ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu: Am primit semnale că sunt indezirabil pentru președintele României! Mi s-au blocat tot felul de inițiative

25 November 2022 at 06:45
image

Fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, a transmis joi seară, la postul de televiziune B1 Tv, că a primit semnale că este indezirabil pentru preşedintele României, Klaus Iohannis. Dîncu a precizat faptul că nu i-a cerut nimeni demisia, însă „aici se întâmpla în stilul nostru, dâmboviţean, toată lumea te împingea spre această soluţie”.

”Mor oameni într-un război şi oprirea unui război este o misiune foarte importantă pentru oricine se raportează la un asemenea conflict. Reconstrucţia Ucrainei, apoi, refacerea zonei şi a relaţiilor internaţionale din această zonă, acestea sunt imperative, până la urmă. Nu trebuie să fii mare strateg ca să îţi dai seama că aceasta este calea. Până la urmă, am văzut singur că în momentul când s-a dat aşa, un caz, ordin ca să fiu linşat de unii analişti sau televiziuni care imediat au spus că am procedat greşit, pentru că nu m-am pronunţat în consens cu România, cu punctul de vedere al României, cu punctul de vedere al Guvernului…

Şi punctul de vedere al României şi al Guvernului este acela că trebuie să oprim acest război, că este normal ca acest război să se oprească. Dar s-a considerat aşa, cum se întâmplă la noi, că pot să spună orice despre oricine”, a afirmat Vasile Dîncu, joi seară, la B1 Tv.

El a subliniat că a discutat cu preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, despre acest subiect.

”A venit un val de declaraţii care mi s-a părut că, în primul rând, a venit de la o necunoaştere exactă a ceea ce am spus eu, pornind de la o construcţie în care s-a pus o declaraţie a mea ruptă din context cu o declaraţie a lui Zelenski care spunea altceva şi s-a spus: uite cum îi răspunde Zelenski lui Dîncu! Zelenski nu mi-a răspuns mie. Apoi mi s-a spus că aş fi vrut să spun că Ucraina ar trebui să accepte orice fel de condiţii.

Eu nu am vorbit despre aşa ceva! Că trebuie să accepte pierderi de teritoriu… Cum să spun eu aşa ceva? Era o simplă declaraţie despre pace şi despre negociere ca soluţie. Marcel Ciolacu, neştiind ce am spus eu, a mers în siajul acestor declaraţii. Am discutat însă, pe urmă, pe îndelete, şi a fost de acord cu poziţia mea, spunând că este o poziţie corectă până la urmă, ceea ce m-a făcut şi să mă întorc liniştit în partid şi să-mi continui munca la Consiliul Naţional”, a adăugat Dîncu.

Fostul ministru şi-a motivat gestul de a demisiona ”prin perspectiva imposibilităţii colaborării cu preşedintele României, comandantul suprem al Armatei”.

El a vorbit şi despre relaţia cu Klaus Iohannis, reafirmând că preşedintele nu i-a cerut în mod direct demisia.

”Am primit semnale, spuneam şi cele indirecte, că mai ales indirecte au fost, că sunt indezirabil pentru preşedintele României şi, chiar dacă preşedintele României nu mi-a cerut direct demisia, am întrebat, tehnic să spunem, pe cei apropiaţi zonei, dacă am greşit cu ceva, nimeni nu mi-a răspuns nimic. Am simţit însă că nu se poate lucra. (…) Mi s-au blocat tot felul de iniţiative, toată lumea mă trimitea, în faţa presiunii presei de a demisiona, toată lumea îmi arăta în sus, că trebuie să vorbesc sau mi-au spus direct să lămuresc acest lucru cu preşedintele României.

Nu aveam ce să lămuresc, preşedintele României este comandantul Armatei, ca ministru, dacă are o nemulţumire, te cheamă acolo şi, eventual, îţi cere demisia sau îţi spune să corectezi ceea ce ai greşit. Or, aici se întâmpla în stilul nostru, dâmboviţean, toată lumea te împingea spre această soluţie. Nu aveam ce să mă duc să justific sau să întreb ce am făcut de toată lumea îmi cere demisia. Era penibil să-l întreb eu pe preşedintele României acest lucru”, a declarat Dîncu.

Vasile Dîncu a susţinut, comentând afirmaţia preşedintelui Klaus Iohannis conform căreia unii demnitari trebuie să citească mai des revista presei, afirmaţie făcută cu referire la declaraţiile sale, că ”nu poţi să fii şeful Apărării într-o ţară pe baza revistei presei şi nici nu poţi să conduci o ţară dacă te raportezi la revista presei” şi că ”trebuie să scrii revista presei, nu să o citeşti”, scrie news.ro

articolul original.

Vasile Dîncu: Eu cred că în acest moment Marcel Ciolacu e candidatul nostru la preşedinţie. Din perspectiva noastră, are toate atributele (VIDEO)

24 November 2022 at 22:33
image

Vasile Dîncu, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, a declarat joi, pentru B1 TV, că în acest moment Marcel Ciolacu, președintele partidului, e persoana potrivită pentru a candida din partea formațiunii la alegerile prezidențiale din 2024.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Sub semnul întrebării”, moderată de Robert Turcescu pe B1 TV.

Dîncu, despre candidatul PSD la prezidențiale

Marcel Ciolacu „spune că vom face alegeri interne și că acestea o să stabilească mai bine, dar să vedem dacă vom avea alternative. Dar acum el are, din perspectiva noastră, toate atributele, pentru că îţi trebuie un lucru ca să fii candidat: în primul rând, trebuie să ai tot partidul în spatele tău”, a declarat Dîncu, pentru B1 TV.

El a mai precizat că Ciolacu „este sincer” când spune că nu va candida, „pentru că el spune că acum un preşedinte al PSD nu poate să câştige acel plus de care avea nevoie pentru ca să facă o majoritate. Eu cred că până ce vom găsi alte soluţii sau dacă vom căuta alte soluţii, Marcel Ciolacu a început, şi prin ideea de toleranţă pe care o are, printr-un anumit tip de implicare diferit decât alţi preşedinţi, cred că e acum candidatul nostru”.

articolul original.

Viorica Dăncilă: Senzația mea e că atunci când strănută Zelenski, ai noștri de la București răcesc

18 November 2022 at 09:45
image

Fostul premier și lider PSD, Viorica Dăncilă, a transmis în podcastul lui Ionuț Cristache, că fostul ministru Vasile Dîncu a trebuit să renunțe la fotoliul Apărării pentru că și-a permis să vorbească despre pace și pentru că l-a deranjat inclusiv pe Volodimir Zelenski, precizând faptul că guvernanții noștri se comportă ca niște slugi, scrie inpolitics.ro.

Vorbind despre afirmațiile lui Dîncu de la momentul demisiei, conform cărora nu se poate lucra cu președintele, Dăncilă a spus că tinde să-l creadă pe Vasile Dîncu.

„El a ieșit cu o afirmație care cred că a deranjat, a spus că trebuie negociată pacea. După ce a ieșit cu această afirmație, că trebuie să se așeze la masă marile puteri și să negocieze pacea, am văzut că împotriva dînsului a ieșit atît dl.președinte, care i-a spus să citească presa, președintele PSD nu a ieșit cu vreo reacție de susținere a dlui.Dîncu…Mai este un aspect – să nu uităm că a venit și o reacție din partea ucraineană – senzația mea în acest moment e că atunci cînd strănută dl.Zelenski, ai noștri de la București răcesc. Ne comportăm ca slugi.

Produsele din Ucraina pline de pesticide au pătruns pe piața românească, iar fermierii noștri au mari probleme. Vedem că nu avem nicio reacție la măsurile care se iau la Bruxelles. Ni se vorbește de solidaritate, ni se spune să tăiem animalele din România în condițiile în care avem cel mai mic număr pe cap de locuitor. Va veni un nou regulament în care ni se va cere să reducem cu 35% consumul de pesticide la hectar. Nu vedem nicio reacție, ceea ce ni se spune, executăm. A venit premierul olandez Rutte la noi cu un aer autoritar, iar ai noștri parcă erau de pe altă lume, nu aveau nicio reacție. Sunt slugarnici, lipsiți de demnitate” mai spune fostul premier.

”Atitudinea din ultima vreme a dlui.Zelenski a condus la o lipsă de credibilitate, pentru că a arătat că nu are încredere în cei care au analizat ceea ce s-a întîmplat în Polonia, nici în partea poloneză, nici în cea americană, a insistat să fie parte a analizei, ca și cum el ar fi cel care controlează, iar acest lucru nu se face. Eu cred că în perioada care urmează vor fi din ce în ce mai multe voci care vor milita pentru pace, din ce în ce mai multe țări vor susține pacea” conchide Dăncilă, conform inpolitics.ro

articolul original.

Vasile Dîncu a explicat consecințele ordinului de asociere emis în favoarea clubului Steaua. A anunțat ce se întâmplă cu brandul și a făcut acuzații grave: ”S-au luat hotărâri în minister, că e mai bine să rămână la acest nivel”

8 November 2022 at 17:07

Vasile Dîncu a semnat, în ultimele zile ca ministru al Apărării Naționale, un ordin prin care Steaua se poate asocia cu anumite entități, private sau juridice, iar astfel să aibă capacitatea legală de a putea promova în SuperLiga României.

Acum, sociologul de profesie Dîncu a explicat cum a ajuns la această variantă și demersurile încercate de-a lungul timpului.

Vasile Dîncu a explicat decizia emiterii ordinului care poate ajuta Steaua. Anumite persoane cu putere de decizie nu sunt de acord cu asocierea

Vasile Dîncu a explicat că demersul său este cel mai sănătos pentru ca Steaua să nu mai tragă după ea o problemă care se vrea rezolvată de mult timp. Însă, situația în care se află în acest moment Steaua, fiind o echipă de drept public, e una care nu se dorește a fi rezolvată chiar de toată lumea, într-un mod surprinzător la prima vedere.

