ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Aradul se află printre cele 15 județe vizate de codul galben de vijelii, grindină și ploi torențiale

27 September 2022 at 08:17
image

Administraţia Naţională de Meteorologie a actualizat atenţionarea Cod galben și anunță instabilitate atmosferică accentuată pentru 15 judeţe, valabilă până miercuri la ora 6.00. Potrivit meteorologilor, în Banat, Oltenia, sudul Crișanei, vestul și sud-vestul Transilvaniei, vestul Munteniei și la munte vor fi averse, pe alocuri însoțite, îndeosebi în sud-vestul teritoriului, de descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp, precum și prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp. Alerta vizează județele Argeș, Vâlcea, Dolj, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin, Hunedoara, Teleorman și Olt.

articolul original.

COD GALBEN Ploi şi vijelii prognozate pentru acest week-end în Neamţ

16 September 2022 at 13:31
image

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis avertizare cod galben – “instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități de apă însemnate” – pentru judeţul Neamţ. Avertizarea este valabilă în intervalul 17 septembrie, ora 12:00-18 septembrie, ora 20:00.

“În intervalul menționat, în vestul, nordul și centrul țării, temporar va ploua, iar în regiunile sudice și sud-estice vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și, izolat, 40-60 l/mp. Pe parcursul zilei de duminică aria ploilor se va restrânge spre regiunile nordice și centrale. Duminică vremea se va răci accentuat, devenind deosebit de rece în vest, nord și centru. În zona montană înaltă trecător se vor semnala precipitații mixte. Începând cu a doua parte a nopții de sâmbătă spre duminică, vântul se va intensifica treptat în toate regiunile. În sudul, sud-estul, centrul, nord-estul teritoriului și la munte vor fi viteze în general de 55-75 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 80-100 km/h”, ne avertizează meteorologii. (M.C.; HARTA: ANM)

articolul original.

Cod galben de vânt puternic și ploi in Oltenia

16 September 2022 at 09:03

Administrația Naţională de Meteorologie a emis, vineri, trei avertizări cod galben de vreme severă. Alertele vizează ploi, grindină și vijelii și sunt valabile de vineri până duminică noapte.

Potrivit ANM, in intervalul menționat, în Banat, Oltenia, local în Crișana, Transilvania, Muntenia, în sudul și centrul Moldovei, precum și în zonele de munte vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

MESAJ 2
ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
COD GALBEN

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități de apă însemnate
Interval de valabilitate: 17 septembrie, ora 12:00 – 18 septembrie, ora 20:00
Zone afectate: conform textului și hărții 

       În intervalul menționat, în vestul, nordul și centrul țării, temporar va ploua, iar în regiunile sudice și sud-estice vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp, darmai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…60 l/mp. Pe parcursul zilei de duminică aria ploilor se va restrânge spre regiunile nordice și centrale.

Notă: Duminică vremea se va răci accentuat, devenind deosebit de rece în vest, nord și centru. În zona montană înaltă trecător se vor semnala precipitații mixte.

COD GALBEN

Fenomene vizate: intensificări ale vântului
Interval de valabilitate 18 septembrie, ora 02:00 – 18 septembrie, ora 20:00
Zone afectate: conform textului și hărții

       Începând cu a doua parte a nopții de sâmbătă spre duminică vântul se va intensifica treptat în toate regiunile. În sudul, sud-estul, centrul, nord-estul teritoriului și la munte vor fi viteze în general de 55…75 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 80…100 km/h.

 

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice,
Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj
.

articolul original.

COD GALBEN Ploi şi vijelii în zona de munte

15 September 2022 at 08:32
image

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis avertizare COD GALBEN – “instabilitate atmosferică temporar accentuată” – pentru zona montană a judeţului Neamţ. Avertizarea este valabilă în intervalul 15 septembrie, ora 14:00-16 septembrie, ora 21:00.

“În intervalul menționat, în vestul, centrul și nord-vestul țării, precum și în zonele de munte vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, izolat, grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și, izolat, 40 l/mp. Vântul va avea intensificări susținute la munte, îndeosebi pe creste, unde rafalele  vor depăși 80-100 km/h și, temporar, în sudul și estul Transilvaniei cu viteze, în general, de 55-65 km/h”, precizează ANM. (M.C.; HARTA: ANM)

articolul original.

