ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Unde va depozita NASA mostrele de pe Marte care ar putea conține viață extraterestră?

1 February 2023 at 18:00
image

NASA a anunțat că va construi o stație special concepută să găzduiască mostrele de rocă de pe Marte, colectate de roverul Perseverance, care ar putea conține semne ale vieții marțiene antice.

Potrivit agenției, noua stație va fi situată la Centrul Spațial Johnson din Houston, Texas, SUA și va avea ca scop „primirea și conservarea”, în condiții cât mai sigure.

Cunoscut drept proiectul Mars Sample Receiving (MSR), potrivit NASA, acest efort „este așteptat a fi cea mai complexă campanie de zboruri spațiale robotizate încercate vreodată” și este programat să înceapă în aproximativ un deceniu, odată ce mostrele vor fi aduse pe Pământ.

Mostrele marțiene vor fi preluate de Agenția Spațială Europeană

Cu siguranță, sarcina de a aduce eșantioane de rocă de pe Marte pe Pământ nu va fi una ușoară. Eșantioanele, care sunt pregătite de roverul Percy de la NASA de pe suprafața marțiană, vor fi preluate de roverul Agenției Spațiale Europene (ESA), care este încă în curs de dezvoltare, înainte să facă lunga călătorie înapoi spre casă, potrivit Futurism.

Nu toată lumea este încântată de perspectiva aducerii unor roci marțiene pe Pământ.

Misiunea a provocat scepticism printre cercetători

Oamenii de știință și-au exprimat îngrijorarea cu privire la planurile anterioare ale NASA de a încredința Forțelor Aeriene eșantioanele, de teamă că Armata SUA ar putea ajunge să manipuleze greșit contaminanți extratereștri potențial periculoși.

„Cred că este o probabilitate foarte scăzută să existe ceva care să trăiască la . Dar există o posibilitate”, a spus geologul Peter Doran, de la Universitatea de Stat din Louisiana, SUA.

Într-un efort de a calma spiritele, NASA a atras atenție asupra faptului că există deja mostre marțiene care s-au prăbușit pe Pământ sub .

articolul original.

Inteligența Artificială a detectat semnale radio de origine necunoscută

1 February 2023 at 08:00
image

În urmă cu aproximativ 540 de milioane de ani, forme de viață diverse au început brusc să iasă din oceanele planetei. Această perioadă a ajuns să fie cunoscută drept Explozia Cambriană, iar acele creaturi acvatice sunt strămoșii noștri.

Toate formele de viață complexe de pe Pământ au evoluat din acele creaturi subacvatice. Oamenii de știință cred că a fost nevoie doar de o ușoară creștere a nivelurilor de oxigen.

Acum, omenirea s-ar putea afla în mijlocul unei „Explozii Cambriene pentru Inteligența Artificială” (AI). În ultimii câțiva ani, mai multe programe extrem de capabile bazate pe AI, cum ar fi idjourney, DALL-E 2 și ChatGPT, au dus la un progres rapid în învățarea automată.

Oamenii de știință caută viață dincolo de Terra

este folosită acum în aproape toate domeniile științei pentru a ajuta cercetătorii cu sarcini de rutină. De asemenea, AI ajută astronomii să-și extindă căutarea pentru viața extraterestră, iar rezultate sunt promițătoare.

Oamenii de știință care caută viață dincolo de Terra au construit un sistem bazat pe AI, mult mai avansat decât algoritmii clasici folosiți pentru detectarea de semnale. Noul sistem a fost instruit pentru a studia datele de la radiotelescoape în căutare de semnale care nu ar fi putut să fie generate de procese astrofizice naturale.

Atunci când cercetătorii au introdus un set de date studiat anterior, sistemul bazat pe Inteligență Artificială a descoperit opt semnale de interes, semnale pe care algoritmul clasic nu le-a observat. Cercetătorii au subliniat că există slabe șanse ca semnalele să provină de la inteligentă, cel mai probabil fiind vorba de un caz rar de interferențe radio.

Algoritmii AI nu „înțeleg” și nici nu „gândesc”

Chiar și așa, rezultatele publicate în Nature Astronomy evidențiază cât de utile sunt tehnicile bazate pe Inteligență Artificială în căutarea pentru viața extraterestră inteligentă.

Algoritmii AI nu „înțeleg” și nici nu „gândesc”. Totuși, aceștia sunt utili la recunoașterea tiparelor și s-au dovedit extrem de utili la sarcini precum clasificare, însă nu au abilitatea de a rezolva probleme. Așadar, algoritmii efectuează sarcini specifice, așa cum au fost instruiți.

Pe de altă parte, astronomii caută „tehnosemnături” radio. Aceste semnale ipotetice ar indica prezența unei tehnologii, și, prin urmare, existența unei societăți care are capabilitatea de a folosi tehnologia pentru a comunica.

Echivalentul cosmic al căutării „acului în carul cu fân”

Unii ar spune că detectarea de tehnosemnături este echivalentul cosmic al căutării „acului în carul cu fân”. Radiotelescoapele produc cantități enorme de date care includ cantități vaste de interferențe de la surse precum telefoane, sateliți și rețele WiFi. Algoritmii trebuie să fie capabili să deosebească tehnosemnăturile de aceste interferențe.

Noul sistem, conceput de Peter Ma de la Universitatea din Toronto, a fost creat cu ajutorul unor semnale simulate în date reale. Pe măsură ce algoritmul a procesat datele, sistemul a „învățat” să identifice trăsăturile cele mai importante, arată Science Alert.

Al doilea pas a fost introducerea acestor trăsături într-un algoritm numit „random forest classifier”. Acesta decide dacă un semnal este demn de luat în considerare sau este doar o interferență radio, în esență separând „acele din carul cu fân”.

AI a identificat opt semnale radio cu trăsături de tehnosemnătură

După ce au instruit algoritmul AI, cercetătorii au introdus 150 de terabyți de date (adică 480 de ore de observații) de la Telescopul Green Bank din statul american Virginia de Vest. Algoritmul a identificat 20.515 de semnale de interes, care apoi au fost inspectate manual de oamenii de știință. Dintre acestea, au prezentat trăsături de tehnosemnătură și nici nu au putut fi atribuite interferențelor radio.

Pentru a verifica aceste semnale, cercetătorii s-au întors la telescop și au observat din nou toate cele opt semnale. Din păcate, oamenii de știință nu au reușit să detecteze din nou niciunul dintre semnale.

Astfel de situații s-au mai întâmplat. În 2020, spre exemplu, cercetătorii au detectat un semnal care s-a dovedit a fi o interferență radio. Deși vor continua să monitorizeze aceste opt semnale radio, cea mai probabilă explicație este că sunt manifestații neobișnuite de interferențe radio, adică nici vorbă de extratereștri.

Chiar dacă nu vom scăpa de interferențe radio prea curând, oamenii de știință vor fi mai bine pregătiți să le gestioneze odată cu apariția noilor tehnologii.

articolul original.

O insulă apărută de nicăieri are forme de viață nemaivăzute

31 January 2023 at 23:00
image

O insulă apărută de nicăieri în Pacificul de Sud în 2015 a creat o oportunitate fără precedent nu doar pentru geologi și vulcanologi, ci și pentru biologi și ecologiști.

Apariția unei noi insule oferă o șansă de a afla cum încep ecosistemele, începând cu pionierii microbieni care colonizează noi pământuri, înainte să apară plantele sau animalele.

Insula Hunga Tonga-Hunga Ha’apai (Hunga Tonga) nu a existat pentru foarte mult timp, după ce s-a format printr-o erupție vulcanică în 2015, a fost distrusă de o altă erupție la începutul lui 2022.

Însă pe parcursul celor șapte ani în care a existat, insula a dezvăluit câteva secrete interesante, subliniază Science Alert.

O insulă apărută de nicăieri este o ocazie unică de a studia apariția ecosistemelor

Într-un nou studiu, cercetătorii raportează dovezi ale unei comunități neașteptate de microbi pe această , microbi care metabolizează sulful și gazele atmosferice în mod similar cu organisme care ocupă habitate foarte diferite: izvoare termale sau guri hidrotermale de adâncime.