Informația conform căreia nu toți oamenii cu putere de decizie își doresc binele Stelei a fost oferită chiar de fostul ministru, fiind mai multe interese la mijloc, printre care și un detaliu care scoate în evidență lacunele pe care aceștia le au, cu privire la modul în care se poate forma asocierea cu o persoană juridică, privată sau publică.

Vasile Dîncu a explicat la ”Națiunea Stelistă” că soluția sa, prin ordinul emis, este benefică contextului în care se găsește Steaua, iar schimbarea Legii Sportului nu e o variantă din punctul său de vedere, pentru că echipa ar urma să se lupte în SuperLiga României cu formații cu capital preponderent privat și poate apărea, într-o oarecare măsură, un conflict de interese.

În plus, poate fi începutul unui precedent care va fi criticat de multe voci importante din fotbalul românesc, de la patroni până la conducători de cluburi.

Vasile Dîncu mizează pe o asociere a clubului Steaua cu suporterii sau Romtehnica

Anumite voci din cadrul clubului și din minister își doresc mai mult ca situația să rămână aceeași, tocmai pentru ca echipa să fie în continuare finanțată din bani de la bugetul statului, câteva persoane, conform declarațiilor lui Vasile Dîncu, nefiind de acord cu actul emis de el și, implicit, cu asocierea cu entități cu structură privată și așa mai departe.

Mulți angajați nici nu cunosc legea deși sunt în funcții în care pregătirea trebuie să fie la un nivel înalt și nu știu că brandul nu se poate pierde, conform argumentelor lui Vasile Dîncu. Astfel, brandul Steaua nu va fi pierdut și va fi cedat prin asociere, statul român rămânând proprietarul a tot ceea ce înseamnă clubul din Ghencea, dacă se va apela la ordinul emis de fostul ministru.

Vasile Dîncu ar fi încântat ca asocierea să se facă în direcția fanilor, pe sistemul socios din țările importante, lucru care se întâmplă, de exemplu, la Real Madrid sau Barcelona, dar el ia în calcul și asocierea cu Romtehnica, variantă despre care s-a auzit prima dată lunile trecute.

Vasile Dîncu, despre asocierea echipei Steaua cu o terță persoană privată sau juridică: ”Brandul nu poate fi înstrăinat”

Acum, totul depinde de cum se vor organiza lucrurile în urma ordinului emis de Vasile Dîncu, de direcția care va fi indicată de noul ministru al Apărării, Angel Tîlvăr, dar și de conducătorii din cadrul Clubului Sportiv al Armatei Steaua.

Sunt mai multe motive pentru care am ajuns să semnez acest ordin. S-a spus că l-am semnat în ultima zi de mandat, dar cred că l-am semnat mai repede, durează foarte mult birocrația. A fost o strategie pe care eu am ales-o de la început. Am spus de la început că o echipă care are tradiția celui mai important club din fotbalul românesc, prin cea mai bună performanță (n.r. – Cupa Campionilor din 1986), cu cel mai important grup de suporteri, care are și istorie, nu e posibil să nu aibă dreptul legal să se lupte pentru a juca în SuperLigă.

Am luat asta ca un angajament. Erau mai multe variante, dar ce nu am înțeles de la început este că majoritatea nu voia ca Steaua să joace în Liga 1. S-au luat hotărâri de mai mult timp în acest minister, că Steaua e mai bine să rămână la nivelul acesta, nu să joace în Liga 1.

Am dat drumul unei comisii, a fost condusă de secretarul de stat, care se ocupă de Steaua, care a făcut o amplă consultare în interiorul ministerului și am văzut că rezoluția, că nu e normal să se întâmple asta, că de fapt trebuie schimbată Legea Sportului și e mai simplu. Că ideea de a da posibilitatea Stelei ca printr-o asociere să devină club profesionist, să poată juca în Liga 1, nu e o soluție bună.

Am avut în vară o discuție de acest gen, am avut un consiliu ministerial, chiar din minister mi s-a prezentat o astfel de situație. Nu mi s-a părut că este o concluzie corectă și nici soluția de a schimba legea, care durează foarte mult, nu mi se pare o soluție corectă. Nu se poate ca Steaua să fie singura echipă departamentală care joacă într-un sistem profesionist.

Nu mai poți să finanțezi din partea ministerului, din fonduri publice o echipă. Chiar dacă am fi schimbat legea, intri sub incidența finanțelor publice, care nu te lasă să faci acest lucru. Soluția e ca Steaua să poată juca în Liga 1 printr-o asociere cu suporterii de exemplu, care pot lua o parte din acțiuni, sau poate Romtehnica să ia o parte din acțiuni.

Visul meu a fost ca suporterii să ia o parte din acțiuni, așa cum sunt acei socios de la Real Madrid sau Barcelona, din altă parte, să cumpere o parte din acțiuni și să transforme Steaua în comunitatea Steaua și să poată juca în Liga 1.

De aceea, în mod legal, am semnat acest ordin de modificare, pentru a se încerca acest lucru în viitor. Nu am avut, din păcate, o bună participare din partea anumitor oameni din minister, cu care am colaborat, de altfel, bine în alte privințe. Din păcate, și la nivelul clubului era o formă de inerție și un fel de frică de a găsi o soluție de genul acesta.

Am înțeles că era frica de a nu pierde brandul Steaua, dar nu se pierde pentru că Ministerul Apărării Naționale, care deține brandul Steaua, evident poate intra în parteneriat. Conform legii și conform asocierii, nu poate pierde niciodată și nu poate vinde.

Eu cred că un brand precum Steaua nu trebuie privatizat pentru că e un brand de nivel național, pentru că este vorba de un patrimoniu nematerial al României. Brandul se poate licita și poate fi ajutat bugetul.

La cum e acum situația, brandul nu poate fi înstrăinat, poate intra într-o asociere, dar în ea nu-ți pierzi calitatea de proprietar. Această calitate nu se poate înstrăina.

În momentul în care schimbi legea că Steaua poate să participe în Liga 1 ca subiect de drept public, noi nu mai putem să asigurăm buget de la minister, din banii publici, să se lupte cu echipe care au bani privați. Armata are alte nevoi, importante, și s-ar fi ajuns la această situație.

Soluția asta, capitalistă așa cum este ea, este cea mai bună și, după părerea mea, așa va funcționa în viitor. Alte soluții posibile nu au venit la mine. De la început eu am declarat că sunt de acord cu asocierea, am chemat să vină cineva mai repede cu soluții, dar, din păcate, am observat că nici în Armată lucrurile nu se rezolvă. Există birocrație, au fost ședințe în care s-a văzut că nu e voință în ideea asta”, a spus Vasile Dîncu în emisiunea Națiunea Stelistă, susținută de Asociația Suporterilor Steliști 1947 (AS47).

Vasile Dîncu lansează o ipoteză gravă în esență, pentru care se dorește implicarea statului la Steaua: ”Sunt și oameni care frânează, care nu au curaj, care s-au obișnuit așa”

Vasile Dîncu a apăsat pe ideea conform căreia sunt oameni în club care nu își doresc ca relația cu statul să fie ruptă sau diminuată în vreun fel, dorind ca Steaua să rămână la acest nivel numai pentru păstrarea anumitor beneficii.

E clar că acuzațiile sunt unele grave, întrucât se urmărește propriul interes al unor oameni din conducere și nu binele comun al echipei, uitând aparent motivul pentru care se află în funcții.

Sunt oameni senzaționali la Steaua, sunt și oameni care frânează, care nu au curaj, care s-au obișnuit… e vorba de lipsa de curaj, de conformism, unii încearcă să păstreze un capital simbolic, că ei sunt cei care au făcut ceva, să câștige ceva de acolo.

Nu vreau să vorbesc pe nimeni de rău, dar am văzut că sunt inițiative ale unor oameni care sunt cu totul speciali, cum e Ogăraru, care are performanțe cu academia, câștigă titluri și se lovește de greutăți, de blocaje, birocrația e mare.

E nevoie de modernizare rapidă, sper că actualul ministru, domnul Tîlver, va fi consiliat bine. Eu îi voi acorda sprijinul, să dea voie unei modernizări a clubului, să dea voie forțelor inovatoare din club să facă ceva bun acolo.

Acest gest pe care l-am făcut eu, micuț de altfel, e ca Steaua să aibă în viitor șanse de a transforma echipa în una de Liga 1, care să se bată la titlu. Acesta a fost proiectul meu, gândul meu, ca echipa să intre în Liga 1”, a mai spus Dîncu.

Rezolvă Steaua problemele de organizare din acest sezon?

E clar că situația nu se va schimba prea curând în ceea ce privește Steaua, iar lucrurile vor rămâne, foarte probabil, și în acest sezon în situația în care clubul s-a regăsit și campionatul trecut de Liga 2. Oricum, presiunea fanilor e tot mai mare, iar de câteva luni ultrașii contestă marea majoritate a conducerii clubului și ministerului, printre ei chiar și Vasile Dîncu.

În interviul acordat pentru AS47, fostul ministru a afirmat că îi înțelege pe suporteri că sunt supărați, dar că el a încercat în permanență să caute variante și să găsească cea mai bună soluție pentru ca Steaua să aibă dreptul să promoveze.

Totuși, întrebarea retorică rămâne. De ce nu a emis Vasile Dîncu ordinul mai devreme de ultimele zile premergătoare demisiei?

Vasile Dîncu susținea și schimbarea Legii Sportului în aprilie

În altă ordine de idei, emiterea ordinului e într-o oarecare opoziție cu ce spunea în aprilie 2022 Vasile Dîncu, când susținea și schimbarea Legii Sportului, considerând aberantă situația în care o echipă participantă în Liga 2 nu poate promova în SuperLiga României.