Cod galben de ploi torențiale și furtuni în zona de munte a județului Suceava, până vineri seară

15 September 2022 at 07:51

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis avertizări meteo Cod portocaliu și galben de ploi torențiale și vijelii. Alertele sunt în vigoare joi și vineri. Zona de munte a județului Suceava se află sub cod galben de ploi puternice până vineri seară, la ora 21.00.

Prima avertizare meteo Cod galben de ploi vizează vestul, centrul și nord-vestul țării, precum și în zonele de munte. Începând de joi ora 14.00 și până vineri ora 21.00 vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40 l/mp. Perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică și ploi abundente vor fi în zilele următoare în cea mai mare parte a țării, dar cu precădere în regiunile intracarpatice.

Codul portocaliu va viza, în intervalul joi ora 17.00 – vineri ora 12.00, Banatul, Crișana, vestul Transilvaniei și nordul Carpaților Orientali. Meteorologii anunță aici perioade cu averse torențiale, vijelii puternice, frecvente descărcări electrice și pe arii restrânse grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de peste 40…60 l/mp și izolat 70 l/mp. Județele vizate sunt Maramureș, Bistrița-Năsăud, Bihor, Cluj, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin, Timiș și Arad.

ANM anunță și un cod galben de vânt, în vigoare joi între orele 10.00 și 22.00. Vântul va avea intensificări susținute la munte, îndeosebi pe creste, unde rafalele vor depăși 80…100 km/h și temporar în sudul și estul Transilvaniei cu viteze în general de 55…65 km/h. Local și temporar, intensificări ale vântului se vor semnala și în regiunile sud-estice. (O.S.)

articolul original.

Județul Dolj, sub Cod Galben de ploi, vijelii și grindină

30 August 2022 at 10:25

ANM a emis o avertizare Cod portocaliu de ploi torentiale si vijelii, valabila în perioada 30-31 august.

”In cea mai mare parte a Transilvaniei, Olteniei, local la munte, în Moldova și în nord-vestul Munteniei vor fi perioade cu averse torențiale, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40…60 l/mp și pe arii restrânse de peste 70…80 l/mp. Acestea vor fi asociate și cu descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină.”

articolul original.

Vin ploile! Cod galben și cod portocaliu de vreme rea în România. Harta zonelor afectate

30 August 2022 at 07:55

Administrația Națională de Meteorologie a emis, marți, avertizări de tip Cod portocaliu și galben de ploi torențiale, vijelii, intensificări ale vântului și grindină.

Vreme rea în peste jumătate din țară

Cod galben

În intervalul 30 august, ora 10:00 – 31 august, ora 10:00, local în sud-vestul, sudul, nordul și nord-estul teritoriului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp, iar izolat vor fi vijelii și grindină.

Perioade cu instabilitate atmosferică vor fi până la sfârșitul acestei săptămâni în majoritatea regiunilor.

Cod portocaliu

În intervalul 30 august, ora 10:00 – 31 august, ora 10:00, în cea mai mare parte a Transilvaniei, Olteniei, local la munte, în Moldova și în nord-vestul Munteniei vor fi perioade cu averse torențiale, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40…60 l/mp și pe arii restrânse de peste 70…80 l/mp. Acestea vor fi asociate și cu descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină.

Caniculă în sud și sud-est

Marți (30 august) valul de căldură va persista în regiunile sud-estice, unde local va fi caniculă, iar disconfortul termic ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 34 și 37 de grade.

articolul original.

Avertizare de vreme extremă în Grecia: Vin furtuni puternice în aproape toată țara

24 August 2022 at 12:20

Meteorologii au emis miercuri o avertizare meteo de fenomene extreme pentru cea mai mare din teritoriul Greciei.

Publicitate

Avertizarea este valabilă în intervalul 24-27 august și sunt așteptate ploi abundente, grindină, vijelii și descărcările electrice.