„Nu am văzut ceea ce ne așteptam să vedem”, spune ecologistul microbian Nick Dragone, de la Universitatea din Colorado, SUA.

„Ne-am gândit că vom vedea organisme pe care le găsim atunci când se retrage un ghețar, cianobacterii, specii colonizatoare timpurii mai tipice, în schimb am găsit un care metabolizează sulful și gazele atmosferice”, a spus el.

Ce spun mostrele de sol?

Dragone și colegii săi cercetători au colectat 32 de mostre de sol de pe insulă, pe suprafețe variind de la nivelul mării până la vârful craterului, la aproximativ 120 de metri înălțime. Apoi au extras și secvențiat ADN-ul din probe.

Plantele au colonizat insula destul de repede după ce s-a format, probabil datorită semințelor din excrementele de păsări, dar cercetătorii și-au concentrat eforturile de colectare pe suprafețele nevegetate.

Ei au găsit bacterii și arhee în toate probele din conul vulcanului, deși acești microbi erau mai puțin diverși decât microbii din zonele cu vegetație din apropiere și foarte diferiți.

Microbi neobișnuiți

Ar avea sens dacă primii microbi de pe o nouă insulă ar proveni fie din apa oceanului, fie din excrementele de păsări, dar acest lucru nu pare să se întâmple în locul de unde au provenit aceste bacterii și arhee ciudate. Mai degrabă, cercetătorii bănuiesc că acești microbi ar fi putut proveni din adâncul subteran.

„Unul dintre motivele pentru care credem că vedem acești microbi unici sunt proprietățile asociate cu erupțiile vulcanice: mult sulf și hidrogen sulfurat, care alimentează probabil taxonii unici pe care i-am găsit”, spune Dragone.

„Microbii erau cel mai asemănători cu cei găsiți în gurile hidrotermale, izvoarele termale precum Yellowstone și alte sisteme vulcanice. Cea mai bună presupunere a noastră este că microbii provin din acele tipuri de surse”, spune cercetătorul.

Cât de rar întâlnită este o insulă apărută de nicăieri?

Șansa de a investiga o insulă apărută de nicăieri este rară. Erupțiile mari sunt doar o parte din poveste; vederea unui ecosistem plecat de la zero care se dezvoltă pe o insulă vulcanică nou formată este cu totul altceva.

În ultimii 150 de ani, Hunga Tonga este doar a treia masă de pământ care apare și există timp de mai mult de un an, spun cercetătorii, și prima din tropice.

Deși oamenii de știință s-au adunat pentru a studia apariția vieții și pe insulele nou formate anterioare, ei s-au concentrat mai mult pe plante și animale decât pe microbi.

„Aceste tipuri de au loc peste tot în lume, dar de obicei nu produc insule. Am avut o oportunitate incredibil de unică. Înainte, nimeni nu a studiat cuprinzător microorganismele de pe acest tip de sistem insular într-un stadiu atât de timpuriu”, spune Dragone.

Ce am învățat din scurta existență a acestei insule?

Și nimeni nu va mai avea șansa să studieze din nou locuitorii insulei, cel puțin nu direct. La șapte ani după ce a ieșit din Pacific, Hunga Tonga a dispărut într-un mod spectaculos.

Când vulcanul a erupt din nou în ianuarie 2022, a produs cea mai mare erupție explozivă din secolul 21, cu cea mai mare pană de abur și cenușă din istoria înregistrată. Hunga Tonga a fost distrusă, dar nu înainte ca oamenii de știință să reușească să afle detalii interesante despre scurta sa viață.

„Suntem, desigur, dezamăgiți de faptul că insula a dispărut, dar acum avem o mulțime de predicții despre ce se întâmplă atunci când se formează insulele”, spune Dragone.

„Și atunci când ceva s-ar forma din nou, ne-ar plăcea să mergem acolo și să colectăm mai multe date. Am avea un plan de acțiune despre cum să studiem acel ceva”, a încheiat el.

Studiul a fost publicat în mBio.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Oamenii de știință au identificat un medicament care ne-ar putea prelungi viața

31 January 2023 at 10:00
image

Cercetătorii neozeelandezi au identificat un medicament cu potențial pentru o viață mai lungă.

Studiul Waipapa Taumata Rau, de la Universitatea din Auckland, demonstrează că tratamentul pe termen lung al șoarecilor sănătoși de la vârsta mijlocie (un an) cu un medicament utilizat în prezent pentru tratarea cancerului le poate crește durata de viață cu o medie de zece procente, până la aproximativ trei ani.

În acest studiu, șoarecii au fost hrăniți cu o dietă de control sau cu aceeași dietă la care numit Alpelisib.

Șoarecii hrăniți cu dieta care conținea medicamentul nu numai că au trăit mai mult, dar au arătat unele semne de a fi mai sănătoși la bătrânețe, cum ar fi îmbunătățirea coordonării și a forței.

Un medicament utilizat în prezent pentru tratarea cancerului

Cu toate acestea, cercetătorii sunt prudenți în ceea ce privește aplicarea la oameni, deoarece șoarecii tratați cu medicamentul au avut, de asemenea, unii markeri negativi ai îmbătrânirii, cum ar fi o masă osoasă mai mică.

doar la durata de viață, ci și la calitatea vieții”, spune cercetătorul Dr. Chris Hedges. ,,Prin urmare, am fost încântați să vedem că acest tratament medicamentos nu numai că a crescut longevitatea șoarecilor, dar aceștia au prezentat și multe semne de îmbătrânire mai sănătoasă. Lucrăm acum pentru a înțelege cum se întâmplă acest lucru.”

„Nu sugerăm că cineva ar trebui să ia acest medicament pe termen lung pentru a prelungi durata de viață, deoarece există unele efecte secundare. Cu toate acestea, lucrarea identifică mecanisme cruciale pentru îmbătrânire, care vor fi de folos în eforturile noastre pe termen lung de a crește durata de viață și durata sănătății”, a explicat cercetătorul principal, profesorul asociat Troy Merry, potrivit EurekAlert.

Studiul identifică mecanisme cruciale pentru îmbătrânire

„De asemenea, sugerează o serie de modalități posibile prin care tratamentele pe termen scurt cu acest medicament ar putea fi utilizate pentru a trata anumite afecțiuni metabolice, iar noi urmărim acest lucru în prezent.”

Profesorul Peter Shepherd spune că medicamentul numit Alpelisib țintește o enzimă numită PI 3-kinază.

„Lucrăm la care să vizeze PI 3-kinaza de mai bine de 20 de ani, deoarece dovezile indicau că acestea ar fi utile pentru tratarea cancerelor, deoarece multe cancere au o activare excesivă a acestei căi.

„Prin urmare, este minunat să vedem că aceste medicamente ar putea avea utilizări în alte domenii și să dezvăluie mecanisme noi care contribuie la bolile legate de vârstă. De asemenea, arată valoarea investițiilor pe termen lung în cercetare în domenii precum acesta.”

Studiul a fost publicat în Nature Aging.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Mastercard, Edenred, Sodexo Benefits and Rewards Services (BRS) și Up România susțin Dăruiește Viață cu o nouă investiție în echipamente de anatomo-patologie

30 January 2023 at 17:00
image

Mastercard, alături de Edenred, Sodexo BRS și Up România, sprijină Dăruiește Viață pentru dotarea cu o parte dintre echipamentele de ultimă generație a laboratorului de anatomo-patologie care va deservi întreg Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Maria S. Curie” din București. Noile echipamente achiziționate vor reduce timpul de prelucrare a probelor și, astfel, de stabilire a diagnosticului, aspect crucial în cazul tratării bolilor, în special a celor oncologice.

„Suntem onorați să aniversăm intrarea în al 4-lea an de sprijin al cauzei #NoiFacemUnSpital printr-un nou anunț. Alături de partenerii noștri Edenred, Sodexo BRS și Up România, dotăm laboratorul de anatomo-patologie care va deservi multiple secții din Spitalul Marie S. Curie. Noile echipamente vor permite o diagnosticare mai rapidă a copiilor, deci o șansă mai bună la viață și la vindecare”, a declarat Cosmin Vladimirescu, Country Manager Mastercard România și Croația.

