ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

La 50 de ani, o persoană din patru are polipi în colon: De ce pot deveni periculoși și ce legătură are mișcarea zilnică

2 February 2023 at 08:25

La 50 de ani, o persoană din patru are polipi în colon: De ce pot deveni periculoși și ce legătură are mișcarea zilnică

Polipii la nivelul colonului reprezintă o adevărată provocare pentru sănătatea noastră.

La 50 de ani, o persoană din patru are polipi în colon. Sunt formațiuni nepericuloase, care trebuie însă eliminate.

Chiar dacă polipii sunt benigni, aceștia se pot transforma în cancer.

Vorbim despre cancer de colon, forma cu cea mai mare incidență în România, în emisiunea „Doctor de bine”.

În interiorul colonului găsim mușchi netezi. Au o mișcare permanentă, mișcarea lor e activată de mișcarea întregului corp.

Dr. Dan Andronesi, medic chirurg: „Mișcarea ne face bine, pentru că ne ajută să avem un tranzit normal, ne face ca să avem un tonus normal, consumul de lichide suficient de multe ne ajută”

Tot prevenția activă însemană fibrele din alimentație conținute d evegetale. Constipația care se prelungește are nevoie de sfat medical, eventuale sângerări trebuie investigate, și chiar dacă nu aveți simptome, colonul trebuie investigat de rutină, prin colonoscopie, aceasta pentru că eventualele tumori nu dor”.

articolul original.

Iubirea nu are vârstă! Tânărul din imagine formează un cuplu cu o femeie de vârsta mamei sale: ,,Suntem suflete pereche”

1 February 2023 at 10:18
image

Cuplul format din Luke Ellis (25 de ani) și Steff White (54 de ani) a șocat mai multă lume. În timp ce anumite persoane îi critică pentru diferența prea mare de ani dintre ei, cei doi își trăiesc iubirea în fiecare zi și demonstrează că dragostea nu are vârstă și nu ține cont de critici sau păreri.

Cei doi îndrăgostiți s-au logodit după doar 6 luni de relație

,,Nu suntem doar logodnici, suntem suflete pereche și prieteni buni. Chiar dacă unii oameni ne critică din cauza diferenței de vârstă, eu nu o percep. Sunt cucerit de personalitatea ei, de inima și de sufletul ei. Pur și simplu m-am îndrăgostit de ea, este perfectă!”, a mărturisit Luke, spunând că iubita lui are aceeași vârstă ca și mama lui, potrivit Daily Mail.

,,Luke mă ține tânără, râdem tot timpul. Pur și simplu el este bărbatul visurilor mele. Este ceea ce și-ar dori orice femeie”, a spus Steff, la rândul ei, pentru sursa de mai sus.

articolul original.

În România, vârsta de pensionare pentru femei va crește gradual din ianuarie 2023

1 February 2023 at 07:26
Foto: evz.ro

În sistemul unitar de pensii publice din România, o veste importantă vine pentru românii care se pregătesc să iasă la pensie. În contextul actual al legii, acest aspect se va mai modifica în timp, lucru care îi va afecta.

Astfel, pentru femeile în pragul pensionării sau care se pregătesc să iasă la pensie în următorii ani. Din păcate, vârsta de pensionare a început să crească constant, chiar din această lună.

Concret, în conformitate cu Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, vârsta de pensionare pentru femei crește de la 61 la 62 de ani, pentru început.

Vârsta de pensionare pentru femei va crește gradual din ianuarie 2023

În cazul acestora, în contextul legal, se aplică o creștere graduală a vârstei de pensionare, până în ianuarie 2030, când aceasta va atinge 63 de ani, respectiv 65 de ani în 2035.

Totodată, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar cel complet de cotizare pentru femei va urca la 32 de ani de la 31 de ani și 11 luni.

În 2030, femeile se vor pensiona la 63 de ani, urmând ca în 2035 vârsta de pensionare să ajungă la 65 de ani.

Astfel, „Noi suntem acum pe punerea în aplicare a legii care a fost implementată începând cu ianuarie 2011 (…). Vârsta de pensionare creşte până la 63 de ani, conform legii.

Detalii oferite de la vârful Casei de Pensii

În precizările sale, „Am avut o creştere a vârstei de pensionare, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Dacă la bărbaţi au crescut vârstele de pensionare de la 56 de ani la 65 de ani, în cazul femeilor vârstele de pensionare au început să crească de la 55 de ani, ajungând la 63 de ani în anul 2023.

Apoi, urmează egalizarea vârstelor de pensionare în cazul femeilor cu bărbaţii la 65 de ani, în orizontul de timp 2035. Acest lucru se întâmplă peste tot în sistemele de pensii publice în lume, tocmai pentru că speranţele de viaţă ale oamenilor au crescut, dar nu la fel de mult ca în alte ţări”, a explicat recent Doina Pârcălabu, fost şef la Casei de Pensii, la Antena 3 CNN.

Cu cât urmează să crească vârsta de pensionare pentru femei?

Exact, vârsta de pensionare la femei va crește, de-a lungul următorilor ani, după cum urmează:

● 2022 – 61,9 ani
● 2023 – 62 de ani
● 2030 – 63 de ani
● 2035 – 65 de ani

Oficial, vârsta de pensionare în România este de 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi, iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Dacă doriți să aflați exact când veți putea ieși la pensie, nu trebuie decât să intrați pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice și să completați data nașterii și sexul.

articolul original.

Protest în fața Înaltei Curți de Casație şi Justiție. Se cere reducerea vârstei de pensionare

30 January 2023 at 07:15
image

Angajații din termocentrale protestează în aceste momente în fața Înaltei Curți de Casație şi Justiție.

Oamenii vor să-i convingă pe judecători să modifice o lege pentru a obține reducerea vârstei de pensionare. Asta din cauza riscurilor la care sunt expuși la muncă.

Este vorba despre legea 197/2001, care privește reducerea vârstei de pensionare. Minerii vor sa iasă mai devreme la pensie și asta din cauza riscurilor la care sunt expuși la muncă.

În cazul în care propunerea lor va fi acceptată, orice angajat care are o vechime de cel puțin 20 de ani în domeniul energetic, ar putea ieși la pensie cu 13 ani mai devreme.

Inducția electromagnetică are efect nociv asupra angajaților termocentralelor, ducând la boli neurologice și cardiovasculare cu o frecvență mult mai mare decât în restul comunității.

