ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 9 December 2022Ultimele Stiri

Se anunță un weekend călduț, numai bun pentru un vin fiert și-un carusel strălucitor în Târgul de Crăciun de la Danovski

9 December 2022 at 13:55
image

Când seara se lasă peste Parcul Oleg Danovski din centrul orașului Constanța, zeci de mii de becuri și leduri se aprind, aleile se animă cu prichindei nerăbdători să ”se dea” în caruselul strălucitor, cu etaj, ținându-se de mâinile părinților poftind la un pahar cu vin fiert, aromat, răspândind arome de portocală și anason.

Zecile de căsuțe înșirate de-a lungul aleilor te îmbie cu toate bunătățile Sărbătorilor de iarnă, de la turta dulce la ciocolățimea în toate formele imaginabile cu umpluturi meșteșugite, de la marțipane și clătite dulci unse cu dulcețuri cinstite care au văzut frugctele când s-au născut la sfânta Vată de zahăr, fărăr de care lumea nu poate să fie dulce. Pentru preacinstitții boieri cu pântece zdravene, vestiții bucătari de la Frăția Ceaunelor au grătarele bine încinse, pe care sfârăie gălăgios tot ce-a dat mai bun Dumnezeu porcului și puiului, slăvit fie-I fapta!

Târgul are și ciocan pentru măsurat bărbații puternici, mașinuțe electrice pentru talentații volanului, salon de oglinzi în care să te joci de-a Leonardo da Vinci și bineînțeles, Casa lui Moș Crăciun, unde copiii sunt așteptați de un moșulete cu barbă lungă și picioare scurte. Dar, CEL MAI CEL este Caruselul strălucitor cu Etaj.

Se anunță un weekend călduț, numai bun pentru un vin fiert și-un carusel strălucitor în Târgul de Crăciun de la Danovski, un weekend în care să mai uităm de cotidian cu toate năzbâtiile lui…

articolul original.

41 de ani de la înființarea orașului Rovinari

9 December 2022 at 11:36
image

Vineri se împlinesc 41 de ani de la înființarea orașului Rovinari. Autoritățile locale au transmis un mesaj către cetățenii orașului.

„Sărbătorim astăzi, 9 decembrie 2022, nu doar 41 de ani de când Rovinariul a devenit oraș. Sărbătorim oamenii ale căror fapte au dus la clădirea unui oraș ca cel în care trăim astăzi. Îi sărbătorim pe toți cei care, prin lucrurile mici sau mari pe care le-au realizat, au lăsat ceva aici.

La început, orașul Rovinari a fost cunoscut datorită bazinului carbonifer și energiei electrice dată întregii țări.
Astăzi, după 41 de ani, orașul Rovinari mai este cunoscut și prin fabricile construite aici în ultimii ani. Autoliv și Moveos produc sisteme de siguranță pentru industria auto din întreaga lume, sisteme care salvează mii de vieți în fiecare zi, iar asta ne dă un sentiment de mândrie.

Povestea Rovinariului merge mai departe și, cu fiecare an care va trece, vom avea și mai multe motive de mândrie.”, potrivit primarului din Rovinari, Robert Filip.

articolul original.

Alcoolul și drogurile sunt interzise la volan

9 December 2022 at 06:49
image

IPJ Sălaj continua seria acțiunilor menite să prevină orice fel de infracțiuni. Tocmai de aceea, polițiștii sălăjeni ne avertizează cu privire la riscurile la care putem fi supuși în cazul nerespectării legislației.

Una dintre cele mai frecvente activități desfășurate de polițiștii sălăjeni este cea a prevenției, aceștia conducându-se după principiul că este mult mai ușor să ai o conduit preventive decât să suporți rigorile legii, poate chiar lipsirea de libertate. Inspectorul principal de poliție, Ioana Lavinia Lascău, purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, ne-a transmis o informare în acest sens:

”Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanțelor cu efect psihoactiv!
Alcoolul este unul din principalii factori de risc când vorbim despre conducerea vehiculelor pe drumurile publice.
Alcoolul și drogurile afectează capacitățile unui șofer: afectează judecata (în special capacitatea de a aprecia corect distanțele, precum și nivelul de risc), induc vigilență scăzută, reacție întârziată, somnolență și scăderea acuității vizuale.
Legislația rutieră prevede că șoferii prinși la volan cu o concentrație alcoolică în aerul expirat de până la 0,40 mg./l alcool pur riscă să primească între 9 – 20 puncte de amendă (între 1.305 – 2.900 de lei) și suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile, în timp ce șoferii care depășesc această concentrație alcoolică în aerul expirat vor fi încadrați la infracțiune, care se pedepsește, potrivit Codului Penal, cu închisoare între 1 și 5 ani.
Aceeași pedeapsă se aplică și în cazul conducerii vehiculelor sub influența substanțelor interzise!”

articolul original.

Surpriza campionatului la volei masculin

9 December 2022 at 06:48
image

În campionatul național de volei masculin s-a produs o mare surpriză: Arcada Galați a fost învinsă de Rapid București. Și asta nu este tot: Rapid București a jucat acest meci fără coordonatorul Cristian Bartha.

Miercuri după-amiază în sala Giuleşti din Capitală s-a disputat partida dintre Rapid Bucureşti  și CSM Arcada Galaţi,partidă  restanţa din prima etapă a Diviziei A1 la volei masculin. Campioana României din ultimele patru sezoane a avut în faţa un adversar solid, cu un joc consistent care le-a pus probleme serioase. Rapidiştii şi-au adjudecat după o jumătate de oră un prim set foarte echilibrat şi a avut o minge de 2-0. Gălăţenii au revenit spectaculos şi , prin două blocaje,  Talpă şi Raţă au egalat situaţia la seturi. Rapidiștii nu au renunţat, au fost foarte motivaţi şi încrezători în forţele lor,  în timp ce de partea cealaltă echipa campioană  a fost surprinsă fără replică în momentele cheie. Astfel, Rapid București a obţinut o victorie foarte importantă care îi propulsează  în acest moment pe podium.
Rezultat final: Rapid Bucureşti – CSM Arcada Galaţi 3-1, la seturi  25-23,26 -24,25- 21 și 25- 23. După cel de-al doilea eşec fără punct din acest sezon, CSM Arcada Galați a coborât pe locul 5 în clasament , cu doar 20 de puncte.