Astfel, miercuri, 24 august: pot fi afectate partea continentală a Greciei (inclusiv zona Halkidiki), insulele din Marea Egee, insula Evia şi insulele Sporade (cu excepţia arhipelagului Dodecanez).

Joi, 25 august: în prima parte a zilei se vor putea înregistra precipitaţii abundente, furtuni puternice şi căderi de grindină în estul şi în centrul regiunii Macedonia, estul regiunii Sterea, insulele Sporade, insula Evia şi cele din nord-estul Mării Egee. Aceste manifestări vor afecta ulterior întreaga parte continentală a Greciei şi insula Creta.

Publicitate

Vineri, 26 august: se preconizează că fenomenele meteo extreme vor continua în toate zonele mai sus menţionate, urmând să slăbească progresiv în intensitate începând cu ziua de sâmbătă, 27 august 2022.

Foto: SpotMedia.ro

Românii aflați în dificultate pot cere ajutor la următoarele numere de telefon:

  • Ambasada României la Atena: +302106710035
  • Consulatul General al României de la Salonic: +302310340088
  • Telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: +306978996222
  • Telefonul de urgență al Consulatului General al României de la Salonic +306946049076. 
articolul original.

COD GALBEN Noi furtuni în Neamţ

24 August 2022 at 08:01
image

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis avertizare COD GALBEN, de furtuni, pentru judeţul Neamţ. Aceasta este valabilă astăzi, 24 august, între orele 10:00-21:00.

“În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată local în zonele montane, Transilvania, Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia și vestul Munteniei. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, pe alocuri, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și, pe arii restrânse, 40-50 l/mp”, precizează ANM. (M. CONSTANTINESCU; HARTA: ANM)

articolul original.

Noapte cruntă în 34 de localități sucevene unde a fost cod portocaliu de fenomene meteo periculoase: tunete, vijelii și grindină

24 August 2022 at 05:00
image

Un număr de 34 de localități sucevene au avut parte de o noapte agitată din punct de vedere atmosferic fiind suspus unei avertizări cod portocaliu de fenomene periculoase. Au fost averse torențiale ce au acumulat peste 35 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie și grindină.

Localitățile care au avut de suferit sunt: Fălticeni, Dolhasca, Liteni, Broșteni, Cornu Luncii, Udești, Mălini, Frasin, Preutești, Stulpicani, Baia, Slatina, Forăști, Fântânele, Râșca, Boroaia, Vadu Moldovei, Rădășeni, Dolhești, Moara, Horodniceni, Ostra, Vulturești, Bogdănești, Dorna-Arini, Valea Moldovei, Drăgoiești, Crucea, Drăgușeni, Berchisesti, Bunești, Fântâna Mare, Capu Câmpului, Hârtop;

Noapte cruntă în 34 de localități sucevene unde a fost cod portocaliu de fenomene meteo periculoase: tunete, vijelii și grindină, 9.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

COD GALBEN Instabilitate atmosferică în Neamţ

23 August 2022 at 08:28
image

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o nouă avertizare COD GALBEN (“instabilitate atmosferică temporar accentuată, ploi însemnate cantitativ”) pentru judeţul Neamţ. Avertizarea este valabilă în intervalul 23 august, ora 10:00-24 august, ora 10:00.

“În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în cea mai mare parte a țării. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și, pe arii restrânse, 40-50 l/mp”, potrivit ANM. (M. CONSTANTINESCU; HARTA: ANM)

articolul original.

Ploi torențiale și vijelii în aproape toată țara

22 August 2022 at 08:25

Meteorologii au emis luni o avertizare Cod portocaliu de averse pentru opt județe din țară, în timp ce cea mai mare parte a teritoriului va fi sub avertizare Cod galben. Avertizările sunt în vigoare de luni de la ora 10.30 până marți la ora 22.00.

COD GALBEN

”În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în Oltenia, Transilvania, Maramureș, Muntenia, Dobrogea și la munte, cea mai mare parte a Moldovei și local în Crișana și Banat. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.”