De asemenea, pulberile de cărbune în suspensie duc la boli pulmonare și cancere cu o incidență mai mare decât în restul comunității.

Astfel, riscurile la care se expun angajații sunt unele semnificative în comparație cu alte sectoare economice, precizează antena3

articolul original.

O femeie din Spania de 115 ani, cea mai în vârstă persoană din lume

26 January 2023 at 08:31
image

María Branyas Morera este cea mai în vârstă persoană în viaţă din lume. Femeia a trăit două războaie mondiale, războiul civil spaniol, pandemia de gripă din 1918 şi Covid. Bătrâna are 11 nepoţi şi 13 strănepoţi.

María Branyas Morera a trăit două războaie mondiale, războiul civil spaniol, pandemia de gripă din 1918 şi Covid. Acum, femeia născută în California este cea mai în vârstă persoană în viaţă din lume, scrie The Guardian, citat de News.ro

Morera, în vârstă de 115 ani, a devenit cea mai în vârstă persoană cunoscută în viaţă după moartea lui Lucille Randon, în vârstă de 118 ani, a confirmat săptămâna trecută site-ul Guinness World Records. Randon a murit la azilul ei de bătrâni din oraşul francez Toulon pe 17 ianuarie.

Morera a supravieţuit unei crize de Covid în mai 2020

Morera a atras atenţia după ce a supravieţuit unei crize de Covid în mai 2020, când pandemia a făcut din Spania una dintre ţările cele mai afectate înainte de disponibilitatea vaccinurilor. Se credea că ea este cea mai în vârstă supravieţuitoare de Covid la un moment dat, înainte ca Randon să supravieţuiască contractând şi ea virusul.

Morera s-a născut în San Francisco la 4 martie 1907, la un an după ce părinţii ei s-au mutat din Spania în SUA. Familia ei s-a întors în Spania opt ani mai târziu, stabilindu-se în Catalonia. De atunci, Morera a îndurat momente definitorii la scară mare şi mică. Tatăl ei a murit de tuberculoză pulmonară în călătoria peste Ocean din SUA în Spania. Traseul a fost ocolit, din cauza Primului Război Mondial, aşa că nava a trebuit să treacă prin Cuba şi Azore, îşi amintea odată Morera.

Când Morera avea 29 de ani, a izbucnit războiul civil spaniol

În 1918, pandemia de gripă spaniolă a început să cuprindă lumea. Apoi, când Morera avea 29 de ani, a izbucnit războiul civil spaniol, lăsând-o cu ceea ce ea a rezumat drept „amintiri foarte proaste”. La scurt timp a urmat al Doilea Război Mondial.

Morera şi-a întemeiat o familie cu soţul ei, un medic catalan pe nume Joan Moret, care i-a dăruit trei copii. Are 11 nepoţi şi 13 strănepoţi. În ziua nunţii cuplului, după ore în care l-au aşteptat, au aflat că preotul lor a murit pe neaşteptate. La biserică nu era niciun telefon cu care să cheme un alt preot, aşa că familia a fost nevoită să caute altă biserică.

Morera a îmbrăţişat şi progresele tehnologice

Morera a îmbrăţişat şi progresele tehnologice. Ea foloseşte un dispozitiv voce-text şi Twitter pentru a păstra legătura cu cei dragi.

„Viaţa nu este eternă pentru nimeni”, a scris ea pe Twitter în ziua de Anul Nou. „La vârsta mea, un an nou este un cadou, o sărbătoare umilă, o călătorie frumoasă, un moment de fericire. Să ne bucurăm de viaţă împreună”. 

Azilul de bătrâni al lui Branyas, Residència Santa María del Tura, a emis o declaraţie în care spune că o vor sărbători drept cea mai în vârstă persoană în viaţă din lume într-un eveniment privat.

„Este sănătoasă şi continuă să fie surprinsă şi recunoscătoare pentru atenţia pe care aceasta… a generat-o”, se arată în declaraţie.

articolul original.

Franța ignoră protestele și majorează vârsta de pensionare

23 January 2023 at 16:27
image

Guvernul Franţei a adoptat luni reforma pensiilor, în ciuda protestelor şi a revendicărilor sindicale, însă acesta va trebui acum aprobat de către parlamentul de la Paris, transmite Hotnews.

Sindicaliştii intenţionează să îşi intensifice eforturile de mobilizare împotriva proiectului central al administraţiei conduse de preşedintele Emmanuel Macron, în timp ce guvernul şi-a demonstrat hotărârea de a nu ceda presiunii.

Consiliul de Miniştri a consemnat refuzul categoric al ministrului muncii, Olivier Dussopt, de a renunţa la creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, cea mai controversată dintre măsurile reformiste.

„Revenirea asupra acestui punct ar însemna renunţarea la refacerea echilibrului sistemului”, a declarat el.

Toate sindicatele şi cea mai mare parte din opoziţie sunt împotriva creşterii vârstei de pensionare, care nu este dorită, conform sondajelor de opinie, nici de majoritatea cetăţenilor francezi. Joia trecută au ieşit în stradă împotriva reformei între unu și două milioane de protestatari, autoritățile și sindicatele furnizând cifre contradictorii în acest sens.

Următorul val de demonstraţii este anunţat pe 31 ianuarie.

Macron vrea adoptarea rapidă a reformării sistemului de pensii în parlament

Între timp, preşedintele Macron şi guvernul îşi reafirmă obiectivul: o dezbatere parlamentară accelerată, astfel încât modificările legislative să intre în vigoare vara aceasta.

Duminică, şeful statului a susţinut că a dat deja dovadă de „deschidere”, deoarece programul său pentru al doilea mandat prezidenţial de cinci ani prevedea de fapt ca vârsta de pensionare să ajungă la 65 de ani.

Franţa are în prezent una din cele mai reduse vârste de pensionare din Europa,însă sistemele de pensii nu sunt complet comparabile.

Germanii, belgienii sau spaniolii se pot pensiona la 65 de ani, iar danezii la 67, arată Centrul de Legături Europene şi Internaţionale de Securitate Socială, organizaţie publică franceză.

articolul original.