După nouă etape, podiumul se prezintă astfel: locul1 Dinamo București cu  24 puncte, locul  2 Steaua București cu 23 puncte ,iar pe locul 3  RapidBucurești cu  22 puncte. Iată așadar, Capitala României ocupă întreg podiumul campionatului national de volei masculin din divizia A 1, în acest moment.

MVP-ul echipei Rapid București  a fost Willian Alejandro Bermudez Narvaez, cu 21 de puncta realizate în această partidă, în timp ce de la  Arcada Galați  s-a remarcat Alexandru Raţă, cu 11 puncte reușite.

Pentru Campioana României, Arcada Galați,  a fost a doua înfrângere în acest debut de sezon. Rapid București, fără coordonatorul Bartha în teren, a devenit revelaţia stagiunii și a reușit să se situeze   pe podium cu acest succes.

Sursă foto:https://www.facebook.com/voleirapid

articolul original.

Ca-n filme: Momentul în care SUA și Rusia au făcut schimbul de prizonieri celebri (Video)

9 December 2022 at 09:48
image

Presa rusă a difuzat înregistrarea transferului de deținuți convenit de Washington și Moscova.

Schimbul între Brittney Griner și Viktor Bout a avut loc, joi, pe un aeroport din Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite.

În imaginile editate înainte de a fi difuzate în Rusia se vede cum Griner (îmbrăcată cu o haină de culoare roșie) și Bout, însoțiți de membri ai serviciilor secrete, trec unul pe lângă altul pe pista aeroportului.

Înregistrarea a fost făcută de serviciile de informații ruse, notează BBC.

Russian state media video, verified by The New York Times, shows the prisoner exchange of Brittney Griner and Viktor Bout, the convicted Russian arms dealer known as “the Merchant of Death,” at an airport in the United Arab Emirates. https://t.co/sw6OPSRgrI pic.twitter.com/QTAYQUZDk8

— The New York Times (@nytimes)
December 9, 2022

Griner a fost arestată în februarie, cu câteva zile înainte de invazia Rusiei în Ucraina. Jucătoarea americană de baschet a fost reținută într-un aeroport din Moscova, pentru posesie de droguri, după ce în bagajul său a fost găsită o cantitate mică de ulei de canabis, pe care ea o folosea pentru dispozitivul electronic de fumat.

Ea a pledat vinovată, dar apoi a spus că a fost o greșeală pe care a făcut-o din naivitate. A fost condamnată la 9 ani de închisoare, iar luna trecută a fost trimisă într-un penitenciar după ce a pierdut apelul.

Administrația Biden a declarat că ea a fost acuzată pe nedrept și a declanșat eforturile de eliberare, creând o echipă specială pentru eliberarea cetățenilor americani deținuți în Rusia.

Moscova a precizat clar că va discuta doar pentru Griner. "Nu a fost o alegere despre ce american să aducem acasă. Alegerea a fost unul sau nimic", a dezvăluit secretarul de Stat Antony Blinken.

În aceste condiții, Joe Biden a fost nevoit să facă alegerea "foarte dureroasă" de a continua negocierile, dând aprobarea pentru eliberarea la schimb a traficantului de arme Viktor Bout, aflat de peste zece ani în închisoare în SUA.

La scurt timp după schimbul de deținuți, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită au emis un comunicat în care arată că eforturile comune de mediere au contribuit la eliberarea deținutei americane.

Casa Albă a mulțumit Emiratelor Arabe Unite pentru că au pus la dispoziție locul în care s-a făcut schimbul, însă a exclus rolul de mediere al acestui stat, subliniind că acordul a fost negociat de SUA și Rusia.

Este al doilea schimb de deținuți din acest an între Moscova și Washington, ceea ce indică faptul că rușii și americanii păstrează, totuși, contacte ascunse, chiar dacă relațiile oficiale dintre cele două țări sunt înghețate.

articolul original.

Care a fost cuvântul cel mai căutat pe Google la nivel mondial în 2022?

9 December 2022 at 01:00
image

Cuvântul „wordle” se află pe primul loc ca fiind cel mai căutat termen Google la nivel global și în SUA în 2022.

Oamenii au căutat în acest an noi definiții de cuvinte în Google, căutând termeni precum tacit, cacao și foray, impulsionați de Wordle, relatează BBC.

Căutările au fost dezvăluite de gigantul tehnologic în raportul său anual Year in Search.

Cuvântul cel mai căutat pe Google în 2022

Lansat de inginerul de software american Josh Wardle în 2021, simplitatea jocului a generat o pasiune în masă.

Utilizatorii au la dispoziție maximum șase încercări pentru a ghici cuvântul zilei. Este întotdeauna un cuvânt din cinci litere, iar cuvântul este același pentru toată lumea.

Wordle a devenit atât de popular încât de la jucătorii care căutau răspunsuri au afectat alte tendințe de căutare de top pe Google. Șapte dintre primele 10 definiții de cuvinte căutate în 2022 au fost răspunsuri Wordle, inclusiv cacao, homer, canny, foray, trove, saute și tacit.

Ce alte cuvinte au mai căutat internauții?