”Eu cred că aceasta e o decizie importantă pentru clubul Steaua, ține nu numai de condiția legislativă, ține și de performanțele și proiectul de management al unui club de fotbal. Poți face repede o modificare legislativă, însă nu este foarte simplu, trebuie să ai și performanța. Cred că atunci când clubul va fi pregătit, din perspectiva bugetului, al lotului de jucători, să atace titlul în România pentru că nu poți să îți închipui că Steaua este o echipă care retrogradează, atunci se va lua și decizia ca această echipă să poată juca în Liga 1.

Nu mi se pare normal, e absolut aberant ca o echipă care participă la competiție să nu poată câștiga competiția dintr-o perspectivă organizatorică. Asta e aberant! Nu poți să joci în afara concursului, în timp ce ceilalți visează să fie campioni. Din această perspectivă, cred că Steaua va promova în Liga 1 și se va bate la titlu.

(…) dacă Steaua câștigă în Liga 2 și va avea drept de intrare în Liga 1, atunci probabil că se va lua o decizie la nivelul clubului, poate vom discuta și la minister.

Eu sunt pentru, ca Steaua să revină în fotbalul românesc, așa cum ar fi normal”, spunea Vasile Dîncu în aprilie, înaintea finalului sezonului trecut.

Ediția ”Națiunea Stelistă” cu Vasile Dîncu invitat:

articolul original.

E oficial! Armata României face pasul cel mare către F-35

6 November 2022 at 06:45
image

Vineri, 4 noiembrie, la sediul Romtehnica, Ministerul Apărării Naționale a semnat contractul de achiziție a 32 de avioane F-16 de la Guvernul Regatului Norvegiei.

În luna iulie, fostul ministru al Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a declarat, pentru Bugetul.ro, că aceasta este o etapă necesară, ce era prevăzută în programul de înzestrare a Forțelor Aeriene Române cu aeronave de generația a V-a, F-35.

Ministerul Apărării Naționale a obținut, în decembrie 2021, aprobarea Parlamentului României pentru inițierea procedurilor de achiziție și derulării acestora conform prevederilor Legii nr. 214 din 2022.

Instituția militară a convenit cu reprezentanții norvegieni contractul de achiziție a 32 de avioane F-16 în configurația M6.5.2, motoare de rezervă și suport logistic.Valoarea contractului semnat astăzi cu Guvernul Regatului Norvegiei este de 388 milioane euro și se va derula pe o perioadă de trei ani, primele aeronave urmând să fie livrate spre sfârșitul anului 2023.

Contractul se derulează cu sprijinul Guvernului Statelor Unite ale Americii, în acest sens, Guvernul României a transmis scrisoarea de tip „Letter of request” adresată Guvernului SUA pentru care se anticipează primirea unui răspuns până la sfârșitul anului.

Avioanele vor fi livrate României în stare operațională, cu o resursă disponibilă care va permite operarea acestora de către Forțele Aeriene Române pentru o perioadă de minim 10 ani, respectiv pe durata perioadei de tranziție la avioanele de generația a V-a.

Achiziția celor 32 de avioane de la Guvernul Regatului Norvegiei reprezintă, în fapt, un transfer de capabilitate între două state membre ale NATO, pentru creșterea capacității de apărarea a României și asigurarea contribuției naționale la apărarea colectivă în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.6, achiziționate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

Misiunile specifice Serviciului de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA) sunt executate cu aeronave F-16 și MiG-21 LanceR, însă folosirea acestora din urmă este o soluţie pe termen scurt (un an).

Scoaterea graduală din serviciu a avioanelor MiG-21 LanceR şi necesitatea executării în regim permanent a Serviciului de Luptă – Poliţie Aeriană cu avioane F-16, coroborate cu evoluția mediului de securitate regional, au determinat nevoia identificării unei soluţii care să permită apărarea spațiului aerian al României cu avioane F-16 și executarea SLP-PA cu avioane F-16, conform angajamentelor asumate față de NATO, a transmis MApN.

Ce a declarat Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării, pentru Bugetul.ro

Programul de înzestrare a Forțelor Aeriene Române cu aeronave de generația a V-a, F-35, a avut în vedere de la început o etapă de tranziție, prin achiziția a trei escadrile de aeronave multirol F-16, de generație 4-4+, care să înlocuiască etapizat aeronavele MiG 21 LanceR, aflate la finalul ciclului de viață.

Prima escadrilă de 17 aeronave F-16 a fost deja achiziționată din Portugalia și operaționalizată pe Baza 86 Aeriană Borcea.

Așa cum am anunțat încă din luna mai, în baza hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru aprobarea memorandumului cu tema „Scoaterea din serviciu a aeronavelor MiG-21 LanceR și tranziția accelerată la exploatarea aeronavelor F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române”, activitățile de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române au fost reluate începând de luni, 23 mai, pentru o perioadă de aproximativ un an.

Aeronavele MiG-21 LanceR vor fi întrebuințate până la data de 15 mai 2023, exclusiv pentru executarea misiunilor specifice Serviciului de Luptă Permanent Poliție Aeriană și pentru menținerea antrenamentului de zbor al piloților selecționați în scopul continuării utilizării acestui tip de aeronavă. După această dată, aeronavele de acest tip urmează a fi scoase din serviciul Forțelor Aeriene Române. Aeronavele MiG 21 LanceR au fost modernizate în perioada 1994 – 1998. Pentru aceste aeronave de generația 3-3+, aflate, așa cum precizam, la finalul ciclului de viață, nu mai există opțiuni de modernizare sau upgrade.

În același timp, au fost dispuse măsuri pentru accelerarea demersurilor în vederea achiziționării celor 32 de aeronave F-16 din Norvegia, care vor constitui, în perioada următoare, încă două escadrile în cadrul Forțelor Aeriene Române. Legea de aprobare a acestei achiziții a fost adoptată de Parlament și a fost recent promulgată de Președintele României.

Avioanele vor fi livrate în stare operațională, sunt modernizate la cele mai recente standarde pentru sistemele de avionică și armament disponibile pentru această variantă de F-16, ceea ce asigura operarea lor pentru o perioadă de tranziție, de minimum 10 ani, către avioanele de generația a V-a, ceea ce face ca achiziția avioanelor de la Guvernul Norvegiei să reprezinte, în fapt, un transfer de capabilitate între două țări NATO aliate.

Aeronavele vor asigura îndeplinirea noilor cerințe existente la nivelul NATO, ulterior urmând a fi introduse în programul de modernizare la aceeași configurație M6.X cu avioanele F-16 din prima escadrilă intrată deja în dotarea Forțelor Aeriene Române.

Această soluţie asigură implicarea industriei naţionale de apărare în executarea lucrărilor de mentenanță şi modernizare a avioanelor F-16, prin operatorul economic desemnat centru de mentenanță pentru aeronave F-16 de către Guvernul României (Aerostar Bacău), aspect care va contribui la consolidarea şi menţinerea capabilităţii aeriene operaționale.

Achiziția de la Guvernul Regatului Norvegiei a pachetului de 32 avioane F-16 include și instruirea unui număr minim de specialiști din cadrul personalului tehnico-ingineresc de aviație din Forțele Aeriene necesar pentru încadrarea funcțiilor-cheie din structurile de planificare și execuție a mentenanței și de asigurare a planificării logistice la nivelul Bazei Aeriene și Statului Major al Forțelor Aeriene pentru cele două escadrile de avioane F-16. Această soluție asigură, într-un interval de timp scurt, crearea la nivelul escadrilelor a capabilității minime de operare, mentenanță, planificare și conducere strict necesare pentru exploatarea în condiții de siguranță a avioanelor F-16 care vor fi achiziționate.

În paralel, Forțele Aeriene Române vor dispune măsuri de accelerare a demersurilor pentru programul de înzestrare cu aeronave de generația a V-a”, a declarat, pentru Bugetul.ro, Vasile Dîncu.

articolul original.

Stelian Tănase, despre numirea lui Angel Tîlvăr la Apărare: Influența Securității e neabătută / Klaus Iohannis avea nevoie de un om șters, de o mămăligă / PSD n-are oameni (VIDEO)

5 November 2022 at 19:36
image

Scriitorul Stelian Tănase a declarat sâmbătă, pentru B1 TV, că numirea lui Angel Tîlvăr (PSD) în funcția de ministru al Apărării demonstrează trei lucruri: că influența Securității se menține, că președintele Klaus Iohannis vrea să strălucească și să fie el vocea armatei și că PSD nu are oameni pentru a-i propune în funcții.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Tănase, despre numirea lui Tîlvăr: Influența Securității e neabătută

„Tatăl lui (Tîlvăr) a fost, în principal, unul din comandanții Securității din județul Vrancea. Acum… Eu nu cred că ar trebui luată în derizoriu această numire din mai multe motive.

În primul rând, eu citesc aici că influența Securității e neabătută, adică ea are o listă de posturi pe care nu o dă din mână și Ministerul Apărării e, evident unul din capetele acestei liste. L-au pierdut pe Dîncu, care și el avea niște relații cu respectiva, onorabila și înfricoșătoarea instituție și a ocupat multe poziții în sistem, unele dispărute din CV.

Dar și acest tip e legat direct de vechile structuri ale Securității. Asta arată că gheara Securității e încă acolo și nu a lăsat să-i scape acest post. Încă are o influență așa de mare că poate decide că un om care are legături directe, prin familie, trebuie să fie acolo, nu un oarecare.

Să ai controlul armatei e o miză de putere. Să ai ministrul Apărării înseamnă că ai gheara asupra armatei, iei decizii, hotărâri, bugete, afaceri, că ați văzut că armata învârte afaceri ca serviciile speciale.

Asta a fost prima mea concluzie după ce am văzut situația și am citit în presă. Nu l-am cunoscut, poate fi băiat deștept sau idiot, vom vedea.