„Parteneriatul cu Mastercard înseamnă inovație și totodată investiție pe termen lung pentru a le oferi copiilor din România cele mai bune condiții de tratament. Ne bucurăm să îi avem alături de noi și de peste 350.000 de oameni pentru #NoiFacemUnSpital. Cu acest proiect Dăruiește Viață continuă să asigure echipamente și infrastructură de ultimă generație pentru sistemul medical din România”, a declarat Oana Gheorghiu, fondatoare Dăruiește Viață.

„#NoiFacemUnSpital înseamnă o abordare integrată în tratarea copiilor cu patologie oncologică și nu numai. Începând de la diagnostic, tratament și până la paliație, acolo unde este cazul. Acest prim pas pentru dotarea laboratorului de anatomo-patologie cu echipamente de ultimă generație înseamnă acces mai rapid la tratament și șanse în plus pentru fiecare copil tratat aici”, a declarat Carmen Uscatu, fondatoare Dăruiește Viață.

Laboratorul de anatomo-patologie are un rol esențial în procesul de diagnosticare și deservește toate secțiile spitalului, precum oncopediatrie, chirurgie, neurochirurgie, care se vor muta în cadrul #NoiFacemUnSpital, dar și ORL, pediatrie, oftalmologie și multe altele.

În prezent, în laborator sunt prelucrate anual aproximativ 4,000 de probe de la pacienți cu vârste între 0-18 ani, însă numărul acesta va crește odată cu deschiderea noului spital. Noile facilități vin cu o serie de beneficii atât pentru pacienți, cât și pentru cadrele medicale. Pentru pacienți, acesta înseamnă stabilirea unui diagnostic mai rapid, acuratețe mai mare a rezultatelor, un număr mai mic de zile de spitalizare și acces mai rapid la tratament adecvat, în timp ce, pentru cadrele medicale, noile echipamente asigură o eficiență crescută în prelucrarea probelor și acces la tehnologie modernă, ceea ce determină creșterea calității muncii, posibilitatea de subspecializare (un bun exemplu este nefropatologia) și reducerea expunerii la substanțe toxice.

Inițiativa de dotare a laboratorului de anatomo-patalogie se subscrie activităților Mastercard în domeniul sănătății. În 2019, compania a devenit partenerul de inovație al Dăruiește Viață, în inițiativa #NoiFacemunSpital, spitalul finanțat în totalitate din donații individuale și sponsorizări. Ca urmare, toate eforturile locale ale Mastercard, materializate prin produsele, serviciile și parteneriatele companiei, au fost direcționate pentru îndeplinirea obiectivului de a dona 1,1 mil. euro, sumă care a fost investită în dotarea spitalului cu echipamente medicale și echipament tehnologic de ultimă generație.

În vara aceluiași an, Mastercard a donat 250.000 euro, alături de BCR și trupa legendară Metallica, imediat după concertul lor de la București, iar în 2020 a fost prima companie care s-a alăturat eforturilor echipei Dăruieşte Viaţă în lupta pentru combaterea epidemiei de COVID-19 în România, printr-o donație de 100.000 de euro, anunțată la numai câteva zile după instalarea stării de urgență. Prin intermediul Asociației, fondurile au fost folosite pentru a dota cu echipamente de protecție și echipamente medicale unități medicale care gestionau criza, consolidând astfel capacitatea sistemului medical românesc.

În perioada 2021 – 2022, Mastercard, cu sprijinul Edenred, Sodexo BRS și Up România, a facilitat și finanțat colaborarea cu o echipă internațională de experți de la Institutul Armstrong pentru Calitate și Siguranța Pacientului din cadrul Johns Hopkins Medicine. Aceștia au oferit sesiuni de training pentru cadrele medicale din România, pe teme precum creșterea calității actului medical, cercetare, comunicare în interiorul echipei, siguranța pacientului etc.

articolul original.

Cu toții o știm pe Vica Blochina, dar cum arată Maria – nevasta pe care Victor Pițurcă a înșelat-o timp de 16 ani cu blondina de la Survivor 2023 de la Pro TV

29 January 2023 at 08:06

Fostul selecționer Victor Pițurcă, în vârstă de 66 de ani este căsătorit de peste 30 de ani cu Maria, femeia alături de care are doi copii, Claudia și Alexandru.

Alexandru Pițurcă, în vârstă de 39 de ani, a jucat la rândul său fotbal și a fost un obișnuit al vieții de noapte din București, însă despre soția și fiica lui Victor Pițurcă nu se cunosc prea multe informații.

Nu de mult, Alexndru a postat o fotografie pe internet, împreună cu cele două femei din viața lui.

Sursă Foto – Instagram

Alexandru Pițurcă a fost într-o relație cu influencerul și modelul Cristina Ich (31 de ani), iar cei doi au un copil.

Despărțirea a fost cu puțină ”gălăgie”, având în vedere că influencerul a dezvăluit mai multe lucruri personale în momentul în care s-au separat.

Victor Pițurcă nu a mai antrenat din ianuarie 2020, când a plecat de la cârma Universității Craiova, însă fostul selecționer este împăcat cu situația și e mulțumit de viața lui.

”Ce, eu am banii lui Mircea Lucescu? Am antrenat eu 10 – 12 ani pe Șahtior Donețk? Eu am câștigat bani în acei doi ani când am antrenat în Arabia Saudită.

Bine, am câștigat și cât am fost la Federația Română de Fotbal, dar… Eu întrețin 15-20 de oameni. Am o familie mare, dacă n-aș fi eu ar fi greu. Nu, nu pot să spun că sunt mare bogat”, a declarat Victor Piţurcă de curând.

Victor Pițurcă, dezvăluiri despre cum își menține forma la aproape 67 de ani

Deși a ieșit din fenonem de trei ani, Pițurcă continuă să facă sport și să aibă grijă de aspectul său fizic.

Fostul selecționer al României a spus care este secretul din spatele formei sale fizice și a numit aspectul de care ține cont foarte mult.

”Sport și mănânci puțin. Nu bagi în tine așa cu nemiluita. Mai am și eu zile când mănânc, dar în general mănânc foarte puțin și totul bun. Am o fermă și numai de acolo consum legume și carne.

Numai de acolo, din comerț nu aș mânca. În România, în momentul de față, carnea și legumele sunt de cea mai joasă calitate”, a mai spus Pițurcă, potrivit Digisport.ro.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.

Mihaela, o tânără mămică de 31 de ani, salvată de medicii din Italia. Femeia suferea de o boală grea: „13 ore a durat operația”

28 January 2023 at 09:10
image

Mihaela a primit o nouă șansă la viață, datorită medicilor din Italia. Românca suferea de o boală grea: cancer la ficat și cu metastaze la ganglionii limfatici, iar șansele de viață erau reduse. 

Mihaela Todireanu a dovedit că este mult mai puternică decât crede ea. Are 31 de ani, o fetită în vârstă de 10 ani, și o cruce greu de dus. În urmă cu opt luni, românca a fost diagnosticată cu cancer la ficat cu metastaze în ganglionii limfatici.

Totul a început când s-a  îmbolnăvit anul trecut de Covid-19. După câteva zile a început să aibă dureri puternice de stomac, iar ulterior a început investigații medicale. Din păcate, medicii aveau să-i dea o veste cruntă, care i-a schimbat complet viața: cancer. Sora Mihaelei locuiește în Italia și s-a ocupat să găsească un spital în care să se interneze. Au urmat investigații lungi, dar fără rezultat.

A găsit o echipă de medici din Turcia, însă costurile erau mult prea mari și a fost nevoită să mai aștepte. Salvarea ei a fost în momentul când medicii Clinicii Ismett din Palermo au avut un donator compatibil pentru Mihaela.