Vești pentru milioane de români! Șeful Casei Naționale de Pensii, anunț despre mărirea pensiilor și vârsta de pensionare

22 January 2023 at 20:45
image

„Noi avem o convenție cu teme stabilite cu compania de poștă privind achitarea acestor pensii. Noi mai avem și pensiile prin cont bancar. Toate pensiile au fost achitate pe ianuarie, majorate cu valoarea actuală a punctului de pensie. Pe langă acea majorare, cei care au pensii până în 3.000 lei au primit prima tranșă din acel ajutor financiar, cealaltă tranșă în octombrie. S-a primit si acel ajutor financiar, evidențiat distinct pe talon”, a explicat președintele Casei de Pensii la România TV.

Cei cu pensii de peste 4.000 de lei care au plătit contribuții la sănătate își vor recupera banii.

„Decizia 650 a fost publicată pe 28 decembrie, în acel moment deja taloanele erau tipărite și au mers către poștă pentru a le distribui. În această perioadă noi deja tipărim taloanele pentru februarie. Începand cu februarie toți cu peste 4.000 lei nu li se va mai opri CASS. Se specifică clar pe talon, la restanțe vor primi CASS pe cele 4 zile din decembrie și ianuarie”, spune Daniel Baciu.

Președintele Casei de Pensii a explicat cum este gestionată situația în cazul voucherelor pentru energie.

„Actul normativ e gestionat de Ministerul Fondurilor Europene și vreau să spun că beneficiarii pensionari sunt doar o parte din numărul total care primesc acest ajutor. Noi colaborăm cu Ministerul Fondurilor Europene, asigurăm suportul necesar. La ghișeele noastre din teritoriu oferim informații dacă sunt eligibili pentru acest ajutor de caldură. Undeva la trimestrul 1 până la 31 martie va trebui să avem actul normativ care vizeaza sistemul public de pensii.

Se lucrează împreună cu colegii de la CNPP la acest act normativ astfel încat să putem îndeplini jalonul. Formula e parte din actul normativ, nu avem clar definitivată acea formulă. Suntem în grafic astfel încat până la 31 martie să definitivăm toată legea care legiferează sistemul public de pensii”, a adăugat Daniel Baciu.

În ceea ce privește vârsta de pensionare, Baciu nu a putut da o explicație concretă cu privire la eventualele schimbări.

„E prematur să fac aceste precizări. La bărbați 65 ani, femeile au grafic de eșalonare până în 2030 până la vârsta de 63 de ani. Nu pot acum să spun exact ce se va întampla, care e forma finală pentru că va trebui să purtăm discuții cu sindicatele, organizațiile de pensionari.

Foarte important dialogul pe care trebuie sa il avem astfel încat legea pensiilor să țină cont și de punctul de vedere al acestor organizații. Este prevazută în Legea 127 această evaluare. E un proces premergător recalculării care va fi prevăzut în noul act normativ. Colegii mei lucrează, avem dialog permanent pentru recalcularea care se face în teritoriu. Am avut și acea prelungire de personal, astfel încat până la 1 septembrie să terminăm evaluare și în baza actului normativ să putem face recalcularea.

OUG 163/2020 a schimbat paradigma cumpărarii vechimii retroactive. Perioada e de 6 ani. Ca noutate față de vechiul act normativ putem cumpăra vechime în perioada unde am avut goluri, de când ne-am dobândit capacitatea de muncă de la 18 ani până la vârsta standard de pensionare pentru a ne completa atât stagiul minim sau complet pentru a obține un drept de pensie de limită de vârstă. 

Daca luăm ultimii 5 ani e posibil să fi avut în acea perioadă stagiu de cotizare și nu ajută foarte mult, am dat posibilitatea ca acolo unde există goluri în activitate să poata cumpăra vechime retroactivă”, a transmis șeful CNPP.

Acesta a explicat și care sunt pașii pe care o persoană trebuie să îi parcurgă pentru a completa stagiul minim sau complet pentru a obține dreptul la pensie: „Să se adreseze casei teritoriale de pensii, se încheie contract asigurare sociala, se agrează salariul la care se achită contribuția. Se pleacă de la salariul minim, începand de la 1 ianuarie e de 3.000 de lei”.

Vezi și:

Mare atenție, șoferi! Se vor da amenzi usturătoare: Câți bani vor scoate din buzunare cei care fac această greșeală banală

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a făcut anunțul momentului! Cresc pensiile cu 10% pentru acești români

Anunț uriaș pentru pensionari! Ministrul Muncii, Marius Budăi, despre o nouă majorare a pensiilor: ‘Să vedem în ce perioadă de timp România își va permite să suporte acest impact bugetar’

articolul original.

Ritmul de scădere a populației cu vârsta mai mică de un an este aproape 20%

20 January 2023 at 18:05
image

Ritmul de scădere a populației cu vârsta mai mică de un an între ultimele recensăminte este de aproape 20%, fiind cel mai alert ritm din toate grupele de vârstă, potrivit datelor prezentate vineri de președintele INS, Tudorel Andrei, la un eveniment pe teme de demografie.

Populația României a scăzut cu 5,3% la RPL2021, față de RPL2011. Pe grupe de vârstă, cei de sub 8 ani au scăzut cu 8,4% iar numărul copiilor de sub 10 ani au scăzut cu aproape 6%, a mai precizat Tudorel Andrei.

Ponderea celor de peste 65 de ani a crescut de la 16% la aproape 20%

De asemenea, ponderea românilor având vârsta de sub 65 de ani a scăzut de la aproape 20% la puțin peste 18%, în vreme ce ponderea celor de peste 65 de ani a crescut de la 16% la aproape 20%.

Șeful Statisticii a mai vorbit vineri despre principalele tendințe demografice de-a lungul timpului: perioada postbelică s-a caracterizat prin numărul redus de nașteri, anii 1956-1966 au fost anii liberalizării avorturilor și ai continuării reculului natalității, după care a urmat perioada 1967-1989 în care Statul a aplicat măsuri pro-nataliste, iar din 1989 încoace asistăm iar la reducerea numărului de nașteri și la o consistentă migrație externă.

Doar în 3 județe, populația rezidentă a înregistrat o creștere în ultimii zece ani

Potrivit datelor de la Recensamânt, doar în 3 județe, populația rezidentă a înregistrat o creștere în ultimii zece ani: Ilfov (39,6%), Bistrița-Năsăud (3,4%) și Suceava (1,2%).În 5 județe, scăderea populației este una de dimensiuni reduse: Brașov (-0,5%), Vrancea Iași (-1,5%) și Cluj (-1,7%). Acolo, reducerea populației este conjuncturală, ele fiind centre universitare.