Asta e prima concluzie: Securitatea e cu noi, ca să zic așa”, a declarat politologul.

Stelian Tănase: Iohannis voia să strălucească, iar cu Dîncu la Apărare nu putea

Acesta a vorbit apoi și despre interesul președintelui Klaus Iohannis în tot acest joc de putere.

„A doua concluzie de ce acest personaj șters, care de 18 ani e în Parlament și nu s-a remarcat prin nimic, n-a semnat legi, n-a ținut discursuri, a fost numit de Iohannis ministru al Apărării… Am încercat să mă gândesc, să deduc, sunt declarații din alte numiri. Singura concluzie, și aceasta fragilă, e că Iohannis are nevoie de un om care nu are propriile ambiții intelecutuale, ca Dîncu, care a și spus când a plecat că nu se înțelege cu Iohannis, deci are propriile lui ambiții. Deci vrea un om fără voce. El (Tîlvăr) e un om șters, n-a deranjat pe nimeni, ocupa locul degeaba, era un fel de sinecură.

Deci Iohannis are nevoie de acest om șters, în fața căruia el să strălucească, el să fie vocea armatei. Până acum a fost Dîncu. Iohannis nu a putut să treacă peste el, că era și el țâfnos, ardelean. Avea nevoie de un om șters, o mămăligă, ca el să fie șeful armatei în mod real”, a continuat Stelian Tănase.

Tănase: PSD numește oameni pe posturi în funcție de jocurile de putere din partid

„PSD a arătat încă o dată că n-are oameni și că-și numește oamenii formal în funcție de jocurile de putere din partid, de găștile care au sau nu influență. Să ne gândim la oamenii puși de Dragnea că voiau mușchii lui. Mai există azi? Mai e băiatul ăsta, Grindeanu, care nu moare deloc. E die hard. Are ambiții foarte mari, dar e incapabil. Dragnea l-a aruncat pe geam ca pe o măsea stricată, dar iată că s-a întors la fel, ca Tudose. Ei sunt produsul luptei interne de partid, oameni de moment care pot dispărea mâine ca și cum n-ar fi fost”, a mai declarat Stelian Tănase, pentru B1 TV.

articolul original.

Incisivul jurnalist Iosefina Pascal, la BZI LIVE: „Vasile Dîncu a fost pus pe fugă… El nu a fost dorit de la început, dar a bătut PSD-ul cu pumnul în masă…După, la CSAT a fost pusă la punct lista de cumpărături la armament…!” – VIDEO

27 October 2022 at 13:29
image

Jurnalistul Iosefina Pascal a discutat astăzi, 27 octombrie 2022, la BZI LIVE despre demisia lui Vasile Dîncu din funcția de ministru al Apărării. Incisiva invitată a menționat că schimbarea de la MApN vine după ce Dîncu s-ar fi „speriat” de ceva rău.

Mai mult decât atât, Iosefina Pascal susține că profesorul universitar nu a fost dorit încă de la început la cârma ministerului.

„Afirmaţiile lui Vasile Dîncu pe acelaşi ton pe care îl au şi anumiţi congress-man americani şi francezii. Nu de la pace s-au luat, ci Vasile Dîncu nu era dorit de la bun început. PSD a bătut cu pumnul în mâna ca să-şi spele păcatul că nu l-au pus pe Dîncu premier. Eu nu am o apreciere pentru Dîncu în sens politic. Este un sociolog bun, profesor universitar, este un intelectual. În politica doar a gafat. Îmi aduc aminte treaba cu paşapoartele de Covid-19, a zis că sunt o soluţie de igienă socială. Asta este o afirmaţie nefericită, spunea şi Hitler. Nu este nici moral. Cei care nu au un paşaport de vaccinare sunt nişte rebuturi. În politică, nu. Dar, problema este ca Dîncu a fost pus pe fugă şi s-a speriat de ceva foarte rău. Există teoria că nu a vrut să semneze anumite contracte. Nici asta, pentru că la combinaţii sunt primii toţi şi nu dau bir cu fugiţii chiar de risca dosare penală. Părerea mea e că e altceva şi de aia a fost dat afară înainte de şedinţa CSAT”, a menționat Iosefina Pascal.

Ce spune Iosefina Pascal despre demisia lui Vasile Dîncu

Iosefina Pascal susține că Vasile Dîncu a fost dat afară de la MApN deoarece nu a fost dorit de la început pentru că el nu este un om competent în politică, ci doar un intelectual. De asemenea, jurnalistul de investigații afirmă că ședinta CSAT, sosirea diviziei 101 Aeropurtată în România și achiziționarea echipamentelor împotriva radiațiilor conduc la multe semne de întrebare.

„S-a discutat acolo reorganizarea Armatei Române. Este îngrijorător. Când spui că vii şi vei crea o structură noua militară de elită, e ok. Dar noi nu avem ok armata de bază, dar în esenţă se spune să cedăm o parte din armata noastră unor entităţi străine. Acolo cu unitatea de elită a apărut într-un context mai larg. Acest domn de la CIA a spus că războiului din Ucraina s-ar putea duce şi pe teritoriul României. Eu am zis că ar fi posibil acest lucru. Repet, omul a fost pus pe fugă. Omul este incompetent pe post. Dîncu nu a vrut să facă parte la ceva ce urmează, nu ştiu ce, că nu sunt în acest domeniu. Mă uit la ce se întâmplă, sosirea diviziei 101 Aeropurtată. S-a întâmplat acum 3 luni, dar acum o săptămână s-a făcut materialul militar pentru CBS. Ei sunt o unitate ofensivă şi nu de antrenament. Ei nu sunt bucătarii obişnuiţi pe care-i primeam din SUA. Oamenii şi-au pus întrebarea ce căuta la noi după 78 de ani. Cum de nu sunt în Polonia? Acolo armata este oarecum obligatorie, nu există ca nu vrei să mergi în armată. Este un naţionalism puternic, echipamentele sunt mai noi, sunt parteneri mai de nădejde ale americanilor. Poziţia geografică e răspunsul. România poate să nu fie atrasă în război, dar cred că am ratat acest moment. Conducătorii noştri de 33 de ani nu au spus nimic notabil pe scenă politică internaţională. Nimeni nu va cita din slugi. Noi nu avem oameni cu coloana vertebrală şi ne va costa mult acest lucru”, a menționat Iosefina Pascal, la BZI LIVE.

Jurnalistul Iosefina Pascal: „România va fi vârf de lance”

În continuarea dialogului său, Iosefina Pascal a anunțat că România a achiziționat echipamente de protecție împotriva atacurilor chimice și biologice în valoare de 220 de milioane de euro. Jurnalistul susține că multe voci afirmă că statul român va fi vârf de lance în cazul în care războiului din Ucraina ar escalada.

„Avem o altă problemă, s-au dat 220 de milioane de euro pe echipamente de protecţie împotriva atacurilor chimice şi biologice, împotriva radiaţiilor. De ce? Avem o amărâtă de centrală la Cernavoda, unde nu funcţionează reactoarele. La noi nu duduie energia nucleară şi să existe riscuri. Dar în Ucraina duduie. Se spune că vor fi folosite bombe nucleare murdare. Ceva eu cred că se va întâmpla, din păcate. Ne va afecta, dar nu ştim dacă vom fi implicaţi direct sau afectaţi doar.

Se va face o alianţă militară ofensivă care să lupte împotriva ruşilor, cu bază în România. Naţional.ro a dat acum 2 luni că au venit instructori militari de elită şi sunt prezenţi şi activi la MApN şi ar avea acolo birourile. Coroborând toate lucrurile, demisia lui Dîncu, CSAT, divizia 101, instructorii americani, armamentul care a intrat zilele trecute la noi trimis de francezi, două scuturi anti racheta, achiziţia de echipamente de protecţie împotriva radiaţiile, duc la ceva. Indiferent de cine ar da o bombă, important e efectul: isteria în masă şi pretextul pentru a escalada conflictul. Ar fi dezastru, părerea mea e că se va întâmpla”, a ținut să adauge Iosefina Pascal.

De asemenea, Iosefina Pascal menționează că foarte multe țări partenere cu Rusia au început retragerea cetățenilor lor din Ucraina, iar acest lucru „nu miroase bine”.

„În ultima perioadă, pe canalele ucrainene multiple țări, China, Iran, Pakistan, India, partenerii Rusiei, şi-au retras cetăţenii din Ucraina. Războiul este de peste 250 de zile, până acum nu le-a cerut, de ce brusc le-a cerut acum? Te gândeşti că se va întâmpla ceva. Eu chiar cred că băieţii ăştia vor umbla la cutia cu maimuţe. Tot mai multe voci vorbesc că România va fi vârf de lance în asemenea situaţie. Demisia lui Dîncu nu are nicio legătură cu afirmaţiile lui. Macron a spus lucruri mai dure şi nu au ieşit ucrainenii să-l omoare. Nu pe voce l-a dat afară, ci pe alte lucruri pe care sigur le ştie şi ar trebui să le spună public. Dacă ne jucăm cu vieţile oameni e grav. Înţeleg că nu vrea să fie parte a ceea ce se întâmplă, dar nici nu poate fi părtinitor. Trebuie să fie onest şi să spună adevărul. Aici e cheia. Mulţi jurnalişti spun acealasi lucru. Ceva nu miroase bine în România”, a conchis Iosefina Pascal.

Astfel, Iosefina Pascal susține că demisia lui Vasile Dîncu a fost gândită cu mult timp înainte, însă fostul ministru al Apărării s-a speriat de ceva anume.

articolul original.

Ieșire a Vioricăi Dăncilă: ‘Nu am avut o colaborare foarte bună cu președintele Iohannis. Nu era săptămână să nu îmi ceară demisia’

26 October 2022 at 18:45
image

Fostul premier Viorica Dăncilă a spus că este neobișnuită explicația dată de Vasile Dîncu pentru demisia sa de la Ministerul Apărării: lipsa de colaborare  cu Klaus Iohannis.