, în septembrie, a intrat în top cinci în ceea ce privește interesul global pentru căutări la nivel mondial. Ucraina a fost al treilea cel mai căutat termen.

În ceea ce privește celebritățile, Johnny Depp a ajuns în fruntea topului de căutare în rândul actorilor, în urma procesului de defăimare intentat de acesta împotriva lui Amber Heard în timpul verii.

Depp a fost urmat de Will Smith, care a ținut prima pagină a ziarelor după ce l-a pălmuit pe Chris Rock în direct pe scenă, în fața a milioane de telespectatori care au urmărit gala premiilor Oscar.

Serena Williams a apărut pe locul doi în topul celor mai căutați sportivi din SUA, fiind în centrul atenției datorită anunțului de retragere și a furtunii mediatice care a urmat ultimelor momente petrecute de Williams la ultimul său turneu US Open.

Iar utilizatorii Google din SUA au arătat un interes deosebit pentru îmbogățirea rapidă. Numerele jocurilor de loterie Mega Millions și Powerball s-au aflat pe primele 10 locuri în topul căutărilor de interes în SUA și la nivel global.

articolul original.
Ieri — 8 December 2022Ultimele Stiri

Moscova a eliberat-o pe baschetbalista Brittney Griner, la schimb cu „negustorul morții”

8 December 2022 at 14:21
By: -
image

Președintele american Joe Biden a anunțat, joi, eliberarea sportivei care era deținută într-o închisoare din Rusia. Moscova l-a primit la schimb pe traficantul de arme Viktor Bout.

„Cu câteva clipe în urmă am vorbit cu Brittney Griner. E în siguranță. Este într-un avion. E în drum spre casă”, a scris pe Twitter liderul de la Casa Albă.

Înțelegerea dintre Washington și Moscova nu l-a inclus pe Paul Whelan, un alt cetățean american pe care Departamentul de Stat îl consideră închis pe nedrept, relatează CNN.

Potrivit unui oficial american, Biden a dat săptămâna trecută aprobarea finală pentru schimbul de deținuți negociat de mai mult timp și a fost informat constant despre evoluția situației în timpul dimineții.

După ce a primit confirmarea că Brittney Griner a ajuns în mâinile americanilor, președintele a vorbit cu ea din Biroul Oval, a spus un al doilea oficial.

Brittney Griner, care a jucat timp de mai mulți ani pentru o echipă de baschet din Rusia, a fost închisă în luna februarie, când a fost arestată pe un aeroport din regiunea Moscovei pentru că avea ulei de canabis asupra sa. Ea a pledat nevinovată, dar la începutul lunii august a fost condamnată la 9 ani de închisoare, iar în noiembrie a fost transferată într-o colonie penitenciară din republica Mordovia, după ce a pierdut apelul.

US basketball star Brittney Griner has been released in a prisoner swap with Russia and is now in US custody, President Joe Biden confirmed. pic.twitter.com/R6Whn2CFEP

— Sky Sports News (@SkySportsNews)
December 8, 2022

Ministerul rus de Externe a confirmat, la rândul său, schimbul de deținuți, potrivit agenției de presă RIA Novosti. Presa rusă scrie că operațiunea a avut loc la Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite.

Supranumit "negustorul morții", Bout este un fost ofițer al armatei sovietice condamnat la 25 de ani de închisoare în Statele Unite sub acuzații de conspirație pentru uciderea de cetățeni americani, achiziție și export de rachete, precum și pentru sprijinirea unei organizații teroriste.

Moscova a catalogat condamnarea lui în 2012 "fără temei și părtinitoare", iar Bout și-a susţinut nevinovăția.

Paul Whelan, care are cetățenie americană, irlandeză și canadiană, a fost reținut într-un hotel din Moscova, în decembrie 2013, și condamnat la 16 ani de închisoare pentru spionaj, acuzație pe care acesta a contestat-o vehement. El își ispăşește pedeapsa în mai multe tabere de muncă din Mordovia, la distanță de opt ore de mers cu mașina de Moscova.

T.D.

Ziua 288 de război: Noi amenințări nucleare şi spioni prinși la Odesa

articolul original.

Handbal masculin. Memorialul ”Dumitru Bernicu”, la a cincea ediție

8 December 2022 at 11:57
image

La sfârșitul acestei săptămâni se va desfășura cea de-a V-a ediție a Memorialului „Dumitru Bernicu”. Evenimentul va avea loc sâmbătă, cu începere de la ora 15.00, în sala Liceului cu Program Sportiv care poartă numele fostei legende a handbalului sucevean, un mare om de sport care a condus timp de două decenii destinele instituției de învățământ din cartierul George Enescu. La turneul din acest an și-au anunțat participarea patru formații de old-boys din țara noastră, este vorba de Golden Boys Merasport Baia Mare, Old-Boys Iași, Old-Boys Vaslui și Bucovina Suceava, echipa condusă de Răzvan, fiul lui Dumitru Bernicu, câștigând în 2021 și 2022 World Master Cup, în Croația.

Tot în cadrul evenimentului, vineri, de la ora 13.00, în aceeași locație, va avea loc un meci demonstrativ de handbal între echipa jucătorilor și echipa profesorilor de la Liceul cu Program Sportiv. La pauza partidei, elevii din tribune vor fi angrenați într-o frumoasă campanie umanitară. Vor arunca jucării de pluș pe suprafața de joc, care vor fi strânse și donate copiilor din medii defavorizate

articolul original.

VIDEO EXCLUSIV | O familie din Cluj a deschis “Târg de Crăciun” în curtea casei! A împodobit casa IREAL de frumos!

8 December 2022 at 08:47

O familie din Cluj îi surprinde pe trecători și pe vecini printr-o idee originală, marcând spectaculos luna sărbătorilor de iarnă. Andreea și Vlad Apetrei au deschis un ”Târg de Crăciun” chiar în curtea casei, iar decorul este unul de poveste.