„Am fost sunată pe 17 ianuarie, la o oră foarte târzie, de la spital și m-au întrebat dacă pot ajunge în câteva ore la Palermo pentru transplant, deoarece aveau donator compatibil cu mine. Din nefericire nu am reușit să ajung în acele ore indicate de medici, dar am ajuns pe 18 ianuarie. În aceeași seară am fost sunată din nou, pentru că s-a găsit un alt donator compatibil cu mine. Am ajuns la spital, mi-au făcut analize toată noaptea, iar la 8:30 m-au băgat în sala de operații”, a declarat Mihaela, potrivit Adevărul.

Operația de transplant a durat 13 ore

Este recunoscătoare pentru noua șansa la viață pe care a primit-o și susține că fără sprijinul familiei, nu ar fi putut trece prin această perioadă grea.

„Dacă familia nu era lângă mine… eu nu mai aveam speranțe… nu mai credeam în nimeni și în nimic. Ei au luptat pentru mine. Ei sunt eroii mei. În special, soțul meu, care e la fel de tânăr și, dacă ar fi vrut, își putea reface viața… dar a rămas lângă mine și m-a însoțit oriunde, iar pentru asta îi mulțumesc și vreau să știe cât de mult îl iubesc“, a mai completat Mihaela.

articolul original.

Declarația ȘOCANTĂ a tatălui care și-a violat fiul cu retard mental: „Trebuie să aibă și el viață sexuală. Nu poate rămâne virgin”

27 January 2023 at 19:34

Declarația ȘOCANTĂ a tatălui care și-a violat fiul cu retard mental: „Trebuie să aibă și el viață sexuală. Nu poate rămâne virgin”

Motivarea hotărârii prin care bărbatul din Zlatna a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru două infracţiuni de viol, victima fiind fiul său cu retard mental, arată o situație cutremurătoare.

Victima infracţiunilor de viol este fiul bărbatului, în vârstă de 22 de ani, diagnosticat cu retard. Una dintre fapte a avut loc sub un pod, iar violatorul a devenit agresiv cu poliţiştii chemaţi de martori să intervină, el dezbrăcându-se în faţa acestora.

Bărbatul, Marcel C. a declarat că victima are peste 20 de ani și că „trebuie să aibă şi el viaţă sexuală, chiar dacă este puțin mai în urmă, nu poate rămâne virgin toată viaţa”.

Faptele au avut loc în cursul anului trecut şi în anul 2021. Prima faptă de viol a avut loc în seara zilei de 11 iulie 2022, sub un pod, când bărbatul şi-a abuzat fiul cu care a întreţinut relaţii sexuale orale. A doua faptă a avut loc în 2021, în balconul apartamenului familiei, cei doi fiind văzuți de o vecină.

„Martora a mai arătat că agenţii din cadrul Poliţiei Locale au coborât sub pod, le-au solicitat persoanei vătămate şi inculpatului să urce pe pod pentru a lămuri situaţia de fapt, moment în care inculpatul a început să îi ameninţe, respectiv şi-a dat jos pantalonii pentru ca martora să îi demonstreze că a întreţinut raporturi sexuale cu fiul său. Aceasta mai arată că, în momentul în care inculpatul şi-a dat pantalonii jos, de faţă au fost aproximativ 20-30 de persoane”, se precizează în hotărârea Judecătoriei Alba Iulia.

Relații sexuale în balconul apartamentului

De asemenea, o vecină a celor doi a povestit că, ieşind pe balcon să dea cu aspiratorul, l-a văzut pe bărbat în balconul său în timp ce întreţinea relaţii sexuale anale cu fiul său.

„Martora povesteşte că inculpatul obişnuieşte să stea complet dezbrăcat în balconul său, se uită la martoră când o vede pe aceasta în balcon, dar nu se îmbracă şi nu are nicio reacţie, motiv pentru care martora se teme de el”, a mai reţinut instanţa.

Inculpatul a fost supus unei expertize medico-legale psihiatrice, rezultatul fiind că acesta nu prezintă tulburări psihice, că raportat la fapta imputată a avut capacitatea de a aprecia critic conţinutul şi consecinţele negative ale acţiunilor sale, având discernământ prezent la momentul comiterii faptei şi nu se recomandă măsuri de siguranţă cu caracter medical.

În timpul procesului a fost audiat și tânărul de 22 de ani. Acesta a arătat cu degetul către inculpat ca fiind tatăl său și îl indică drept persoana cu care a făcut sex.

Din sală l-a indicat pe inculpat, în boxă, ca fiind tatăl său, iar la întrebarea instanţei ,,Sunteți supărat pe tata?” persoana vătămată a răspuns: „Da”.

„Ulterior la întrebarea instanţei: «De ce sunteţi supărat pe tatăl dumneavoastră, ce a făcut?». persoana vătămată a răspuns: «sex». La întrebarea instanţei: «aţi întreţinut raporturi sexuale cu tata?», persoana vătămată a răspuns: «Da»”.

De asemenea, instanța a întrebat-o pe persoana vătămată ,,Unde?”, iar aceasta a răspuns ,,În drum’’, iar la întrebarea ,,Cu cine?” a răspuns ,,Cu tu”, ulterior, solicitându-i-se să precizeze cine este ,,Tu,, a spus ,,Cu (…)”. La întrebările ,,Tata a făcut sex cu (…)?, De mai multe ori, sau o dată?” persoana vătămată a răspuns ,,Da”. Fiind rugată să indice cine este tata, persoana vătămată a arătat către inculpat, iar la întrebarea instanţei ,,Cu el ai făcut sex?”, aceasta precizând ,,El sex, da”. La întrebarea ,,De care sex?”, răspunzând ,,Tu, sex, auu!”, se mai susține în documentul citat.

Martori amenințați de soție

Soția bărbatului, respectiv mama copilului, a susținut tot timpul că acesta este nevinovat și i-a amenințat pe unii martori.

„Soţia inculpatului este cea care a ameninţat o parte din martorii care se aflau în faţa sălii de judecată şi aşteptau să fie audiaţi în prezenta cauză, aspecte care întăresc convingerea instanţei că inculpatul şi soţia acestuia nu înţeleg gravitatea faptelor imputate acestuia, nu au acţionat cu bună credinţă pe parcursul procesului penal şi nu par a fi interesaţi de soarta persoanei vătămate. Este surprinzător cum mama persoanei vătămate, soţia inculpatului, s-a poziţionat atât de vehement de partea inculpatului, ignorând persoana vătămată şi orice nevoie a acesteia”, se mai arată în motivare.

Bărbatul a fost condmanat la pedeapsa rezultantă de 12 ani și 3 luni de închisoae pentru două fapte de viol și una de ultraj contra bunelor moravuri. Sentinţa Judecătoriei Alba Iulia nu este definitivă şi poate fi contestată cu apel.

articolul original.

Telescopul Webb a descoperit cea mai rece gheață din Universul cunoscut

26 January 2023 at 08:00
image

O echipă internațională, care a folosit Telescopul Spațial James Webb (JWST) a reușit să obțină un recensământ fenomenal al celor mai adânci și mai reci ghețuri găsite până acum într-un nor molecular, adică o structură vastă interstelară, din care pot lua naștere planete și stele. Dincolo de apa înghețată, echipa a găsit amoniac înghețat, metan, metanol și sulfură de carbonil.

O descriere atât de precisă dintr-o astfel de zonă a spațiului îi ajută pe astronomi să înțeleagă mai bine procesul de formare a planetelor și vieții. Elementele din aceste substanțe înghețate sunt carbonul, hidrogenul, oxigenul, azotul și sulful. Acestea sunt cam toate lucrurile bune de care ai nevoie pentru zahăr, alcool și aminoacizi, adică elementele de bază ale vieții. Acestea sunt, de asemenea, elemente fundamentale în atmosferele planetare și sunt denumite împreună după acronimul: CHONS.

Cercetarea a fost publicată în jurnalul Nature Astronomy.

Aceste ghețuri s-ar putea, eventual, topi, deoarece norii moleculari acționează ca niște pepiniere stelare, făcând ca acolo să se nască noi stele. Dar,, cercetătorii au putut să le vadă înainte ca acestea să fie sublimate.

Formarea stelelor și a planetelor, un proces datorat moleculelor

Autorul principal al studiului, Melissa McClure, astronom la Observatorul Leiden din Olanda, a spus că observațiile actuale deschid o perspectivă asupra unor molecule inerente vieții.