„Pe mine mă intrigă și motivația pe care a dat-o ministrul Apărării. Îmi dau demisia pentru că nu pot să lucrez cu președintele României. Ceea ce cred eu că ar trebui dezvoltat mai mult de către Vasile Dîncu”.

Aceasta a spus că nu a avut o bună colaborare cu președintele Klaus Iohannis când era premier:

„Eu m-am raportat la atribuțiile pe care le aveam, nu am avut o colaborare foarte bună cu președintele Iohannis. Nu era săptămână să nu îmi ceară demisia.

Discuțiile au fost mai mult din partea mea în ceea ce privesc obligațiile pe care le aveam. Dacă era o problemă de politică externă, dacă era o problemă majoră la nivel național sunam la domnul președinte și îi explicam despre ce e vorba.  Lua act și atât. Nu prea avea loc un dialog, mi-aș fi dorit un dialog.

Discuțiile le aveam pe politică externă pe ce avea domnia sa atribuții. Asculta și spunea da, am înțeles. Ați văzut ce relație am avut de am funcționat fără șapte miniștri cu toate că a existat o decizie a CCR prin care trebuia imediat numiți interimari în Guvern”, conform b1tv.ro

articolul original.

Sorin Roșca Stănescu, la BZI LIVE: „Vasile Dîncu a demisionat pentru că nu a vrut să fie de decor…Acesta a spus că nu se înțelege cu comandantul suprem al Armatei… Este o situație foarte complicată…” – VIDEO

26 October 2022 at 12:36
image

Jurnalistul Sorin Roşca Stănescu a discutat astăzi, 26 octombrie 2022, la BZI LIVE, despre demisia lui Vasile Dîncu din funcţia de ministru al Apărării Naţionale.

SRS afirmă că la baza deciziei lui Dîncu a stat faptul că nu a dorit să fie în funcţie doar de decor şi nu mai dorea să execute ceea ce îi spunea preşedintele Klaus Iohannis.

Jurnalistul Sorin Roşca Stănescu, despre demisia lui Vasile Dîncu

Nasul presei din România susţine că Vasile Dîncu a precizat că-şi dă demisia din cauza faptului că nu poate avea o comunicare cu preşedintele Klaus Iohahnis. Însă, fostul ministru al Apărării nu a mai dorit această funcţie deoarece era doar de decor.

„E mai grav decât atât. Vasile Dîncu a spus „nu pot să am o comunicare cu comandantul suprem al Armatei”. S-a referit direct la statutul lui Iohannis. A existat un grav scurtcircuit între ministrul Apărării şi şeful unui stat. Este de o gravitate extremă. A demisionat, dar nu a demisionat din cauza declaraţiilor făcute de el. A demisionat pur şi simplu că şi-a dat seama că este pus decorativ, să facă pas de defilare şi să execute ce-i spune Iohannis. Demersurile făcute de Vasile Dîncu nu erau în conivență cu ceea ce dorea Iohannis, el nefiind singur, ci are o camarilă în interiorul MApN care l-au transformat în prizonier pe Dîncu. Situaţia este complicată”, a menţionat jurnalistul Sorin Roşca Stănescu, la BZI LIVE.

De asemenea, SRS a ţinut să precizeze faptul că în ultimii nouă ani au fost la conducerea ministerului Apărării nu mai puţin de 8 miniştri. Jurnalistul s-a arătat revoltat de faptul că România nu profita de Legea offset. Aceasta nu se poate aplica din cauză că statul roman cumpăra doar echipamente vechi.

„În ultimii 9 ani am schimbat 9 miniştri ai Apărării. Iohannis a deţinut conducerea instituţiei prezidenţiale şi a schimbat 8 miniştri. Este incredibil, mai ales în condiţiile în care se află România. Este grav când tragem linie vedem că dăm miliarde pe echipamente de slabă calitate militară, negociate pe sub masă şi care nu sunt făcute prin procedurile legale offset. Avem o lege care ne dă posibilitatea că dacă da un miliard pentru rachete şi le cumpărăm de la furnizor, fabricantul e obligat să investească miliardul respectiv în România, nu contează în ce industrie. Noi nu am fost capabil să profităm de existenţa acestei legi pentru că noi cumpărăm echipamente la mâna a doua, nu de la furnizor”, a conchis SRS.

Premierul Nicolae Ionel Ciucă, noul ministru interimar al Apărării

Vă aducem aminte că după demisia lui Vasile Dîncu din funcția de ministru al Apărării, interimatul îl asigură președintele Partidului Național Liberal, Nicolae Ionel Ciucă. Premierul trebuie să preia angajamentul pentru maximum 45 de zile, până când va fi ales un nou ministru al MApN.

„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a transmis Administrației Prezidențiale documentele privind demisia lui Vasile Dîncu din funcția de ministru al Apărării Naționale și preluarea interimatului de către domnia sa”, a transmis Guvernul.

Așadar, Sorin Roșca Stănescu susține că demisia lui Vasile Dîncu a fost depusă după ce acesta era pus în funcție doar de decor.

articolul original.

Ion Cristoiu: ‘Să fie Vasile Dîncu purtătorul de cuvânt al unor forțe interne care se opun politicii belicoase a lui Klaus Iohannis? Președintele a acceptat ca România să fie baza de lansare a unui atac NATO împotriva Rusiei’

25 October 2022 at 20:48
image

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu se întreabă dacă ”Vasile Dîncu este purtătorul de cuvînt al unor forțe interne care se opun politicii belicoase a lui Klaus Iohannis?”

Abordînd la emisiunea lui Ionuț Cristache de la Evz evenimentul numărul unu al zilei și, după opinia mea, al anului – demisia lui Vasile Dîncu din Guvern – am pariat că presa de partid și de stat îl va ocoli cu dibăcie preferînd să discute din nou (a nu știu cîta oară) despre Cum va da Vladimir Putin cu bomba nucleară sau în cel mai bun caz despre cine îi va lua locul demisionarului.

Realitățile nu m-au contrazis.
Demisia lui Vasile Dîncu n-a constituit subiectul numărul unu al site-urilor și televiziunilor de știri.

De opt luni, de la declanșarea Războiului din Ucraina, presa de partid și de stat de la noi urmărește cu maximă atenție întîmplările de la Kremlin. Bine ar fi – am mai zis – să urmărească la fel de atentă întîmplările de la Palatul Cotroceni. Se petrec mult mai aproape de sediile principalelor instituții de media de la noi față de cele de la Kremlin și, în plus, sînt mult mai importante pentru poporul român decît întîmplările de la Moscova.

Să ne imaginăm că la București ajungea știrea demisiei lui Serghei Șoigu din funcția de ministru al Apărării. O demisie argumentată în scris de către ministru ca fiind urmarea unor grave neînțelegeri între el și Vladimir Putin.
Ce tărăboi ar fi fost în presa noastră de partid și de stat!
Burtierele ar fi dat în clocot:

  • Haos la Kremlin.
  • Lupta pentru putere de la Kremlin.
  • Zilele lui Putin ca președinte sînt numărate.
  • Lovitura dată de Șoigu lui Putin.

Dacă informația ar fi fost adevărată tărăboiul din presa noastră de partid și de stat ar fi fost justificat:

  1. Demisia ministrului Apărării al Federației Ruse în plin război avea semnificația unui cutremur politic.
  2. Denunțarea neînțelegerilor cu Vladimir Putin dezvăluia o fisură uriașă în conducerea Federației Ruse.
  3. Gestul de a-l ataca pe Vladimir Putin mărturisea o luptă acerbă pentru putere.

Diferă prea mult demisia lui Vasile Dîncu de cea ipotetică a lui Șoigu?
Evident, nu.

  • a) Vasile Dîncu n-a fost un ministru oarecare al guvernului Ciucă. A fost ministru al Apărării.
  • b) Vasile Dîncu n-a fost un ministru al Apărării oarecare. A fost deosebit de activ, atît în plan extern, cît și în plan mediatic. A fost și este o vedetă a vieții noastre publice.
  • c) Vasile Dîncu a fost ministru din partea PSD. Nu însă un reprezentant oarecare al PSD în Guvern, ci unul dintre liderii PSD.

Suficiente date pentru a considera demisia lui Vasile Dîncu un eveniment.
Un eveniment ieșit din comun o face însă felul în care a fost dată.

Vasile Dîncu nu s-a mulțumit să-și anunțe demisia pe rețelele sociale. A postat și textul demisiei.
Puțini sînt cei care în postdecembrism au ținut să-și justifice public demisia.
Și mai puțin sînt cei care și-au publicat textul demisiei.

Textul demisiei lui Vasile Dîncu sună astfel:

„În cursul acestei dimineți, am înaintat Prim Ministrului României, Nicolae Ciucă, demisia mea din funcția de ministru al Apărării Naționale.
Redau, mai jos, textul integral:

Domnului Prim Ministru al Guvernului României
Nicolae-Ionel Ciucă

DEMISIE

Subsemnatul, Vasile DÎNCU, membru al Guvernului României, deținător al portofoliului Apărării, vă rog să luați act de demisia mea din această funcție.

Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei. Consider necesară retragerea mea din această funcție pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române.

Domnule Prim Ministru, vă mulțumesc pentru colaborarea onestă și deschiderea de care ați dat dovadă pe tot parcursul activității guvernamentale comune și vă asigur de tot sprijinul meu pentru toate proiectele și programele Ministerului si Armatei Române, din calitatea de senator, membru în Parlamentul României.

Vasile DÎNCU
București, 24 octombrie 2022”

La emisiunea lui Ionuț Cristache am ținut să atrag atenția asupra importanței deosebite a textului.
Vasile Dîncu a scris chiar în Demisie (document juridic și pentru Istorie) că pleacă din fruntea ministerului „prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, Comandantul Suprem al Armatei”.