Fiind un pasionat organizator de evenimente, Vlad Apetrei a gândit totul până în cele mai mici amănunte, iar locuința familiei s-a transformat într-o locație care atrage ca un magnet.

Târgurile de Crăciun sunt, în această perioadă a anului, locul unde copiii și adulții se simt cel mai aproape de Moș Crăciun, numai că familia din Cluj a dorit și a reușit să transpună în realitate dorința de a-l primi pe Moș chiar în curtea casei.

Cei care au vizitat deja acest ”Târg de Crăciun” al familiei Apetrei s-au declarat încântați de tot ceea ce au văzut, iar imaginile – prezentate în exclusivitate de Gândul – confirmă întru totul spusele acestora.

Andreea și Vlad Apetrei din Cluj au deschis un ”Târg de Crăciun” chiar în curtea casei, iar decorul este unul de poveste.

Peste 400 m de instalație luminoasă

”Târgul de Crăciun” din curtea familiei Apetrei ”strălucește” la propriu. Peste 400 de metri de instalație luminoasă răsfață privirile, fiind vorba despre nu mai puțin de 28.000 de leduri.

În curte sunt ”plantate” 8 decorațiuni gonflabile – iar caleașca trasă de reni a lui Moș Crăciun nu putea să lipsească, firește -, iar punctul de atracție este un om de zăpadă, gonflabil, care are o înălțime de 6 metri și ”supraveghează”, zâmbitor, ineditul ”Târg de Crăciun”.

Vila familiei este luminată feeric, iar în balconul de la primul etaj al casei îi salută pe privitori și vizitatori chiar Moș Crăciun.

Andrea și Vlad Apetrei și-au invitat deja vecinii să intre în lumea de basm pe care au reușit să o aducă la realitate și în această seară, potrivit informațiilor obținute de Gândul, în bucătăria familiei, pe lângă alte bunătăți, se va face și turtă dulce. Nu va lipsi, bineînțeles, vinul fiert, iar atmosfera va fi – cum altfel, într-un astfel de decor? – de sărbătoare.

Citește și:

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
articolul original.

Ce mai caută românii pe internet: Florin Salam, Ucraina și rețeta de negrese, cele mai populare căutări

8 December 2022 at 04:56

Ce mai caută românii pe internet: Florin Salam, Ucraina și rețeta de negrese, cele mai populare căutări

Topul primelor 3 cele mai căutate cuvinte sunt Ucraina, recensământ și Regina Elisabeta, conform statisticilor de la motorului de căutare Google. La personalități, Nosfe și Florin Salam sunt cei mai căutați. De asemenea, scandalul de dopaj i-a făcut pe aproape toți românii să caute un cuvânt dificil de scris și greu de pronunțat: roxadustat.

Căutări populare

1. Ucraina

2. Recensământ

3. Regina Elisabeta

4. Rusia

5. Nosfe

6. Florin Salam

7. iPhone 14

8. Putin

9. Eurovision

10. Schimbări climatice

Ce este… ?

1. Roxadustat ce este

2. Ce este legea marțială

3. Ce este Swift

4. Ce este NATO

5. Ce este Schengen

6. Ce este NFT

7. Ce este Halloween

8. Ce este ROBOR

9. Ce este Salmonella

10. Metaverse ce este

Idei

1. Idei de cină

2. Idei de mâncare rapidă

3. Idei de costume de Halloween

4. Idei cadouri

5. Idei mâncare gătită

6. Idei afaceri

7. Idei de desene în creion

8. Idei cadou Valentine’s Day pentru el

9. Idei de mic dejun

10. Idei de nume pentru Instagram

Rețete

1. Negresă

2. Ciorbă de miel tradițională

3. Zacuscă

4. Pască fără aluat

5. Cozonac cu nucă rețeta bunicii

6. Tempura

7. Clătite pufoase

8. Balmoș

9. Ciorbă a la grec

10. Macarons

Seriale

1. Fiica ambasadorului

2. Stranger things

3. Euphoria

4. House of the dragon

5. Clanul

6. Cernobîl

7. The summer I turned pretty

8. Moon knight

9. The good doctor

10. Sandman

Filme

1. Team building

2. Purple hearts

3. Capra cu trei iezi

4. Black Adam

5. Thor Love and Thunder

6. Morbius

7. 365 days 2

8. Encanto

9. Top Gun

10. Uncharted

Oameni

1. Florin Salam

2. Vladimir Putin

3. David Popovici

4. Novak Djokovic

5. George Buhnici

6. Will Smith

7. Volodîmîr Zelenski

8. Amber Heard

9. Elena Udrea

10. Anne Bagu

Lista „Oameni” a fost realizată doar cu persoane în viață

Vacanțe

1. Vacanță Grecia

2. Vacanță Bulgaria all inclusive

3. Vacanță Turcia

4. Vacanță Tenerife

5. Vacanță Croația

6. Dubai vacanță

7. Seychelles vacanță

8. Vacanță Thassos

9. Vacanță Egipt

10. Vacanță Albania

Definiție

1. Locuință convențională definiție

2. Substantivul definiție

3. Inflația definiție

4. Afazie definiție

5. Arta poetică definiție

6. Definiție contact direct covid

7. Mediana definiție

8. Genul epic definiție

9. Ecosistem definiție

10. Nuvela definiție

Despre căutările românilor pe Google în 2022

Listele Google arată subiectele și oamenii care au generat cel mai mare interes în căutări în România, cele mai populare evenimente în 2022 pentru români, ce i-a interesat în materie de filme, seriale și rețete sau ce întrebări și-au pus.