Ritmul de creștere în ultimii 10 ani a fost cuprins între -4,9% și -2,0%;

SB (-2,3%), BC (-2,4%), NT (-3,5%), SM (-4,0%), CT (4,1%), BH (-4,2%), Arad (-4,8%), BT și AB (-4,8%), CV (-4,8%) și TM (-4,8%);

Multe județe au o scădere relativ mare a populației rezidente înregistrate la RPL2021 în raport RPL2011, cu rate de creștere în intervalul (-9,9; -5,0);

7 județe au înregistrat în ultimii 10 ani o scădere foarte mare a populației rezidente

7 județe au înregistrat în ultimii 10 ani o scădere foarte mare a populației rezidente, CS (-16,6%), TR (-14,9%), HD (-13,6%), BR (-12,4%), OT (-12,2%), MH (-11,7%) și BZ (-10,2%).

Migrația internațională, cel mai important rol în diminuarea populației României, mai consideră Andrei.

Numai în perioada 2003–2011, diminuarea populației rezidente pe seama migrației internaționale a fost în proporție de peste 75%.

În perioada 2012–2021, s-au înregistrat cu aproape 645.000 decese mai multe decât numărul de nașteri, iar migrația internațională a contribuit la reducerea populației rezidente cu 423.000 persoane.

articolul original.

O femeie din Spania, în vârstă de 115 ani, ar putea fi declarată cel mai în vârstă om al planetei! „Nu a mers niciodată la spital”

19 January 2023 at 09:20
image

O femeie din Spania, în vârstă de 115 ani, ar putea fi declarată cel mai în vârstă om al planetei. Maria Branyas Morera s-a născut în Statele Unite, iar de 20 de ani locuiește în nord-estul Spaniei. Titlul i-ar putea reveni, după ce marți, călugărița franceză, cunoscută ca sora André, a murit la vârsta de 118 ani.

Maria Branyas Morera s-a născut la San Francisco, Statelor Unite ale Americii, pe 4 martie 1907. După trei ani, familia ei de origine spaniolă s-a mutat la New Orleans, în sudul Statelor Unite, iar în 1915 s-a întors în Spania.

În 1931, Maria Branyas Morera s-a căsătorit cu un medic, care la vârsta de 72 de ani a încetat din viață. Femeia a născut trei copii, însă unul a decedat. În prezent are 11 nepoţi şi 11 strănepoţi.

Maria Branyas Morera a supravieţuit pandemiei de gripă din 1918 (numită şi gripă spaniolă), dar şi celor două războaie mondiale şi Războiului Civil Spaniol. Fiica cea mai mică a femeii, Rosa Moret, în vârstă de 78 de ani, a declarat în cadrul unui interviu că mama sa are „o genă” bună, din acest motiv a reușit să ajungă până la această vârstă.

„Nu a mers niciodată la spital, nu a avut niciodată nimic rupt”, a declarat miercuri Rosa Moret la televiziunea regională catalană.

Reprezentanții Guinness urmează să ia o decizie

Într-un comunicat oficial, consultantul principal în gerontologie al Guinness World Records, Robert D. Young, a declarat că Morera este „probabil” cea mai vârstnică persoană din lume. Acest lucru, „însă, nu este confirmat în acest moment”.

În următoarea perioadă, organizaţia Guinness urmează să ia o decizie oficială, după ce vor face mai multe investigații.

articolul original.

PENSII 2023: Vârsta de pensionare la femei în anul 2023

18 January 2023 at 18:26

PENSII 2023: PENSII 2023: Vârsta de pensionare la femei în anul 2023. Ce femei se pot pensiona anul acesta în funcție de vârstă

Pensia pentru limită de vârstă poate fi obținută la atingerea vârstei standard de pensionare. În România, potrivit legislației în vigoare, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 63 de ani.

Citește și: Noutăți Pensii 2023. Toate modificările din legea pensiilor care afectează pensiile de la 1 ianuarie 2023

Pe de altă parte, această limită nu a fost încă atinsă, ca-n cazul bărbaților, ci crește în fiecare an, până o va atinge în 2030. Diferit este și stagiul complet de cotizare, care, deși este tot de 35 de ani, în mod normal, el va fi atins prin eșalonare în următorii ani.

Asemenea bărbaților, și femeile pot beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare dacă au lucrat în condiții grele, proporțional cu perioada de timp lucrată astfel.

Citește și: Ajutoare pentru pensionari 2023: Pensionarii cu pensii mai mici de 3000 de lei vor primi ajutor de la stat

IANUARIE – FEBRUARIE 2023

– Vârsta standard de pensionare împlinită: 62 de ani
– Stagiul minim de cotizare: 15 ani
– Stagiul complet de cotizare realizat: 32 de ani.

MARTIE – APRILIE 2023

– Vârsta standard de pensionare împlinită: 62 de ani
– Stagiul minim de cotizare: 15 ani
– Stagiul complet de cotizare realizat: 32 de ani.

MAI 2023

– Vârsta standard de pensionare împlinită: 62 de ani
– Stagiul minim de cotizare: 15 ani
– Stagiul complet de cotizare realizat: 32 de ani.

IULIE 2023

– Vârsta standard de pensionare împlinită: 62 de ani și o lună
– Stagiul minim de cotizare: 15 ani
– Stagiul complet de cotizare realizat: 32 de ani și două luni.

AUGUST – SEPTEMBRIE 2023

– Vârsta standard de pensionare împlinită: 62 de ani și o lună
– Stagiul minim de cotizare: 15 ani
– Stagiul complet de cotizare realizat: 32 de ani și trei luni.

OCTOMBRIE – NOIEMBRIE 2023

– Vârsta standard de pensionare împlinită: 62 de ani și o lună
– Stagiul minim de cotizare: 15 ani
– Stagiul complet de cotizare realizat: 32 de ani și patru luni.

Citește și: Impozitare pensii 2023: Românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei se vor bucura de o majorare a venitului lunar

Totodată, femeile au și opțiunea să aleagă să lucreze până la 65 de ani. Cele care optează să lucreze până la 65 de ani, chiar dacă se puteau pensiona, nu se mai pot răzgândi ulterior.