Cum adică?
În plin Război Rusia-Occident, într-o țară cu graniță cu Ucraina, membră NATO, aflată în prima linie a conflictului cu Federația Rusă, ministrul Apărării demisionează pe motiv că nu se înțelege cu președintele României, care președinte e prin puterea discreționară, prin autoritarismul evident, un fel de Vladimir Putin al României?

Vasile Dîncu își justifică demisia prin faptul că nu vrea să prejudicieze procesele de decizie în chestiuni care țin de Armata României și să blocheze o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea Armatei.

Vasile Dîncu era ministru al Apării.
Klaus Iohannis era și este Comandant Suprem al Armatei.
Orice decizie vizînd Armata are nevoie de colaborarea dintre Președinte și Ministrul Apărării.
Vasile Dîncu lasă să se înțeleagă că în legătură cu o serie de decizii privind Armata între el și Klaus Iohannis s-a ivit un război.

Cum suna o vorbă de pe vremea Ducăi-Vodă?
Vodă da, Hîncu ba.
Vorba poate fi adaptată la vremurile noastre:

Iohannis da, Dîncu ba.

Despre ce decizii era vorba?
Ce susținea Președintele și ce susținea ministrul?
Cine s-a opus la o decizie?
Ministrul n-a fost de acord cu deciziile președintelui sau președintele n-a fost de acord cu deciziile ministrului?
Întrebările acestea vizează domeniul Siguranței naționale.

Poate fi vorba de decizii în chestiuni privind cumpărarea de arme.
Vasile Dîncu voia să cumpărăm de la o Mare putere, iar președintele de la alta.
Poate fi vorba însă și de decizii privind implicarea României în Războiul din Ucraina.

Declarația lui Vasile Dîncu despre cum se poate ajunge la pace cu Ucraina l-a deranjat pe președinte, prin însuși faptul că ministrul Apărării vorba despre pace.
Klaus Iohannis n-a vorbit și nu vorbește despre pace.
Klaus Iohannis, purtătorul de cuvînt al americanilor, vorbește numai și numai despre Război.
E unul dintre cei mai belicoși lideri NATO.
El a impus României ham-ham-ismul zgomotos, agresiv și nesăbuit față de Federația Rusă.

Să fie vorba de o diferență radicală de viziune asupra Conflictului între Klaus Iohannis și Vasile Dîncu?
Să fie Vasile Dîncu purtătorul de cuvînt al unor forțe interne care se opun politicii belicoase a lui Klaus Iohannis?

Am scris și am vorbit că Klaus Iohannis a acceptat ca România să fie baza de lansare a unui atac NATO împotriva Rusiei.
Sub pretextul că ajută armata Ucraineană să-și elibereze teritoriile naționale.
Și m-am întrebat cine mai știe despre această intenție a lui Klaus Iohannis de a tîrî România într-o aventură iresponsabilă.
Cine mai știe și n-a luat atitudine publică pînă acum riscă să fie acuzat de complicitate la aventura lui Klaus Iohannis.
Să se fi gîndit Vasile Dîncu la această perspectivă cînd a decis să denunțe public imposibilitatea de a mai colabora cu Klaus Iohannis?

Fie și această întrebare ar fi trebuit să facă din demisia lui Vasile Dîncu subiectul numărul unu al presei noastre.
Presa noastră e presă de partid și de stat.
Se înțelege de ce a evitat subiectul.
Ar fi fost obligată să se intereseze în ce aventură iresponsabilă a decis Klaus Iohannis să tîrască România.”,  conform cristoiublog.ro.

Vezi și:

Ion Cristoiu: ‘România devine o bază de plecare pentru Războiul NATO cu Armata rusă. Klaus Iohannis a acceptat ca România să fie bază de plecare pentru atacarea Rusiei’

Forțat să demisioneze din funcția de ministru al Apărării, Vasile Dîncu cere majorarea salariilor și pensiilor militare: ‘Un sistem de salarizare decent, pensii echitabile asigurate tuturor rezerviștilor’

articolul original.

Sorin Ovidiu Vîntu, previziune pentru alegerile din 2024: ‘Liderii PDL pleacă din PNL și își refac partidul ca să aibă candidat propriu la alegerile prezidențiale. Vor defila cu Boc. Liberalii vor defila cu Laura Codruța Kovesi. PSD se zbate di

25 October 2022 at 14:20
image

Sorin Ovidiu Vîntu e de părere că România va fi „aruncată cu capul înainte în război împotriva rușilor” și asta din cauză că „grupul de idioți” care conduce țara vrea să obțină funcții importante după terminarea mandatelor.

După cum vezi, generație, în România se adună trupe, tehnică de luptă. România va fi aruncată cu capul înainte în război împotriva rușilor. Dîncu, greșeala uriașă pe care a făcut-o acest om e că a rostit cuvântul „pace”. Americanii au resimțit afirmațiile lui Dîncu ca pe un pumn în ficat. Cum să fie pace? Americanii câștigă imens. Macron, Scholtz și-au dat seama și au curajul să vorbească și să spună că sigurii profitori ai nenorocirii europene de azi e America”, a explicat SOV.

Afaceristul e de părere că singura șansă pentru România e să fie ales un singur lider, nu un partid politic, care să dețină toată puterea în stat.

Generație, toate astea se întâmplă pentru un grup de idioți care conduc această țară vor să obțină funcții importante după ce își termină mandatele. Din nefericire, nu ai cu cine să-i schimbi. Doar cu un singur lider, nu un partid politic. Trebuie un singur lider autentic, cu viziune, care să aibă toată puterea în acest stat”, a mai spus el.

În opinia lui SOV, Laura Codruța Kovesi va deveni președintele României după terminarea mandatului lui Klaus Iohannis, în 2024.

Ce se va întâmpla? PDL se va reface. Liderii PDL pleacă din PNL și își refac partidul ca să aibă candidat propriu la alegerile prezidențiale viitoare. Vor defila cu Boc. Liberalii vor defila cu Laura Codruța Kovesi. PSD nu știu cu cine. Se zbate din răsputeri ca Geoană să fie candidatul pesediștilor. Probabil că vom avea un tur doi între candidatul PSD și Laura Codruța Kovesi și va învinge Laura Codruța Kovesi. Vă dați seama că am glumit. Nu va învinge, este deja pusă, e numită de stăpânii ei din America. Vremurile, astăzi, când vorbesc, sunt la a zecea parte din iadul care urmează. Mobilizează-te. Numește un conducător care să își iubească țara, să ne scoată din toate poveștile astea”, a continuat Sorin Ovidiu Vîntu, conform romaniatv.net.

Sorin Ovidiu Vîntu: ‘Clar, Simona Halep este o victimă a nevestei actualului antrenor sau fostului antrenor. Ar fi păcat să fie suspendată’

articolul original.

Analist politic: ‘Este unt pe pâine pentru propaganda Rusiei. Mai ales că toate problemele sunt la Marea Neagră, aici sunt amenințările cu bomba nucleară tactică’

24 October 2022 at 20:30
image

Vasile Dîncu a demisionat din funcția de ministru al Apărării: „Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul Suprem al Armatei.” „Este unt pe pâine pentru propaganda Rusiei”, a comentat analistul Bogdan Chirieac.

Întrebat ce semnal transmite România prin criza politică de la nivel guvernamental, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, analistul politic Bogdan Chirieac a oferit următorul răspuns:

„Ce încearcă Rusia să facă acum? Să folosească energia drept armă împotriva Uniunii Europene. Și reușește, adică arma e utilizată, sunt mișcări sociale mari în Uniunea Europeană, e criză economică, e criză energetică, deci acea armă își face efectele. Vă dați seama ce subiect există, în acest moment, pentru propaganda rusă când ministrul Apărării spune că demisionează fiindcă nu poate lucra cu președintele țării, comandantul suprem?!” „Deci este unt pe pâine pentru propaganda Rusiei”, a subliniat Bogdan Chirieac.

Întrebat cum s-a ajuns în acest punct, Bogdan Chirieac a precizat:

„Este greu de spus lucrul acesta, mai ales că președintele Klaus Iohannis nu a discutat cu Vasile Dîncu în legătură cu acest subiect. De altfel, Vasile Dîncu a spus și public că nu a discutat cu președintele Iohannis, nici în ultimele două săptămâni, nici ieri, nici astăzi. Deci, probabil, că pe alte canale i s-a transmis dorința președintelui de a schimba, în acest moment, ministrul Apărării.”

„Alături de premier, ministrul Apărării este cel mai important om dintr-un guvern aflat în Flancul de Est al NATO. Mai ales că toate problemele sunt la Marea Neagră, aici sunt amenințările cu bomba nucleară tactică”, a mai declarat analistul Bogdan Chirieac, conform dcnews.ro

Citește și:

Emilia Șercan face haz de necaz după demisia lui Vasile Dîncu: Fraților, ne pleacă academicienii din guvern

 Demisie de ultim moment a lui Vasile Dîncu! Invocă imposibilitatea colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei

Marcel Ciolacu, prima reacție după demisia lui Vasile Dîncu: ‘Îi respect decizia. Am avut deja o discuție cu premierul Ciucă să preia interimatul

 Victor Ponta, după demisia lui Vasile Dîncu: Am avut gura spurcată

 Ministrul-demisionar al Apărării, Vasile Dîncu, despre relația cu Klaus Iohannis

articolul original.

Politologul Andrei Țăranu: ‘Marcel Ciolacu este foarte fericit că domnul Dîncu și-a dat demisia. Acum vor fi și mai buni prieteni’

24 October 2022 at 17:30
image

Politologul Andrei Țăranu a vorbit despre demisia lui Vasile Dîncu. În viziunea sa, plecarea lui Dîncu nu doar că nu slăbește coaliția, dar, dimpotrivă, o va întări.