COD PORTOCALIU

În nordul Olteniei, nord-vestul Munteniei și sud-vestul Transilvaniei vor fi perioade cu averse torențiale. În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 40…50 l/mp și pe arii restrânse de peste 60…70 l/mp.

articolul original.

Coduri galben și portocaliu de ploi torențiale și vijelii în aproape toate regiunile din țară. Prognoza pentru București

21 August 2022 at 08:07

Meteorologii au emis un cod galben de vijelii și ploi torențiale în Banat, Oltenia, Crișana, Maramureș, Transilvania, la munte și local în Muntenia până luni la ora 22:00. De asemenea, în același interval este în vigoare un cod portocaliu de ploi abundente în vestul Carpaților Meridionali, în nordul Olteniei și nord-vestul Munteniei.

În intervalul 21 august, ora 10:00 – 22 august, ora 22:00 va fi în vigoare un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată și ploi însemnate cantitativ. „În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Oltenia, Crișana, Maramureș, Transilvania, la munte și local în Muntenia.

Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp. Notă: Gradul de instabilitate atmosferică se va menține accentuat până la mijlocul săptămânii viitoare.

În regiunile sud-estice disconfortul termic va fi în continuare ridicat, iar în după-amiaza zilei de 21 august indicele temperatură-umezeală ITU va depăși local pragul critic de 80 de unități”, arată o informare ANM. Un cod portocaliu de ploi abundente este în vigoare pentru aceeași perioadă în vestul Carpaților Meridionali, în nordul Olteniei și nord-vestul Munteniei. Vor fi perioade cu averse torențiale.

„În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 40…50 l/mp și pe arii restrânse de peste 70…90 l/mp”, conform sursei citate.

Prognoza pentru București

Până luni la ora 22:00 în Capitală „vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului”. „În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 10…15 l/mp și izolat 20…25 l/mp.

Disconfortul termic va fi în continuare ridicat, iar în după-amiaza zilei de 21 august indicele temperatură-umezeală ITU va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi de 30…34 de grade, iar noaptea vor fi minime de 18…20 de grade”.

articolul original.

România, înte caniculă și vijelii! Avertizări ANM de temperaturi ridicate, dar și de vreme rea. Harta zonelor afectate

20 August 2022 at 08:27

Administrația Națională de Meteorologie a emis sâmbătă mai multe avertizări de caniculă, dar și de ploi abundente pentru mai multe județe din sud vestul țării.

Cod galben de caniculă

Astfel, sâmbătătă, 20 august, valul de căldură va persista în sud și sud-est și local în nord-vest, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 18…21 de grade.

În sud-estul țării disconfortul termic va continua să fie ridicat și în perioada următoare.

Cod galben de vreme rea

În intervalul 20 august, ora 10:00 – 22 august, ora 12:00 vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, la început în Banat, apoi în extindere în jumătatea sud-vestică a teritoriului. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp.

Astfel de fenomene se vor semnala mâine (21 august) în Maramureș și în restul Transilvaniei și al Munteniei. Gradul de instabilitate atmosferică se va menține accentuat până la mijlocul săptămânii viitoare.

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată

În intervalul 20 august, ora 14:00 – 22 august, ora 12:00, în Banat, Oltenia, sudul Crișanei și sud-vestul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină. În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 40…50 l/mp și pe arii restrânse de peste 70…90 l/mp. Sâmbătă (20 august) după-amiază și în prima parte a nopții pe alocuri vor fi vijelii puternice (rafale de peste 70…90 km/h).

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Prognoză specială pentru București

Disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi de 32…36 de grade, iar noaptea vor fi minime de 18…20 de grade. Începând din seara zilei de duminică (21 august) va crește probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică (averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului).

articolul original.

Cod galben de ploi torenţiale şi vijelii in Oltenia

19 August 2022 at 10:16

Meteorologii au emis o avertizare Cod Galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată și ploi însemnate cantitativ, valabil de duminică, de la ora 12:00 și până luni, 15 august, la ora 22:00.

Potrivit ANM, in intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, la început în Banat, Oltenia și în zonele montane, apoi în extindere în toată jumătatea vestică a teritoriului. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp.

articolul original.