“Prin opțiunea făcută de a continua contractul de muncă până la vârsta de 65 de ani, au fost puse în aplicare dispozițiile art. 56, alin. (1), lit. c), așa cum a fost modificat ca urmare a Deciziei CCR 387/2018. Așadar nu mai există o bază egală pentru încetarea contractului de muncă de drept (pensie, în acest caz), anterior vârstei de 65 de ani”, a explicat, pentru Avocatnet. avocatul Andrei Dina.

articolul original.

Calculatorul care prezice riscul de a face boli cardiovasculare. Care este vârsta inimii tale?

14 January 2023 at 08:31

Calculatorul care prezice riscul de a face boli cardiovasculare. Care este vârsta inimii tale?

Scopul acestui calculator este de a informa oamenii cu cunoștințele necesare pentru a trăi un stil de viață mai sănătos.

Cât de veche este inima TA? În timp ce GPS-ului i se spune că oricine dorește statine le poate obține în încercarea de a preveni mii de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, ia testul NHS care calculează riscul de a fi lovit în jos, scrie Daily Mail.

Testul poate fi făcut AICI

Testul va prescrie statine oricui le dorește, sub noi îndrumări menite să prevină mii de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, a fost dezvăluit ieri.

Câinii de supraveghere a medicamentelor NHS au redus în mod eficient criteriile de eligibilitate pentru pastilele de salvare a vieții după ce o revizuire majoră a concluzionat că acestea sunt sigure și rareori provoacă efecte secundare.

Până în prezent, medicii au fost informați să ofere medicamentele numai pacienților cu un risc de 10% sau mai mare de a suferi un atac de cord sau accident vascular cerebral în decurs de un deceniu.

Prezinţi risc de boală?

NHS are un test online gratuit de două minute, care vă poate ajuta să vă salvați viața. Testul este pentru adulți cu vârsta cuprinsă între 30 și 95 de ani. Acesta verifică modul în care „vârsta inimii” se măsoară în raport cu vârsta reală.

Instrumentul ajută oamenii să prezică vârsta la care sunt susceptibili să dezvolte boli de inimă în următorii 10 ani, după ce au luat în considerare informații simple despre stilul de viață, inclusiv înălțimea și greutatea.

Aceasta vine după ce Institutul Național pentru Sănătate și Excelență în îngrijire (Nice) și-a actualizat de curând orientările privind statinele.

Un studiu de referință de anul trecut a arătat că statinele au fost învinuite în mod greșit pentru durerile musculare, care sunt într-adevăr un simptom al vârstei înaintate.

Cercetătorii de la Universitatea Oxford au arătat „în mod clar” că avertismentele cu privire la potențialul efect secundar sunt nefondate și că plângerile oamenilor sunt în mare parte rezultatul îmbătrânirii sau a faptului că sunt prea activi.

Studiul „Gold Standard”, publicat în The Lancet, a implicat 155.000 de pacienți și a constatat un risc aproape identic de durere musculară la persoanele care nu iau statine.

Statinele reduc riscul de boală

Nice a declarat că „dovezile sunt clare”, că statinele sunt o „alegere potrivită” pentru persoanele care doresc să-și reducă riscul de boală.

Sir Chris Whitty, directorul medical al Marii Britanii, a avertizat recent că mii de persoane de vârstă mijlocie mor din cauza afecțiunilor cardiace, deoarece nu au primit statine sau medicamente pentru tensiunea arterială în timpul pandemiei.

Bolile de inimă, care includ atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, ucid mai mulți oameni din întreaga lume decât orice altă boală.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că 18 milioane de persoane sunt ucise de această boală în fiecare an, reprezentând peste 30% din totalul deceselor la nivel mondial.

În Marea Britanie, bolile cardiovasculare sunt responsabile pentru un sfert din toate decesele,adică aproximativ 160.000 de decese în fiecare an.

Aceasta este o medie de 460 de decese în fiecare zi sau, mai șocant, unul la fiecare trei minute.

British Heart Foundation estimează că peste șapte milioane de oameni trăiesc în prezent cu boli cardiovasculare în Marea Britanie.

La fiecare 34 de secunde moare o persoană care suferă de boli cardiovasculare

În Statele Unite, bolile cardiovasculare contribuie la fiecare unul din cinci decese – sau în jur de 697.000 – în fiecare an, centrele pentru controlul și prevenirea bolilor aproximează, de asemenea.

Se crede că o persoană moare la fiecare 34 secunde din cauza bolii.

Între 2017 și 2018, s-a estimat, de asemenea, că a costat țara în jur de 229 miliarde de dolari, mai scrie Daily Mail.

Utilizatorii sunt rugați să introducă detalii de bază, inclusiv vârsta, înălțimea, etnia, greutatea și codul poștal.

De asemenea, ia în considerare tensiunea arterială, dacă este cunoscută, nivelul colesterolului și dacă au avut vreodată nevoie de medicamente pentru hipertensiune arterială.

Pe lângă rezultate, calculatorul NHS oferă, de asemenea, sfaturi de sănătate despre tensiunea arterială, colesterol și greutate, pe baza datelor furnizate.

articolul original.

La ce vârstă deveneau oamenii părinți în ultimele sute de mii de ani?

13 January 2023 at 11:00
image

La ce vârstă deveneau oamenii părinți în trecutul îndepărtat? Răspunsul ar putea surprinde prin faptul că vârsta nu era foarte diferită de cea din prezent.

Vârsta medie a părinților a crescut brusc în trecutul recent, dar aceasta nu este prima dată când se schimbă în viața speciei noastre. Creșterea bruscă a vârstei parentale, în special în lumea industrializată, a fost una dintre cele mai vizibile schimbări demografice din ultimul secol, reflectând durata de viață mult crescută.

Cu toate acestea, schimbarea nu este chiar atât de fără precedent pe cât ar fi presupus oamenii, sugerează noi dovezi. În timpul , părinții, în special tații, erau mult mai în vârstă decât în cea mai mare parte a erei agriculturii.

La ce vârstă deveneau oamenii părinți?

Cu excepția cazului în care o mamă ar fi murit la naștere, fosilele nu dezvăluie vârsta părinților. În consecință, acesta părea a fi un aspect al preistoriei pe care antropologii nu l-au putut ghici decât extrapolând din societățile de vânători-culegători supraviețuitori.

Profesorul Matthew Hahn, de la Universitatea Indiana, din SUA, a schimbat asta, raportând în Science Advances că vârstele părinților strămoșilor noștri la momentul concepției sunt codificate în ADN.