„Rezultatele noastre oferă o perspectivă asupra etapei inițiale de chimie întunecată, a formării gheții pe granulele de praf interstelar, care vor deveni pietricele de mărimea unui centimetru, din care planetele se formează în discuri. Aceste observații deschid o nouă fereastră asupra căilor de formare a moleculelor simple și complexe de care este nevoie pentru a crea elementele constitutive ale vieții”, a explicat autorul principal, Melissa McClure, astronom la Observatorul Leiden din Olanda.

Metanolul este considerat cea mai simplă moleculă organică complexă, iar în acest caz, „complexă” înseamnă că aceasta are mai mult de șase atomi. Cercetătorii au găsit alte semnale care ar putea indica mai mari. Din păcate, oamenii de știință nu au putut să identifice cu exactitate care sunt acestea.

„Identificarea moleculelor organice complexe, cum sunt metanolul și, eventual, etanolul, sugerează că multe sisteme stelare și planetare se vor dezvolta în acest nor special, vor moșteni molecule într-o stare chimică destul de avansată. Asta ar putea să însemne că prezența precursorilor moleculelor prebiotice în sistemele planetare este un rezultat comun , mai degrabă decât o caracteristică unică a Sistemului Solar”, a adăugat Will Rocha, astronom la Observatorul Leiden, care a contribuit la această descoperire.

Elementele de bază ale vieții, găsite cu Telescopul Webb

Rezultatele prezentate în această lucrare arată, de asemenea, existența unui procent mai mare de sulf decât a fost observat anterior, dar încă mai puțin decât era de așteptat pentru un nor de această mărime. Cercetătorii propun că sulful și ceilalți CHONS ar putea fi prinși nu doar în gheață, ci și în alte materiale, cum ar fi funinginea și rocile, și că proporțiile diferite ar putea crea planete diferite, conform IFL Science.

„Faptul că nu am observat toate aceste elemente CHONS așa cum ne așteptam, poate să indice faptul că acestea sunt blocate în materiale stâncoase sau funinginoase pe care nu le putem măsura. Asta ar putea permite o mai mare diversitate în compoziția de bază a planetelor terestre”, a explicat McClure.

articolul original.

Obezitatea și hipertensiunea, printre afecțiunile copiilor din România. Medic ieşean: „Stau cu telefonul într-o mână şi cu sandwich-ul în cealaltă“

25 January 2023 at 17:43
image

În ultimii ani, chiar și în România, în rândul tinerilor se observă tot mai des apariția bolilor cardiovasculare. Astfel, medicii ieșeni constată că la spital ajung tot mai mulți copii care au genul acesta de boli și care, netratate la timp, pot avea consecințe destul de grave.

Din ce în ce mai mulți copii devin obezi, în general, din cauza alimentelor nepotrivite pentru dezvoltarea acestora.

Conform doctorilor, printre cele mai întâlnite afecţiuni întâlnite la cei adolescenți se află şi hipertensiunea arterială.

Iar de cele mai multe ori, această boală apare din cauza obezităţii şi a unui stil de viaţă nesănătos.

„Hipertensiunea apare de multe ori la tineri de toate vârstele, dar mai ales la cei obezi sau supraponderali. Dacă această greutate a corpului este controlată şi revine la normal, hipertensiunea va fi şi ea vindecată.

Constatăm că numărul cazurilor a crescut, tocmai din acest motiv. De multe ori, copiii stau cu telefonul într-o mână şi cu sandwich-ul în cealaltă.

Acum au foarte multe preocupări tehnologice iar toate acestea conduc la hipertensiune”, precizează dr. Constantin Iordache, medic primar cardiolog în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii din Iaşi.

Factorii care pot cauza afecţiuni în rândul tinerilor

Cadrele medicale atrag atenția atunci când vine vorba despre consumul de băuturi energizante, care este tot mai des întâlnit în rândul adolescenților.

Gustul bun, dar şi forma în care se vând aceste produse îi atrage foarte uşor pe cei mici.

Totodată, şi sportul practicat în exces poate conduce la anumite afecţiuni.

„Există în rândul tinerilor boli precum cardiomiopatiile hipertrofice, care apar la cei care fac sport în exces şi necugetat. Dar şi această afecţiune poate fi corectată dacă pacientul renunţă la acest obicei, iar hipertrofia muşchiului se atenuează.

O problemă importantă o reprezintă consumul băuturilor stimulatoare, a băuturilor energizante.

Cu timp, aceste conduc la tulburări de ritm cardiac. De multe ori, părinţii au încredere în copii şi nu le mai pun pacheţel la şcoală. În schimb, le oferă bani din care îşi cumpără, de multe ori, astfel de produse care afectează sănătatea”, adaugă medicul ieşean.

Conform doctorilor ieșeni, tinerii pacienții bat la ușa spitalului, de multe ori, cu probleme de sănătate nedescoperite şi netratate la timp.

Astfel, de la afecţiuni care puteau fi corectate încă de la naştere sau de la vârste fragede, pacienţii ajung să aibă nevoie de tratament de durată.

„Alte boli importante sunt cele care, la un moment dat, au fost o malformaţie congenitală.

Este vorba despre probleme care nu au fost diagnosticate la timp.

Astfel, mai târziu, lucrurile se complică şi pot conduce la hipertensiune pulmonară sau chiar la insuficienţă cardiacă”, încheie dr. Constantin Iordache, potrivit Adevărul.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.

Câți litri de sânge avem în corp și până când poate deveni fatală hemoragia. Medic specialist: „Probabil suntem deja morți”

24 January 2023 at 17:20

Tragicul incident în care și-a pierdut viața Ana Oros, femeia sfâșiată de o haită de câini maidanezi, a șocat întreaga țară. Legiștii au stabilit că aceasta a decedat în urma hemoragiei masive provocate de mai multe mușcături.

În urma tragediei din zona Lacul Morii, tot mai multe persoane și-au pus întrebarea dacă „ar fi putut fi salvată”, astfel, mulți s-au mai întrebat cât sânge poate pierde un om fără să-i fie fatal.

Doctor Bogdan Ivănescu, cunoscut ca și Doctor MIT, a răspuns curiozităților urmăritorilor săi: „În cazul unei răni, de la cât sânge pierdut ar trebui să îmi fac griji cu adevărat?”

„Putem aproxima cu mare acuratețe volumul de sânge din corpul nostru dacă ne gândim că reprezintă cam 7% din greutatea noastră.

Deci, o persoană de 75 de kilograme are aproape 6 litri de sânge. O persoană de 100 de kilograme are cam 7 litri de sânge. Și tot așa”, explică medicul.

Tot ce trebuie să știi despre hemoragie

Pentru a afla răspunsul la întrebarea de mai sus trebuie să știi că hemoragiile sunt de 3 tipuri:

Hemoragiile mici, când pierdem ceva mai mult sânge decat la donare, adică mai mult de jumătate de litru de sânge.

„Hemoragiile mijlocii, atunci când se pierde mai mult de o treime din cantitatea totală de sânge, adica 2 litri în cazul lui Marinică, modelul nostru de 75 de kilograme de pe ecran care are, în mod normal 6 litri de sânge în corp.

Și pe ultimul loc în lista noastră se afla hemoragiile mari, cele în care se pierde mai mult de jumătate din sângele din corp.

Ei bine, dacă până acum nu am comentat nimic de riscul letal, acest tip de hemoragii sunt incompatibile cu viața, iar o persoană cu o asemenea hipovolemie nu prea are șanse de supraviețuire cu excepția situației în care se află pe masa de operație, gata de o transfuzie, și nici atunci nimic nu e garantat”, spune medicul Bogdan Ivănescu.

Astfel, specialistul dă răspuns la întrebarea: „De la cât sânge pierdut ne este amenințată viața?”

„Până la jumătate de litru nu simțim nimic. Peste această cantitate, putem simți amețeli pentru că ne aflăm în zona hemoragiilor mici.