„Cred că domnul Ciolacu este foarte fericit că domnul Dîncu și-a dat demisia pentru că scapă de el, scapă de complexele de inferioritate. Demisia lui Dîncu nu va strica în niciun fel coaliția, din contră, cred că o va întări, pentru că echilibrul s-a refăcut între partide. PNL a schimbat un ministru, pe Sorin Cîmpeanu, iar acum PSD face la fel cu domnul Dîncu. Acum domnul Ciolacu și domnul Ciucă vor fi și mai buni prieteni”, a spus Andrei Țăranu.

Întrebat de ce Vasile Dîncu a ales să demisioneze acum și nu în momentul formulării criticilor la adresa sa de către președintele Klaus Iohannis, politologul a spus că Vasile Dîncu urma să fie criticat astăzi în Parlament, probabil că inclusiv de către unii colegi din PSD.

„Probabil că, între timp, domnul Iohannis i-a trimis un mesaj în care i-a spus că nu are ce căuta în Consiliul Național de Apărare a Țării. Probabil că astăzi, în Parlament, se pregăteau, poate chiar din partea unor pesediști, sigur din partea unor useriști și peneliști, niște critici acerbe la adresa domnului Dîncu. Așadar, în condițiile acestea, domnul Dîncu, știind că nu are niciun fel de susținere, a preferat să plece. Părerea mea este că a fost sacrificat. Este clar că dânsul, singur, de bună voie, nu ar fi plecat”, a conchis politologul, conform psnews.ro

Citește și:

Emilia Șercan face haz de necaz după demisia lui Vasile Dîncu: Fraților, ne pleacă academicienii din guvern

 Marcel Ciolacu, prima reacție după demisia lui Vasile Dîncu: ‘Îi respect decizia. Am avut deja o discuție cu premierul Ciucă să preia interimatul

 Victor Ponta, după demisia lui Vasile Dîncu: Am avut gura spurcată

Ministrul-demisionar al Apărării, Vasile Dîncu, despre relația cu Klaus Iohannis

articolul original.

Mihai Tudose, favorit ca ministru la Apărare în locul lui Vasile Dîncu – surse

24 October 2022 at 11:15

Mihai Tudose pare a fi favorit să preia portofoliul Apărării. În urma deciziei lui Vasile Dîncu de a demisiona, luni, numele cel mai vehiculat de surse, ca viitor șef la apărare, este cel al europarlamentarului PSD Mihai Tudose.

Vasile Dîncu a demisionat luni din funcția de ministru al Apărării, în urma unor discuții avute la Cotroceni. Cel care i-ar fi solicitat demisia ar fi fost chiar Klaus Iohannis, în urma declarațiilor pe care fostul ministru le-a făcut referitor la o posibilă negociere a Ucrainei cu Rusia pentru a obține pacea, susțin surse apropiate de Cotroceni. Cu toate acestea, fostul ministru susține că nu i-a fost solicitată demisia.

Vasile Dîncu a invocat imposibilitatea colaborării cu președintele, dar i-a mulțumit premierului

Iată textul demisiei, postat de Vasile Dîncu pe Facebook:

”În cursul acestei dimineți, am înaintat Prim Ministrului României, Nicolae Ciucă, demisia mea din funcția de ministru al apărării naționale.

Redau, mai jos, textul integral:

Domnului Prim Ministru al Guvernului României

Nicolae – Ionel Ciucă

DEMISIE

Subsemnatul, Vasile DÎNCU, membru al Guvernului României, deținător al portofoliului apărării, vă rog să luați act de demisia mea din această funcție.

Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei. Consider necesară retragerea mea din această funcție pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române.

Domnule Prim Ministru, vă mulțumesc pentru colaborarea onestă și deschiderea de care ați dat dovadă pe tot parcursul activității guvernamentale comune și vă asigur de tot sprijinul meu pentru toate proiectele și programele Ministerului si Armatei Române,  din calitatea de senator, membru în Parlamentul României.

Vasile DÎNCU

București, 24 octombrie 2022”

Marcel Ciolacu: „Este posibil orice”

Surse apropiate Cotroceniului susțin că solicitarea demisiei lui Vasile Dîncu de către președintele României a fost strict legată de afirmațiile considerate neprofesioniste, pe care fostul ministru le-a făcut în legătură cu faptul că Ucraina ar trebui să negocieze cu Rusia o posibilă pace.

Marcel Ciolacu a declarat că nu a vorbit cu Klaus Iohannis despre demisia lui Vasile Dîncu.

Luni la ora 18:00 va avea loc un Birou Politic al PSD în care Marcel Ciolacu susține că va decide, alături de colegii de partid, numele viitorului ministru al Apărării.

Cu toate acestea, președintele PSD susține că ”este posibil orice” referitor la ipoteza cedării mandatului de ministru al Apărării către PNL.

Citește și: Cronica unei demisii anunţate: ce spunea Vasile Dîncu înainte de a-și da demisia. Ministrul demisionar invocă ”imposibilitatea colaborării cu președintele”, dar îi mulțumește premierului pentru ”colaborarea onestă”

Jurnalist Politic
articolul original.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a demisionat! Anunțul a fost făcut astăzi

24 October 2022 at 10:25

Vasile Dîncu și-a dat demisia din funcția de ministrul al Apărării. Anunțul a fost făcut astăzi, pe pagina de Facebook. Cum și-a motivat decizia.

Vasile Dîncu a anunțat, în cursul acestei dimineți, că și-a dat demisia din funcția de ministru al Apărării. Acesta și-a motivat decizia prin faptul că, orice colaborare cu Președintele României, Klaus Iohannis este imposibilă. Dîncu le-a mulțumit tuturor pentru încrederea acordată și i-a asigurat pe toți că va sprijini toate proiectele și programele Ministerului și Armatei Române, de unde își va continua activitatea ca membru în Parlamentul României, din calitatea de senator.

”În cursul acestei dimineți, am înaintat Prim-Ministrului României, Nicolae Ciucă, demisia mea din funcția de ministru al apărării naționale. 
Redau, mai jos, textul integral: 

Domnului Prim-Ministru al Guvernului României
Nicolae – Ionel Ciucă

DEMISIE

Subsemnatul Vasile DÎNCU, membru al Guvernului României, deținător al portofoliului apărării, vă rog să luați act de demisia mea din această funcție.
Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei. Consider necesară retragerea mea din această funcție pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române.

Domnule Prim-Ministru, vă mulțumesc pentru colaborarea onestă și deschiderea de care ați dat dovadă pe tot parcursul activității guvernamentale comune și vă asigur de tot sprijinul meu pentru toate proiectele și programele Ministerului și Armatei Române, din calitatea de senator, membru în Parlamentul României. Vasile DÎNCU”, a scris fostul ministru, în postarea de pe Facebook.

Vasile Dîncu. Sursă foto: Facebook
Vasile Dîncu a demisionat din funcția de ministru al Apărării / (Sursă foto: Facebook)

De ce a luat această decizie

Vasile Dîncu a făcut la începutul lunii octombrie o afirmație ce i-a adus un val de critici.

„Războiul va mai continua și singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă (…) Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită, să-şi asume (…) pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, declara Dîncu, pe data de 8 octombrie, la Prima TV.

Declarațiile sale au stârnit un val de reacții dure pe scena politică. Klaus Iohannis i-a transmis la acel moment că ar trebui să mai citească revista presei, înainte de a spune toate acele lucruri.

„În acest război, Rusia atacă Ucraina. Ucrainenii plătesc preţul de sânge în acest război şi trebuie să acceptăm ideea, cu toții, că doar Ucraina va decide când și cum şi ce negociază. Această poziţie este poziţia noastră oficială, este poziţia oficială a Uniunii Europene şi probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei să afle aceste poziţii”, a declarat politicianul, pe data de 11 octombrie.

articolul original.

Prima reacţie a lui Marcel Ciolacu, după ce Vasile Dîncu şi-a dat demisia de la MApN

24 October 2022 at 09:10
image

Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a avut astăzi, 24 octombrie 2022, o primă reacţie după ce Vasile Dîncu şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Apărării Naţionale.

Şeful Camerei Deputaţilor i-a solicitat premierului Nicolae Ciucă să preia interimatul ministerului.

Ce a spus Marcel Ciolacu, după ce Vasile Dîncu şi-a dat demisia

Liderul social-democraţilor Marcel Ciolacu i-a transmis lui Vasile Dîncu care şi-a dat demisia din funcţia de ministru al MApN că îi respecta decizia. De asemenea, Ciolacu i-a mulţumit pentru activitatea sa şi în acest context i-a cerut prim-ministrului să prea interimatul pentru a asigura stabilitate pe flancul estic al NATO.

”Îi respect decizia lui Vasile Dîncu și îi mulțumesc pentru activitatea sa în cadrul Ministerului Apărării Naționale. Am avut deja o discuție cu premierul Ciucă și i-am solicitat să preia interimatul la MAPN, pentru că România are obligația să asigure stabilitate pe flancul estic al NATO”, a scris pe pagina de Facebook, Marcel Ciolacu.

Vasile Dîncu şi-a depus mandatul

Vasile Dîncu a decis luni, 24 octombrie 2022, să-şi depună demisia din funcţia de ministrul al Apărării motivând că nu poate colabora cu preşedintele României, Klaus Werner Iohannis.

„În cursul acestei dimineți, am înaintat Prim Ministrului României, Nicolae Ciucă, demisia mea din funcția de ministru al apărării naționale. Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei. Consider necesară retragerea mea din această funcție pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române.

Domnule Prim Ministru, vă mulțumesc pentru colaborarea onestă și deschiderea de care ați dat dovadă pe tot parcursul activității guvernamentale comune și vă asigur de tot sprijinul meu pentru toate proiectele și programele Ministerului şi Armatei Române, din calitatea de senator, membru în Parlamentul României”, a transmis Vasile Dîncu, fostul ministrul al MApN.