Fiecare copil are 25-75 de mutații noi (de novo) în ADN-ul său, împreună cu multe altele care au apărut mai devreme la strămoși. Cele mai multe sunt inofensive, sau cel puțin doar foarte puțin dăunătoare, și ne arată de unde venim. Hahn și coautorii au observat că tipurile de mutații se schimbă pe măsură ce părinții îmbătrânesc, scrie IFL Science.

„În cercetările noastre asupra oamenilor moderni am observat că am putea prezice din tipurile de mutații ADN pe care le-au lăsat copiilor lor. Apoi am aplicat acest model strămoșilor noștri umani pentru a determina la ce vârstă au procreat strămoșii noștri”, a spus Hahn.

„Aceste mutații din trecut se acumulează cu fiecare generație și există și astăzi la oameni”, a adăugat dr. Richard Wang. Autorii au putut chiar să urmărească ce mutații provin de la care părinte cu mii de generații în urmă.

Ce au aflat cercetătorii?

La ce vârstă deveneau oamenii părinți în trecut? În medie, au descoperit Hahn, Wang și coautorii, concepția a avut loc la 26,9 ani de-a lungul existenței speciei noastre: 30,7 ani pentru tată și 23,2 ani pentru mamă. Acest număr ascunde însă o mulțime de variații.

Rezultatele confirmă că în orice moment al istoriei, tații au fost, în medie, mai în vârstă decât mamele, dar dimensiunea decalajului s-a schimbat destul de substanțial între epoci. Schimbarea recentă este ușor de explicat: atunci când oamenii se așteptau să moară la 40 sau 50 de ani din cauza bolilor care acum au devenit rare, a existat un stimulent puternic pentru a avea copii devreme.

Durata de viață mai lungă face așteptarea mai puțin riscantă, contracepția eficientă o face lipsită de sacrificii, iar oportunitățile educaționale sporite pentru femei o fac avantajoasă din punct de vedere financiar.

O metodă mai precisă de a afla la ce vârstă deveneau oamenii părinți

Ceea ce nu este la fel de evident sunt motivele trecerii la parentalitatea anterioară care însoțesc răspândirea agriculturii și nici creșterea aparentă a vârstelor paterne cu aproximativ 38.000 de ani în urmă, premergând Ultimul Maxim glaciar.

În mod intrigant, până relativ recent, timpii generațiilor au fost cu peste 6 ani mai scurți pentru populațiile asiatice și europene decât pentru omologii africani. Eșantioanele mai mari pot permite defalcări mai detaliate pe regiune.

Deși mutațiile în secvențele de ADN au fost folosite pentru estimarea vârstelor parentale și mai înainte, metodele utilizate au permis doar o medie pe mii de generații și nu au făcut distincție după sexul părintelui. Folosind distribuția a 25 de milioane de mutații de novo identificate de Proiectul 1000 Genomes pentru a estima când au apărut, Hahn și Wang susțin că metoda lor este mult mai precisă.

Ce au vrut oamenii de știință să afle de fapt?

Descoperirile sunt o căutare secundară a subiectului principal al echipei: obținerea unei înțelegeri mai precise a numărului de mutații pe care părinții le transmit copiilor.

Abia atunci când autorii au comparat numerele pe care le-au obținut cu cele ale , au observat modele bazate pe vârstă și s-au întrebat dacă acestea ar putea fi folosite. Concluziile lor se potrivesc suficient de bine cu ceea ce se cunoaște din înregistrările scrise pentru a-i face pe autori să fie încrezători în tehnica lor, dezvăluind în același timp informații pe care nu le-am putea obține prin alte mijloace.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

A murit Lisa Marie Presley, fiica lui Elvis Presley

13 January 2023 at 07:34

A murit Lisa Marie Presley, singura fiică a lui Elvis Presley și fosta soție a lui Michael Jackson.Ea fusese dusa de urgenta la spital dupa ce a suferit un stop cardiac. În ciuda eforturilor medicilor, cântăreața a murit, a confirmat mama ei, Priscilla Presley.

Potrivit TMZ, preluată de presa americană, cântăreața și autoarea în vârstă de 54 de ani a fost resuscitată la domiciliu de serviciile de urgență, iar apoi a fost transportată la spital.

Cântăreața a participat marți la ceremonia Globurilor de Aur alături de mama ei Priscilla, unde actorul Austin Butler a câștigat premierul cel mai bun actor într-o dramă pentru interpretarea legendei rock’n’roll-ului în filmul biografic „Elvis”.

articolul original.

Pensia pentru limită de vârstă 2023: Cine sunt persoanele care pot ieși la pensie în cursul acestui an

12 January 2023 at 18:41

Pensia pentru limită de vârstă 2023: Cine sunt persoanele care pot ieși la pensie în cursul acestui an

Pensia pentru limita de vârstă poate fi obținută după atingerea vârstei de pensionare, astfel, în cadrul în care a fost îndeplinită condiția stagiului minim de cotizare în sistemul public de pensii, pensia pentru limită de vârstă poate fi obținută la atingerea vârstei standard de pensionare. De amintit că vârsta standard de pensionare este diferită pentru femei și pentru bărbați, stabilindu-se în funcție de data nașterii.

Citește și: Impozitare pensii 2023: Românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei se vor bucura de o majorare a venitului lunar

În prezent, pensiile, inclusiv cea pentru limită de vârstă, sunt reglementate de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Actuala legislație trebuia înlocuită de câțiva ani, dar Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii, care stabilește noile reglementări, a fost amânată din nou, de data aceasta pentru 2024.

Astfel, deoarece vârsta minimă de pensionare este raportată la data nașterii, putem afla cine poate ieși la pensie anul acesta.

Citește și: Noutăți Pensii 2023. Toate modificările din legea pensiilor care afectează pensiile de la 1 ianuarie 2023

Mai exact, dacă îndeplinesc și condiția stagiului de cotizare, persoanele ce ating vârsta standard de pensionare în 2023 pot cere să iasă la pensie.

Pentru bărbați, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani. Pentru femei însă, vârsta standard de pensionare este, de principiu, de 63 de ani, dar ea va fi atinsă treptat, prin eșalonare, până în 2030. În 2023, de exemplu, femeile se pot pensiona la 62 și 62 de ani și o lună.