Războiul din Ucraina a fost subiectul numărul unu în căutările românilor pe Google, Ucraina, Rusia și liderii celor două țări aflându-se printre cei mai căutați termeni. Recensământul a reprezentat cel mai popular eveniment în căutările din România.

Pe lista 2022 a căutărilor pe Google se găsesc evenimente globale precum decesul reginei Elisabeta a Marii Britanii, concursul Eurovision – ediția de anul acesta fiind una marcată de controverse, lansări de tehnologie și un subiect tot mai presant pe agenda publică globală, care se impune și pe cea locală: schimbările climatice.

Succesele înotătorului român David Popovici l-au adus printre cei mai căutați oameni pe Google în România. În această listă îi regăsim pe actorul Will Smith, propulsat aici de incidentul cu Chris Rock de la Oscarurile anului acesta, sau pe cântărețul Florin Salam, despre care s-a scris (eronat) anul acesta că a murit.

Filmul românesc „Teambuilding” nu este doar primul în topul filmelor cu cele mai mari încasări în România în 2022, ci și în cel al căutărilor. În top 3 cele mai populare filme în căutările Google se află încă un film românesc, „Capra cu trei iezi”, fiind pentru prima oară când regăsim două filme românești între primele trei în acest top (din 2011, de când Google publică topurile căutărilor în România).

Ce este roxadustat?, s-au întrebat românii pe Google, după aflarea știrii despre acuzația de dopaj a Simonei Halep. Ce sunt NATO, Schengen sau ROBOR s-au întrebat românii anul acesta, reflectând astfel temele importante de pe agenda anului în România – războiul din Ucraina, aderarea la Schengen și evoluția dobânzilor. NFT sau Metavers s-au mai aflat pe lista de întrebări, arătând un interes către inovațiile lumii digitale.

Cea mai populară reţetă în căutările românilor în 2022 a fost rețeta de negresă. În lista căutărilor după reţete regăsim preparate din topurile anilor anteriori, precum macarons, dar și unele destul de inedite, precum cea de aluat tempura sau de balmoș (mâncare ciobănească cu brânză și mămăligă). Românii au căutat idei de cină, dar și costume de Halloween sau de nume pentru Instagram. Vacanțele în Grecia și Bulgaria (varianta all inclusive, mai precis) au fost cele mai populare în căutările de profil pe Google. Tenerife, Croația, Egipt sau Albania au fost destinații populare în căutările după vacanțe, listă pe care găsim și locuri exotice, precum insulele Seychelles.

Topurile celor mai populare căutări pe Google în 2022 au fost realizate folosind liste de căutări „trending”: căutări care au înregistrat o creștere puternică în 2022 față de 2021, pe o perioadă considerabilă de timp, indicând astfel un interes sporit și susținut pentru respectivul subiect.

Metodologie

Căutările anului 2022 sunt realizate pe mai multe categorii, urmărind să surprindă trenduri de căutare din România în anul care tocmai se încheie. Listele cuprind căutările „trending”, căutări care au înregistrat cea mai mare creștere în perioada 1 ianuarie 2022 – 1 decembrie 2022, comparativ cu aceeași perioadă din 2021.

Acestea sunt diferite de listele cu cele mai căutate expresii/cuvinte pe Google, care tind să se schimbe foarte puțin de la an la an. Analiza căutărilor trending permite identificarea intereselor specifice ale anului 2022.

Listele au fost create utilizând combinat mai multe servicii și instrumente care ne oferă o imagine detaliată asupra trendurilor de căutare la nivel global și regional.

Cea mai mare parte a datelor provin din Google Trends, un serviciu public, care prezintă volumul de căutări pe diferite regiuni geografice, perioade de timp și termeni utilizați.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Frumusețea melancoliei sub soare cu Maxim Belciug & Gabriel Bălașa

7 December 2022 at 12:04

Vineri, 9 decembrie 2022, ora 19:30, la Hidden e concert. Protagoniștii serii sunt Maxim Belciug și Gabriel Bălașa, doi artiști binecunoscuți care vin cu chitara, cu percuțiile și cu handpanul să dea frâu liber instrumentelor și să cânte cu chef și cu sete, cu foc, cu sentiment, cu pară, amestecând ritmuri cu culori si bucurie cu melancolie. Un concert-călătorie printre muzici-nebunie, de gustat într-o seară târzie, să-ți vină să dansezi, să râzi și să visezi. Scria Albert Camus undeva: există viață și există moarte, iar între acestea există frumusețe și melancolie. La bellezza della malinconia sotto il sole.

https://www.youtube.com/watch?v=wT7AdDEbNZA

Maxim Belciug, un artist clasic în formarea și preferințele sale, este un nume binecunoscut. Este maestrul chitarei și al
Încântărilor, cel care se încăpăţânează să creadă că frumuseţea va mântui totuși lumea. Gabriel Bălaşa este un alt nume,
frecvent întâlnit pe scena muzicală under şi overground. Un percuţionist inspirat şi isteţ, apreciat pentru prezenţa sa
creativă. Împreună, cei doi formează un duo insolit, ca și muzica lor. Un melanj, exuberant și zajjy, de clasic cu improvizație, exotisme pline de culoare, valsuri, tangouri, tarantelle, baroc și ritmuri latino-americane. Sunete care încălzesc inima și armonii ce-și iau zborul de pe partitură, împinse de bucuria de a cânta, și care aduc un răgaz de (re)copilărie, în pofida faptului că trăim într-o lume ce nu-i făcută pentru copii.

Concertul are loc vineri, 09 decembrie 2022, cu începere de la ora 19:30, la Hidden, clubul social din str. Doamna Chiajna 26, București.  

articolul original.

Bandajul inteligent care poate monitoriza și vindeca rănile mai rapid

7 December 2022 at 11:00
image

Bandajul inteligent nou creat de către cercetători este cu mult mai complex decât un bandaj obișnuit din comerț.