Până la o treime de sânge pierdut sau 2 litri în medie, deja trebuie să ne îngrijorăm deoarece, dacă nu suntem perfect sănătoși, viața ne este amenințată iar în hemoragiile mari în care pierdem 3 litri de sânge sau mai mult, probabil suntem deja morți”, arată medicul, potrivit Doctormit.ro.

Medicii legiști au efectuat autopsia și au precizat de ce a murit Ana, femeia care a fost atacată sâmbătă de o haită de câini în zona Lacul Morii din Sectorul 6.

Potrivit informațiilor, aceasta a murit după ce artera femurală i-a fost secționată.

„Leziunile majore produse de mușcăturile câinilor au fost incompatibile cu viața.

Hemoragia externă a fost masivă și a condus la deces. Mușcăturile au produs leziuni și la nivelul unor vase de sânge mari, inclusiv artera femurală”, au precizat sursele judiciare.

Sângerarea arterială este, în general, foarte intensă și duce rapid la pierderi masive de sânge și șocuri.

Dacă apare o ruptură completă a arterei, atunci în doar un minut se poate pierde aproape întregul volum de sânge circulant.

Deci, o astfel de sângerare necesită asistență imediată.

În cazul în care o persoană pierde sânge foarte repede, de exemplu, în urma unui anevrism aortic rupt, aceasta va fi conștientă doar pentru 20 de secunde până la câteva minute.

Dacă pierderea de sânge este mai lentă, iar persoana nu primește tratament medical, aceasta poate fi conștientă timp de câteva ore.

Cu toate acestea, vor deveni din ce în ce mai confuze și mai obosite pe măsură ce pierd mai mult sânge.

În cele din urmă, persoana va intra în comă, deoarece nu mai are suficient sânge în corp pentru a aduce oxigen la creier.

În cele din urmă, inima i se va opri și va muri.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.

O tânără i-a interzis mamei sale să îi fie alături în sala de nașteri. Ireal ce s-a întâmplat imediat după

23 January 2023 at 06:55

Povestea unei femei care a născut și nu și-a lăsat mama să asiste în sala de nașteri a devenit virală în mediul online. Tânăra care se pregătea să aducă pe lume cel de-al doilea copil și-a supărat mama, după ce i-a reufzat dorința de a fi lângă ea și a ales să fie însoțită doar de soț și de cea mai bună prietenă. 

Femeia se afla deja la cea de-a doua naștere. Sursă foto: Pixabay

Viitoarea bunică, deranjată la culme de decizia fiicei sale

Femeile care se pregătesc să aducă pe lume un copil beneficiază de oportunitatea de a alege câte persoane le însoțesc în sala de nașteri. Totuși, tânăra cu pricina își făcuse alt plan, care nu includea și prezența mamei sale.

Neștiind ce să mai facă și simțindu-se vinovată, proaspăta mămică a apelat la un forum. Ea a împărtășit experiența cu ceilalți internauți și a așteptat să vadă ce sfaturi primește din partea lor.

„Este al doilea copil și planul meu a fost ca partenerul meu și cea mai bună prietenă să fie cu mine în sala de nașteri.”, a explicat femeia.

Tânăra a explicat motivul pentru care a luat această decizie. Sursă foto: Pexels

„Însă, acest lucru a provocat o ceartă cu mama mea, deși, noi două nu suntem tocmai apropiate, ne vedem foarte rar și ea nu este niciodată lângă mine.”, a mai adăugat femeia.

Furioasă pe decizia fiicei sale, femeia a început să se plângă oamenilor că nu a fost lăsată în sala de nașteri, aceștia susținându-i punctul de vedere.

„Ceea ce a făcut a fost să se plângă la oameni că nu poate intra în sala de nașteri, iar cel mai rău a fost că oamenii îi dădeau ei dreptate.”, a precizat tânăra mămică.

,,Eu sunt cea de vină?”

Aceasta este întrebarea care o macină pe proaspăta mămică. Femeia se consideră vinovată, iar oamenii o sună pentru a o acuza de egoism.

„Eu sunt cea de vină? De ce mă intimidează faptul că ea s-a supărat, pentru că nu a putut intra în sala de nașteri? De ce mă stresează faptul că mă sună alte persoane să îmi zică că sunt egoistă?”, a continuat ea.

În secțiunea de comentarii, părerile au fost împărțite. Totuși, un comentariu a venit în sprijinul ei, după ce o femeie i-a explicat că dorința mamei sale este ca totul să fie despre ea.

„Nu. Ai perfectă dreptate. Ea face ca totul să fie despre ea, iar faptul că te-a stresat în timp ce erai însărcinată a fost doar o dovadă a faptului că ai făcut alegerea corectă.”, a fost unul dintre comentarii, potrivit mirror.co.uk.

articolul original.

Un nou laser ne poate ajuta să detectăm semnele de viață de pe alte planete

21 January 2023 at 18:00
image

O echipă condusă de Universitatea din Maryland a dezvoltat un nou instrument cu laser, special conceput pentru a răspunde nevoilor misiunilor spațiale ale NASA.

Mini-analizatorul lor cu sursă laser este semnificativ mai mic și mai eficient din punct de vedere al resurselor decât predecesorii săi – toate acestea fără a compromite calitatea capacității sale de a analiza eșantioanele de material planetar și potențiala activitate biologică la fața locului.

Lucrarea echipei cu privire la acest nou dispozitiv a fost publicată în revista Nature Astronomy.

Instrumentul este o combinație redusă din punct de vedere fizic a două instrumente importante pentru detectarea semnelor de viață și identificarea compozițiilor materialelor: un laser cu ultraviolete pulsate care îndepărtează cantități mici de material dintr-o mostră planetară și un analizor OrbitrapTM care furnizează date de înaltă rezoluție despre chimia materialelor examinate.

„Orbitrap a fost construit inițial pentru uz comercial”, a explicat Ricardo Arevalo, autorul principal al lucrării și profesor asociat de geologie la UMD, potrivit EurekAlert.

Un instrument conceput pentru a răspunde nevoilor misiunilor spațiale

Noul gadget al echipei micșorează Orbitrap-ul original, în timp ce îl asociază cu spectrometria de masă cu desorbție laser (LDMS) – tehnici care nu au fost încă aplicate într-un

Potrivit lui Arevalo, noul dispozitiv are aceleași beneficii ca și predecesorii săi mai mari, dar este simplificat pentru explorarea spațială și pentru analiza materialelor planetare la fața locului.

Datorită masei sale reduse și a cerințelor minime de energie, instrumentul LDMS mini Orbitrap poate fi ușor de depozitat și întreținut pe încărcăturile utile ale misiunilor spațiale. De asemenea, analizele instrumentului asupra unei suprafețe sau substanțe planetare sunt mult mai puțin intruzive și, prin urmare, este mult mai puțin probabil să contamineze sau să deterioreze o probă decât multe dintre metodele actuale care încearcă să identifice compuși necunoscuți.

Componenta laser a mini LDMS Orbitrap permite, de asemenea, accesul cercetătorilor la compuși mai mari și mai complecși, care sunt mai susceptibili de a fi asociați cu biologia. Compușii organici mai mici, cum ar fi aminoacizii, de exemplu, sunt semnături mai ambigue

Cum ar putea ajuta viitoarele misiuni?

„Aminoacizii pot fi produși abiotic, ceea ce înseamnă că nu sunt neapărat o dovadă de viață. Meteoriții, dintre care mulți sunt plini de aminoacizi, se pot prăbuși pe suprafața unei planete și pot livra substanțe organice abiotice la suprafață”, a declarat Arevalo.

„Știm acum că moleculele mai mari și mai complexe, cum ar fi proteinele, au mai multe șanse de a fi fost create de către sau asociate cu sisteme vii. Laserul ne permite să studiem substanțe organice mai mari și mai complexe, care pot reflecta biosemnături mai fidele decât compușii mai mici și mai simpli.”

Pentru Arevalo și echipa sa, mini LDMS Orbitrap va oferi o perspectivă și o flexibilitate foarte necesare pentru viitoarele aventuri în Sistemul Solar exterior, cum ar fi misiunile axate pe obiective (de exemplu, Enceladus Orbilander) și explorarea suprafeței lunare (de exemplu, programul Artemis al NASA).