În cazul pensionării bărbaților, lucrurile sunt simple. Concret, se vor putea pensiona în 2023 cei care împlinesc 65 de ani în acest an și care au îndeplinit condițiile minime de cotizare: cel puțin 15 ani munciți legal.

– Vârsta standard de pensionare: 65 de ani

– Stagiul minim de cotizare realizat: 15 ani

– Stagiul complet de cotizare realizat: 35 de ani

Citește și: Punctul de pensie 2023: Începând cu 1 ianuarie valoarea punctului de pensie crește de la 1.586 lei la 1.785 de lei

Trebuie menționat că există bărbați care pot ieși la pensie mai devreme, respectiv cei care au lucrat în condiții grele (condiții deosebite de muncă și condiții speciale de muncă). În esență, aceștia beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare, proporțional cu perioada de timp lucrată în condiții grele.

articolul original.

Limba engleză pentru seniorii din Sectorul 1. Cum se pot înscrie la cursurile gratuite

10 January 2023 at 13:05

Primăria Sectorului 1 anunță că va relua organizarea de cursuri la limba engleză pentru seniorii ce locuiesc în Sectorul 1. Administrația publică îi invită pe bucureștenii să învețe o limbă străină, indiferent de vârsta pe care o au. 

Cursuri gratuite de limba engleză pentru seniorii din Sectorul 1

Engleza este una dintre cele mai populare limbi din lume, fiind o limbă internațională. Atunci când ești într-o vacanță, engleza este limba care te salvează mereu: fie că trebuie să rezervi o cameră, să vorbești cu un ospătar sau doar să înțelegi ce spune ghidul turistic, ai nevoie de cunoașterea acestei limbi, deoarece este un plus.

Administrația publică a Sectorului 1 le transmite seniorilor că au fost reluate cursurile de limba engleză ce le sunt dedicate. Astfel că, până la finalul acestei luni se primesc cursanți noi, scrie b365.ro

Lecțiile vor fi susținute de un educator

Centrele de zi sunt deschise pentru seniorii ce au împlinit deja vârsta legală de pensionare și care au domiciliul în Sectorul 1. În cadrul acestora, activitățile și serviciile sunt oferite în mod gratuit.

Lecțiile de limba engleză urmează să fie susținute de către un educator. Aceste va fi ajutat și de doi voluntari.

Iată care sunt cursurile pentru care seniorii din Sectorul 1 pot opta:

 • Cursurile de lecturare (pentru avansați) la Senior Expert.
  • Senior Expert se află pe strada Ion Slătineanu nr. 16.
  • Numărul de telefon la care puteți apela pentru acest curs este: 0212105018,
 • Cursurile de conversație (pentru începători) la Central Club.
  • Central Club se află pe strada Ion Câmpineanu nr. 20.
  • Numărul de telefon la care puteți apela pentru acest curs este: 0314260034,
 • Cursurile de comunicare (nivel mediu) la Bunicii Comunității.
  • Bunicii Comunității se află pe strada Barbu Delavrancea nr. 18.
  • Numărul de telefon la care puteți apela pentru acest curs este: 0212105018.
articolul original.

Emanuel Ungureanu avertizează: ‘Suntem în zodia scapă cine poate. Este mai periculoasă la această oră o gripă decât un coronavirus’

6 January 2023 at 21:30
image

Ministrul Sănătății a anunțat că nu va declara starea de epidemie de gripă, în ciuda numărului foarte ridicat de cazuri. Alexandru Rafila a precizat că un anunț de acest fel ar însemna impunerea unor restricții. El a spus în schimb că va emite instrucțiuni privind starea de alertă epidemică în România.

Emanuel Ungureanu îl critică pe ministrul Sănătății:

”Domnul Rafila este complet iresponsabil și spun asta nu ca un atac politic, ci mă bazez pe fapte. Domnul Rafila ar fi trebuit să aplice până acum un Ordin, Ordinul 269 din 2017, care obligă Ministerul Sănătății să asigure stocuri de medicamente continue și să asigure, în condiții de pandemie, mai ales, medicamente fundamentale, care au dispărut de pe piață, spre exemplu, pentru gripa de tip A, Tamiflu nu se mai găsește și este medicamentul cel mai eficient. Nu se găsesc antitermice, Paracetamol, Ibuprofen, în foarte multe zone. Deci avem o problemă de încălcare a unor legi, a unor norme, de către ministrul Sănătății în funcție, care ar fi trebuit de foarte mult timp, de cel puțin două luni, să se întâlnească cu distribuitorii de medicamente, cu producătorii și să ia măsuri, ca să existe pe piață medicamente fundamentale”.

Deputatul USR spune că ministrul Sănătății ar fi trebuit să vorbească nu despre măsuri de restricție, ci de protecție:

”Măsurile pe care trebuia să le ia domnul Rafila nu sunt măsuri care trebuie definite ca fiind restricții, ci măsuri de ocrotire. Domnul Rafila, care este un maestru al vorbelor, dar nu al faptelor, ar fi trebuit să știe că purtarea obligatorie a măștii în spațiile închise aglomerate, cum sunt autobuzele, microbuzele, metroul, sunt măsuri de ocrotire (…). Domnul Rafila nu face nimic pentru a preveni decese evitabile, un lucru fundamental greșit pentru un medic, darămite pentru un ministru care are responsabilitatea prin lege să ocrotească sănătatea populației, nu să facă balet din vorbe, folosindu-se, culmea, de legi pe care statul român le-a emis când el era în toate comitetele și comițiile, în timpul pandemiei, în 2020, când s-au luat și acele măsuri absolut aberante de închidere a spitalelor pentru pacienții cu boli cronice”.

Emanuel Ungureanu avertizează că ”este mai periculoasă la această oră o gripă decât un coronavirus. Deci coronavirusul care circulă este transmisibil, dar nu este atât de infecțios, nu este atât de letal. Gripele însă pot fi letale pentru persoane cu probleme respiratorii, pentru oameni în vârstă, pentru copii care sunt cu vulnerabilități”.

În opinia sa, ”suntem în zodia scapă cine poate. Nu există nici un semnal de la Ministerul Sănătății, care să însemne mască ca măsură de protecție, nu ca restricție, măcar în spitale”, conform rfi.ro

articolul original.

Angajări în Armată 2023. MApN vrea să facă angajări din sursă externă

6 January 2023 at 15:19

Angajări în Armată 2023. MApN vrea să facă angajări din sursă externă

Ministerul Apărării susține că se confruntă cu un val de demisii al militarilor profesioniști, motiv pentru care se impun noi modalități de recrutare a cadrelor.