Milioane de oameni care se confruntă cu boli și cu un sistem imunitar suprimat sunt adesea forțați să facă față rănilor cronice, adesea răni minore care totuși au nevoie de mult mai mult timp pentru a se vindeca, din cauza sănătății compromise.

Pe lângă grade foarte variate de recuperare, problemele precum ulcerul diabetic sunt, de asemenea, incredibil de costisitoare, tratamentul pentru un singur incident costând până la 50.000 de dolari.

Bandajul inteligent care ar putea rezolva problemele a nenumărați pacienți

În general, leziunile cronice îi costă pe americani 25 de miliarde de dolari pe an, dar ar putea oferi în curând o modalitate mult mai eficace și mai economică din punct de vedere al costurilor nu numai de a-i ajuta pe pacienți să se vindece, ci și de a face acest lucru mai bine.

Cercetătorii de la Universitatea Stanford, din SUA, au conceput un bandaj inteligent capabil să monitorizeze vindecarea rănilor în timp real, precum și să accelereze creșterea țesuturilor și fluxul de sânge în jurul acestora, reducând în același timp severitatea cicatricelor.

Descris în Nature Biotechnology, noul material al echipei are o grosime de numai 100 de microni (echivalentul unui singur strat de vopsea latex), dar conține o antenă radio, un stimulator electric, biosenzori și alte componente care se sprijină pe un polimer asemănător pielii, cunoscut sub numele de hidrogel.

Ce anume face noua tehnologie?

Odată aderat la rana pacientului, bandajul monitorizează temperatura și alte măsurători biometrice, apoi transmite acele date către o aplicație de telefon. Dacă rana se vindecă prea lent sau dacă este detectată o infecție, dispozitivul emite mici stimulări electrice în zonă pentru a stimula creșterea țesuturilor și a .

„În sigilarea rănii, bandajul inteligent o protejează pe măsură ce aceasta se vindecă. Dar nu este un instrument pasiv. Este un dispozitiv de vindecare activ care ar putea transforma standardul de îngrijire în tratamentul rănilor cronice”, a explicat Yuanwen Jiang, prim coautor al studiului.

O nouă metodă de a vindeca rănile

Stimularea electrică, cunoscută și sub denumirea de galvanotaxis, s-a dovedit că accelerează o multitudine de procese de vindecare a rănilor, deși cercetătorii remarcă că mai sunt multe de învățat cu privire la influențele sale, lucru la care ar contribui realizarea bandajului inteligent, notează Popular Science.

Pentru moment, invenția rămâne în stadiul de demonstrare a conceptului, alături de probleme nerezolvate care implică scalabilitatea, și stocarea datelor. Raportul notează, de asemenea, potențialul ca țesutul uman să respingă sau să devină iritat de materialele hidrogel. Totuși, testele inițiale arată un pas înainte extrem de promițător și ingenios pentru ceea ce a fost pentru mult timp o problemă majoră pentru nenumărați oameni răniți.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

BREAKING Trump Organization, găsită vinovată

7 December 2022 at 04:16
By: (G.D.)

Afacerea de familie a lui Donald Trump, Trump Organization, a fost găsită marţi vinovată de fraude financiare şi fiscale, după un proces la New York în care fostul preşedinte republican nu a fost judecat, comentează AFP.

Este pentru prima dată când grupul familial lui Trump, care include cluburi de golf, hoteluri de lux şi proprietăţi imobiliare, este condamnat la penal, a făcut cunoscut într-un comunicat procurorul din Manhattan, Alvin Bragg.

Chiar dacă nu a fost dat în judecată personal şi dacă sancţiunea primită de grup, o amendă de 1,5 milioane de dolari, este relativ mică în raport cu dimensiunea acestuia, este un revers judiciar pentru fostul preşedinte (2017-2021), în prezent candidat oficial la învestitura republicană pentru 2024.

Donald Trump abordează această cursă dintr-o poziţie mai proastă decât a sperat, slăbit de rezultatele dezamăgitoare pentru republicanii pe care i-a susţinut la alegerile de la jumătatea mandatului, în timp ce unul dintre potenţialii săi rivali, guvernatorul Floridei Ron DeSantis a fost reales triumfător.

Juriul tribunalului din Manhattan, care s-a retras luni pentru a delibera după mai bine de o lună de audieri, „a declarat Trump Corporation şi Trump Payroll Corporation vinovate pentru toate capetele de acuzare”, 17 în total, a adăugat procurorul Alvin Bragg, un ales democrat.

Sentinţa ar urma să fie pronunţată pe 13 ianuarie 2023, a adăugat biroul său.

Cele două companii au fost judecate pentru evaziune fiscală şi falsificare de declaraţii contabile, în special cu scopul de a ascunde de serviciile fiscale compensaţii financiare acordate unor manageri, în special ale fostului său director financiar Allen Weisselberg care a pledat vinovat.

„Timp de 13 ani, Trump Organization şi Trump Payroll Corporation s-au sustras legii, acordând unor manageri beneficii şi remuneraţii somptuoase, ascunzând în acelaşi timp aceste avantaje de autorităţile fiscale pentru a evita plata impozitelor”, a adăugat Alvin Bragg, referindu-se la un „caz de lăcomie şi înşelăciune”.

De la deschiderea procesului, la sfârşitul lui octombrie, Donald Trump a denunţat o „vânătoare de vrăjitoare” condusă de democraţi, chiar dacă nu era vizat personal de acest proces.

„Nu suntem de acord cu acest verdict şi vom face apel”, a răspuns într-o declaraţie trimisă AFP o avocată a Trump Organization, Susan Necheles.

