul este mare în această perioadă și ar trebui să-și ia măsuri”, a spus Adrian Marinescu.

Întrebat dacă pot apărea complicații în contextul revenirii cazurilor de Covid-19, medicul a precizat că

„În general cele două merg separat. Doar că în cazul infecțiilor respiratorii, din păcate în acest sezon avem și infecții cu SARS-COV-2, cele mai multe fiind forme ușoare. Totuși trebuie știut că într-un procent mic persoanele cu probleme de sănătate, oamenii în vârstă, pot să facă și formă severă de infecție cu SARS-COV-2 și că până la urmă în felul acesta avem mai multe infecții respiratorii și sigur că managementul trebuie să fie făcut cu atenție. Nu vorbim de cazuri grave, de virulență crescută, doar că avem în plus și infecții cu SARS-COV-2, dar măsurile de prevenție sunt similare”, a conchis medicul Adrian Marinescu, conform psnews.ro.

articolul original.

Peste 600 de copii cu viroze într-o săptămână

5 January 2023 at 08:14
image

Capriciile vremii, cu temperaturi nefiresc de mari pentru această perioadă, au amplificat îmbolnăvirile de sezon și cei mai afectați sunt copiii. În ultima săptămână din anul trecut, peste 900 de nemțeni au ajuns la medici și au fost diagnosticați cu viroze, din care 625 copii cu vârste de până la 14 ani.

Din datele disponibile în raportarea din 5 ianuarie de la Direcția de Sănătate Publică Neamț mai reiese că din cei 361 bolnavi diagnosticați cu pneumonie, 269 sunt copii. „În ultima săptămână de supraveghere epidemiologică s-au înregistrat și 3 cazurid e gripă clinică, la copii cu vârste de până în 14 ani. Până în prezent au fost vaccinate antigripal 35.609 de persoane, din care 33.464 prin programul gratuit, pentru persoanele cu risc crescut de îmbolnăvire. La medicii de familie mai sunt 97 de doze”, declară Radu Firăstrău, directorul executiv al DSP Neamț,

În perioada sărbătorilor de iarnă au fost raportate 13.316 cazuri de infecţii respiratorii superioare (179 spitalizate), din care peste 8.600 au fost copii (117  spitalizați pentru tratament). Cu pneumonie au fost diagnosticate 3.644 de persoane, preponderent copii (2.503, din care 682 spitalizați) și din cele 4 cazuri de gripă, trei sunt copii și care au fost internați.

C.I.

articolul original.

Infecţionist Marina Lungu: În acest sezon, infecţiile pot fi mixte şi există risc de suprainfecţii bacteriene

5 January 2023 at 03:26
image

După anii de restricţii impuse de pandemie, acest sezon rece este primul în care oamenii au renunţat la măşti, distanţare socială şi izolare, iar efectele se văd din plin. Infecţiile se pot suprapune, iar numeroase infecţii virale se complică prin suprainfecţii bacteriene. Specialiştii avertizează asupra unei posibile epidemii de gripă în România, în contextul în care noua tulpină Omicron începe să îngrijoreze medicii.

Agresivitatea virusurilor surprinde atât adulţii, dar mai ales copiii într-o formă vulnerabilă. Cei mici nu şi-au putut forma imunitatea de grup în anii precedenţi, pe fondul izolării, explică dr. Marina Alina Lungu, medic primar boli infecţioase în cadrul serviciilor de prevenţie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova şi membră a Asociaţiei de Prevenire a Infecţiilor din Statele Unite ale Americii.

Dr. Marina Alina Lungu a profesat şi în SUA, ţine legătura în continuare cu colegii săi de peste ocean şi participă frecvent la conferinţele din State. Din cele mai recente informaţii, spune aceasta, noua tulpină Omicron trebuie atent observată căci va deveni predominantă. Iar oamenii trebuie să se protejeze cu atenţie în acest sezon, căci pe lângă Covid ne confruntăm şi cu gripă şi cu alte virusuri care pot duce la infecţii mixte.

GdS: Infecţiile respiratorii au lovit din plin în acest an. Care este situaţia la Spitalul Judeţean?