CITEȘTE ȘI: BUNĂSTARE pentru militari: Soldele și salariile de grad vor fi cel puțin dublate. Câți bani vor încasa

Ministerul Apărării Naționale a pus în dezbatere un proiect de ordonanță de urgență prin care dorește modificarea Statului cadrelor militare astfel încât în Armata să poată fi angajat și personal care nu a studiat în școlile militare.

Armata Română vrea recruteze tineri fără studii militare

Aceasta propunere a MApN vine pe fondul crizei de personal cu care se confruntă Armata Română în ce privește subofițerii și maiștrii militar, potrivit fanatik.ro.

„Atractivitatea profesiei militare manifestă o scădere care a dobândit accente critice în perioada recentă, în contextul de securitate extrem de instabil generat de războiul din Ucraina.

Spre exemplificare, numărul tinerilor care s-au înscris la concursurile de admitere la școlile de maiștri militari și subofițeri s-a redus la aproape la jumătate în anul 2022 față de 2021, respectiv de la aproximativ 5.700 la 2.500, în condițiile în care numărul locurilor scoase a fost sensibil egal”, se spune în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență.

Autoritățile au luat noi masuri importante! Raed Arafat și Nelu Tătaru au expus situația si toate masurile pe care le-au adopta!

Ministerul precizează că, deși standardele de exigență pentru testele aptitudinale, fizice și psihologice au fost adaptate „în funcție de nevoi și posibilități”, între 25 și 35% dintre candidații din fiecare an nu îndeplinesc standardele minime pentru o activitate în mediul militar.

Totodată, conducerea MApN susţine că „oferta pentru atragerea forței de muncă mult mai atractivă a mediului privat a determinat ca tinerii militari, în special ofițerii ingineri și soldații și gradații profesioniști, să părăsească sistemul militar, în mare măsură din motive pecuniare. Numărul demisiilor personalului din armată s-a dublat în anul 2021 (peste 1.000) față de anul 2020 (aproximativ 500), iar în primele trei trimestre ale anului 2022, numărul demisiilor este de două ori mai mare față de cel din 2021 (peste 2.000)”.

articolul original.

Poftele de graviduță îi dau mari bătăi de cap lui Theo Rose. Artista a apelat la ajutorul fanilor

5 January 2023 at 18:23
image

Zilele acestea, Theo Rose (25 de ani) le-a dezvăluit fanilor de pe rețelele de socializare că se confruntă cu probleme specifice femeilor însărcinate. Antrenoarea de la „Vocea României” și Anghel Damian (31) așteaptă un băiețel care ar urma să se nască la începutul acestei veri. Până când îl va aduce pe micuț pe lume, artista trece prin tot felul de stări pe care nu le-a mai experimentat până acum, fiind primul său copil. 

Theo Rose are o mulțime de fani pe rețelele de socializare care îi urmăresc fiecare pas. De când CANCAN.RO i-a dezvăluit sarcina, iar artista a confirmat că așteaptă un bebeluș, cântăreața îi ține la curent pe internauți cu privire la stările prin care trece. De curând, le-a împărtășit faptul că se confruntă cu noi probleme.

Theo Rose se confruntă din plin cu problemele sarcinii

Așa cum a postat pe Instagram, se pare că vedeta de la PRO TV are tot felul de pofte neașteptate, ca urmare a sarcinii. Zilele acestea, voia să mănânce un corn cu vișine și un ștrudel cu vișine. Problema este că artista a încercat să-și cumpere astfel de produse de patiserie de prin apropiere, dar a fost nemulțumită de calitatea lor. Ca urmare, și-a întrebat fanii de unde ar putea avea parte de preparate de acest tip care să fie proaspete.

„Am o problemă de gravide. Aș mânca un corn cu gem, ștrudel cu vișine, proaspete. De unde iau? Prin zonă pe unde filmăm noi nu au la patiseriile astea. Nu este ce trebuie. Nu e gustul la care mă aștept eu, a, gustat. Spuneți-mi dacă știți, m-ar ajuta”, a spus Theo Rose pe Instagram.

articolul original.

Mitică Popescu va fi înmormântat vineri, în Cimitirul Bellu. Ce obiect de suflet i-a pus familia în sicriu

5 January 2023 at 17:13

Marți, Mitică Popescu a încetat din viață la vârsta de 86 de ani. Joia aceasta, trupul său neînsuflețit a fost depus în foaierul Teatrului Mic din București, locul în care actorul și-a petrecut cea mai mare parte din cariera sa. În sicriul regretatului artist se poate observa un obiect de care maestrul nu se va lipsi nici după ce va fi îngropat. 

Pe data de 5 ianuarie, trupul lui Mitică Popescu a fost depus în foaierul Teatrului Mic din București pentru a le permite fanilor și colegilor de breaslă să-i aducă un ultim omagiu. Echipa CANCAN.RO a mers la căpătâiul fostului prezentator de la TVR 2, unde un detaliu le-a atras atenția jurnaliștilor.

În sicriul maestrului, se poate observa clar o pălărie de culoare neagră, accesoriu atât de drag al lui Mitică Popescu. Se pare că actorul va fi înmormântat cu acest obiect care i-a fost alături în decursul carierei sale.

Mitică Popescu va fi condus vineri pe ultimul drum

Sicriul maestrului rămâne în foaierul Teatrului Mic din București până pe data de 5 ianuarie, la ora 19:30. De la ora 20:30, trupul lui Mitică Popescu va fi depus la Capela Cimitirului Bellu.

Înmormântarea marelui actor va avea loc pe data de 6 ianuarie 2023. La ora 15:00, va începe slujba de înmormântare, la Cimitirul Bellu.

De ce a murit Mitică Popescu

Actorul a murit pe data de 3 ianuarie 2022, la Spitalul de Urgență Floreasca din Capitală, unde era internat de două zile, la secția de Cardiologie.

Cauza decesului a fost un stop cardio-respirator, ca urmare a problemelor cardiace cu care se confrunta de multă vreme. Din păcate, medicii nu au putut face nimic pentru a-l salva.

Actorul Mitică Popescu şi-a petrecut cinci decenii din viaţă pe scenă / (Sursa: Facebook)
articolul original.
❌