„Weisselberg a mărturisit sub jurământ că a +trădat+ încrederea pe care compania i-a acordat-o şi că, în orice moment, a acţionat +numai+ pentru +câştigul său personal+ şi din +lăcomie personală”, a mai argumentat o purtătoare de cuvânt a organizaţiei.

Unul dintre colaboratorii cei mai fideli ai magnatului imobiliar, Allen Weisselberg, 75 de ani, a pledat vinovat pentru toate cele 15 capete de acuzare, printr-un acord de recunoaştere a vinovăţiei.

El a depus mărturie la proces unde a recunoscut că a beneficiat de avantaje în natură: un apartament într-un cartier de lux din Manhattan, închirierea a două maşini Mercedes pentru el şi soţia sa ori sau bani în numerar pentru vacanţe.

Donald Trump este vizat de mai multe proceduri judiciare, dar nu face deocamdată obiectul niciunei inculpări.

La trei zile după ce şi-a declarat candidatura pentru 2024, la jumătatea lui noiembrie, procurorul general al SUA, Merrick Garland, a anunţat numirea unui procuror special, Jack Smith, care să preia două anchete în curs ale justiţiei americane: una privind eforturile fostului lider de la Casa Albă de a schimba rezultatele prezidenţialelor din 2020, cealaltă legată de gestionarea arhivelor prezidenţiale.

Din octombrie 2023, Donald Trump va compărea şi la New York, la civil de data aceasta, alături de trei dintre copiii săi, acuzaţi ca şi aceştia de practici fiscale frauduloase în cadrul Trump Organization.

În acest dosar, procurorul general al statului New York, Letitia James, îl acuză pe omul de afaceri republican şi pe copiii săi că au manipulat „în mod deliberat” evaluările activelor grupului pentru a obţine împrumuturi mai avantajoase de la bănci sau pentru a-i reduce impozitele.

Ea pretinde daune în valoare de 250 de milioane de dolari în numele statului, precum şi interdicţii de a mai conduce companii pentru fostul preşedinte şi pentru rudele sale apropiate.

articolul original.

(VIDEO) Drumarii intervin cu un utilaj de deszăpezire la Rânca

6 December 2022 at 20:31
image

Secția de Drumuri Naţionale Târgu Jiu intervine la această oră cu un utilaj de deszăpezire pe DN 67 C, în zona Rânca. A reînceput să ningă, iar temperatura a scăzut sub zero grade Celsius. Se acționează și cu material antiderapant.

Stratul de zăpadă în decor măsoară peste 10 centimetri. Pe DN 67 C se circulă în condiții de iarnă. Autovehiculele trebuie prevăzute cu anvelope de iarnă.

articolul original.

INFOMANIA • 6 decembrie în istoria muzicii | PODCAST

6 December 2022 at 05:00
image

1949: Înceta din viaţă Huddie William Ledbetter, artist american de blues al cărui nume de scenă era Lead Belly (n. 1888)

1956: Se năştea Peter Buck, chitarist al trupei R.E.M

1962: Se năştea Ben Watt, component al duoului englez Everything But The Girl

1968: The Rolling Stones lansau Beggars Banquet, al 7-dea abum de studio pentru Mick Jagger şi colegii săi

1969: Led Zeppelin debuta în clasamentul vânzărilor din SUA cu Whole Lotta Love

1975: Paul Simon se impunea, pentru prima dată, în SUA cu discul Still Crazy After All These Years

1986: Suedezii de la Europe cucereau topul din Regatul Unit cu The Final Countdown

1988: Pionier al muzicii rock, americanul Roy Orbison era răspus de probleme cardiace (n. 1936)

1993: Se năștea cântărețul american Wesley Stromberg

2008: Beyonce urca în fruntea clasamentului Billboard cu piesa I Am’ Sasha Fierce

2013: O chitară care i-a aparţinut legendarului Bob Dylan, uitată de acesta într-un avion, se vindea la licitaţie pentru un preţ record de 965.000 de dolari

2018: Înceta din viaţă Pete Shelley, solistul şi textierul trupei Buzzcocks, un nume marcant al scenei punk britanice (n. 1955)

2018: Printr-o sentinţă definitivă, justiţia americană îi obliga pe Robin Thicke şi Pharell Williams să le achite 5 milioane de dolari moştenitorilor lui Marvin Gaye, pentru că au copiat parţial piesa Got To Give It Up (1977) în hitul Blurred Lines, un proces îndelung urmărit de industria muzicală

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2021/12/6-decembrie-iam.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Andrei Paleu
articolul original.

Corina mărturisește cine e Vinovat în noua sa piesă

5 December 2022 at 15:07
image

Corina revine cu tonusul și culorile sale specifice, cu o piesă pe care te vei regăsi fredonând-o, chiar și fără să vrei. ,,Vinovat” vorbește despre cum uneori e bine să punem punctul pe “i” în relații și să numim exact greșelile făcute.

,,La petreceri, fie ele în club sau în apartament, la volan, în drum spre liceu, îmi doresc să fredonați <<Vinovat>> oriunde și oricând și cel mai important, să vă amintiți cine sunteți și valoarea voastră adevărată. Sper să vă dea încredere piesa asta, în timp ce vă distrați, bineînțeles” ne spune Corina.

Piesa a fost scrisă de Irina Rimes, Sebastian Barac, Marcel Botezan și Costel Dominteanu (DOMINO), iar producția a fost realizată de Marcel Botezan, Sebastian Barac și Costel Dominteanu (DOMINO).

Corina este o prezență excentrică pe scena românească din ultimii 20 de ani ce mereu surprinde prin stiluri și abordări noi. De-a lungul carierei s-a portretizat ca un artist de pop urban cu influențe electro, la care se adaugă un styling nonconformist, ce surprinde la fiecare apariție. Corina a rămas întipărită în inimile oamenilor cu piese precum “Fete din Balcani”, “Autobronzant” sau “A ta”, dar succesul ei a fost prezent încă de la lansarea primul ei album “Noi Doi” produs de Marius Moga în 2004, unde single-ul cu același nume a urcat până pe poziția #4 în Romanian Top 100.