Vasile Dîncu, criticat de premierul Nicolae Ciucă

Vă aducem aminte că prim-ministrul Nicolae Ciucă l-a criticat în public pe Vasile Dîncu, dar în momentul în care au avut o discuție în interiorul Guvernului, Ciucă a menționat cu vehemență că nu i-a cerut demisia ministrului Apărării ci a fost vorba despre o ”calibrare” a comunicării.

”Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a discutat, la Palatul Victoria, cu ministrul Apărării, Vasile Dîncu. Temele abordate au vizat reuniunea miniștrilor apărării din cadrul NATO de la Bruxelles și calibrarea comunicării publice la nivelul Ministerului Apărării în context guvernamental.”, arată un anunț al Guvernului Ciucă.

Vasile Dîncu a fost implicat în mai multe scandaluri după ce a făcut o serie de declarații controversate care au deranjat. De câteva luni se vehicula în mass-media că Vasile Dîncu ar putea fi remaniat din Guvernul României. Ministrul Apărării era puternic contestat de mai multe voci din Executiv și chiar președintele Klaus Iohannis ar fi cerut înlăturarea acestuia. Astfel, Vasile Dîncu a hotărât să-și dea demisia din funcție, iar Marcel Ciolacu a fost de acord cu decizia fostului ministru al Apărării Naționale.

articolul original.

Vasile Dîncu și-a dat demisia din funcția de ministru al Apărării. Cine va prelua interimatul

24 October 2022 at 08:51
image

Vasile Dîncu și-a dat demisia astăzi, 24 octombrie 2022, din funcția de ministru al Apărării. Marcel Ciolacu, președintele PSD a declarat că premierul Nicolae Ciucă ar putea prelua interimatul. Decizia de a demisiona vine după mai multe declarații controversate pe care le-a spus Vasile Dîncu în această perioadă.

Fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, a anunțat că, în cursul acestei dimineţi, i-a înaintat prim-ministrului Nicolae Ciucă demisia sa din funcția de ministru al Apărării Naționale. Acesta a făcut anunţul şi pe pagina sa de Facebook. Decizia lui a venit cu o zi înainte de o şedinţă extrem de importantă a Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Vasile Dîncu și-a dat demisia

Vasile Dîncu a spus că îşi dă demisia, întrucât nu mai poate colabora cu preşedintele României, comandantul suprem al Armatei, Klaus Iohannis. Președintele României i-a reproşat fostului ministrul al Apărării o poziţie care nu este a României şi care a creat probleme serioase.

„Domnului Prim Ministru al Guvernului României
Nicolae – Ionel Ciucă

DEMISIE

Subsemnatul Vasile DÎNCU, membru al Guvernului României, deținător al portofoliului apărării, vă rog să luați act de demisia mea din această funcție.

Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei. Consider necesară retragerea mea din această funcție pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române.

Domnule Prim Ministru, vă mulțumesc pentru colaborarea onestă și deschiderea de care ați dat dovadă pe tot parcursul activității guvernamentale comune și vă asigur de tot sprijinul meu pentru toate proiectele și programele Ministerului şi Armatei Române, din calitatea de senator, membru în Parlamentul României”, se arată în textul demisiei formulat de fostul ministru al Apărării.

O primă reacție cu privire la demisia lui Vasile Dîncu a avut-o președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu. Acesta a menționat că respectă decizia fostului ministru al Apărării şi i-a cerut prim-ministrului să preia interimatul pentru a asigura stabilitatea tării.

„Îi respect decizia lui Vasile Dîncu și îi mulțumesc pentru activitatea sa în cadrul Ministerului Apărării Naționale. Am avut deja o discuție cu premierul Ciucă și i-am solicitat să preia interimatul la MAPN, pentru că România are obligația să asigure stabilitate pe flancul estic al NATO”, a scris pe pagina de Facebook, Marcel Ciolacu.

Ce declarații a făcut fostul ministru al Apărării

Pe 8 octombrie 2022, Vasile Dîncu a făcut o declarație cu privire la războiul din Ucraina, menționând că negocierea este singura șansă pentru ca Rusia să facă pace cu Ucraina.

„Războiul va mai continua, (…) singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă. (…) Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită să-şi asume (…) pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a afirmat Vasile Dîncu.

Vasile Dîncu a avut și o întâlnire cu premierul României, Nicolae Ciucă, unde i s-a transmis din partea premierului că trebuie să-și adapteze discursul public la strategia de comunicare oficială.

Fostul ministru al Apărării a fost implicat în mai multe scandaluri după câteva declaraţii controversate. Astfel, Vasile Dîncu și-a dat demisia din funcția de ministrul al Apărării.

articolul original.

Chiar înainte de Ziua Armatei, ministrul Vasile Dîncu demisionează. Motivul: Imposibil să colaboreze cu președintele țării

24 October 2022 at 08:52
image

„În cursul acestei dimineți, am înaintat Prim Ministrului României, Nicolae Ciucă, demisia mea din funcția de ministru al apărării naționale.

Redau, mai jos, textul integral:

Domnului Prim Ministru al Guvernului României Nicolae – Ionel Ciucă

DEMISIE

Subsemnatul Vasile DÎNCU, membru al Guvernului României, deținător al portofoliului apărării, vă rog să luați act de demisia mea din această funcție.

Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei. Consider necesară retragerea mea din această funcție pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române.

Domnule Prim Ministru, vă mulțumesc pentru colaborarea onestă și deschiderea de care ați dat dovadă pe tot parcursul activității guvernamentale comune și vă asigur de tot sprijinul meu pentru toate proiectele și programele Ministerului si Armatei Române, din calitatea de senator, membru în Parlamentul României.

Vasile DÎNCU, București, 24 octombrie 2022”, scrie Vasile Dîncu.

Premierul Nicolae Ciucă l-a criticat public pe Vasile Dîncu ca urmare a unor declarații prin care arăta că războiul din Ucraina poate fi încheiat prin negocieri cu Rusia, fapt susținut și de președinții Turciei și Franței, dar în momentul în care au avut o discuție în interiorul Guvernului, premierul a spus că nu i-a cerut demisia ministrului Apărării, ci a fost vorba despre o „calibrare” a comunicării.

„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a discutat, la Palatul Victoria, cu ministrul Apărării, Vasile Dîncu. Temele abordate au vizat reuniunea miniștrilor apărării din cadrul NATO de la Bruxelles și calibrarea comunicării publice la nivelul Ministerului Apărării în context guvernamental.”, arăta un anunț al Guvernului.

Ministrul Dîncu este aşteptat luni la dezbaterea „Ora Guvernului”, în plenul Camerei Deputaţilor, la solicitarea USR, în urma declaraţiilor sale privind negocierile pentru pace din Ucraina. Ministrul a fost chemat iniţial în urmă cu o săptămână, însă acesta a solicitat amânarea întâlnirii, motivând că nu îi permite programul.

Vasile Dâncu a declarat într-o intervenție avută la postul Prima TV că „războiul din Ucraina va mai continua și că singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia.”

„Sigur, e vorba de o negociere complexă (…) Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită, să-şi asume (…) pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a mai spus acesta.

„Îi respect decizia lui Vasile Dîncu și îi mulțumesc pentru activitatea sa în cadrul Ministerului Apărării Naționale. Am avut deja o discuție cu premierul Ciucă și i-am solicitat să preia interimatul la MAPN, pentru că România are obligația să asigure stabilitate pe flancul estic al NATO.”, a comentat Marcel Ciolacu, președintele PSD, la câteva minute după demisie.

articolul original.

Marcel Ciolacu a izbucnit: ‘Dacă se cere schimbarea lui Vasile Dîncu, pentru că a spus că un război se încheie cu o negociere, nu pot să fiu de acord’

18 October 2022 at 05:15
image

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că nu a existat o discuţie privind schimbarea lui Vasile Dîncu din funcţia de ministru al Apărării şi a subliniat că i se pare absurd să fie schimbat din funcţie după ce ar fi declarat că un război se termină cu o negociere. Totusi, Ciolacu a precizat că într-o perioadă cu război la graniţă comunicarea ar trebui să fie coordonată cu cea a premierului.

Întrebat, luni seară, la România TV, dacă se doreşte schimbarea ministrului Apărării, Vasile Dîncu, Marcel Ciolacu a precizat că nu a existat o discuţie pe acest subiect.

”În acest moment nu am avut o astfel de discuţie. Eu am spus foarte clar, când esti ministru al Apărării, într-o perioadă cu război la graniţă, comunicarea trebuie să fie într-un fel coordonată cu primul-ministru. Dacă se cere schimbarea lui Vasile Dîncu, pentru că a spus că un război se încheie cu o negociere, nu pot să fiu de acord. Eu ce am vorbit cu domnul Dîncu, m-am lămurit, a spus că nu s-a referit că Ucraina trebuie să cedeze din teritorii. Ceea ce este corect, orice război trebuie să se încgeie cu o negociere. Cred că declaraţia a fost scoasă din context”, a declarat Marcel Ciolacu.

Liderul social-democrat a adăugat că atributul schimbării unui ministru este al premierului.

”Nu putem cădea nici în ridicol, să schimbăm un miniştri că au declarat că un război se închide cu o negociere. Dacă vreţi să cădem în ridicol… iar guvernul României se face pe  negocieri, dacă mi-l omori pe al meu, ţi-l omor pe al tău, nu. Eu îmi doresc să trăiesc în România. Atributul schimbării unui ministru e al primului ministru. Dacă subt elemente nedate publicităţii sau neştiute, sunt convins că domnul prim ministru mă va informa şi vom vedea în momentul acesta”, a subliniat Ciolacu, conform news.ro
articolul original.
❌