România, împărțită între furtuni și caniculă. Vineri sunt așteptate 40 de grade în unele zone, anunță meteorologii

17 August 2022 at 09:47
image

România, împărțită de vreme: În nordul și nord-estul țării este în vigoare de miercuri, de la ora 12.00, un cod galben de furtuni, valabil până seara la ora 22.00.

Iulia Bărbulescu, de la Administrația Națională de Meteorologie:

„Vorbim despre instabilitate atmosferică accentuată în Moldova, local la munte, în Maramureș, Transilvania și nordul Munteniei, în nordul Dobrogei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25-30 litri/metru pătrat și pe arii restrânse 40-60 litri/metru pătrat. Fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala pe arii restrânse și în restul zonelor țării.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/08/17aug-12-Barbulescu-unde-ploo.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De cealaltă parte, sudul și vestul țării sunt sub avertizare cod galben de caniculă până vineri.

Meteorologii anunță și temperaturi de 40 de grade, mai ales în vest:

„Miercuri, joi și vineri, în regiunile vestice și sudice va fi caniculă și disconfort termic ridicat iar indicele temperatur-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 34 și 38 de grade, cu valori mai ridicate vineri, spre 39-40 de grade în vest și sud-vest, iar minimele nu vor coborî sub 18-21 de grade.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/08/17aug-12-Barbulescu-iar-e-cald.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Avertismentul ministrului Mediului pentru agricultori: „Focul să nu fie lăsat nesupravegheat la părăsirea locației” | AUDIO

Foto: Shutterstock

articolul original.

COD GALBEN Instabilitate atmosferică temporar accentuată în Neamţ

17 August 2022 at 09:22
image

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a prelungit cu cel puţin 24 de ore avertizarea COD GALBEN (“instabilitate atmosferică temporar accentuată”) pentru judeţul Neamţ. Aceasta este valabilă astăzi 17 august, între orele 12:00-22:00.

“În Moldova, local la munte, în Maramureș, Transilvania și nordul Munteniei și al Dobrogei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25-30 l/mp și pe arii restrânse 40-60 l/mp. Fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala pe arii restrânse și în restul țării”, potrivit ANM. (M.C.; HARTA: ANM)

articolul original.

METEO Cod galben de vreme instabilă în peste trei sferturi din ţară, pe parcursul zilei de marţi

16 August 2022 at 08:10

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă în următoarele ore în peste trei sferturi din ţară, relatează Agerpres.

Conform prognozei de specialitate, pe parcursul acestei zile, între orele 12:00 – 22:00, în zonele montane, în Transilvania, Maramureş şi Moldova, local în Muntenia şi Crişana, vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi pe alocuri vijelii şi grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi, local, 25 – 30 l/mp şi pe arii restrânse 40 – 60 l/mp.

ANM precizează că fenomene specifice instabilităţii atmosferice se vor semnala marţi (16 august) pe arii restrânse şi în restul teritoriului, iar miercuri (17 august) cu precădere în nord, centru şi nord-est.

Pe de altă parte, începând de miercuri, disconfortul termic va fi în creştere, iar vremea va deveni caniculară în vestul şi sudul ţării.

La nivelul Capitalei, pe parcursul acestei zile, vremea va deveni călduroasă, cu o maximă a temperaturii aerului de 33 – 34 de grade şi disconfort termic în creştere. Cerul va fi variabil, cu perioade scurte în care vor fi posibile înnorări, averse şi descărcări electrice, îndeosebi spre seară, iar vântul va sufla slab şi moderat.

articolul original.

VIDEO | Avertizare de grindină și vijelii la malul mării. A fost emis un mesaj RO-Alert

15 August 2022 at 13:46

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Constanța a emis, luni, o avertizare meteo de vijelie puternică, grindină și ploi torențiale la malul mării. Avertizarea este valabilă pe 15 august, până la ora 16:30.

Astfel, potrivit meteorologilor, la malul mării vor fi „vijelie puternică, frecvente descărcări electrice, grindină și averse torențiale care vor acumula local 40 de l/mp”.

În acest context, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) a emis un mesaj RO-Alert pentru avertizarea populației.

articolul original.
❌