Mereu într-o continuă căutare, în anul 2008 lansează albumul cu numărul patru “Gimme Your Love” înregistrat în Hamburg și supervizat de Toni Cottura, pe album regăsindu-se o colaborare cu rapper-ița americană Lumidee pe piesa “Let Go”. Trei ani mai târziu, lansează împreună cu JJ piesa “No Sleepin” ce urcă în Top 10 Polonia și Spania, Top 20 Germania și Australia și în Top 30 Elveția. Astăzi Corina vine cu un nou stil și o nouă prezență, abordând o direcție influențată de stilurile future și cyberpunk, dar cu piese provocatoare și refrene catchy cum am fost obișnuiți.

articolul original.

Distincții de la IPS Calinic pentru cei implicați în demersurile pentru începerea lucrărilor de construcție a Mănăstirii Vadu Negrilesei. Printre ei se numără și șeful Direcției Silvice Suceava, Sorin Ciobanu

5 December 2022 at 10:13
image

La finalul slujbei de punere a pietrei de temelie pentru Mănăstirea Vadu Negrilesei, unde a sihăstrit renumitul duhovnic Ilie Cleopa  Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a oferit binefăcătorilor și susținătorilor implicați în demersurile pentru începerea lucrărilor de construcție a mănăstirii distincții de vrednicie, semn al prețuirii și recunoștinței pentru meritele deosebite în promovarea și susținerea valorilor creștin-ortodoxe românești. Ordinul „Crucea Bucovinei” a fost oferit „pentru remarcabila activitate în slujirea Bisericii și Comunității” domnului Sorin Ciobanu, director Direcția Silvică Suceava. Distincția Ordinul „Mușatinii”, oferită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic pentru strădania în slujirea semenilor, „urmând (astfel) domnilor Moldovei și altor vrednici ctitori de țară și neam”, a fost înmânată domnilor Emanuel-Iuliu Havrici, șef al Ocolului Silvic Stulpicani, Valerian Solovăstru, director tehnic Direcția Silvică Suceava, și Vasile Zamcu, primarul Comunei Stulpicani. Ordinul „Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” a fost oferit arhimandritului Ștefan Gușă, stareț al viitorului așezământ monahal, domnului Cezar Tulbure, de la Direcția Silvică Suceava, și domnului Vasile Popa, pădurar, întrucât au urmat exemplul oferit de „tânărul înțelepțit de Dumnezeu, care și-a îndeplinit cu devotament slujirea sa și și-a fundamentat credința ortodoxă pe înțelegerea Evangheliei, mărturisind-o curajos semenilor săi prin faptă și cuvânt”.

Distincții de la IPS Calinic pentru cei implicați în demersurile pentru începerea lucrărilor de construcție a Mănăstirii Vadu Negrilesei. Printre ei se numără și șeful Direcției Silvice Suceava, Sorin Ciobanu, 1.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

Peste 350 de cărţi şi reviste româneşti donate de USV pentru bibliotecile din regiunea Cernăuţi

4 December 2022 at 16:22
image

Biblioteca Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, coordonată de profesor universitar doctor, Sanda-Maria Ardeleanu, a efectuat o donație de carte și revistă către Societatea Bibliotecarilor Bucovinei (preşedinte Vladimir Acatrini). Peste 350 de volume de carte și 50 de reviste de cultură și specialitate vor intra în Bibliotecile din regiunea Cernăuți.

Donația a constat în peste 350 de volume şi periodice româneşti şi străine din diverse domenii ale cunoaşterii: istorie, ştiinţele comunicării, sociologie, publicistică, ştiinţe politice, memorialistică, artă, filosofie, lingvistică, etnologie, antropologie culturală, electrotehnică, telecomunicaţii, industrie alimentară, economie, echipamente medicale, biochimie, microbiologie, silvicultură și informatică, se menţionează pe site-ul Societăţii Bibliotecarilor Români din regiunea Cernăuţi.

articolul original.

Întrebare grea pentru Virgil Popescu

4 December 2022 at 13:35
By: (I.R.)

Liderul senatorilor PSD, Ştefan Radu Oprea, a lansat duminică o întrebare cu țepi către ministrul Energiei, liberalul Virgil Popescu, în care îi cere să spună de ce a ales să transpună Directiva europeană privind energia din surse regenerabile la modul imperativ, adică prin taxarea prosumatorilor, şi de ce pune frână dezvoltării energiilor regenerabile prin taxare. Popescule, eşti dator cu multe răspunsuri!, notează Oprea.

O întrebare pentru Ministrul Energiei, Virgil Popescu. De ce❓️
De ce a ales să transpună Directiva europeană privind energia din surse regenerabile la modul imperativ, adică prin taxarea prosumatorilor, deși în textul directivei există sintagma „Statele membre pot să taxeze…”?
De ce pune frână dezvoltării energiilor regenerabile prin taxare?
Asta în timp ce europarlamentarii PSD propun și primesc aprobarea comisiei ITRE din Parlamentul European pentru simplificarea procedurior și aprobărilor pentru instalarea parcurilor fotovoltaice cu putere mai mică de 50 kW.
Popescule, ești dator cu multe răspunsuri, dar pe acesta trebuie să-l dai foarte repede pentru că în 2027 se inchide reactorul 1 de la Cernavodă și nu ai ce să pui în locul celor 700 MW.
Energiile regenerabile sunt soluția dacă le încurajezi să se dezvolte, dar nu prin taxare, ci prin simplificare.
articolul original.
❌