Aceștia speră să trimită dispozitivul lor în spațiu și să îl implementeze pe o țintă planetară de interes în următorii ani.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Lenin, revoluţionarul comunist care a MURIT infectat de sifilis de o prostituată franceză. Cum a DISPĂRUT boala din dosarul lui medical

21 January 2023 at 05:35
image
La 21 ianuarie 1924, a încetat din viaţă Vladimir Ilici Lenin (Ulianov) revoluţionar comunist, lider al partidului bolşevic, autor al doctrinei care-i poartă numele (n. 22 aprilie 1870).

Lenin a decedat la vârsta de 53 de ani. Sănătatea liderului sovietic era deteriorată, în urma eforturilor depuse în şi a unei .

În mai 1922, Lenin a avut primul atac cerebral, care i-a paralizat partea dreaptă a corpului, moment ce a coincis cu un uşor declin al rolului său în guvern.

După al doilea atac cerebral, din decembrie 1922, Lenin a demisionat din funcţiile politice, pentru că, după al treilea atac, în martie 1923, să rămână ţintuit la pat şi incapabil să mai vorbească.

Lenin a murit la 21 ianuarie 1924. La scurt timp după deces, au început să circule zvonuri potrivit cărora ar fi suferit de sifilis. Cauza oficială a morţii lui Lenin a fost, însă, arteroscleroza cerebrală combinată cu un al patrulea atac cerebral.

”Medicii au fost forţaţi să îşi ţină secrete opiniile”

În 2009, o scriitoare britanică la Universitatea Columbia a descoperit nişte documente care dovedeau că decesul lui Vladimir Ilici Lenin a fost cauzat de sifilis, o boală cu transmitere sexuală, şi nu de atac de cord.

Liderii sovietici au făcut eforturi semnificative pentru a acoperi motivele reale ale comportamentelor dezordonate şi a izbucnirilor bruşte de furie avute de Lenin înaintea morţii sale, în 1924.

Autoarea britanică Helen Rappaport a descoperit documente la Universitatea Columbia din New York despre care consideră că sunt probe, indicând că moartea lui Lenin a survenit ca urmare a unui neurosifilis (endartitis luetica), o formă a sifilisului care afectează creierul. Scriitoarea a descoperit informaţii despre adevărata natură a bolii lui Lenin în documente redactate de cercetătorul rus Ivan Pavlov, aflate la universitatea americană.

Pavlov, laureat al premiului Nobel şi faimos pentru lucrările sale de condiţionare comportamentală realizate pe câini, a afirmat că „revoluţia a fost făcută de un nebun căruia sifilisul îi afectase creierul”, potrivit descoperirilor făcute de Rappaport.

Rappaport, care a scris mai multe cărţi despre istoria Rusiei, crede că este posibil ca Lenin să se fi infectat cu sifilis după ce a înteţinut relaţii sexuale cu o prostituată pariziană, în 1902. Sovieticii au pus, însă, comportamentul instabil al lui Lenin pe seama arterosclerozei, boală care afectează creierul şi pe care sifilisul o imită în ceea ce priveşte simptomele.

De la sfârşitul lui 1921, liderul rus a suferit o serie de atacuri fizice catastrofale, care i-au indus progresiv starea de paralizie. Rappaport susţine că boala l-a făcut pe Lenin ca, înaintea morţii, să fie „un personaj confuz şi neajutorat, cu greutăţi în exprimare şi cu o privire nebună şi fixă”.

Citeşte mai multe în articolul

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii istorice ale zilei de 21 ianuarie:

1852 – S-a născut Vasile Lucaciu, personalitate a luptei naţionale a românilor ardeleni, unul dintre iniţiatorii Memorandumului de la 1892, membru al Consiliului Dirigent al Transilvaniei (m. 29 nov 1922)

1865 – A încetat din viaţă traducătorul şi fabulistul Alexandru Donici (n. 19 ianuarie 1806)

1905 – S-a născut designerul francez Christian Dior (m. 24 octombrie 1957)

1919 – S-au deschis lucrările Conferinţei de pace de la Paris, la care a participat o delegaţie română din care faceau parte I.I.C. Brătianu, Al. Vaida-Voievod, C. Angelescu, Victor Antonescu. În cadrul Conferinţei au fost elaborate textele tratatelor de pace dintre ţările învingătoare în Primul Război Mondial (27 de state, printre care România) şi ţările învinse (Germania, Austria, Ungaria, Bulgaria şi Turcia).

1922 – S-a născut actorul american Telly Savalas, celebru pentru rolul din serialul poliţist „Kojak” (d. 22 ianuarie 1994)

1925 – S-a născut comediantul Benny Hill (m. 19 aprilie 1992)

1941  – A început rebeliunea legionară prin care membrii acestei miscari intentionau preluarea puterii. Rebeliunea a fost înăbuşită pe 23 ianuarie prin intervenţia armatei române, la ordinul lui Ion Antonescu. Horia Sima împreună cu alţi 700 de legionari s-au refugiat în Germania.

1950 – A încetat din viaţă scriitorul britanic George Orwell („Ferma animalelor”, „1984”) (n. 25 iunie 1903)

1964 – Dramatrugul francez de origine română Eugene Ionesco a devenit membru al Academiei Franceze

2005 – Baschetbalistul echipei CSU Asesoft Ploieşti, Antonio „Toni” Alexe, şi-a pierdut viaţa în urma unui accident rutier produs pe raza localităţii Sinaia.

2007 – A încetat din viaţă, în urma unui accident rutier, atleta română Maria Cioncan, laureată a medaliei de bronz la proba de 1500 m de la Jocurile Olimpice de vară din 2004 de la Atena (n. 19 iunie 1977)

2008 – Limba eyak din Alaska a fost declarată dispărută, odată cu moartea lui Marie Smith Jones, ultimul vorbitor nativ al acestei limbi (n. 1918).

articolul original.

Bărbat acuzat de săvârșirea infracțiunii de violarea vieții private. Instalase dispozitive audio-video în toaleta unei clinici medicale din București

20 January 2023 at 15:31

[unable to retrieve full-text content]

Au avut loc percheziții în București și Prahova, pentru prinderea unui bărbat acuzat că a montat dispozitive electronice audio-video, în interiorul unei clinici medicale din Sectorul 2. Așadar, în această dimineață, 20 ianuarie 2023, polițiștii […]

Articolul Bărbat acuzat de săvârșirea infracțiunii de violarea vieții private. Instalase dispozitive audio-video în toaleta unei clinici medicale din București apare prima dată în BZI.ro.

articolul original.

O femeie din Spania, în vârstă de 115 ani, ar putea fi declarată cel mai în vârstă om al planetei! „Nu a mers niciodată la spital”

19 January 2023 at 09:20
image

O femeie din Spania, în vârstă de 115 ani, ar putea fi declarată cel mai în vârstă om al planetei. Maria Branyas Morera s-a născut în Statele Unite, iar de 20 de ani locuiește în nord-estul Spaniei. Titlul i-ar putea reveni, după ce marți, călugărița franceză, cunoscută ca sora André, a murit la vârsta de 118 ani.

Maria Branyas Morera s-a născut la San Francisco, Statelor Unite ale Americii, pe 4 martie 1907. După trei ani, familia ei de origine spaniolă s-a mutat la New Orleans, în sudul Statelor Unite, iar în 1915 s-a întors în Spania.

În 1931, Maria Branyas Morera s-a căsătorit cu un medic, care la vârsta de 72 de ani a încetat din viață. Femeia a născut trei copii, însă unul a decedat. În prezent are 11 nepoţi şi 11 strănepoţi.

Maria Branyas Morera a supravieţuit pandemiei de gripă din 1918 (numită şi gripă spaniolă), dar şi celor două războaie mondiale şi Războiului Civil Spaniol. Fiica cea mai mică a femeii, Rosa Moret, în vârstă de 78 de ani, a declarat în cadrul unui interviu că mama sa are „o genă” bună, din acest motiv a reușit să ajungă până la această vârstă.