Dr. Marina Alina Lungu: Avem un copil de trei ani în ATI, care a venit cu sepsis pulmonar, cu o pneumonie de lob mediu care a necesitat intubare, cu complicaţii respiratorii. Deocamdată nu a fost diagnosticat cu gripă.
La adulţi, sunt forme multe în special la pacienţii cu boli respiratorii cronice sau la pacienţii diabetici, cardiaci. Sunt pacienţi care se decompensează şi fac fenomene e suprainfecţie bacteriană sau acutizare de infecţii respiratorii.
Am un pacient tânăr pe care l-am testat de gripă, chiar astăzi am trimis testul la DSP. A venit pe neurologie, cu tulburări de deglutiţie, respiraţie, cu fenomene aparent neurologice. CT-ul a indicat modificări specifice bronhopneumoniei, este Covid negativ.

GdS: Există mai multe cazuri decât în perioadele similare din anii trecuţi sau anumite particularităţi ale infecţiilor din acest sezon?

M. A. L.: Întotdeauna în sezonul octombrie-aprilie este o circulaţie a virusurilor mult mai mare, asta se întâmplă de obicei în toate ţările cu climă continental-temperată. Problema este că în special copiii, în perioada în care a fost Covidul, au fost izolaţi, au mers foarte puţin în colectivitate şi automat nu au mai putut să îşi facă imunitatea de grup pe virusurile obişnuite, adenovirusuri, rinovirusuri. Acum circulă şi Covidul, circulă gripa în acest sezon, infecţiile pot fi inclusiv mixte, iar în acelaşi timp cu infecţiile virale există riscul de suprainfecţie bacteriană.

Apar foarte multe cazuri de fenomene respiratorii şi multe dintre ele necesită spitalizare, astfel că unităţile medicale vor fi supraaglomerate, serviciile de urgenţă la fel, apar probleme în farmacii… Este perioada după Sărbători, când ne-am întâlnit unii cu alţii, am scăpat de pandemie şi acesta este reversul medaliei. Din păcate, totul se răsfrânge acum.

GdS: Care sunt cele mai întâlnite simptome ale infecţiei cu Covid-19, s-au modificat în ultimele luni?

M. A. L.: Simptomele sunt similare celor unei rinofaringite mai zgomotoase, cu dureri în gât, febră, frison, dureri musculare, obstrucţie nazală. Nu mai predomină insuficienţa respiratorie, lipsa mirosului, lipsa gustului. Se manifestă ca orice viroză. Diferenţa este că este extrem de contagios. Chiar citeam ieri despre noua tulpină, o variantă a Omicronului pe care specialiştii din State cu care ţin legătura în continuare o consideră foarte periculoasă, spun că deja deţine peste 50% din tulpinile identificate în SUA şi că va înlocui Omicronul.

De fapt, teama medicilor de acest Covid acum vine din această modificare constantă. Odată cu trecerea de la o gazdă la alta, el face parte dintr-o familie de virusuri care se adaptează foarte rapid, şi se strecoară foarte repede dincolo de mecanismele de apărare. Persoanele vaccinate, persoanele care au făcut boala nu mai sunt imune pentru că este mereu o nouă tulpină care apare. Din fericire, pare să-şi fi pierdut din agresivitate, dar nu avem de unde să ştim încotro va evolua şi acesta este, de fapt, pericolul.

GdS: Ce recomandări aveţi pentru pacienţi în contextul acestui val de infecţii?

M. A. L.: Pe cât posibil, pacienţii trebuie să se autoizoleze, iar dacă sunt nevoiţi să iasă în colectivitate şi starea clinică le permite, este bine să îi protejeze pe cei din jur purtând o mască şi spălându-se cât mai des pe mâini. Să atingă cât mai puţin obiectele care pot fi atinse de alţii. Plus tratament simptomatic.

În cazul copiilor foarte mici, care pot oricând evolua rapid defavorabil, este bine să fie văzuţi de medicul de familie. Copiii şi adulţii cu astm bronşic, diabet, boli cronice renale, cardiace, la fel. Şi este foarte indicat să se vaccineze antigripal. În 14 zile, vaccinul îşi dobândeşte efectul maxim. Sezonul de gripă nu este terminat, dimpotrivă. Epidemiologii spun că abia începe şi că vârful va fi atins cam la mijlocul lui februarie, astfel că ar fi timp suficient dacă oamenii s-ar vaccina, să capete imunitate.

articolul original.
❌