„Nu a mers niciodată la spital, nu a avut niciodată nimic rupt”, a declarat miercuri Rosa Moret la televiziunea regională catalană.

Reprezentanții Guinness urmează să ia o decizie

Într-un comunicat oficial, consultantul principal în gerontologie al Guinness World Records, Robert D. Young, a declarat că Morera este „probabil” cea mai vârstnică persoană din lume. Acest lucru, „însă, nu este confirmat în acest moment”.

În următoarea perioadă, organizaţia Guinness urmează să ia o decizie oficială, după ce vor face mai multe investigații.

articolul original.

Oana Radu, despre cum s-a schimbat viața ei de când a slăbit: „Am câștigat două lucruri importante: răbdarea și iubirea pentru mine”

17 January 2023 at 22:00
image

Procesul de schimbare al Oanei Radu a început în urmă cu 4 ani, după ce a intrat într-o sală de fitness. Aceasta a slăbit mai mult de 65 de kilograme și, după cum chiar srtista a mărturisit, nu este în cea mai bună formă a sa.

Cântăreața își dorește să facă mai multe îmbunătățiri pentru a ajunge acolo unde și-a propus.

Oana Radu, schimbare uluitoare în ultimii ani

În ultimii ani, Oana Radu a trecut printr-o transformare uimitoare, aceasta reușind să slăbească peste 65 de kilograme, iar rezultatul este unul spectaculos. Artista consideră că viața ei s-a schimbat de atunci și totul a mers doar înspre bine, deși au existat și momente grele.

Oana Radu a postat pe rețelele de socializare un text cu privire la schimbarea făcută în urmă cu 4 ani, după ce a intrat pentru prima dată într-o sală de fitness. Deși i-a fost extrem de greu, iar rezultatele nu apăreau, totul ținea doar de timp. A ieșit din zona sa de confort, a lăsat problemele cu anxietatea și comoditatea deoparte, iar rezultatele s-au văzut.

Nici măcar cei apropiați nu i-au fost alături și i-au spus că nu se va ține de promisiunea în ceea ce privește un stil de viață sănătos. Artista și-a dorit să ajungă la un anumit număr de kilograme și a făcut tot ce i-a stat în putință pentru acest lucru. Pentru a ajunge la forma din prezent, ea a trebuit să muncească mult, atât la sala de fitness, dar și în ceea ce privește alimentația.

Ce a transmis artista

Oana Radu trecut și prin câteva intervenții chirurgicale pentru a elimina pielea în exces rămână după ce a slăbit. Ea se simte mult mai bine, iar schimbările sunt uriașe. Oana Radu a recunoscut că sala de fitness se numără printre locurile ei preferate, ocupând locul al doilea, după scena, unde se află în fața mulțimii. De-a lungul anilor a reușit să dezvolte iubirea pentru sine, dar și răbdarea pentru a lua lucrurile cât mai încet în viață.

„Lucrurile însă s-au schimbat acum.. Am făcut o parte din intervenții și mai urmează , dar , nu mai aștept, și-am început sa lupt. Și ce credeți?! Am început să văd schimbări mari!! Singurul lucru pe care trebuie să-l știți este că e nevoie de răbdare și perseverență ca să le vezi , iar acum , sala, a devenit al doilea happy place al meu pe lângă scenă, care este primul! Ceea ce vreau să vă spun este că, deși de muncă mai am enorm, am câștigat două lucruri importante: răbdarea și iubirea pentru mine! Cu ele, voi reuși să ajung acolo unde îmi doresc”, a scris Oana Radu pe rețelele de socializare, scrie Spynews.

articolul original.

Cine este omul care l-a influențat cel mai mult pe Bill Gates?

16 January 2023 at 11:10

Cofondatorul companiei Microsoft, Bill Gates continuă să fie unul dintre cei mai influenți oameni de pe planetă și unul dintre cei mai bogați, dar ca orice persoană de nivelul lui, la un moment dat, și-a luat inspirația de la cineva. De curând, miliardarul și-a dezvăluit modelul în viață și nu are nicio legătură cu tehnologia.

Deși a influențat la rândul său foarte mulți tineri să intre în domeniul tehnologiei și să se apuce de calculatoare, într-o formă sau alta, omul Bill Gates și-a luat și el influența de undeva.

În afirmaţiile sale, ”Nu voi uita niciodată exemplul pe care l-a definit”, a spus de curând cofondatorul Microsoft despre fostul președinte sud-african Nelson Mandela.

Bill Gates și Nelson Mandela

În anul 2022, s-au aniversat 104 ani de la nașterea lui Nelson Mandela, iar Gates a profitat de ocazie pentru a insista pe faptul că ”moștenirea lui rămâne veșnică, reamintind faptul că este posibil să rezolvi marile provocări”. Miliardarul american a insistat pe faptul că l-a admirat întotdeauna pe fostul președinte sud-african pentru curajul său de a lupta împotriva apartheidului.

Din câte se pare, Gates l-a cunoscut personal pe Mandela în contextul eforturilor sale de a lupta împotriva HIV/SIDA. Interesant este însă că fotografia care l-a impresionat cel mai mult cu liderul sud-african nu este una în care se află și el, ci tatăl său, Bill Gates Sr. Imaginea pe care o poți vedea mai sus a fost realizată în 2002 și, pe lângă tatăl lui Bill Gates, îi înfățișează pe fostul președinte american Jimmy Carter și Nelson Mandela. Cei trei au în brațe câte un copil infectat cu HIV. Imaginea era menită să desființeze mitul conform căruia te poți infecta cu acest virus doar prin atingere.

În precizările sale, ”Dl Mandela a demonstrat modul în care putem lupta pentru progres, diminuarea stigmatelor și răspândirea speranței. A jucat un rol crucial în progresul împotriva HIV/SIDA”, a spus Gates. „Nu voi uita niciodată exemplul pe care l-a dat”.

articolul original.

Motivul pentru care și-a contramandat nunta Carmen Grebenișan. Adevărul despre viața amoroasă a „faimoasei” de la Survivor România 2023 de la Pro TV

15 January 2023 at 08:00

Carmen Grebenișan, cunoscută din mediul online, cu o comunitate imensă pe Instagram și foarte mulți oameni care o iubesc, a dezvăluit motivul pentru care și-a amânat propria nuntă!

Carmen este o bună prietenă cu Alina Ceuşan, alături de care a crescut atât ca om, cât şi ca influencer, şi au fost plecate împreună în Asia Express.

Acum, Grebenișan a fost cooptată de Pro TV în cel mai de succes show al postului TV, Survivor România, unde face parte din echipa Faimoşilor.

A lăsat nunta pe altădată pentru a participa la Survivor

În 2023, Carmen Grebenişan avea programată nunta.

La vârsta de 29 de ani, Carmen este deja căsătorită de un an și trăiește viața pe care și-o dorește.

Aceasta s-a mutat în Bucureşti de dragul iubitului său, Alex Militaru, iar pe vremea când cei doi erau în vizită la nişte prieteni în Cluj, acesta a cerut-o de nevastă.

Sursă Foto – Facebook

Căsătorită deja civil cu Alex Militaru, desigur, cei doi trebuiau să îşi unească destinele şi în faţa lui Dumnezeu, dar au amânat momentul pentru ca frumoasa blondă să poată participa la Survivor.

“Am renunțat la nuntă cu fluturi albaștri, cel puțin pentru anul ăsta, și am acceptat provocarea asta pe care o aveam în gând de mult timp… și acum am zis DA categoric.

Este o experiență destul de personală, toată intrarea asta în Survivor și vreau să mă bucur maximum de ea. Sper doar să mă bucur de ea.

Mi-am dat seama că în viața asta tot ce am făcut este pentru a-mi demonstra mie că nu sunt doar acolo. Pot merge mereu înainte, într-un ritm mult mai alert decât restul și că pot să-mi depășesc capacitățile și tot confortul ăsta pe care eu singură mi-l dau”, a declarat Carmen Grebenişan la testimonialele de prezentare în cadrul emisiunii, potrivit Știridirecte.ro.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.
❌